تاخیر در عملیات اجرایی

تاخیر در عملیات اجرایی

در این مقاله آشنا میشوید با: تاخیر در عملیات اجرایی، دستور توقف عملیات اجرایی چیست، روش ابطال توقیف عملیات اجرایی ثبت، جهات قانونی توقیف عملیات اجرایی ثبت، خسارت احتمالی در توقیف عملیات اجرایی و مرجع صالح برای توقیف عملیات اجرایی. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

برای مشاوره حقوقی با وکیل، می توانید با موسسه وکالت دادپویان در تماس باشید.

دستور توقف عملیات اجرایی چیست؟

دستور توقف عملیات اجرایی، یعنی متوقف کردن موقت اجرای حکم قطعی دادگاه و یا اداره ثبت است. مطابق با ماده ۲۴ قانون اجرای احکام مدنی، دادورز اجرای احکام، پس از شروع فرایند اجرای حکم نمی‌تواند اجرای حکم را تعطیل نماید و یا به تاخیر اندازد، مگر به حکم به دادگاهی که صلاحیت صدور دستور توقف عملیات اجرایی را داشته باشد.

تاخیر در عملیات اجرایی

دستور توقف نوعی دستور موقت است که در آن بنا به درخواست فرد خواهان و نیز حکم دادگاه، به صورت موقت اجرای حکم که عموما توقیف اجرایی است، تا تعیین تکلیف حقوق تمامی ذینفعان متوقف می‌گردد. معمولا دستور توقف در اعتراض ثالث اجرایی به یک حکم رخ می‌دهد. بسیاری از افراد به دلیل عدم آشنایی به روند دادخواست اعتراض ثالث اجرایی و نیز دستور عملیات اجرایی، از گرفتن حقوق خود باز می‌مانند.

تاخیر در عملیات اجرایی

اجرای دستورات و احکامی که توسط دادگاه‌ های صلاحیت‌دار صادر می‌گردد، به عنوان یکی از مهمترین مراحل دادرسی محسوب‌ می‌‌شود و در واقع در این مرحله از دادرسی است که محکوم‌ له به صورت عملی به حق خود دست‌ می‌‌یابد. اما در برخی از موارد قانون گذار اجازه‌ می‌‌دهد که حکم قطعی صادره از دادگاه به دلایلی به تاخیر بیفتد یا متوقف گردد.

تاخیر در لغت به معنی قرار دادن چیزی بعد از جای آن و عقب انداختن آمده است. توقیف نیز در لغت به معنای باز داشتن و باز داشت کردن ذکر گردیده است، و در اصطلاحات مختلف به صورت مضاف به کلمه یا کلمات دیگر متصل شده و در همه‌ موارد هم همین معنای لغوی مد نظر قرار‌ می‌‌گیرد.

توقیف اجرای حکم در اصطلاح حقوقی به معنای آن است که حکم صادره از دادگاه صلاحیت‌ دار پس از شروع شدن اجرای آن، متوقف گردد.

لذا پس از شروع به اجرای حکم علی الاصول امکان توقف عملیات اجرایی وجود ندارد مگر در موارد استثنایی که قانون گذار، تعطیلی، توقف، تاخیر و یا قطع عملیات اجرایی را مجاز شمرده باشد.

موارد توقیف عملیات اجرایی

  • مرور زمان.
  • اعاده دادرسی.
  • مالیت نداشتن.
  • رضایت محکوم له.
  • فوت و یا حجر محکوم علیه.
  • ارائه دادخواست واخواهی توسط محکوم علیه.
  • عدم تطابق مال اعلام شده از محکوم با واقعیت.
  • ادعای متصرف مال توقیف شده به داشتن حق از مال.
  • دادخواست تجدیدنظر پس از حکم قطعی به دلیل عذر موجه.

روش ابطال توقیف عملیات اجرایی ثبت

پس از آن که اجراییه از سوی اداره ثبت صادر می گردد، برای اجرای آن سند لازم است اقداماتی انجام شود. به این اقدامات عملیات اجرایی ثبت اطلاق می شود. از این اقدامات می توان به مواردی همچون ابلاغ اجراییه، و حتی تنظیم و اجرای سند نیز اشاره کرد.

ارسال دادخواست توقف به اجرائیات ثبت، به صورت تام و مطلق مصداقی ندارد، بنابراین شخص معترض ابتدا باید در اجرای دستور اجرای ثبت، ابتدا به صورت ماهیتی در مراجع دادگستری در خصوص اصلاح اجراییه یا ابطال اجراییه اقامه دعوا کند و سپس با طرح دعوایی به تبع همان دعوا، از دادگاه مربوطه تاخیر در آن را خواستار گردد.

اگر مرجع قضایی دلایل شکایت وارده را قاطع بداند یا در اجرا اسناد رسمی، ضرر احتمالی، جبران ناپذیر باشد، به درخواست مدعی و بعد از گرفتن تامین، قرار توقیف این عملیات را صادر می کند.

پس روش ابطال عملیات اجرایی ثبت عبارتند از:

  • دادگاه دلایل شکایت وارده را قوی بداند.
  • در صورتی که در اجرای سند احتمال وقوع ضرر جبران ناپذیر باشد.

جهات قانونی توقیف عملیات اجرایی ثبت

عملیات اجرایی متوقف نخواهد شد مگر این که موجبات قانونی این توقف فراهم گردد. ماده ۴ قانون سال ۱۳۲۲، اقامه دعوا مانع از جریان عملیات اجرایی نیست. مگر درصورتی که دادگاه حکم به بطلان دستور اجرا داده یا قراری دایر بر توقیف عملیات اجرایی بدهد. که در سه مورد این عملیات متوقف می شود که برایتان شرح می دهیم.

تاخیر در عملیات اجرایی

  • ادعای جعل نسبت به سند رسمی با معرفی جاعل و صدور قرار مجرمیت او توسط بازپرس با موافقت دادستان.
  • صدور قرار توقیف عملیات اجرایی از دادگاه صالح.
  • صدور حکم به ابطال اجرائیه.

خسارت احتمالی در توقیف عملیات اجرایی

شخصی که دادخواست توقیف عملیات اجرایی را می دهد بایستی با دلیل و مدرک این ادعا را مطرح نماید، اما بررسی اسناد و مدارک و اعتبار آن ها امری است که در صلاحیت محکمه می باشد و زمان می برد از طرفی این حق خواهان است که تا زمان صدور حکم نهایی درخواست توقیف را بنماید تا زمان صدور حکم دادگاه خسارتی برای وی به بار نیاورد.

اما از طرفی دیگر هم ممکن است پس از صدور حکم، دادگاه به نفع خواهان حکم ندهد، از این رو از خواهان نیز بابت خسارت احتمالی در توقیف عملیات اجرایی تامین اخذ می نماید.

ماده 5 قانون اصلاح بعضی از مواد قانون ثبت و قانون دفاتر اسناد رسمی مصوب 1322 مقرر داشته است:

در صورتی که دادگاه دلائل شکایت را قوی بداند یا در اجرا سند رسمی ضرر جبران ‌ناپذیر باشد به درخواست مدعی، بعد از گرفتن تامین، ‌قرار توقیف را می‌ دهد ترتیب تامین همان است که در آیین دادرسی مدنی برای تامین خواسته مقرر است و در صورتی که موضوع سند ‌لازم‌ الاجرا وجه نقد باشد و مدعی وجه نقد بدهد، در صندوق ثبت محل، توقیف می‌شود و تامین دیگر گرفته نخواهد شد.

مرجع صالح برای توقیف عملیات اجرایی

دادگاه صالح به رسیدگی دعوای ابطال، دادگاهی است که اجرائیه را صادر نموده و یا عملیات را انجام داده است، می باشد.

برای مشاوره با وکیل آنلاین، می توانید با موسسه وکالت در تماس باشید.

پس از ارجاع به شعبه رسیدگی کننده وقت رسیدگی تعیین و در تاریخ مقرر قاضی رسیدگی کننده بنا به دلائل و مدارک استنادی خواهان، اگر حقانیت وی محرز و مشخص شد حکم بر ابطال عملیات اجرایی می دهد و پس از قطعی شدن رای صادره خواهان می تواند اجرای رای و اعاده آن را تقاضا نماید.

در صورت هرگونه مشاوره حقوقی راجع به دعاوی حقوقی و دعاوی کیفری می توانید با وکیل آنلاین یا وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان در سریعترین زمان ممکن، مشاوره حقوقی تلفنی یا مشاوره حقوقی حضوری داشته باشید.

ضمن مشورت با وکیل پایه یک دادگستری، سوال حل نشده ای برای شما باقی نمیماند. ضمن اینکه مشاوره با وکیل کارکشته دادپویان، با بیش از سیزده سال تجربه حرفه ای در تمام زمینه های حقوقی و کیفری، تمام راهکارهای لازم را به شما ارائه میدهند و اگر نیازی به تنظیم لایحه، تنظیم شکواییه، تنظیم دادخواست یا تنظیم اظهارنامه شد، وکیل میتواند آنرا برای شما تنظیم نماید و یا در صورت لزوم، میتوانید با اعطای وکالت نامه به وکیل انلاین، صفر تا صد پرونده را برای شما انجام دهند. مشاوره حقوقی آنلاین بهترین روش جهت مشاوره با وکیل پایه یک است.

طراحی سایت موسسه حقوقی دادپویان به گونه ای است که در سریعترین زمان ممکن و به راحتی بتوانید از مشاوره حقوقی با وکیل استفاده کنید.

دادپویان حامی شما عزیزان و بهترین موسسه حقوقی است که با بیش از سیزده سال تجربه فعالیت های حقوقی و با بیش از سی وکیل پایه یک، به صورت تخصصی مشاوره حقوقی میدهد و وکالت میکند.

به عنوان مثال، چهار وکیل ملکی دارد که صرفا فعالیت و تمرکز خود را در حوزه دعاوی ملکی گذاشته اند. پنج وکیل اداره کار دارد که صرفا تمرکز آنها دعاوی اداره کار است و به همین منوال دعاوی دیگر.

در صورت تمایل میتوانید پادکست جنایی دادپویان را هم دنبال کنید. این پادکست روایت پرونده های جنایی ایرانی است که به موسسه حقوقی دادپویان ارجاع شده است.

مهم ترین مقالات حقوقی دادپویان شامل: طنز حقوقی، رادیو حقوقی، کلیپ حقوقی، پکیج حقوقی، بسته حقوقی، بیمه حقوقی، فیلم حقوقی است که میتوانید در سایت حقوقی دادپویان مطالعه نمایید.

تیم پشتیبانی دادپویانمشاهده نوشته ها

Avatar for تیم پشتیبانی دادپویان

تیم پشتیبانی موسسه حقوقی دادپویان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *