ارز دیجیتال
در این مقاله آشنا میشوید با: ارز دیجیتال، نحوه عملکرد ارز دیجیتال، تفاوت ارز دیجیتال با پول معمولی، کیف پول و ویژگی ها و انواع ارز دیجیتال، مزایا و معایب ارز دیجیتال، وکیل ارز دیجیتال. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
برای مشاوره حقوقی ارز دیجیتال، می توانید با وکیل جرایم رایانه ای در ارتباط باشید.
طنز حقوقی دادپویان ارز دیجیتال
سلام به طنز حقوقی دادپویان خوش آمدید.
طنز حقوقی دادپویان قصد دارد در هر قسمت یه موضوع یا داستان یا پرونده های جذاب حقوقی، خانوادگی، کیفری و جنایی رو برای شما روایت کند. (طنز)
با مراجعه به سایت حقوقی دادپویان یا دادپویان دات کام می تونید قسمت های مختلف طنز حقوقی دادپویان رو دنبال کنید و چنانچه نیاز به مشاوره با وکیل دارید، با وکیل آنلاین دادپویان تماس بگیرید.
سایت حقوقی دادپویان
هژیر خان دادپویان میخواد با آقای وکیل در خصوص ارز دیجیتال صحبت کند.
اگر میخواین از این موضوع مطلع شوید، حتما این ویدئو رو ببینید و از مشاوره رایگان با وکیل هم استفاده کنید.
ارز دیجیتال چیست؟
ارز دیجیتال یا کریپتوکارنسی به ارزهایی گفته میشود که با بهره مندی از پروتکلهای رمزگذاری شده طراحی شدهاند و هدف خاصی را دنبال میکنند. این ارزها نوعی پول دیجیتالی هستند که با توجه به ویژگیهای فوق العادهای که دارند، میتوانند جایگزین ارزهای رایج در کشور شوند. بهتر است بدانید که چند نوع ارز دیجیتال داریم که هر کدام از آنها کاربردهای خاص خود را دارند و هدف خاصی را دنبال میکنند
ارز دیجیتال (Cryptocurrency) شکل خاصی از پول دیجیتال است که بر پایه علم رمزنگاری ایجاد شده است. بیشتر ارزهای دیجیتال برای بهرهمند شدن از ویژگیهای اساسی مانند غیر متمرکز بودن، شفافیت و تغییر ناپذیر بودن از بلاک چین استفاده میکنند.
ماهیت غیر متمرکز ارزهای دیجیتال به این معنی است که هیچ نهاد، گروه یا سازمانی آنها را کنترل نمیکند.
کریپتوکارنسیها را میتوان به صورت مستقیم و بدون دخالت هرگونه واسطهای در اینترنت به شخص دیگری ارسال کرد. یعنی برای ارسال ارزهای دیجیتال به یک دیگر نیازی به افتتاح حساب بانکی، استفاده از خدمات بانکها یا هر سازمان واسطه دیگری نخواهید داشت.
رمز ارزها همانند ریال و دلار پولهایی هستند که با سازوکار مختلفی ایجاد و توزیع میشوند. فرایند خلق برخی از این پولها مانند بیت کوین با ماینینگ انجام میشود و برای تعدادی دیگر از آنها، تمامی سکهها از قبل به صورت استخراج شده در شبکه قرار میگیرند.
ارزهای دیجیتال بر روی فناوری دفتر کل توزیع شده ساخته شدهاند که یکی از محصولات مهم آن، فناوری بلاک چین است. بلاک چینهای عمومی که اکثر ارزهای دیجیتال از آن استفاده میکنند، قابلیت مشاهده تمامی تراکنشها را چه برای افرادی که در شبکه حضور دارند و چه برای افراد خارج از شبکه فراهم میکند.
نحوه عملکرد ارز دیجیتال
روش انجام معاملات ارز دیجیتالی ساده و در عین حال بسیار ایمن می باشد. در این روش خریدار و فروشنده ارز دیجیتالی اطلاعات خود را ارائه می دهند، اطلاعات ارائه شده توسط ماینر ها بررسی و تایید می شود و پس از تایید صحت اطلاعات شروع به فرایند استخراج ارز دیجیتال مربوط به آن معامله با استفاده از دستگاه ماینر می کنند.
لازم به ذکر است که فرایند استخراج ارز دیجیتال بسیار سخت بوده و با روش های پیچیده، توسط افرادی که این وظیفه را بر عهده گرفته اند با استفاده از دستگاه ماینر صورت می گیرد.
پس از ثبت رمز مورد نظر و تولید ارز دیجیتال اطلاعات آن دیگر قابل تغییر نمی باشند، این اطلاعات توسط هش به یکدیگر متصل می شوند و تشکیل یک بلاک مجزا و اضافه کردن آن به شبکه بلاک چین می دهند که در نهایت همه این بلاک ها توسط هَش به بلاک قبلی خود مرتبط می شوند و تشکیل یک شبکه درختی را می دهند که تقریبا غیر قابل نفوذ و تغییر می باشد.
مهمترین ویژگیهای ارز دیجیتال
1. حذف واسطه از معاملات آنلاین
تمام معاملات آنلاین در سیستم مالی فعلی جهان زیر نظر بانک های مرکزی انجام میشود. این در حالی است که رمزارزها کاملا مستقل از نظارت نهاد متمرکزی مانند دولت یا بانک مرکزی در هر کشوری است؛ بنابراین، افراد میتوانند در هر نقطه از دنیا با هر گوشه دیگر از جهان، به کمک رمزارزها تبادل مالی آنلاین داشته باشند. نظارت بر چرخه تراکنشهای ارزهای دیجیتال بر عهده اعضای جامعه آنهاست.
2. ناشناس بودن تراکنشهای ارز دیجیتال
در سیستم مالی سنتی تمام تراکنشهای افراد با هویت واقعی آنها رصد میشود. این در حالی است که تمام تراکنشهای ارزهای دیجیتال به صورت ناشناس انجام میشود. هر فرد یا شرکت صاحب ارزهای دیجیتال هویت مشخص و منحصر به فرد خود را در شبکه بلاک چین دارد. در عین حال، دیگران نمیتوانند به هویت واقعی افراد حاضر در شبکههای بلاک چین پی ببرند.
3. امنیت رمزارزها
در سیستم مالی سنتی، سرمایه خود را در بانکها ذخیره میکنید. مسئولیت تأمین امنیت دارایی نیز کاملا بر عهده بانک است. حذف واسطهها در بازار رمزارزها احتمالا این سؤال را به ذهن متبادر کند که تامین امنیت سرمایهها بر عهده کیست؟ افراد داراییهای رمزنگاری خود را در کیف پولهای دیجیتال یا حسابهای شخصی در صرافیها نگهداری میکنند.
کیف پولهای دیجیتال دارای کلیدهای عمومی و خصوصی هستند که فرد تا زمانی که این اطلاعات را در اختیار دیگران قرار ندهد، میتواند امنیت سرمایهاش را تامین کند. بهطور کلی، مسئله تامین امنیت داراییها در بازار ارزهای دیجیتال چالشی جدی است که در طول سالهای گذشته، برای ارتقای آن تلاشهای زیادی شده است.
4. امنیت زیاد تراکنشها
تراکنشهای ارز دیجیتال در بستری کاملا امن انجام میگیرد. به هیچ وجه کسی نمیتواند یک ارز دیجیتال را هم زمان برای دو آدرس مختلف ارسال کند. علاوه بر آن، احتمال دستکاری تراکنشها با توجه به نظارت گرهها در شبکه بلاک چین تقریبا وجود ندارد.
تفاوت ارز دیجیتال با پول معمولی چیست؟
از مهمترین تفاوتهای ارز دیجیتال با پول معمولی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
پولهای معمولی را بانکها چاپ میکنند؛ اما رمزارزها در فرایند استخراج به وجود میآیند.
پولهای معمولی در فرمت اسکناس در اختیار عمومی قرار میگیرند؛ اما ارز دیجیتال صرفا ماهیت مجازی دارد.
دولتها بهعنوان پشتوانه پولهای ملی نقش آفرینی میکنند؛ اما ارزهای دیجیتال پشتوانهای به جز اعتماد عمومی ندارند.
تراکنشهای پول معمولی زیر نظر بانکها انجام میشود؛ اما معاملات رمزارزها غیر متمرکزند.
پولهای معمولی برای مصارف روزانه قابل استفاده هستند؛ اما ارزهای دیجیتال هنوز مورد پذیرش عمومی قرار نگرفتهاند.
انواع ارز دیجیتال
در پاسخ به این سؤال که انواع ارز دیجیتال چیست، باید در نظر داشته باشید که از جنبههای مختلفی امکان طبقه بندی رمزارزها وجود دارد. رایج ترین دستهبندی ارزهای دیجیتال، آنها را در دو گروه اصلی قرار میدهد که عبارتاند از:
1. کوین
به هر ارز دیجیتال که شبکه بلاکچین اختصاصی دارد، در اصطلاح کوین (Coin) گفته میشود. بیتکوین بهعنوان اولین کوین شناخته میشود. در عرف رایج بازار، به کوینهای دیگر که در بازار رمزارزها وجود دارند، اصطلاح آلت کوین (AltCoin) اختصاص مییابد. از معروفترین آلت کوینها میتوان به اتریوم (ETH)، لایت کوین (LTC) و بیت کوین کش (BCH) اشاره کرد.
2. توکن
توکن (Token) نوع خاصی از ارزهای دیجیتال است که بلاکچین اختصاصی ندارند و روی یکی از شبکههای بلاکچین موجود ساخته میشوند. بخش چشمگیری از ارزهای دیجیتال موجود در بازار از نوع توکن هستند. بلاک چین اتریوم بزرگترین میزبان توکنهاست. پروژههای مبتنی بر بلاک چین معمولا از این ظرفیت برای تعریف ارزهای دیجیتال اختصاصی خود استفاده میکنند. از معروفترین توکنها میتوان به تتر (USDT)، بایننس کوین (BNB) و دای (DAI) اشاره کرد.
آیا ارزهای دیجیتال در ایران قانونی هستند؟
قانون گذاری برای بازار ارزهای دیجیتال یکی از چالشهای اساسی این بازار است. این مسئله محدود به ایران نیست و در سراسر دنیا دولتها با این موضوع دست و پنجه نرم میکنند. قوانین پراکندهای در کشورهای مختلف برای استخراج، خرید و فروش ارزهای دیجیتال وضع شده است. برای مثال، چین در سالهای اخیر تمام فعالیتهای ماینینگ را ممنوع اعلام کرد. در آمریکا، کمیسیون بورس و اوراق بهادار قوانین مختلفی در این حوزه وضع میکند.
در کشور ما نیز در سال 1398 برای نخستین بار قانون استخراج ارزهای دیجیتال به تصویب هیئت دولت رسید. بر این اساس، تمام کسانی که قصد احداث مزرعه استخراج بیت کوین دارند، باید مطابق این قانون فعالیت کنند. به هرحال، در این سالها خرید و فروش ارزهای دیجیتال در سراسر دنیا انجام شده است. به نظر نمیرسد دولتها بتوانند معاملات ارزهای دیجیتال را ممنوع کنند. برای روشن شدن قوانین بازار ارزهای دیجیتال باید حداقل چند سال دیگر صبر کنیم.
کیف پول ارز دیجیتال
همان طور که از نامش پیداست، کیف پول ارز دیجیتال وظیفه نگهداری از رمزارزها را بر عهده دارد. این نوع کیف پولها به ۲ دسته کیف پول گرم و کیف پول سرد تقسیم میشوند. هر شخص میتواند بسته به کاربرد و نیاز خود از هر یک از انواع کیف پولهای ارز دیجیتال استفاده کند.
کیف پول سرد (Cold wallet): کیف پول سرد از اتصال به اینترنت بی نیاز است و میتوان به صورت آفلاین از آن استفاده کرد. به دلیل عدم نیاز به اتصال آنلاین این نوع کیف پولها امنیت بالاتری نسبت به کیف پولهای گرم دارند و نمیتوان به راحتی از راه دور آنها را هک کرد. کیف پولهای سرد به صورت کلی به سه دستهی کیف پولهای سخت افزاری، کیف پولهای کاغذی و کیف پولهای ذهنی تقسیم بندی میشوند.
کیف پول گرم (Hot Wallet): کیف پول گرم نوعی از کیف پول ارزهای دیجیتال است که به اینترنت متصل و آنلاین است. اتصال به اینترنت این نوع کیف پولها، آنها را به هدفی جذاب برای هکرها تبدیل میکند. به همین جهت، حفظ امنیت کیف پولهای گرم اهمیت فراوانی دارد. از طرف دیگر، کیف پولهای گرم میتوانند از نوع سرپرستی (custodial) یا غیر سرپرستی (non-custodial) باشند. در نوع سرپرستی، یک شخص ثالث، کلیدهای خصوصی مرتبط به داراییهای موجود در کیف پول را نگهداری میکند و این موضوع خود میتواند به یک ریسک امنیتی تبدیل شود. کیف پولهای گرم به صورت کلی به ۲ دستهی کیف پولهای نرمافزاری و کیف پولهای آنلاین تقسیمبندی میشوند.
تفاوت ارزهای دیجیتال با پولهای معمولی در چیست؟
البته اگر به نام ارزهای دیجیتال و پول معمولی دقت کنید، متوجه میشوید که این پولها با یکدیگر تفاوت بسیار دارند. از مهم ترین تفاوتهای آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
در ارزهای دیجیتال تراکنشها غیر قابل بازگشت هستند؛ یعنی اگر تراکنش تایید شود، دیگر نمیتوانید آن را برگردانید.
ارزهای دیجیتال ناشناس یا نیمه ناشناس هستند؛ یعنی اینکه آدرس کیف پولها همان نقش شماره کارت یا شماره حساب شما را دارد و شامل اطلاعات هویتی شما نخواهد بود. این آدرسها با یک رشته از حروف و اعداد تنها با بررسی تاریخچه تراکنشها و تحلیلهای عمیق به هویت شخص خواهد رسید و البته در برخی از ارزهای دیجیتال شناسایی هویت فرد تقریبا غیر ممکن است.
رمزارزها جهانی هستند و محدودیت مرزی ندارند. شما در چند دقیقه میتوانید این ارزها را از هر نقطه دنیا به نقطه دیگری ارسال کنید.
امنیت ارزهای دیجیتال به شکلی است که هر کسی مسئول دارایی خودش میباشد و هیچ کس نمیتواند به این داراییها دسترسی داشته باشد.
رمزارزها انحصاری نیستند و برای استفاده از آنها نیازی به اجازه از شخص یا گروه خاصی نیست.
مزایا ارزهای دیجیتال
یکی از مهمترین دلایلی که ارزهای دیجیتال تو مدت زمان کوتاهی تا این حد محبوب شدن، مزیت های بیشمار این دارایی ها در برابر پول های فیات و دارایی های سنتی است. تعدادی از مهمترین مزیت های ارز دیجیتال موارد زیر هستن که تو همه اون ها به شکل مشترک وجود دارن:
• با توجه به الگوریتم های رمزنگاری پیچیده ای که برای ساخت اون ها بکار رفته، امنیت بسیار بالایی رو دارن. به همین دلیل احتمال تقلب و دستکاری تو اون ها بسیار پایینه.
• با توجه به اینکه محدودیت های پول های فیات رو در انتقال و انجام معاملات ندارن، ابزاری مناسب برای معامله با مبالغ بالا هستن.
• هویت افراد کاملا ناشناس است. به عبارت دیگه تو معاملاتی که با این نوع از دارایی ها انجام میشن، اطلاعاتی در مورد خریدار و فروشنده منتشر نمیشه. به لطف این مزیت، تراکنش هایی که با ارز دیجیتال انجام میشن، قابل ردیابی نیستن.
• به دلیل سیستم غیر متمرکزی که دارن، نیازی به هیچ سازمان واسطه ای برای تراکنش هاشون ندارن. در نتیجه انجام معاملات سریعتر و راحت تر انجام میشه.
معایب ارزهای دیجیتال
درسته که رمز ارزها مزیت های زیادی رو در مقایسه با ارزهای فیات و پول های سنتی دارن، اما به این نوع از دارایی ها، ایراداتی هم وارد شده که مهمترین اون ها موارد زیر هستن:
• به جز استیبل کوین ها، در بقیه موارد نوسانات زیادی رو دارن. به هیمن خاطر برای ورود به این حوزه حتما باید با پیچیدگی های اون آشنا باشین.
• با وجود این که در حال حاضر طرفدار های زیادی رو دارن، اما بیشتر کشور ها و دولت ها مخالف این نوع از دارایی ها هستن.
• در صورتی که موارد امنیتی رو به درستی وارد نکنین و یا اینکه آدرس کیف پول مقصد رو اشتباه وارد کنین، تراکنش ها به هیچ عنوان قابل برگشت نیستن.
• با توجه به این که هویت معامله گر ها مشخص نیست، امکان استفاده از ارزهای دیجیتال برای پولشویی و فعالیت های مجرمانه وجود داره.
وکیل ارز دیجیتال در تهران
با توجه به رشد علمی بشر در عرصه فناوری های اینترنتی و رایانه ای و بحث بلاک چین و رمز ارزها با توجه به اینکه این مورد رمز ارزها و ارزهای دیجیتال کاری و علمی جدیدی می باشد و با توجه به استقبال روز افزون افراد در این حوزه فناوری به علت مزایایی که دارد هر روز بیشتر از قبل خواهان تعاملات در این عرصه می شوند.
و از آن جایی که هر کاری که نو باشد و اطلاعات زیادی از آن نباشد و تخصص مربوط به آن در آن عرصه کم باشد به طور حتم همیشه افرادی تحت کلاهبرداری در آن زمینه سعی می کنند که برای منافه خویش حق و حقوق خیلی ها را پایمال کنند و لذا در مواجه شدن با این موضوع ها پیشنهاد می گردد با وکلای خبره و اهل فن و متخصص در آن رشته سعی کنید به حقوق خود برسید وکلای متخصص در زمینه ارز دیجیتال در تهران آماده کمک و بر آورده کردن خواسته شما و گرفتن حق و حقوق قانونی شما هستند.
بدون دیدگاه