آیا تعمیرات آسانسور شامل طبقه همکف می شود؟
در این مقاله آشنا میشوید با: آیا تعمییرات آسانسور شامل طبقه همکف می شود؟ تعمییر و نگه داری آسانسور در آپارتمان، تعیین حق شارژ ماهیانه آسانسور، قانون آسانسور برای طبقه همکف، هزینه تعمییر آسانسور، رضایت ساکنین برای نصب آسانسور. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
جهت هرگونه مشاوره حقوقی شکایت بابت شارژ ساختمان، می توانید با وکیل آپارتمان در ارتباط باشید.
وجود آسانسور در آپارتمان
با گسترش زندگی شهرنشینی و ساخت و ساز ها در زمینه ی برج ها و مجتمع های مسکونی، دیگر شاهد خانه های ویلایی و حیاط دار در سطح شهر ها نیستیم. یکی از نشانه های زندگی شهرنشینی وجود آپارتمان ها و برج های مسکونی می باشد.
برج ها و آپارتمان های مسکونی به دلیل اینکه دارای طبقات زیادی می باشد که دسترسی به این طبقات از طریق پله دشوار می باشد پس بهترین راه حل برای این مشکل استفاده از سیستم آسانسور می باشد. وجود آسانسور در آپارتمان باعث می گردد که ساکنین آپارتمان توسط آن از طبقه همکف به طبقات دلخواه خود انتقال پیدا کنند.
وجود سیستم آسانسور در ساختمان همواره دارای چالش ها و دغدغه هایی می باشد که مدیر ساختمان همراه ساکنین طبقه همکف دارد. برخی از ساکنین طبقه همکف گمان می کنند که به دلیل استفاده نکردن آنها از سیستم آسانسور ساختمان، دیگر در هزینه های آن نیز سهیم نمی باشند.
شرایط تعمییر و نگه داری آسانسور در آپارتمان
آسانسور به دلیل این که بطور روزمره مورد استفاده ساکنین قرار می گیرد خطراتی را به دنبال دارد. گاها این استفاده مکرر از وسایل باعث خرابی در برخی قطعات می شود که خطر آفرین است. در چنین حالتی مدیر ساختمان باید بصورت دوره ای برای نظارت و بازرسی آسانسور با یک شرکت مورد تایید قرارداد ببندد.
این شرکت وظیفه دارد بصورت ماهیانه یا هر دوماه یکبار به ساختمان سربزند و آسانسور را بازرسی کند. دلیل این امر آن است که ممکن است در دوره بازدید یا سهوا یا عمدا برای آسانسور مشکلی جدی ایجاد شود. شرکت طرف قرارداد در صورتی که بازدید خود را به درستی انجام ندهد یا در موعد مقرر سرکشی نکند مسئول اتفاقاتی ست که ممکن است برای ساکنین توسط آسانسور بیوفتد.
تعمیر آسانسور نیز باید توسط متخصصین انجام بگیرد. مدیر باید یکی از بهترین شرکت های آسانسور را برای تعمیر دعوت کند و هزینه آن را از شارژ ساختمان پرداخت نماید. این شرکت باید تضمین نماید که تعمیرات آسانسور بدرستی صورت گرفته و قابل بهره برداری می باشد.
هزینه تعمیر و نگه داری آسانسور از شارژی پرداخت می شود که توسط مدیر از ساکنین اخذ شده است. این هزینه گاها مورد اختلاف قرار می گیرد. معمولا ساکنین طبقه همکف یا اول که از آسانسور استفاده ای ندارند در پرداخت این هزینه مشکل دارند.
وظیفه ساکنین طبقه همکف در پرداخت هزینه های تعمیراتی آسانسور چیست؟
آسانسور جزء لوازم ضروری در یک آپارتمان می باشد که وظیفه انتقال افراد به طبقات مختلف ساختمان را بر عهده دارد. در بیشتر حالات در خصوص پرداخت حق شارژ آسانسور بین ساکنین طبقه همکف و سایر ساکنین اختلاف بوجود می آید.
برای شما که این مقاله را مطالعه می کنید، ممکن است این سؤال پیش آمده باشد که آیا ساکنین طبقه همکف میتوانند از پرداخت هزینه های آسانسور خودداری کنند؟ طبق ماده ۲۳ قانون تملک آپارتمانها در مورد قوانین استفاده از آسانسور، اعتراض ساکنین طبقات همکف و یا اول مبنی بر عدم پرداخت هزینه های مربوط به آسانسور به علت استفاده نکردن از آن، قابل پذیرش نیست.
تکلیف ساکنین طبقه همکف که از آسانسور استفاده نمی کنند چیست؟
طبق ماده چهارم قانون تملک آپارتمان ها و قوانین آسانسور، پرداخت حق شارژ ساختمان ها به صورت ماهانه الزامی است و استفاده و عدم استفاده از آن تاثیری بر نحوه پرداخت و یا عدم پرداخت حق شارژ آپارتمان ندارد.
حق شارژ ساختمان ربطی به حضور ساکنین در ساختمان ندارد و همه موظف به پرداخت هزینه های قسمت های مشترک هستند. حق شارژ وظیفه ای بر گردن تمام اهلی ساختمان است. بنابراین ساکنین طبقه همکف ساختمان نیز باید در زمینه هزینه تعمیرات آسانسور و حق شارژ آن سهیم باشند.
تعیین حق شارژ ماهیانه آسانسور چگونه است؟
ساکنین یک مجتمع مسکونی در قبال دریافت خدمات و امکانات مختلف در ساختمان ، مبلغی را به عنوان شارژ ماهیانه پرداخت می کنند. آسانسور ساختمان نیز جزء آن بخش هایی می باشد که باید بصورت ماهیانه مبلغ شارژی را برای آن اختصاص داد تا به وسیله مبالغ جمع آوری شده به مشکلات آسانسور رسیدگی شود. حق شارژ آسانسور در قالب حق شارژ ماهیانه کل ساختمان به دو روش قانونی و قراردادی از ساکنین دریافت می شود.
در روش قانونی حق شارژ به طور یکسان بین واحد های ساختمان تقسیم بندی می شود و تمام ساکنین ملزم به پرداخت مبالغ می باشند که هزینه شارژ آسانسور را نیز شامل می شود. در روش دوم بین ساکنین ساختمان توافق می شود که ساکنین طبقه همکف شارژ ساختمان را بطور کامل پرداخت کنند ولی در زمینه پرداخت حق شارژ آسانسور نصف مبلغ را بپردازند.
قانون آسانسور برای طبقه همکف در تعیین هزینه شارژ
طبق قانون آسانسور برای طبقه همکف برای تعیین هزینه ماهیانه آسانسور، دو روش وجود دارد. روش قانونی که بر اساس آن، تمامی طبقات و واحدهای ساختمان باید هزینه یکسانی را بابت آسانسور پرداخت کنند و روش قراردادی که در آن، ساکنان ساختمان می توانند در جلسه ای توافق کنند که واحدهای طبقات همکف و اول که از آسانسور استفاده نمی کنند، هزینه ی کمتری را پرداخت کنند. البته تمامی واحدها باید در این مورد به توافق برسند.
این حالت نیز ممکن است که، هزینه های آسانسور از هزینه های کل ساختمان جدا شده باشد. در این صورت، این امکان وجود دارد که ساکنان در جلسه مجمع عمومی، روش خاصی برای تقسیم هزینه های آسانسور تعیین نمایند. نهایتا، هیئت مدیره ساختمان درباره پرداخت هزینه های آسانسور از سوی ساکنان واحدها تصمیم نهایی را خواهد گرفت.
ملاکی که برای قیمت گذاری ساختمان ها بکار می رود، از جمله امکانات آن ها است و آسانسور نیز یکی از امکاناتی است که باعث افزایش قیمت ملک می شود. این افزایش قیمت در مورد طبقات همکف و اول که نیازی به استفاده از آسانسور ندارند، کمتر است، اما در طبقات بالاتر تأثیر بیشتری دارد. از این رو، منصفانه است که طبقات پایین تر، هزینه کمتری نسبت به سایر طبقات پرداخت نمایند.
قانون آسانسور برای طبقه همکف برای مالک و مستاجر
همانطور که اشاره شد، در مجموع قوانین استفاده از آسانسور در ساختمان، برای تمامی ساکنین یکسان است. همچنین، هزینه های مربوط به آسانسور در شارژ ماهیانه ساختمان لحاظ می شود. پس از بررسی قانون آسانسور برای طبقه همکف در قیاس با سایر طبقات، بحث پرداخت هزینه توسط مالک یا مستاجر مطرح می شود.
قانون تقسیم هزینه ها در این باره به این صورت است که، اگر در یک ساختمان قصد نصب یا تعویض آسانسور وجود داشته باشد، هزینه مربوطه باید توسط مالک پرداخت شود. اما پرداخت هزینه های بازرسی و تعمیرات جزیی آسانسور که به صورت ماهیانه در شارژ ساختمان در نظر گرفته می شود، به عهده مستاجر می باشد.
هزینه تعمیر آسانسور نباید از واحدها اخذ شود؟
اگر هزینههای آسانسور در شارژ به صورت سرفصلی جدا آورده نشده باشد مالک طبقه اول به هیچ عنوان نمیتواند از پرداخت هزینههای تعمیر آسانسور خودداری کند ولو اینکه از آسانسور استفاده نکند.
زیرا اولا هزینه تعمیر آسانسور نباید بهطور مجزا و مستقل، از تک تک واحدها اخذ شود بلکه از محل صندوق ساختمان باید پرداخت شود همچنین آسانسور یا هر تاسیسات دیگری که در ساختمان نصب و تعبیه شده، جزو منصوبات ساختمان است و هزینههای تعمیر و نگهداری آنها به عهده مدیر ساختمان است.
قسمت آخر ماده 4 قانون تملک آپارتمانها میگوید پرداخت هزینههای مشترک اعم از اینکه ملک مورد استفاده قرار بگیرد یا نگیرد الزامی است.
و در موردی دیگر مجمع عمومی ساکنین می تواند با تفکیک هزینه تعمیر و نگهداری آسانسور از سایر هزینه ها، فرمول و یا روش خاصی برای تقسیم هزینه های آسانسور تعیین کند. در این صورت یعنی فقط بر اساس تصمیم مجمع عمومی میتوان هزینه آسانسور را از سایر هزینه جدا نموده و طبقه را در میزان هزینه های آسانسور دخیل کرد.
رضایت ساکنین برای نصب آسانسور باید اخذ شود؟
طبق ماده 23 تملک آپارتمان ها در قوانین استفاده از آسانسور، اعتراض ساکنین طبقه اول یا همکف برای عدم پرداخت هزینه های مربوط به آسانسور به هیچ عنوان قابل پذیرش نیست.
به عنوان مثال اگر در ساختمانی 4 طبقه، طبقات دوم و سوم و چهارم مایل به نصب و راه اندازی آسانسور باشند، در صورتی که ساکن طبقه اول یا همکف مخالفت کنند، آنها میتوانند برای نصب آسانسور اقدام کنند.
حال طبق ماده 4 قانون تملک آپارتمان ها، اگر مجموع مساحت طبقه های دوم و سوم و چهارم بیشتر از طبقه اول یا همکف باشد، سایر مالکین میتوانند به صورت قانونی حق السهم نصب آسانسور و خسارات احتمالی را از آنها دریافت کنند.
البته این مورد برای زمینی است که فضایی برای آسانسور از قبل تعبیه شده باشد و اگر غیر از این شرایط باشد، شرایط پیچیده می شود. ولی در نهایت رضایت تمام ساکنین بخاطر گرفتن قسمتی از فضای واحد آن ها، الزامی می باشد.
نتیجه گیری در مورد آسانسور در ساختمان
در بیشتر مجتمع های مسکونی هزینه های شارژ ساختمان بصورت کلی دریافت می شود اما در برخی دیگر هزینه ها بصورت تفکیک شده دریافت می شود.
در این گونه مجتمع ها ممکن است از برخی طبقات بعضی از هزینه ها بطور کامل دریافت نشود مثل هزینه شارژ آسانسور که از طبقات همکف بصورت نصف مبلغ دریافت می شود.
با این حال نمی توان گفت که طبقه اول یا همکف که از آسانسور کمتر استفاده می کنند یا اصلا استفاده نمی کنند شارژ پرداخت نکنند. با نظر مجمع عمومی و مدیریت ساختمان و اتفاق نظر بین ساکنین می توان در مبلغ شارژ مربوط به آسانسور تجدید نظر کرد.
نکته ای که حائز اهمیت است این است که آسانسور جز مشاعات می باشد و هزینه آن بر دوش همه ساکنین و مالکین است. زیرا که همه در استفاده از آن سهم دارند و کسی نمی تواند دیگری را از استفاده از آن منع کند. در ضمن استفاده نکردن از آن نیز مانع نمی شود تا شارژ آن پرداخت نشود.
این مورد ربطی به حضور داشتن یا نداشتن ساکنین در ساختمان ندارد. در مواردی که طبقه همکف ادعا دارد که هیچ استفاده ای از آسانسور ندارد باید قانون مشاعات ساختمان را به وی گوشزد کرد.
مدیر ساختمان وظیفه بیمه کردن آسانسور را دارد. اگر آسانسور بیمه نشود و خسارتی به کسی وارد شود مسئول پرداخت خسارت خود مدیر ساختمان می باشد. همچنین مدیریت باید با یک شرکت آسانسور که مورد تایید استاندارد ایران باشد قرارداد بازرسی ببندد.
این بدان جهت است که بصورت دوره ای تمام آسانسور بازدید شود و از خطرات احتمالی جلوگیری نماید. نکته قابل توجه در آن بخش امنیت ساکنین در آسانسور است که باید در آن دوربین و بلندگو تعبیه شود.
در صورتیکه نیاز به هرگونه مشاوره حقوقی تلفنی یا مشاوره حقوقی حضوری راجع به موضوعات حقوقی و یا کیفری با وکیل پایه یک دادگستری داشتید، میتوانید با موسسه حقوقی دادپویان تماس بگیرید.
بدون دیدگاه