همه چیز درباره عده زن

همه چیز درباره عده زن

در این مقاله با همه چیز درباره عده زن، عده به چه معناست، انواع عده، عده طلاق چیست، عده فسخ نکاح چیست، عده وفات چیست، عده زن یائسه، عده در مورد دختر باکره و حکم ازدواج با زنی که در ایام عده است آشنا شوید.

در صورت هرگونه سوال راجع به همه چیز درباره عده زن می توانید با وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان به صورت تلفنی یا حضوری مشاوره حقوقی داشته باشید.

رزرو آنلاین وقت مشاوره

با انتخاب وکیل برگزیده دادپویان با بهترین وکیل پایه یک متناسب با موضوع خود مشاوره بگیرید.
دادپویان

عده به چه معناست؟

عده مدت زمان مشخص شده توسط قانون و شرع می باشد که زوجه پس از طلاق یا مرگ همسر خود بایستی مدتی از ازدواج مجدد خودداری نماید. معنای عده در گفته فقها به تربص مشهور است، به معنای حالت انتظار نامیده می شود.

نگه داشتن عده برای زن علاوه بر حکم قانونی می توان از آن به عنوان یک حکم شرعی نیز یاد کرد که جهت جلوگیری از اختلاط نسل می باشد زیرا مدتی را که برای انواع عده از نظر قانونی قرار گرفته شده است، می توان اطمینان حاصل کرد که زن باردار بوده است یا خیر دومین دلیل نیز می تواند به جهت رعایت نمودن حرمت نکاحی که به هر دلیل منحل شده است باشد.

انواع عده

  • عده‌ طلاق.
  • عده‌ فسخ نکاح.
  • عده‌ وفات.

همه چیز درباره عده زن

عده طلاق چیست؟

طلاق سبب جدایی زن و مرد از یک دیگر می باشد. پس از طلاق رابطه زوجیت فی مابین زن و مرد قطع می گردد اما زن تا مدتی مشخص پس از طلاق، نمی تواند ازدواج مجدد نماید. این مدت مشخص را عده طلاق می گویند.

عده طلاق مستند به ماده 1151 قانون مدنی 3 طهر است، منظور از 3 طهر زمانی است که زن 3 بار عادت زنانگی ببیند و دوران مذکور 3 بار تکرار شود. پس از این مدت زن از عده خارج می شود و می تواند مجدد ازدواج نماید اما ممکن است زنی به اقتضای سن عادت زنانگی نبیند. برای چنین زنی، مدت عده 3 ماه در نظر گرفته شده است.

قانون گذار عده طلاق را در ماده 1151 چنین بیان داشته است:

عده طلاق و عده فسخ نکاح سه طهر است مگر این که زن با اقتضای سن عادت زنانگی نبیند که در این صورت عده او 3 ماه است.

عده فسخ نکاح چیست؟

به لحاظ عرفی لزوم نگه داشتن عده مرتبط با طلاق است. اما فسخ نکاح نیز از آن جهت که یکی از اسباب انحلال نکاح به شمار می رود نیازمند نگه داشتن عده است. فلسفه نگه داشتن عده فسخ نکاح مانند عده طلاق جلوگیری از اختلاط نسل و حمایت از جنین است. به همین دلیل، قانون مدنی در ماده 1151 قانون مدنی مدت عده در فسخ نکاح را بیان کرده است. عده فسخ نکاح سه طهر است. مگر آن که زن به اقتضا سن عادت زنانگی نبیند که در این صورت عده او سه ماه است.

همچنین، در ماده 1153 عده فسخ نکاح زنان باردار چنین مقرر نموده است: عده فسخ نکاح در مورد زن حامله تا وضع حمل است.
بنابراین، بر اساس این دو ماده، عده فسخ نکاح پس از پاکیزه شدن از سومین عادت زنانگی است. مگر این که زن یائسه باشد که در این صورت عده او سه ماه است. در موردی هم که زنی باردار باشد، مدت عده فسخ نکاح برای او تا زمان وضع حمل اوست.

عده وفات چیست؟

یکی از مواقعی که رابطه زوجیت زن و مرد خاتمه می یابد زمانی است که هر کدام از زن ومرد فوت نماید. در این مواقع چنان چه مرد فوت نماید، زن پس از فوت شوهر بایستی عده وفات نگه دارد، یعنی تا مدت مشخصی اجازه ازدواج مجدد ندارد اما پس از سپری شدن این مدت می تواند مجددا ازدواج نماید. قانون گذار عده وفات را در قانون مدنی در ماده 1154 بیان داشته است و مدت آن را 4 ماه و 10 روز مقرر داشته است.

در عده وفات تفاوتی میان عقد موقت و عقد دائم وجود ندارد و هر کدام از زن هایی که در عقد دائم یا در عقد موقت مردی هستند در صورتی که پیش از انقضا مدت نکاح، شوهر آن ها فوت نماید بایستی به مدت 4 ماه و 10 روز عده وفات نگه دارند.

عده وفات از نظر مدت، از عده طلاق طولانی‌ تر است و از نظر مصداق شامل زنان یائسه و غیر مدخوله (قبل از برقراری رابطه جنسی ازدواج منحل شده باشد) که عده طلاق بر آن‌ها واجب نیست، نیز می‌شود.ماهیت و فلسفه عده وفات با عده طلاق کاملا متفاوت باشد. هدف از تشریع عده وفات معلوم شدن وضعیت حمل زن نیست، بلکه حفظ حرمت و وفاداری زن به زندگی زناشویی با مرد است.

عده زن یائسه

همان طور که می‌ دانید منظور از زن یائسه، زنی است که به سنی رسیده باشد که امکان بارداری آن وجود نداشته باشد. به همین دلیل طلاق زن یائسه از شوهرش نیز از نوع طلاق بائن است به گونه‌ ای که مرد اجازه رجوع به زن خود را بعد از طلاق ندارد. با این وجود زن یائسه نیز عده طلاق ندارد و نیازی به نگهداری عده ندارد.

موارد مهم در مورد عده وفات:

  • به موجب ماده ۱۱۵۴ قانون مدنی عده وفات چه در نکاح دائم و چه در نکاح موقت در هر حال ۴ ماه و ۱۰ روز است مگر این که زن باردار باشد که در این صورت عده وفات تا موقع وضع حمل است مشروط بر این که فاصله بین فوت شوهر و وضع حمل از ۴ ماه و ۱۰ روز بیشتر باشد و الا مدت عده همان ۴ ماه و ۱۰ روز خواهد بود.
  • اگر بین زن و شوهر رابطه جنسی صورت نگرفته باشد نیازی به نگاه داشتن عده طلاق نیست و همچنین زن یائسه در صورت طلاق و فسخ نکاح، عده ندارد. اما عده وفات در هر حال باید به اتمام برسد. نکته دیگر این که اگر شوهری غایب مفقود الاثر شود و زن بتواند توسط دادگاه خود را طلاق بدهد، از زمان طلاق باید عده وفات یعنی ۴ ماه و ۱۰ روز را نگاه دارد.

همه چیز درباره عده زن

عده در مورد دختر باکره

در صورتی که زن و شوهر قبل از آمیزش جنسی از یک دیگر جدا شوند و دختر باکره باشد، طلاق از نوع بائن است. در طلاق بائن نیز مرد نمی‌تواند در مدت زمان عده به زن رجوع کند و اگر بخواهد که زندگی زناشویی را از سر بگیرد باید تا پایان مدت زمان عده منتظر بماند و مجددا با زن عقد کند. از آن جایی که امکان بارداری دختر باکره متصور نیست نیازی به نگه داشتن عده طلاق توسط او نیست. بارزترین مثال در این حالت طلاق در دوران عقد و قبل از آمیزش جنسی است که در این صورت دختر باکره است و نیازی به نگهداری عده ندارد.

حکم ازدواج با زنی که در ایام عده است

هر گاه مردی زنی را که در ایام عده دیگری است به عقد خود در آورد، این نکاح، در حکم نکاح با زن شوهردار است و این نکاح باطل و موجب حرمت ابدی است. اگر زوجین به عده و حرمت نکاح جاهل باشد در این صورت عقد باطل ولی حرمت ابدی حاصل نمی شود چه نزدیکی صورت گرفته باشد چه صورت نگرفته باشد ولی اگر یکی از آنها عالم و دیگری جاهل باشد باز هم حرمت ابدی حاصل می شود.

بنابراین ۲ چیز موجب حرمت ابدی است: عقد با علم به عده و حرمت نکاح و نزدیکی در زمان عده هرگاه هر یک از این دو وجود نداشته باشد حرمت ابدی بوجود نخواهد آمد.

پیشنهاد ما به شما قبل از هر اقدام حقوقی یا کیفری، مشاوره رایگان با وکلای پایه یک دادگستری است که تا قبل از گرفتار شدن در دام حقوقی یا کیفری، بتوانید راه حل مناسبی را پیدا کنید. بهترین گزینه برای مشاوره حقوقی وکیل آنلاین است.

حق الوکاله مناسب

تضمین کیفیت در سریعترین زمان ممکن تا حصول نتیجه مطلوب با وکلای مجرب و متخصص
دادپویان

تیم پشتیبانی دادپویانمشاهده نوشته ها

Avatar for تیم پشتیبانی دادپویان

تیم پشتیبانی موسسه حقوقی دادپویان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *