گواهی پزشکی قانونی برای طلاق در دوران عقد لازم است
در این مقاله آشنا میشوید با: گواهی پزشکی قانونی برای طلاق در دوران عقد لازم است، لزوم آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق، علت مراجعه و معاینه زنان در پزشکی قانونی برای طلاق، موارد ضروری برای معاینه زنان توسط پزشکی قانونی، امکان طلاق بدون آزمایش پزشکی قانونی، هزینه آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق، گواهی سلامت پرده بکارت در زمان طلاق، شرایط صدور گواهی بکارت. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
جهت هرگونه مشاوره حقوقی طلاق، می توانید با وکیل طلاق در تهران در ارتباط باشید.
لزوم آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق
زمانی که زن و مردی قصد داشته باشند از هم طلاق بگیرند، باید اقداماتی را به عنوان مقدمه انجام دهند تا دادگاه بتواند حکم طلاق صادر کند.
یکی از این اقدامات، در کنار مراجعه به مشاوره طلاق، انجام آزمایش های پزشکی قانونی برای طلاق می باشد که معمولا از طرف خانم ها انجام می گیرد و لزوم آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق با هدف تشخیص بارداری، دوشیزه بودن (صدور گواهی بکارت)، عیوب زنان در فسخ نکاح و مسائلی از این قبیل انجام می شود.
البته انجام آزمایش های پزشکی قانونی ممکن است دلایل متعددی داشته باشد و حتی شامل انجام آزمایش پزشکی قانونی برای مردان نیز بشود، به عنوان نمونه زمانی که زن ادعا می کند که شوهرش دچار جنون شده و به بیماری روانی مبتلاست، باید شوهر برای انجام آزمایش پزشکی قانونی مراجعه کند تا زن بتواند طلاق بگیرد.
همچنین است در مواردی که عیب و نقصی همچون عقیم بودن در مرد وجود داشته یا یکی از موارد فسخ نکاح در مرد ایجاد شده باشد.
لذا به طور کلی، زمانی که تشخیص یک موضوع پزشکی و یا روان پزشکی برای صدور حکم طلاق الزامی است، از آنجا این موارد از موارد قابل تشخیص در پزشکی قانونی بوده، طرفین یا یکی از آنها باید حتما پس از ارجاع قاضی دادگاه، به پزشکی قانونی مراجعه نمایند و گواهی صادره توسط پزشکی قانونی را کسب کرده و به دادگاه ارائه نمایند تا دادگاه با ملاحظه آن بتواند رای مقتضی صادر کند.
علت مراجعه و معاینه زنان در پزشکی قانونی برای طلاق
ابتدایی ترین علت مراجعه زنان به پزشکی قانونی، دریافت گواهی عدم بارداری است. دریافت گواهی عدم بارداری یکی از ملزومات مهم صدور حکم طلاق در دادگاه یا ثبت طلاق در محضر بوده و بدون گرفتن این گواهی، طلاق امکان پذیر نمی باشد.
البته اگر زن باردار باشد، مانعی در طلاق ایجاد نمی شود، صرفا برای زنانی که در دوران بارداری هستند، عده طلاق تا پایان دوره بارداری محاسبه شده و تکلیف فرزندان اعم از حضانت یا نفقه آنها نیز در حکم دادگاه مشخص می شود.
علاوه بر این ها ممکن است علت مراجعه به پزشک قانونی برای طلاق، تشخیص دوشیزه بودن یا غیر دوشیزه بودن زوجه به ویژه در طلاق دوران عقد باشد، چرا که تشخیص بکارت یا عدم بکارت در حکم دادگاه برای طلاق تاثیر دارد و اگر زوجه باکره باشد، حکم طلاق بائن غیر مدخوله می شود و بعدا زن می تواند نام همسر قبلی را از شناسنامه اش حذف کند.
لازم به ذکر است که برای طلاق گرفتن، یا زن باید گواهی عدم بارداری خود را ارائه دهد و یا اگر مدعی باکره یا دوشیزه بودن است، گواهی بکارت را ارائه نماید که این موضوع برای صدور حکم توسط دادگاه الزامی است. البته برای بانوانی که به سن یائسگی (50 سال) رسیده اند، از آن جهت که امکان بارداری منتفی است، نیازی به گواهی عدم بارداری و به طریق اولی گواهی بکارت نمی باشد.
علاوه بر این ممکن است که مرد به علت عدم بکارت زوجه مدعی تدلیس یا فریب در ازدواج شود که در این صورت، باز هم زن برای فسخ نکاح به پزشکی قانونی ارجاع داده می شود و یا حالتی که مرد مدعی وجود عیوب اختصاصی فسخ نکاح در زوجه می باشد. البته فسخ نکاح با طلاق متفاوت است، اما انجام آزمایش پزشکی قانونی در هر دو مورد طلاق و فسخ نکاح مشابه است.
آزمایش پزشکی قانونی در طلاق
یکی از مراحل طلاق که زوجین باید حتما آن را برای جدایی انجام دهند مراجعه به پزشکی قانونی است، زیرا عیوب زن و مرد که موجب فسخ نکاح میشود یا بیماریهایی مانند جنون که اجازه صدور رای طلاق یک طرفه را برای زوجه ممکن میکند، تنها در صورتی قابل اثبات است که توسط پزشکی قانونی تایید شده باشد.
همچنین برای طلاق لازم است که گواهی عدم بارداری یا باکره بودن زوجه نیز توسط زوجین ارائه شود. چون در صورت باکره بودن یا باردار بودن زن، شرایط عده، پرداخت مهریه و… تغیر میکندف بنابراین بدون ارائه گواهی پزشکی قانونی عملا طلاق امکانپذیر نیست.
حتی در صورتی که زن و مرد برای طلاق توافقی اقدام کردهاند نیز باید گواهی عدم بارداری، باکرگی و… را از پزشکی قانونی دریافت و به دادگاه ارائه کنند.
موارد ضروری برای معاینه زن توسط پزشک قانونی
چرا زنان باید حتما توسط پزشک قانونی معاینه شوند؟ این سوال را اغلب زوجها مطرح میکنند و علت این مراجعه و دریافت گواهی پزشکی قانونی برای آنها هنوز مشخص نیست. در ادامه مواردی که تنها رای پزشکی قانونی برای تایید آن الزامی است و حتما باید زن گواهی پزشک قانونی را برای اثبات آنها ارائه کند جهت شناخت بیشتر ارائه کردهایم.
- بررسی سلامت پرده باکره و تشخیص وجود پارگی یا عدم اشکال در آن.
- بررسی وضعیت مقعد در صورت وجود پارگی و شکایت به خاطر رابطه جنسی اجباری یا تجاوز.
- انجام معاینه باردار، نازا بودن یا سقطجنین.
- بررسی عیوب زن جهت فسخ نکاح.
- بررسی بدن زن جهت وجود آثار ضرب و شتم جهت طلاق به خاطر عسر و حرج.
امکان طلاق بدون آزمایش پزشکی قانونی
زوجین بدون داشتن گواهی بکارت نمیتوانند برای طلاق اقدام کنند. چون تنها دادگاه در صورتی به درخواست طلاق رسیدگی میکند که شرایط باکره بودن یا نبودن زوجه مشخص شود، بنابراین اگر درخواست طلاق با قید باکره یا دوشیزه بودن زوجه مطرح شده باشد، حتما باید گواهی باکرگی صادر شده توسط پزشکی قانونی به دادگاه ارائه شود.
در صورتی که زوجین پس از رابطه زناشویی قصد جدایی داشته باشد، باز هم ارائه گواهی پزشک قانونی برای طلاق در زمان عدم بارداری الزامی است. البته در این شرایط ممکن است دادگاه برای ارائه گواهی عدم بارداری مهلت تعین کند و زوجین پس از طلاق میتوانند این گواهی را به دادگاه ارائه دهند.
تفاوت آزمایش پزشکی قانونی در طلاق و فسخ نکاح
در طلاق آزمایشهای پزشکی قانونی بیشتر برای خانمها انجام میشود و هدف از انجام این آزمایشها نشان دادن باردار نبودن زوجه یا باکره بودن او است، اما در فسخ نکاح هدف از معاینه پزشکی قانونی اثبات عیوب و بیماری زوجین است و با تایید این عیوب امکان فسخ کردن نکاح تایید میشود.
هزینه آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق
هزینهای که برای آزمایش پزشک قانونی در نظر گرفته میشود مطابق با تعرفه اعلام شده از طرف وزارت بهداشت و سازمان پزشکی قانونی است. با توجه به اینکه تعرفه خدمات درمانی در طول سالهای مختلف متغیر است، هزینهای که برای آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق در نظر گرفته میشود نیز متغیر خواهد بود.
در حالت کلی مبلغی که برای این آزمایش در سال جاری در نظر گرفته شده حدود ۱۰۵ هزار تومان است. با این وجود، جهت کسب اطلاعات دقیق درباره مبلغ مشخص شده برای معاینه زنان یا صدر گواهی پزشکی قانونی برای فسخ نکاح و… میتوانید از مراکز درمانی اطراف محل زندگیتان استعلام بگیرید.
مدت زمان ارسال جواب آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق
زوجینی که در راه طلاق قرار دارند میخواهند سریعتر دادخواست مطرح شده را به نتیجه برسانند. به همین دلیل است که هرگونه وقفهای در این مسیر میتواند برای آنها احساس نگرانی و سردرگمی ایجاد کند. یکی از مواردی که باعث این نگرانی در وقفه پرونده است، آزمایشهای پزشکی قانونی و نتیجه آن خواهد بود.
صدور رای پزشکی قانونی برای طلاق با توجه به نوع معاینات درخواست شده متغیر است، اما به طور کلی، از زمان مراجعه به پزشک قانونی تا صدور رای نهایی بین ۱۰ تا ۱۵ روز زمان لازم خواهد بود.
گواهی سلامت پرده بکارت در زمان طلاق
وجود پرده بکارت و سلامت آن در فرهنگ ایرانی همچنان اهمیت زیادی دارند تا جایی که بسیاری از خانواده ها حتی قبل از عقد نکاح اقدام به معاینه و اخذ گواهی سلامت پرده بکارت در زمان طلاق می کنند. فارغ از این که آیا این فرهنگ صحیح است یا غلط باید لازم است بدانیم که گواهی سلامت پرده بکارت در زمان طلاق دارای آثار حقوقی است.
گواهی سلامت پرده بکارت در زمان طلاق می تواند حقوق و تکالیف طرفین را تا حد زیادی متحول کند و برای طرفین آثار و تبعات گوناگونی را در پی داشته باشد. این گواهی می تواند به درخواست مرد یا به درخواست زن صادر شود.
نحوه صدور گواهی سلامت پرده بکارت در زمان طلاق
در زمان طلاق چنانچه طرفین مدعی عدم برقراری رابطه جنسی باشند، این موضوع باید برای دادگاه احراز شود. زیرا آثار و تبعاتی مثل نصف شدن مهریه، پاک کردن نام همسر از شناسنامه و… را برای طرفین در پی خواهد داشت.
در همین راستا قاضی دادگاه دستور معاینه زوجه و صدور گواهی سلامت پرده بکارت را صادر می نماید و زن را جهت بررسی و معاینه به پزشکی قانون ارجاع می دهد. پس از معاینه توسط پزشک متخصص زنان در پزشکی قانونی گواهی مذکور صادر شده و به دادگاه ارسال خواهد شد.
درخواست صدور گواهی سلامت پرده بکارت در زمان طلاق توسط مرد
معمولا ادعای بکارت زن و عدم برقراری رابطه جنسی زمانی توسط مرد مطرح می شود که طلاق توافقی در دوره عقد اتفاق می افتد. چنانچه زن و مرد با هم رابطه جنسی نداشته باشند طبق ماده ۱۰۹۲ قانون مدنی مکلف است نصف مهریه را به زن پرداخت نماید:
هر گاه شوهر قبل از نزدیکی زن خود را طلاق دهد، زن مستحق نصف مهر خواهد بود و اگر شوهر بیش از نصف مهر را قبلا داده باشد حق دارد مازاد از نصف را عینا یا مثلا یا قیمت استرداد کند.
پس طبق قانون مرد چنانچه مدعی عدم نزدیکی با زن باشد می تواند ادعای خود را در دادگاه مطرح نموده و جهت اثبات ادعای خود درخواست معاینه و صدور گواهی سلامت پرده بکارت در زمان طلاق را صادر نماید تا از این طریق تنها نیمی از مهریه را بپردازد.
درخواست صدور گواهی سلامت پرده بکارت توسط زن
هرچند معمولا درخواست صدور گواهی سلامت پرده بکارت و انجام معاینه توسط مرد صورت می گیرد اما در برخی موارد زن نیز ممکن است این درخواست را از محضر دادگاه داشته باشد. به عنوان مثال برای بسیاری از زنان مهم است که بعد از طلاق نام همسر سابق در شناسنامه آنها باقی نماند.
در این موارد چنانچه زن درخواست معاینه و صدور پروانه بکارت را داشته باشد می تواند درخواست خود را به دادگاه اعلام نماید و بعد از ازدواج با در دست داشتن طلاق نامه به همراه گواهی مذکور به اداره ثبت احوال مراجعه کرده و درخواست حذف نام همسر از شناسنامه را داشته باشد.
انواع گواهی بکارت
در روزهای امروز، ما با دو نوع گواهی تست مواجه هستیم. نوع اول گواهی است که به درخواست زن و قبل از ازدواج صادر میشود و هدف از آن جلوگیری از مشکلات احتمالی در زندگی با همسر است. این گواهی برای اطمینان از سلامت جسمی و جنسی طرفین ازدواج و نیز برای اطلاع از هرگونه بیماری و عارضهای که ممکن است بر زندگی زناشویی تاثیر بگذارد، تهیه میشود.
اما نوع دوم گواهیهایی هستند که توسط پزشکی قانونی و به درخواست مقامات قضایی صادر میشوند. هدف از انجام این تستها تشخیص و ردیابی مواردی مانند تجاوزهای جنسی و تاکید بر اینکه در مورد جنایات جنسی، اطلاعات دقیق و قابل اعتنا دادگاه و مقامات قضایی برای صدور حکم صحیح و منصفانه وجود داشته باشد.
این گواهیها به عنوان شواهد مهم در دادگاهها و رسیدگی به پروندههای جنایی استفاده میشوند و نقش حیاتی در انصافطلبی و اجرای عدالت دارند.
هر دو نوع گواهی تست، با اهمیت ویژهای همراه هستند و اهداف و کاربردهای مختلف خود را دارند. تامین سلامت و امنیت زندگی زناشویی در نقطه تلاقی این دو نوع گواهی قرار دارد و ارزش ویژهای برای جامعه و افراد دارند.
شرایط صدور گواهی بکارت
صدور گواهی بکارت برای انجام معاینه دارای شرایط ضروری است:
۱. رضایت فرد مورد معاینه: اولین شرط برای صدور گواهی بکارت، بدست آوردن رضایت کامل از فرد مورد معاینه است. حتی اگر مراجع قضایی تقاضای معاینه بکارت داشته باشند، این رضایت اولویت دارد. اگر فرد معاینه شده رضایت ندهد، پزشک باید گواهی کند که انجام معاینات تخصصی به دلیل عدم رضایت و همکاری فرد ممکن نیست.
۲. احراز هویت و عکس فرد: دومین شرط برای صدور گواهی بکارت، احراز هویت دقیق و الصاق عکس فرد مورد معاینه بر روی گواهی و مهر زدن آن است.
۳. تقاضای فرد یا مقام قضایی: سومین شرط برای صدور گواهی بکارت، تقاضای مستقیم فرد یا به دستور مقام قضایی است. این گواهی تنها به درخواست فرد مورد نظر یا به دستور مقام قضایی صادر میشود و تقاضای همسر یا اقوام همسر معتبر نیست.
گواهی بکارت باید تاریخ دقیق، روز و ساعت انجام معاینه را داشته باشد و در دو نسخه تنظیم شود. هر دو نسخه باید به مهر و امضای پزشک برسد. یکی از نسخهها نزد پزشک باقی میماند و دیگری فقط به شخص متقاضی تحویل داده میشود.
باید توجه داشت که این گواهی تنها مربوط به معاینه دخول واژینال است و معاینه مقعدی و کلورکتال تنها توسط پزشکی قانونی انجام خواهد شد.
عواقب نداشتن گواهی بکارت
در فرهنگ و عرف ما، باکره بودن دختر نوعی کمال و ارزشمند به حساب میآید. به همین دلیل، برخی افراد قبل از ازدواج برای دفع هر گونه شبههای و جلوگیری از مشکلات بعدی، از پزشک متخصص گواهی بکارت دریافت میکنند. این اقدام کاملا شخصی و اختیاری است و به توافق طرفین ازدواج بستگی دارد.
یک نکته مهم دیگر، ممکن است فسخ نکاح توسط مرد به دلیل باکره نبودن زن باشد. گاهی در عقد ازدواج، شروطی به صراحت ذکر میشوند و گاهی اموری به طور متعارف مورد توافق قرار میگیرند. به عنوان مثال، متعارف است که پسر قبلا ازدواج نکرده باشد و دختر نیز باکره باشد.
اگر پس از برقراری ازدواج مشخص شود که زن باکره نبودن خود را مخفی کرده است، مرد ممکن است ادعای فریب و تدلیس زن را مطرح کند و حق فسخ ازدواج را بهدست آورد. در این موارد، وجود گواهی بکارت به طور قابل توجهای کار را برای زن راحتتر میکند و ادعای مرد به راحتی رد میشود.
آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق توافقی به چه علت است؟
دلایل زیادی وجود دارد که زن و مرد باید حتما قبل از طلاق توافقی به پزشکی قانونی مراجعه کنند از مهمترین دلایل میتوان موارد ذیل را نام برد:
گواهی عدم بارداری: ارائه گواهی عدم بارداری برای طلاق توافقی نیاز است به این خاطر که مرد باید نفقه فرزند را بپردازد و همچنین مشخص شود که چه کسی باید حضانت فرزند را برعهده بگیرد. همچنین عده زنانی که در دوران بارداری به سر میبرند متفاوت است.
آزمایش بکارت: اگر طلاق در دوران عقد انجام میشود باید آزمایش پزشکی و گواهی مربوطه را هم جهت انجام مراحل طلاق توافقی ارائه دهید. به این خاطر که زن میتواند بعدا نام همسر سابقش را از شناسنامهاش پاک کند.
در موارد غیر از طلاق توافقی:
در صورت فسخ نکاح از طرف مرد و ادعای عیوبی در زن لازم است که برای اثبات ادعا گواهی پزشکی قانونی ارائه شود. همچنین اگر عیوبی در مرد وجود دارد که از موجبات فسخ نکاح به شمار میآید، در ابتدا نیاز است که به پزشکی قانونی مراجعه شود.
مواردی که طلاق به دلیل عسر و حرج است، نیاز است به پزشکی قانونی برای اثبات آثار ضرب و جرح مراجعه شود.
گاهی اوقات برای بررسی شرایط عقیم بودن مرد هم لازم است که به پزشکی مراجعه شود.
اگر مرد به دلیل بیماری روانی اقدام به خود زنی میکند و یا دیگر موارد، برای انجام طلاق نیاز است که گواهی پزشکی قانونی صادر شود.
آیا آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق توافقی نیاز است؟
مهمترین سوالی که در رابطه با آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق توافقی میشود، الزام یا عدم الزام آن است. به طور کلی پاسخ این است که باید آزمایش پزشکی قانونی ارائه شود به این خاطر که اگر زن باردار باشد نیاز است تکلیف نفقه فرزند و حضانت او مشخص شود.
همچنین در مواردی که زوجین قصد دارند به صورت توافقی از یکدیگر جدا شوند و همچنین زن باردار است، مدت زمانی که زن باید عده نگه دارد تا پایان مدت بارداری است. بنابراین آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق توافقی درموارد بارداری زن الزامی است.
مورد دیگر در جایی است که زن یا زوجه هنوز باکره است. اگر زوجین قصد داشته باشند که در دوران عقد از یکدیگر جدا شوند باید زن آزمایش پزشکی قانونی ارائه بدهد. به این خاطر که اگر زن هنوز بکارت داشته باشد قاضی حکمی که برای طلاق صادر میکند از نوع بائن غیر مدخوله است و بر این اساس زن بعدا میتواند بعدا نام مرد را از شناسنامه خود حذف کند. بنابراین ارائه گواهی و یا آزمایش پزشکی به نفع زن است.
در صورتیکه نیاز به هرگونه مشاوره حقوقی تلفنی یا حضوری راجع به موضوعات حقوقی و یا کیفری با وکیل پایه یک دادگستری داشتید، میتوانید با موسسه حقوقی دادپویان تماس بگیرید.
جهت اطلاع از آخرین اخبار حقوقی و قضایی نیز میتوانید کانال اخبار حقوقی دادپویان را دنبال کنید.
بدون دیدگاه