تکالیف زوجین نسبت به یکدیگر
در این مقاله با تکالیف زوجین نسبت به یکدیگر، حقوق و تکالیف مالی، حقوق و تکالیف غیر مالی، اداره و ریاست مرد بر خانواده و وفاداری وظیفه مشترک زوجین آشنا شوید.
در صورت هرگونه سوال راجع به کالیف زوجین نسبت به یکدیگر می توانید با وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان به صورت تلفنی یا حضوری مشاوره حقوقی داشته باشید.
رزرو آنلاین وقت مشاوره
حقوق و تکالیف زوجین نسبت به یکدیگر
حقوق و تکالیف زوجین نسبت به یکدیگر، ایجاد حقوق و تکالیف ناشی از زوجیت، منوط به تراضی طرفین نیست و نمی توان بر خلاف ماده 1102 قانون مدنی که اذعان می دارد، همین که نکاح به طور صحت واقع شد روابط زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار می شود، تراضی نمود.
زوجین پس از وقوع عقد نکاح نسبت به یکدیگر تعهداتی پیدا می کنند و در عین حال در مقابل یکدیگر دارای حقوقی می گردند. حقوق و تکالیف زوجین نسبت به هم به دو دسته قابل تقسیم است.حقوق و تکالیف مالی، و حقوق و تکالیف غیر مالی
حقوق و تکالیف مالی
به محض وقوع عقد مرد مکلف به دادن مهریه و نفقه زن است .البته باید اذعان داشت که تکلیف دادن نفقه برای مرد تنها در نکاح دائم است و در نکاح موقت در صورتی مرد مکلف به پرداخت نفقه می شود که ضمن عقد موقت ، شرط پرداخت نفقه شده باشد.
حقوق و تکالیف غیر مالی
حسن معاشرت مطابق با ماده ۱۱۰٣ قانون مدنی زن و مرد مکلف به حسن معاشرت با یکدیگرند. سکونت مشترک و رعایت تمایل جنسی همسر از لوازم حسن معاشرت است. حسن معاشرت در قانون مدنی صرفا یک توصیه اخلاقی نیست و ضمانت اجرایی این تکلیف آن است که اگر زن از انجام وظیفه حسن معاشرت، سر باز زند ناشزه محسوب شده و حق نفقه او ساقط خواهد شد. در مقابل، عدم رعایت حسن معاشرت از سوی مرد در صورتی که ادامه زندگی را متعسر کند می تواند مبنای درخواست طلاق از سوی زن قرار گیرد.
اداره و ریاست مرد بر خانواده
طبق ماده ۱۱۰۵ قانون مدنی، ریاست بر خانواده از خصایص شوهر است. واژه ریاست کاملا برخاسته از نگاه قرون وسطایی و مرد سالارانه جامعه نسبت به نظام خانواده است. البته از نظر علم روانشناسی زنان طالب محبت و مردان طالب اقتدار هستند و این دو در کنار هم می توانند نظام خانواده را با همکاری اداره کنند منتها از آنجایی که قانون مدنی ما از فقه شیعه نشات گرفته و در فقه نیز با توجه به آیه کریمه الرجال قوامون علی النساء، مرد را اداره کننده خانواده دانسته اند، در قانون مدنی نیز واژه ریاست ذکر شده برخی نویسندگان حقوقی سعی کرده اند ماده فوق را توجیه کرده و نوشته اند که منظور از ریاست، دادن اجازه خود محوری و دیکتاتوری به مرد نبوده و صرفا مرد اداره کننده خانواده است و در این مورد به مرد اجازه خودکامگی داده نشده است و ریاست مرد مقید به رعایت مصالح خانواده است.
وفاداری وظیفه مشترک زوجین
وفاداری زوجین نسبت به یکدیگر صراحتا در قانون مدنی به عنوان تکلیف مشترک نیامده منتها حقوق دانان و اساتید حقوق آن را به عنوان امری بدیهی و تکلیف مشترک زوجین دانسته اند البته با توجه به جواز تعدد زوجات در حقوق ایران، صحبت از وفاداری مرد به عنوان تکلیف مشترک خنده دار و شاید نوعی فریب خود باشد. در نظام حقوقی ایران که نگاه مرد سالارانه از سر تا پای آن می بارد و مردان علاوه بر تعدد همسر دائمی، می توانند همسر موقتی نیز داشته باشند، صحبت از وفاداری بسیار مضحک است. منتها می توان امیدوار بود نگاه جنسیتی به نظام خانواده تغییر یابد و وفاداری به عنوان اصل مشترک و تکلیف مشترک طرفین پذیرفته شود.
پیشنهاد ما به شما قبل از هر اقدام حقوقی یا کیفری، مشاوره رایگان با وکلای پایه یک دادگستری است که تا قبل از گرفتار شدن در دام حقوقی یا کیفری، بتوانید راه حل مناسبی را پیدا کنید. بهترین گزینه برای مشاوره حقوقی وکیل آنلاین است.
بدون دیدگاه