نحوه وثیقه گرفتن دین

نحوه وثیقه گرفتن دین

در این مقاله با نحوه وثیقه گرفتن دین، دین چیست، اقسام دین، تفاوت دین با قرض، شرایط وصول طلب از محل وثیقه و گرفتن سند وثیقه آشنا شوید.

در صورت هرگونه سوال راجع به نحوه وثیقه گرفتن دین می توانید با وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان به صورت تلفنی یا حضوری مشاوره حقوقی داشته باشید.

رزرو آنلاین وقت مشاوره

با انتخاب وکیل برگزیده دادپویان با بهترین وکیل پایه یک متناسب با موضوع خود مشاوره بگیرید.
دادپویان

دین چیست؟

دین مالی که به صورت کلی ثابت بر ذمه شخص هست و ذمه شخص به آن مشغول می‌باشد را دین می گویند. دین، عنوان بابی مستقل در فقه است که فقها در این باب به تفصیل از احکام آن سخن گفته‌اند. برخی نیز احکام آن را تحت عنوان قرض مطرح کرده و برخی هر دو را باهم عنوان یک باب قرار داده‌ اند.

اقسام دین

دین به حال و دین موجل تقسیم می‌شود.

دین حال

دین حال دینی است که یا مدت ندارد و یا مدتش سر رسیده است و طلبکار حق مطالبه آن را دارد. و بر مدیون واجب است که در صورت تمکن و باز بودن دستش، در تمام اوقات آن را ادا کند.

دین موجل

دین موجل عبارت است از: دین مدت دار که پیش از سرآمدن مدت، طلبکار حق مطالبه ندارد. و دادن آن بر مدیون واجب نیست، مگر بعد از گذشت مدتی که قرار داده‌ شده و رسیدن سر رسید آن. و تعیین سر رسید گاهی به قرارداد دائن و مدیون است، همان‌ گونه که در سلم و نسیه است، و گاهی با قرار دادن شارع است مانند قسط‌ ها و سر رسیدهایی که در دیه مقرر است.

نحوه وثیقه گرفتن دین

تفاوت دین با قرض

تفاوت دین با قرض در اعم بودن آن است، به این  معنا که قرض یکی از اسباب دین به شمار می‌رود، زیرا دین، همان گونه که گذشت، هر مال کلی است که بر ذمه فرد ثابت باشد، ولیکن قرض عبارت است از تملیک مال به دیگری در‌ برابر ضمانت پرداخت مثل یا قیمت آن توسط او، که سبب اشتغال ذمه قرض گیرنده می‌شود. به طلبکار دائن و به بدهکار مدیون و مدین می گویند و به هر دو غریم اطلاق شده است.

موارد مستثنیات دین

همیشه محکوم‌ له یا طلبکار مجبور است با توسل به حکم یا دستور مراجع قضایی یا ثبتی، اموال بدهکار یا مدیون را معرفی، توقیف و مزایده گذاشته و نهایتا طلب خود را از آن بردارد و از طرفی هم طبق قانون مصلحت زندگی محکوم‌ علیه هم ایجاب می‌کند که برخی اموالش از توقیف و مزایده مصون بماند که بر این اساس قانون گذار اموالی را که جز ضروریات زندگی مدیون باشد، از توقیف معاف دانسته و به عنوان مستثنیات دین شناخته و پذیرفته است.

تا پیش از تیرماه 1394 که قانون نحوه اجرای محکومیت مالی با اصلاحاتی از سوی قانون‌ گذار مواجه شد، در فهرست مستثنیات، اتومبیل هم قرار داشت اما بعد از آن، این فهرست با تغییراتی همراه بود.

تعریف مستثنیات دین

مطابق ماده 24 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی، مستثنیات دین را این گونه تعریف شده است:

  • کتب و ابزار علمی برای اهل علم متناسب با شان آنها.
  • تلفن مورد نیاز مدیون (در قانون جدید اضافه شده است).
  • منزل مسکونی که عرفا در شان محکوم علیه در حالت اعسار او باشد.
  • اثاثیه مورد نیاز برای رفع حوائج ضروری محکوم علیه و افراد تحت تکلف او.
  • وسایل و ابزار کار که برای امرار معاش ضروری محکوم علیه و افراد تحت تکلف او باشد.
  • آذوقه موجود به قدر احتیاج محکوم علیه و افراد تحت تکلف او برای مدتی که آذوقه عرفا ذخیره می شود.
  • مبلغی که ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت می شود، مشروط بر این که پرداخت اجاره بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد، عین مستاجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شان او نباشد. در قانون جدید اضافه شده است.

و اما مطابق ماده 523 قانون آیین دادرسی مدنی، در کلیه مواردی که رای دادگاه برای وصول دین به موقع اجرا گذارده می شود. اجرای رای از مستثنیات دین اموال محکوم علیه ممنوع است.

شرایط وصول طلب از محل وثیقه

یکی از شرایط وصول طلب از محل وثیقه یا طلب، وجود طلب از طلبکار است،و مورد بعدی نیز آن است که زمانی درخواست اجرای طلب، از محل وثیقه یا طلب می‌شود که بدهکار از پرداخت بدهی خود امتناع کند.

و در نهایت شرط آخر وصول طلب از محل وثیقه نیز آن است که طلب در سررسید از بدهکار مطالبه شود. بر این اساس، مهلت 10 روزه‌ای از سوی قانون گذار برای بدهکار پیش‌ بینی شده است که با منقضی شدن این مهلت، اگر بدهکار از تاریخ صدور اجرائیه، بدهی اش را نپردازد، مراحل اجرایی جهت فروش عین مرهونه به منظور استیفای حق انجام می‌شود.

یکی از راه‌ های اطمینان طلبکار نسبت به باز پرداخت مطالباتش اخذ وثیقه یا رهن از بدهکار است. همان چیزی که بانک‌ ها در مقابل پرداخت تسهیلات با مبالغ بالا از مشتریان خود طلب می‌کنند تا مال غیر منقولی را با ارزش بالاتر از تسهیلات دریافتی در رهن بانک قرار دهند تا اگر تسهیلات به موقع باز پرداخت نشد، بانک بتواند از محل رهن مذکور به طلب خود برسد.

وثیقه‌ ای که از افراد گرفته می‌شود، بابت تضمین وصول مطالبات است. شخصی که از دیگری طلبی دارد و می‌خواهد مطمئن شود که مدیون به موقع طلب وی را پرداخت می‌کند، یک قرارداد رهن با بدهکار منعقد می‌کند تا به موجب آن، بدهکار، مالی را در رهن وی قرار دهد.

نحوه وثیقه گرفتن دین

گرفتن سند وثیقه

سهولت وصول طلب از محل وثیقه وابسته به شرایط قراردادی است که بین طلبکار و بدهکار منعقد می شود و نیز ارزش و قابلیت فروش مال مورد وثیقه. پس لازم ذکر به شرایطی اعم از شرایط زیر می باشد.

  • دقت در مال مورد وثیقه که قبلا در وثیقه دیگری قرار نگرفته باشد و نیز متعلق حق شخص دیگری قرار نگرفته باشد.
  • و اگر بتوان به همراه سند وثیقه، یک وکالت نامه بلاعزل نیز از مالک مال مورد وثیقه برای فروش یا تملک مالگرفت وصول طلب را ارزانتر و سریع تر می کند.
  • بهتر است اموال مناسب را به وثیقه گرفت، مثل: سهام شرکت های در بورس یا ملک قابل فروش یا خودرو، لذا اموالی که اسناد مالکیت مناسبی ندارند یا فروش آن ها دشوار است، ریسک وصول طلب و ادعا را بالا می برند.

پیشنهاد ما به شما قبل از هر اقدام حقوقی یا کیفری، مشاوره رایگان با وکلای پایه یک دادگستری است که تا قبل از گرفتار شدن در دام حقوقی یا کیفری، بتوانید راه حل مناسبی را پیدا کنید. بهترین گزینه برای مشاوره حقوقی وکیل آنلاین است.

حق الوکاله مناسب

تضمین کیفیت در سریعترین زمان ممکن تا حصول نتیجه مطلوب با وکلای مجرب و متخصص
دادپویان

تیم پشتیبانی دادپویانمشاهده نوشته ها

Avatar for تیم پشتیبانی دادپویان

تیم پشتیبانی موسسه حقوقی دادپویان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *