اعتراض به رای حل اختلاف اداره کار

اعتراض به رای حل اختلاف اداره کار

در این مقاله آشنا میشوید با: اعتراض به رای حل اختلاف اداره کار، هیات حل اختلاف چیست؟ وظایف هیات حل اختلاف اداره کار چیست؟ رسیدگی به اختلافات و محدوده هیات حل اختلاف، اعتراض به رای اداره کار، اعتراض به رای اداره کار در دیوان عدالت اداری، نمونه دادخواست اعتراض به رای اداره کار. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

جهت هرگونه مشاوره اداره کار، می توانید با وکیل اداره کار در ارتباط باشید.

هیات حل اختلاف چیست؟

امضای کتبی یا شفاهی که در قرارداد کار هست، باعث ایجاد یک رابطه قانونی میان کارگر و کارفرما می‌شود. این ارتباط قانونی میان کارگر و کارفرما، باعث ایجاد مجموعه‌ای از تعهدات برای آنها می شود. عدم اجرای تعهدات قانونی یا نقص در اجرای آن ‌ها، باعث بروز اختلاف بین کارفرما و کارگر خواهد شد. 

اعتراض به رای حل اختلاف اداره کار

به همین سبب بررسی صحیح و قانونی اختلافات صورت گرفته و رسیدگی به آنها، بسیار حائز اهمیت است. از طرفی جهت برقراری عدالت بین افرادی که در محیط کار با یکدیگر اختلاف پیدا کرده‌اند، به مجموعه ای از قوانین و استانداردهای لازم الاجرا نیاز داریم.

به همین دلیل در قانون کار، نهاد مشخصی جهت رسیدگی به اختلافات بین کارگر و کارفرما، مشخص شده است. نام این نهاد که به بررسی و حل اختلافات کارگر و صاحب کارگاه می‌پردازد، هیات حل اختلاف اداره کار است.

وظایف هیات حل اختلاف اداره کار چیست؟

رسیدگی به اعتراضات اعلام شده در مهلت قانونی، یعنی حداکثر ۱۵ روز بعد از ابلاغ رای اولیه و اتخاذ تصمیمات هیات ‌های تشخیص که در هیات حل اختلاف نیز مطرح شده است.

به تقاضای کتبی یا شفاهی کارگران بیکار با عنوان داشتن عذر موجه درباره عدم اعلام بیکاری به اداره کار تامین اجتماعی رسیدگی خواهد شد. این امر در محدوده زمانی تعیین شده در قانون کار، انجام شده و در حدود وظایف و اختیارات هیات حل اختلاف صورت می گیرد.

به اعتراضاتی که در خصوص طرح طبقه بندی مشاغل صورت می گیرد نیز، رسیدگی می شود. چرا که این موضوع نیز در حوزه اختیارات و وظایف هیات‌ حل اختلاف قرار دارد.

اتخاذ تصمیمات نهایی در این نهاد ممکن است با اکثریت یا به اتفاق آرا، انجام شود. برای مثال، در جلسات ۷ نفره، به رای ۴ نفر و در جلسه ۹ نفره نیز به رای ۵ عضو نیاز داریم تا یک تصمیم نهایی شود.

ممکن است شرایطی پیش بیاید که در جلسات رسیدگی به موضوع اختلاف، ۸ عضو هیات حاضر شوند. در این شرایط امکان دارد تعداد مخالفان و موافقان هم برابر باشد. در این صورت، رای گروهی معتبر است و مبنای تصمیم گیری قرار می گیرد، که نماینده واحد کار و امور اجتماعی در آن حضور دارد.

همچنین، اعضای هیات حل اختلاف می‌توانند از اعضای شورای اسلامی واحدهای خدمات، تولید، کشاورزی و صنعت تولید، خدماتی نیز مشاوره دریافت کنند. این امر باعث افزایش دقت در آرای صادره و تصمیم گیری نهایی خواهد شد.

هیات حل اختلاف همچنین قادر است یک پرونده را به تشخیص خود برای انجام تحقیقات بیشتر به واحد بازرسی کار بفرستد. نکته ای که لازم است به آن توجه شود، این است که این نهاد باید ظرف یک ماه نسبت به صدور رای اقدام کند.

نحوه رسیدگی به اختلافات توسط هیات حل اختلاف اداره کار

طرفین اختلاف، می توانند در مدت حداکثر ۱۵ روز با اعتراض به رای صادره از طرف هیات تشخیص، درخواست تجدید نظر خواهی کنند. یکی از مهمترین وظایف هیات حل اختلاف اداره کار که در حوزه صلاحیت های آن هم قرار می‌گیرد، رسیدگی به آرایی است که به آنها اعتراض شده است.

اختلافات ناشی از طرح طبقه بندی مشاغل در کارگاه های مشمول این طرح، باید مستقیما در این هیات مطرح شوند. بنابراین،رسیدگی به اختلافات ناشی از طرح طبقه بندی مشاغل از دیگر وظایف هیات حل اختلاف اداره کار است. این مورد نیز در حیطه وظایف اعضای شورای حل اختلاف قرار می گیرد.

رسیدگی ابتدایی به تقاضای کارگر بیمه شده ای که در حال حاضر بیکار نیز، یکی از وظایف این هیات است. تقاضایی مبنی بر داشتن دلیل موجه برای عدم اعلام بیکاری به اداره کار و امور اجتماعی در مدت تعیین شده نیز از وظایف و صلاحیت‌های این نهاد قانونی است.

اعتراض به رای حل اختلاف اداره کار

بنابراین، می‌توان گفت که هیات حل اختلاف، نهادی برای تجدید نظر در آرایی است که از سوی هیات تشخیص صادر شده. مگر در مواردی که قانون گذار رسیدگی ابتدایی اختلافات و اموری را به این نهاد سپرده باشد.

هیات های حل اختلاف مرجع رسیدگی به اعتراض هریک از طرفین اختلاف می باشند. این اعتراضات نسبت به تصمیمات و آرای هیات تشخیص صورت می گیرد.

البته به استثنای مواردی که قانون کار اتخاذ تصمیم را مستقیما به هیات حل اختلاف سپرده باشد، وظایف این نهاد به همین موارد محدود می شود. برای مثال اختلافات مربوط به تغییرات اساسی که در شرایط کار  صورت می گیرد و یا اختلافات ناشی از نحوه اجرای طرح طبقه بندی مشاغل و… .

محدوده اختیارات هیات حل اختلاف

هیات تشخیص و هیات حل اختلاف پس از دریافت شکایت در مورد اختلاف بین کارگر یا نماینده قانونی وی و کارفرما، به موضوع رسیدگی می کند. به هر ترتیب هیات حل اختلاف موظف است حداکثر ظرف مدت یک ماه از تاریخی که شکایات را دریافت می کند، به موضوع رسیدگی نماید.

طرح دعوا و شکایت در هیات تشخیص یا حل اختلاف، به وسیله دادخواست کتبی، در فرمی معین و به زبان فارسی صورت می گیرد. دعوت طرفین اختلاف جهت حضور در جلسات برای یک مرتبه ضروری است. طرفین اختلاف باید به صورت کتبی به جلسه رسیدگی به شکایات دعوت شوند.

عدم حضور هر یک از طرفین یا نماینده‌ قانونی آن‌ ها مانع بررسی شکایت و صدور رای نهایی توسط هیأت نمی شود. اما اگر هیات حل اختلاف حضور طرفین را ضروری تشخیص دهد، فقط یک ‌نوبت مجددا از آن ها دعوت می‌نماید.

اعتراض به رای اداره کار

رسیدگی به اختلافات کاری میان کارگر و کارفرما در حیطه وظایف اداره کار می باشد و امور مربوطه در حوزه کاری، به این اداره ارجاع داده می شود. 

از آن جایی که کارگران و موضوعات مربوط به آن ها تاثیر مستقیمی بر روی اقتصاد کشور دارد، از این رو دولت برای حفظ حقوق این قشر از جامعه و همچنین سلامت اقتصاد کشور، اقدام به ایجاد چندین مرجع قانونی در این زمینه نموده است. 

اداره کار نیز یکی از این ادارات می باشد. اختلافات مورد بررسی در این سازمان شامل امور مربوط به اشتغال، بیمه تامین اجتماعی، تنظیم قرارداد های استخدامی و حوادث ناشی از کار خواهد بود.

اداره کار برای رسیدگی به تخلفات کارگری، بر اساس مستندات ارائه شده توسط شاکی و بررسی درخواست وی، رای بدوی را صادر می کند. پس از صدور رای بدوی در مرحله بدوی یا هیئت تشخیص اداره کار، در صورت اعتراض هر کدام از طرفین به رای صادر شده، پرونده به هیئت حل اختلاف اداره کار ارجاع داده خواهد شد.

در صورتی که در هیئت اختلاف رای صادر شده مورد تایید طرفین نباشد، پرونده به دیوان عدالت اداری ارجاع داده می شود. در واقع دیوان عدالت اداری آخرین مرجع قضایی رسیدگی کننده به پرونده های اداره کار محسوب می شود. افراد می توانند برای ارائه دادخواست به دیوان عدالت اداری، نمونه اعتراض به رای اداره کار در دیوان عدالت اداری را مشاهده نموده و طبق آن دادخواست خود را تنظیم نمایند.

برای شکایت از کارفرما و مطالبه حق و حقوق در قانون کار و شورای عالی کار به صراحت آمده است که در صورتی که کارگر بخواهد حق و حقوق خود را مطالبه کند، الزاما نیازی به ارائه قرارداد ندارد.

در واقع فرد می تواند بر اساس آئین دادرسی کار، با ارائه اسنادی همچون پرینت حساب بانکی، گواهی اشتغال به کار، لیست بیمه و … ادعای خود مبنی بر سابقه کاری خود را اثبات نماید.

چگونه می توان اجرای رای هیئت حل اختلاف را متوقف کرد؟

پس از اعتراض به رای بدوی که در اداره کار صادر شد، پرونده در هیئت حل اختلاف کارگر و کارفرما بررسی شده و رای تجدید نظر صادر می گردد.

رای صادره از هیئت حل اختلاف، قابل اجرا خواهد بود و در صورتی که افراد در دیوان عدالت اداری به این رای اعتراض کنند، باز هم مانعی برای اجرای این رای وجود نخواهد داشت.

در این شرایط اگر در خلال رسیدگی به اعتراض شاکی در دیوان عدالت اداری و اجرای رای از طرف هیئت حل اختلاف، امکان ایجاد خسارت هایی برای فرد اعتراض کننده وجود داشته باشد، افراد می توانند با تقاضای دستور موقت توقف، مانع از اجرای رای مورد نظر شوند.

به عبارتی با ارائه دادخواست از طرف فرد شاکی به دیوان عدالت اداری، قاضی دیوان، خارج از ماهیت پرونده، در اسرع وقت و کم ترین زمان ممکن دستور موقت توقف را صادر کرده و موجب جلوگیری از اجرای رای هیئت حل اختلاف خواهد شد.

چگونه می توان به رای اداره کار در دیوان عدالت اداری اعتراض نمود؟

همان طور که قبلا به آن اشاره شد، دعاوی مربوط به کارگر و کارفرما ابتدا در هیئت تشخیص بررسی می شود. در صورت اعتراض به رای صادر شده، پرونده به هیئت حل اختلاف ارجاع داده شده و مجددا بررسی می گردد. 

پس از صدور رای مربوطه، در صورتی که طرفین دعوی همچنان به رای صادره اعتراض داشته باشند، این بار پرونده به دیوان عدالت اداری فرستاده می شود. برای اعتراض به رای صادره از سوی اداره کار در دیوان عدالت اداری، افراد باید فرم مخصوص اعتراض را به صورت رسمی تنظیم کرده و به دیوان ارائه نمایند.

افراد برای تنظیم این فرم می توانند نمونه اعتراض به رای اداره کار در دیوان عدالت اداری را در اینترنت مشاهده کرده و دادخواست خود را طبق آن تنظیم نمایند.

افراد در شهرستان ها نیازی به مراجعه حضوری به تهران برای تحویل فرم ندارند و می توانند در مراکز استان های محل اقامت خود، این فرم را تحویل نمایندگی های دیوان عدالت اداری بدهند.

متقاضیان برای تنظیم فرم اعتراض به رای اداره کار باید نهایت دقت را به کار گیرند که توصیه می شود این افراد از وکیل دیوان عدالت اداری در این زمینه کمک بگیرند.

برای اعتراض به رای اداره کار در دیوان عدالت اداری چقدر مهلت داریم؟

مهلت اعتراض به رای اداره کار در دیوان عدالت اداری، از تاریخی که برای ابلاغ هیئت حل اختلاف کارگر و کارفرما، ثبت شده است، به مدت ۹۰ روز خواهد بود.

در این مدت هر یک از طرفین دعوی مهلت دارند تا در صورت داشتن اعتراض، آن را در قالب یک دادخواست رسمی به دیوان عدالت اداری ارائه دهند. این مدت زمان برای افراد مقیم خارج از کشور حدود ۱۸۰ روز خواهد بود.

در صورتی که مهلت تعیین شده برای هر یک از افراد داخل و یا خارج از ایران به منظور اعتراض به رای اداره کار، با روز تعطیلی به پایان برسد، آخرین مهلت اعتراض به فردای روز تعطیل انتقال خواهد یافت.

آیا می توان به رای دیوان عدالت اداری اعتراض کرد؟

دیوان عدالت اداری پرونده اختلاف کارگر و کارفرما را بررسی می کند و پس از انجام تحقیقات لازم و ارزیابی های مورد نیاز، رای نهایی خود را صادر می نماید.

توجه داشته باشید که رای صادره از سوی دیوان عدالت اداری، از جانب شعب بدوی بوده و امکان اعتراض مجدد به آن وجود خواهد داشت.

طرفین پرونده تا ظرف ۲۰ روز از زمان ابلاغ رای فرصت دارند، اعتراض خود را به صورت رسمی در دیوان عدالت اداری ثبت کنند تا پرونده به شعب تجدید نظر ارسال شود. مدت زمان در نظر گرفته شده برای شهروندان مقیم خارج از کشور از ۲۰ روز به ۶۰ روز افزایش خواهد یافت.

نمونه دادخواست اعتراض به رای اداره کار

اعتراض به رای اداره کار و نقض رای صادره و همچنین تقاضای توقف اجرای آن با ارائه دلایل محکمه پسند، می تواند در اعتراض به رای صادره از هیئت حل اختلاف در دیوان عدالت اداری مطرح گردد. در ادامه به یک نمونه اعتراض به رای اداره کار در دیوان عدالت اداری خواهیم پرداخت.

موضوع نمونه اعتراض به رای اداره کار در دیوان عدالت اداری، به این صورت است که آقای الف در یک کارگاه مشغول به کار بوده و دارای هفت سال سابقه در این کارگاه می باشد.

کارفرمای این آقا به دلیل اعسار در پرداخت حقوق کارگران، آقای الف را از کارگاه اخراج می کند. از این رو آقای الف به هیئت تشخیص اداره کار مراجعه نموده و تفاوت دستمزد، پاداش، حق سنوات، اضافه کاری و حق بیمه خود را از کارفرمای خود طلب می کند.

اعتراض به رای حل اختلاف اداره کار

هیئت تشخیص اداره کار نیز با بررسی مدارک و دادخواست آقای الف، کارفرما را محکوم به پرداخت حق سنوات، عیدی، حقوق عقب افتاده و حق بیمه می نماید.

کارفرما نیز با ارائه مدارکی که ثابت می کند، حقوق معوقه، عیدی و سنوات کارگر در موعد مقرر پرداخت شده از هیئت حل اختلاف، خواستار تجدید نظر در رای صادر شده می شود.

هیئت حل اختلاف اداره کار پس از بررسی دادخواست کارفرما و مدارک ارائه شده، حکم هیئت تشخیص اداره کار را تائید نموده و رای به عدم ورود شکایت تجدید نظر خواه صادر کرده و کارفرما را ملزم به پرداخت حقوق معوقه، عیدی و پاداش در موارد مذکور می نماید.

در این جا کارفرما باید برای اعتراض به رای صادره از هیئت حل اختلاف اداره کار، دادخواستی را تنظیم کرده و به دیوان عدالت اداری ارائه دهد. 

متن نمونه اعتراض به رای اداره کار در دیوان عدالت اداری

در این جا یک نمونه اعتراض به رای اداره کار در دیوان عدالت اداری آورده شده است. شرح شکایت کارفرما نسبت به اداره کار و امور اجتماعی شهرستان با موضوع نقض و ابطال رای شماره … از اداره کار و امور اجتماعی به شرح زیر خواهد بود:

ریاست محترم دیوان عدالت اداری

با سلام و عرض ادب

احتراما اینجانب نسبت به رای شماره… هیئت حل اختلاف اداره کار و امور اجتماعی شهرستان… اعتراض داشته و خواستار نقض و ابطال رای معترض عنه می باشم.

اینجانب در تاریخ … اقدام به تاسیس کارگاهی به نشانی … و استخدام کارگرانی نموده ام و مدت ده سال است که این کارگاه و کارگران مشغول به کار اند. لکن از تاریخ … به دلیل مشکلات اقتصادی، تصمیم به تعدیل نیرو و اخراج عده ای از کارگران گرفته ام.

در همین راستا آقای الف نیز که یکی از کارگرانی بوده که در تعدیل نیرو از کارگاه اخراج شده است، اقدام به طرح دعوی علیه اینجانب بابت الزام به پرداخت حقوق معوقه و پاداش و عیدی نموده است و رای هیئت تشخیص و هیئت حل اختلاف علیه اینجانب صادر شده است.

ولیکن مدارک و رسید های موجود که به این دادخواست ضمیمه می گردد، موید پرداخت حقوق و پاداش در موعد مقرر و عدم استحقاق آقای الف می باشد و هیئت حل اختلاف اداره کار نیز علی رغم ابراز این دلایل و مدارک، حکم به بی حقی اینجانب صادر نموده است.

بنابراین رای فوق الذکر به جهت عدم توجه هیئت تشخیص به دلایل ابرازی مخدوش بوده و از این جهت، از مقام محترم ریاست دیوان عدالت اداری، خواستار رسیدگی مجدد به مدارک ابرازی و نقض رای هیئت تشخیص اداره کار و امور اجتماعی می باشم.

در صورتیکه نیاز به هرگونه مشاوره حقوقی تلفنی یا حضوری راجع به موضوعات حقوقی و یا کیفری با وکیل پایه یک دادگستری داشتید، میتوانید با موسسه حقوقی دادپویان تماس بگیرید.

جهت اطلاع از آخرین اخبار حقوقی و قضایی نیز میتوانید کانال اخبار حقوقی دادپویان را دنبال کنید.

تیم پشتیبانی دادپویانمشاهده نوشته ها

Avatar for تیم پشتیبانی دادپویان

تیم پشتیبانی موسسه حقوقی دادپویان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *