فهرست مطالب

قانون جدید مهریه در خصوص تریاک

آیا میتوان برای مهریه تریاک یا سایر انواع مواد مخدر را تعیین کرد؟ قانون جدید مهریه در مورد تریاک چیست؟ آیا در صورت تعیین تریاک بعنوان مهریه، مهریه به زن تعلق میگیرد؟ پاسخ این سوالات را در این مطلب با مواد قانونی مرتبط خوایم داد ولی در ابتدا نظر وکیل پایه یک دادگستری را در مورد یک کلیپ اینستاگرامی را در ویدئوی زیر ببینید.

فیلم مربوط به قانون جدید مهریه در خصوص تریاک

مهریه چیست؟

در پاسخ به این پرسش که تعریف مهریه چیست، باید گفت: از جمله حقوق مالی که به موجب عقد ازدواج، به زن، تعلق می گیرد، مهریه یا مهر می باشد. به موجب ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی:  به مجرد عقد، زن مالک مهر می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.

همانگونه که از این ماده، مشخص می شود، به محض اینکه عقد نکاح، میان زوجین واقع شد، زن، مالک مهریه می شود و هیچ چیز، نمی تواند جلوی این مالکیت را بگیرد. چیزی که به عنوان مهریه، در عقد نکاح، در نظر گرفته می شود، باید مال باشد، قابلیت تملک داشته باشد، متعلق به دیگری نبوده و معین و دقیق باشد.

هر چند در عمل، بسیار اتفاق می افتد که زن، موقع طلاق، مهریه را مطالبه کند، اما او، از زمان وقوع عقد، در هر زمان که بخواهد، می تواند، پرداخت مهریه خود را از شوهر درخواست نماید. شایان ذکر است، مسایلی همچون، رابطه نامشروع و نشوز زن یا عدم تمکین وی، مانع از استحقاق زن، نسبت به مهریه نیست.

قانون جدید مهریه ۱۱۰ سکه

طبق ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده (۱۳۹۱)، اگر مهریه تا ۱۱۰ سکه  (تمام بهار آزادی) باشد، وصول آن تحت مقررات ماده ۲ قانون اجرای احکام مالی قرار می‌گیرد. این بدین معناست که برای مهریه تا ۱۱۰ سکه، اگر شوهر از پرداخت امتناع کند، می‌تواند تحت پیگرد قانونی قرار گیرد و حتی زندانی شود، مگر اینکه درخواست اعسار کند یا ادعای عدم تمکن مالی او پذیرفته شود.

اما اگر مهریه بیشتر از ۱۱۰ سکه باشد، تنها توان مالی شوهر در نظر گرفته می‌شود و زن باید در دادگاه توان مالی او را اثبات کند تا حقوق خود را از طریق دادگاه خانواده پیگیری کند. در این موارد، ضمانت‌های اجرایی کیفری کاهش می‌یابد و اجرای احکام کیفری تنها برای مهریه‌های تا ۱۱۰ سکه ممکن است.

نکته مهم:

در این راستا، ماده ۲ قانون قبلی اجرای احکام مالی (مصوب ۱۳۹۴) با ماده ۳ قانون جدید جایگزین شده است که تغییرات قابل توجهی را در ضمانت‌های اجرایی مهریه ایجاد کرده و بر ضرورت دقت و عدالت در تعهدات مالی در ازدواج تاکید می‌کند.

قانون مهریه عندالمطالبه

بر اساس قانون مهریه عندالامطالبه زن هر وقت که بخواهد میتواند مهریه خود را از مرد طلب کند، مطالبه مهریه از طرف زن می تواند همراه با قصد ادامه زندگی و یا حتی قصد جدایی باشد بنابراین حتی در صورتی که زن پس از دریافت مهریه قصد جدایی نداشته باشد و همچنان مایل به ادامه زندگی با همسر خود باشد، این حق را دارد که مهریه خود را از همسر خود طلب کند. زیرا در این نوع مهریه زن میتواند هرگاه که خواست اقدام به دریافت مهریه خود کند و مرد موظف است آن را بپردازد.

قانون مهریه عندالاستطاعه

همانطور که میدانید مهریه عندالاستطاعه به این معنی می باشد که اگر زن بخواهد مهریه خود را از مرد بگیرد ابتدا به دادگاه خانواده مراجعه کرده و دادگاه متناسب با توانایی مرد برای پرداخت مهریه مهریه را مشخص کرده و یا مهریه را تقسیط می کند.

ویژگی های مهریه

یادتان باشد قراردادی که زن و مرد راجع به مهریه می‌بندند یک قرارداد تبعی است یعنی قراردادی است که جنبه مالی دارد و جدا از اصل نکاح ولی تابع آن می‌باشد پس بنابراین باید شرایط اساسی صحت معامله در آن رعایت شود. بنابراین:

مهریه باید مالیات داشته باشد یعنی دارای ارزش داد و ستد اقتصادی باشد و به عبارت دیگر باید عوض در یک قرارداد معوض قرار گیرد که در ماده ۱۷۸ قانون مدنی به آن اشاره شده.

مهریه باید قابل تملک به وسیله زن باشد که در ماده ۱۰۷۸ قانون مدنی آمده بنابراین اموال و مشترکات عمومی مانند جاده‌ها و باغ‌های عمومی و موقوفات را نمی‌توان مهریه قرار داد. همچنین مالی را بر اثر صدور اجرایی صدور اجرایه بازداشت شده نمی‌توان به عنوان مهریه قرار داد مگر با اجازه دارنده حق.

مال قابل تملک همچنان که در بالا نیز اشاره شد ممکن است عین معین یا کلی یا منفعت یا کار یا حتی حق باشد و قابلیت تملک درباره هر یک از این اموال می‌تواند صدق نماید باید توجه داشت اگر مهریه عین معین باشد باید در زمان عقد موجود باشد و اگر معلوم شود از ماده ۳۶۱ قانون مدنی ای مثال از بین رفته بوده تعیین مهریه باطل و بی اثر است و مثل یا قیمت آن به زن تعلق می‌گیرد. که از ماده ۱۱۰۰ قانون مدنی استباط می شود.

مالی که مهریه قرار داده می‌شود باید ملک شوهر باشد. البته ملک ر را هم با اذن مالک می‌توان مهریه قرار داد اگر ملک غیر بدون اذن مالک مهریه قرار داد و بعدا مالک آن را اجازه کند تعیین مهریه نافذ و درست خواهد بود، اما اگر صاحب مال اجازه ندهد شوهر باید مثل یا قیمت آن را به زن بدهد که در ماده ۱۱۰۰ قانون مدنی به آن اشاره شده.

مهریه باید بین طرفین تا حدی که رفع جهالت آنها بشود معلوم باشد این مورد نیز در ماده ۱۰۷۹ قانون مدنی آمده است. بنابراین نمی‌توان مقدار نامعلومی از زمین و یا طلا یا کالایی را که مشخصات آن معلوم نیست به عنوان مهریه قرار داد.

مهریه باید معین باشد. یعنی نمی توان یکی از دو یا چند چیز را به طور مردد به عنوان مهریه قرار داد. مثل یکی از دو خانه به طور نامعین.

مهریه باید منفعت عقلایی مشروع داشته باشد که از مواد ۲۱۵ و ۳۴۸ قانون مدنی استنباط می‌گردد. بنابراین چیزی را که قانون فروش یا استعمال آن را منع کرده مانند مواد مخدر و تریاک نمی‌توان به عنوان مهریه قرار داد.

شوهر باید قدرت بر تسلیم مهریه را داشته باشد وگرنه تعیین مهریه درست نخواهد بود مثلا انگشتر یا گردنبندی را که در چاه افتاده و دست یافتن به آن ممکن نیست نمی‌توان به عنوان مهریه قرار داد البته اگر شوهر قادر به تسلیم آن نباشد ولی زن قادر به دست آوردن آن باشد می‌تواند خودش آن را به دست آورد.

در صورتیکه نیاز به هرگونه مشاوره حقوقی تلفنی یا حضوری راجع به موضوعات حقوقی و یا کیفری با وکیل پایه یک دادگستری داشتید، میتوانید با موسسه حقوقی دادپویان تماس بگیرید.

جهت اطلاع از آخرین اخبار حقوقی و قضایی نیز میتوانید خبرگزاری حقوقی دادپویان را دنبال کنید.

این مطالب را هم بخوانید…

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

موسسه حقوقی دادپویان

موسسه حقوقی دادپویان

خبرگزاری حقوقی

خبرگزاری حقوقی و قضایی

پادکست جنایی دادپویان

پادکست جنایی دادپویان

مشاوره حقوقی فوری

مشاوره حقوقی فوری

پکیج حقوقی

پکیج حقوقی

استعلامات حقوقی

استعلامات حقوقی

موسسه حقوقی دادپویان

نوروز ۱۴۰۴ را به شما عزیزان تبریک میگوید.

روزهای کاری در ایام عید: پنجم، ششم، نهم و دهم فروردین از ساعت ۹ صبح تا ۲ بعد از ظهر

دادپویان از تاریخ ۱۶ فروردین ماه از ۹ صبح تا ۸ شب در خدمت شماست.

تیم موسسه حقوقی دادپویان