وکالت بلاعزل

وکالت بلاعزل

در این مقاله با وکالت بلاعزل، وکالت بلاعزل چیست، انواع وکالت بلاعزل، وکالت بلاعزل در طلاق، وکالت بلاعزل در فروش ملک، وکالت بلاعزل بعد از فوت، اگر وکالت بلا عزل به شخصی داده شود و سپس موکل فوت کند، وکالت بلاعزل در حضانت فرزند، شرایط وکالت بلاعزل در خرید و فروش ملک، خطرات وکالت بلاعزل، نحوه ابطال وکالت بلاعزل چیست، اسناد و مدارک لازم برای وکالت بلاعزل چیست، کلاهبرداری در وکالت بلاعزل، وکالت بلاعزل چه تبعاتی خواهد داشت، در وکالت بلاعزل باید به چه نکاتی توجه کرد، برای تنظیم وکالت نامه به کجا باید مراجعه کرد، نمونه متن دادخواست ابطال وکالت بلاعزل، نمونه متن وکالت نامه تام الاختیار و وکالت تام الاختیار آشنا شوید.

در صورت هرگونه سوال راجع به وکالت بلاعزل می توانید با وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان به صورت تلفنی یا حضوری مشاوره حقوقی داشته باشید.

رزرو آنلاین وقت مشاوره

با انتخاب وکیل برگزیده دادپویان با بهترین وکیل پایه یک متناسب با موضوع خود مشاوره بگیرید.
دادپویان

وکالت بلاعزل چیست؟

وکالت به مفهوم دادن نمایندگی است، چیزی که در قانون از آن به عنوان نیابت یاد شده و بر پایه اعتماد داده میشود. فردی که امور به او واگذار می شود وکیل و کسی که به شخص دیگری وکالت می دهد، موکل نام دارد.
وکالت بلاعزل وکالتی است که در آن موکل به تنهایی نمی تواند وکیل را عزل کند. یعنی در وکالتنامه وکالت وکیل یا عدم عزل وکیل در ضمن عقد، شرط شده باشد. در این حالت موکل دیگر حق عزل وکیل و فسخ وکالت را ندارد.

انواع وکالت بلاعزل

دو نوع وکالت وجود دارد یکی وکالت در امور خاص و تعیین شده و دیگری وکالت جامع. در وکالت اولیه یعنی انجام کار یا امری خاص دقیقا حدود و ثغور اختیارات تعیین شده است. لکن در وکالت جامع از نوع بلاعزل وکیل می تواند در کلیه امور زندگی موکل خود وارد عمل و استیفای حق و پیگیری نماید و در این نوع وکالتنامه ها تا مادام که موکل زنده است. وکالت به قوت خود باقی است و در صورت فوت وکالتنامه اعتباری نخواهد داشت.

وکالت بلاعزل عام: وکالت بلاعزل عام، یکی از انواع وکالت بلا عزل است که در آن، موکل، در انجام کلیه امور، به وکیل، اعطای وکالت نموده است. به موجب این وکالت، وکیل، در کلیه امور زندگی موکل، حق عمل و پیگیری دارد و تا زمانی که موکل، زنده است، عقد وکالت، به قوت خود، باقی خواهد ماند و وکیل، عزل نمی گردد.

وکالت بلاعزل خاص: از دیگر انواع وکالت بلا عزل، وکالت بلاعزل خاص است. وکالت بلاعزل خاص، یعنی این که موکل، صرفا در امور مشخصی، به وکیل، اعطای وکالت می کند و وکیل، فقط در امور تعیین شده، اختیار دارد. وکالت بلاعزل در خرید و فروش یک باب منزل مسکونی با ذکر آدرس و مشخصات دقیق ملک، نمونه ای از وکالت بلاعزل خاص می باشد.

وکالت بلاعزل در طلاق

وکالت بلاعزل در طلاق معمولا توسط یکی از زوجین به دیگری از طریق دفاتر اسناد رسمی داده می شود که راجع به طلاق خلعی، رجعی، بائن، مبالات، حق حضانت اطفال، راجع به مهریه، نفقه، اجرت المثل و هر نوع مورد دیگری دارند یکی از طرفین بدون نیاز به حضور دیگری مبادرت به طلاق از طریق محاکم نماید و اینگونه وکالتنامه های بلاعزل قابلیت اجرائی در تمام مراحل را دارند.

وکالت بلاعزل در فروش ملک

اگر وکالتی بلاعزل به کسی داده شود و وکیل نسبت به فروش املاک و مستغلات موکل خود اقدام و وجوه دریافتی از معامله را در متن وکالتنامه بلاتکلیف بگذارد. در این راستا چنان چه قصد بر پرداخت ثمن معامله از راه فروش باشد صراحت ماده 338 قانون مدنی که می گوید تملیک عین باید به عوض معلوم باشد می تواند موکل حق خود را استیفاء کند.

وکالت بلاعزل بعد از فوت

طبق ماده 679 قانون مدنی موکل می تواند هر وقت بخواهد وکیل را عزل کند مگر این که وکالت وکیل و یا عدم عزل ضمن عقد لازمی شرط شده باشد با مرگ هر یک از طرفین در وکالت بلاعزل هم بقای آن منتفی می شود. زیرا، اولا بند3 ماده 678 به طور مطلق فوت یا جنون وکیل یا موکل را موجب انقضای وکالت می داند ثانیا مطابق ماده 954 همین قانون به عنوان قاعده حکم بر همه عقود جایز، فوت احد طرفین موجب انفساخ عقد جایز خواهد شد. بدیهی است بلاعزل بودن وکالت و اسقاط حق عزل یا استعفاء، ماهیت آن را تغییر نمی دهد و آن را به عقدی لازم تبدیل نخواهد کرد.

صرفا موکل حق عزل وکیل را در مدت محدود یا نامحدود از خود ساقط نموده یا حق استعفای وکیل سلب شده است. ثالثا جوهر اذن و نیابت در وکالت در مرحله حدوث عقد وجود داشته، در باقی آن هم مورد نیاز است و با فوت یکی از طرفین در نظام حقوقی ما نمی توان پذیرفت که کماکان اذن و نیابت باقی خواهد بود. بلکه ، اثر فوت هر یک از دو طرف ، انحلال عقد وکالت بلاعزل را در پی خواهد داشت.

وکالت بلاعزل

اگر وکالت بلا عزل به شخصی داده شود و سپس موکل فوت کند؟

وکالت، عقدی می‌ باشد که بر اساس آن، یکی از دو طرف، طرف دیگر را به‌منظور اجرای کاری، نایب و نماینده خویش می‌کند.

عقد وکالت از انواع گوناگونی برخوردار است که از جمله استوارترین نوع وکالت، وکالت بلاعزل می‌باشد که شخص به وکیل وکالت می‌دهد و طبق مفاد وکالت‌نامه، حق عزل وکیل را از خویش ساقط می‌نماید.
وکالت از جمله عقود جایز است. در همه عقود جایز، مرگ یکی از دو طرف، موجب فسخ و باطل شدن عقد می‌گردد. لیکن مقنن (قانون گذار) راه حلی را ارائه داده است که می‌توان وکالت وکیل و یا عزل نشدن وی در زمان عقد لازمی شرط گردد.

در صورتی که شرط بقای وکالت بعد از فوت موکل در عقد وکالت گذاشته شود و بیان شود که وکالت پس از مرگ موکل نیز باقی بماند، این شرط مشروعیت نداشته، وکالت بلاعزل حتی با وجود این شرط، از بین می رود.

زیرا به موجب بند 3 ماده ماده 679 قانون مدنی، عقد وکالت به موت یا جنون وکیل یا موکل منفسخ شده و از بین می رود، بنابراین اگر شرط شود که وکالت بلاعزل، همچنان پس از مرگ موکل به قوت خود باقی بماند، چون خلاف قانون است، شرطی نامشروع محسوب شده و بر اساس بند 3 ماده 232 قانون مدنی، شرط نامشروع، باطل است اما مفسد عقد نیست.

وکالت بلاعزل در حضانت فرزند

اگرچه وکالت بلاعزل راجع به فرزندان از طرف یکی از زوجین به دیگری داده می شود. لکن طبق ماده 10 قانون مدنی اگر قراردادهای خصوصی مغایر با قانون نباشند نافذ هستند بدین معنی که قانون گذار می گوید دختر تا 9 سال قمری به بلوغ شرعی می رسد و حق انتخاب را با یکی از ابوین می تواند داشته باشد و پسر (اولاد ذکور) همین امتیازات در سنین 15 سال قمری می رسد و در اینجاست که اگر تضادی بین وکالتنامه و حق انتخاب به وجود آید مرجع رسیدگی دادگاه خواهد بود.

شرایط وکالت بلاعزل در خرید و فروش ملک

گاهی به دلایلی مانند زمان‌ بر بودن نقل و انتقال ملک، هزینه‌ بر بودن نقل و انتقال، در دسترس نبودن سند یا عجله‌ای که فروشنده دارد، سند به نام خریدار زده نمی‌شود و ما بین خریدار و فروشنده قرارداد وکالت بلاعزل بسته می‌شود و فروشنده، خریدار را برای انجام امور مربوط به سند مانند گرفتن استعلام‌های ثبتی و مفاصا حساب‌های شهرداری و در نهایت ثبت سند، وکیل می‌کند.

خطرات وکالت بلاعزل

باید بگوییم که دادن وکالت بلاعزل، چه خطراتی را می تواند ایجاد نماید.

همان گونه که اشاره کردیم، وکالت، یک عقد جایز می باشد، یعنی، بعد از انعقاد آن، هریک از طرفین، هر زمان که بخواهد، می تواند، عقد را برهم بزند یا با جنون و فوت و سفاهت افراد، این عقد، برهم خواهد خورد. اما، اعطای وکالت بلاعزل، بدین معنا است که امکان فسخ آن، به آسانی قبل، نخواهد بود و همین امر، موجب خطراتی برای موکل خواهد شد که این خطرات، عبارتند از:

در خطر افتادن منافع موکل: ممکن است وکیل، اقدام به سوء استفاده از حدود اختیارات خود، به جهت بلاعزل بودن وکالت نماید.

آسان نبودن عزل وکیل: در وکالت بلاعزل، برهم خوردن عقد وکالت و عزل وکیل، صرفا با انجام شدن یا از بین رفتن مورد وکالت، امکان پذیر بوده، یا این که، موکل، در دادگاه، اثبات کند که برخلاف عبارت موجود در وکالت نامه، وکالت یا عدم عزل وکیل را ضمن عقد خارج لازم، شرط نکرده و بنابراین، توافق میان وی و وکیل، جایز و قابل برهم زدن می باشد. این مشکلات، کار را برای موکل، در صورت پشیمانی، بسیار دشوار خواهد کرد.

نحوه ابطال وکالت بلاعزل چیست؟

  • موکل اقدام به فسخ یا انحلال عقد لازمی که وکالت بلاعزل ضمن آن لازم گشته کند. در این حالت موکل اقدام به برهم زدن عقد لازم می کند. در این مورد دیگر وکالت از ضمن عقد لازم خارج می شود و موکل می تواند وکیل را عزل نماید.
  • موکل از طریق قانونی اقدام کرده و دادخواست عزل وکیل را می دهد. در این خصوص موکل باید اثبات کند عقد لازمی صورت نگرفته است یا اگر صورت گرفته وکیل خلاف مقتضیات مفاد این عقد عمل کرده است. در این خصوص می توان وکیل را عزل نمود و وکالت بلا عزل پایان می یابد.
  • از بین رفتن موضوع وکالت که می توان به ماده ۶۸۳ قانون مدنی اشاره کرد. این ماده عنوان داشته هر گاه متعلق وکالت یا همان موضوع وکالت از بین برود یا موکل عملی را که مورد وکالت است خودش انجام دهد یا به طور کلی عملی که مخالف با وکالت وکیل باشد انجام دهد وکالت منفسخ می شود.

به طور مثال: موکل فروش مالی را که در آن وکالت بلاعزل داده خود بفروشد. این عمل سبب منفسخ شدن وکالت بلا عزل می شود. لازم به ذکر است که وکالت بلا عزل سبب نمی شود که موکل حق انجام مورد وکالت را نداشته باشد. مگر این که صریحا حق انجام عمل را از خود سلب کرده باشد در این صورت موکل حق انجام آن عمل را ندارد.

  • استعفای وکیل یا فسخ وکالت بلاعزل توسط وکیل. در این حالت وکالت بلا عزل پایان می یابد. لازم به ذکر است اگر وکیل به صورت ناگهانی استعفا دهد و وکالتنامه بلاعزل را فسخ نماید در صورت بروز خسارت در مقابل موکل ضامن جبران خسارت است.
  • فوت یا جنون وکیل یا موکل: در صورتی که وکیل یا موکل مجنون گشته یا فوت نمایند وکالت بلاعزل از بین خواهد رفت.

وکالت بلاعزل

اسناد و مدارک لازم برای وکالت بلاعزل چیست؟

برای وکالت بلاعزل بهتر است از طریق دفاتر اسناد رسمی اقدام نمایید تا از اعتبار لازم برخوردار باشد. مدارکی که برای انعقاد این وکالتنامه نیاز دارید به این شرح می باشد:

  • همراه داشتن کارت ملی و شناسنامه طرفین.
  • همراه داشتن اسناد مالکیت در خصوص چیزی که مورد وکالت بلا عزل قرار می گیرد مانند سند ملک یا سند خودرو و…

کلاهبرداری در وکالت بلاعزل

در وکالت بلا عزل طرفین به خاطر انجام کار توسط دیگری و دادن نیابت به طرف دیگر و حسن تفاهم برای انجام عملی مشترک است که اقدام به منعقد کردن وکالت بلاعزل می کنند. آن چه وکالت بلا عزل را در حالت غیر قابل عزل قرار می دهد ضمن عقد لازم آمدن وکالت است. در صورت عادی وکالت عقدی جایز است که به فسخ هر یک از طرفین پایان می یابد.

متاسفانه در سال های اخیر به موجب اعطای حق وکالت بلاعزل کلاهبرداری های زیادی صورت گرفت است و افراد وکیل اقدام به ربودن مال غیر کرده اند. به همین علت است که تاکید داریم حتما در زمان انعقاد این عقد توجه لازم را به موارد حقوقی بکنید. اگر در نتیجه اعطای این وکالتنامه دچار ضرر مالی شده اید می توانید از طریق یک وکیل خبره در این زمینه اموال خود را پس بگیرید.

وکالت بلاعزل چه تبعاتی خواهد داشت؟

اکثر مردم هنگام خرید و فروش ملک یا ماشین، وکالت‌ نامه بلاعزلی بین هم رد و بدل می‌کنند. یعنی فروشنده پول را کاملا دریافت می‌کند و به خریدار وکالت بلاعزل می‌دهد که مراحل اداری انتقال را انجام داده و از طرف فروشنده به‌نام خودش سند بزند.

قبلا گفتیم که وکالت بلاعزل هم با فوت یا جنون طرفین فسخ می‌شود. خب در این حالت خریدار دیگر مالی را که خریده است نمی‌تواند به نام خود سند بزند و باید وراث متوفی برای انتقال و امضای سند رسمی اقدام کنند که این فرایند مسلما وقت گیر و دارای مشکلات مختلفی است. پس در این موارد، حتما نسبت به انتقال رسمی مال مورد نظر در سریع‌ ترین زمان ممکن اقدام کنید.

در وکالت بلاعزل باید به چه نکاتی توجه کرد؟

وکالت بلاعزل، عقد خوبی است که محاسن زیادی دارد، اما در برخی موارد ممکن است دارای پیامد‌ها و مشکلاتی باشد و با امضای یک وکالت‌نامه رسمی بلاعزل ناخواسته افراد، تمام دارایی و اموال خود را از دست بدهند. مردم باید در دادن وکالت بلاعزل به فرد یا افراد دقت لازم را داشته باشند، چرا که بعضی از افراد از طریق همین وکالت اقدام به کلاهبرداری می‌کنند.

یادتان باشد وکالت بلاعزل در امور جزیی داده شود، نه کلی. هم چنین در وکالت بلاعزل مورد وکالت توسط طرفین با دقت مطالعه و ملاحظه شود. در ضمن همان موردی که طرفین مدنظر دارند به‌طور دقیق در وکالت‌نامه نوشته شده باشد.

برای تنظیم وکالت نامه به کجا باید مراجعه کرد؟

تنها جایی که برای نوشتن وکالت‌ نامه قانونی باید مراجعه کرد دفاتر اسناد رسمی است که به‌ راحتی در هر خیابانی پیدا می‌شود. البته هنگام نوشتن عقدنامه ازدواج هم وکالت‌هایی از طرف عروس و داماد به یکدیگر داده می‌شود که مسلما این وکالت‌‌ ها در دفاتر ازدواج و طلاق ثبت می‌شود. مثل وکالت بلاعزلی که توسط داماد به عروس برای طلاق داده می‌شود.

نمونه متن دادخواست ابطال وکالت بلاعزل

ریاست محترم مجتمع قضایی ………
با سلام احتراما به استحضار می رساند:
اینجانب ………….. با تنظیم وكالت نامه فوق الاشعار در سال ……..به خوانده جهت سهولت و تسریع در امور، به جهت اخذیک فقره وام از بانک …………..، به ضمانت بنده و سپردن سند منزل مسکونی خویش واقع در پلاک ثبتی شماره ………. و شماره ثبت ……………….. حوزه ثبتی شهرستان …………. که در وکالتنامه ذکر گردیده، به عنوان وثیقه نزد بانک، و با توجه به سواد کم و عدم اطلاع از عواقب احتمالی، وكالت بلا عزل اعطاء نموده ام.

نظر به این كه خوانده پس از انجام کار و پس از یک سال از تنظیم وکالت نامه حاضر به حضور در ثبت برای ابطال وکالت نامه نبوده و امروز و فردا نموده و از همه مهم تر از عودت سند ملک بنده که به امانت نزد ایشان قراردارد، امتناع می ورزد، تا این که بعد از مراجعه آخر به خوانده دیگر ایشان را نیافتیم، فلذا صدور حكم به ابطال وكالت نامه شماره …………..دفترخانه شماره ………. به استناد مواد 247 و 663 قانون مدنی به انضمام كلیه خسارات و هزینه دادرسی مورد استدعاست.

ضمنا نظر به این كه بیم ورود خسارت بیشتر در صورت استفاده از وكالت نامه مذكور وجود دارد بدوا صدور دستور موقت و اجرای فوری آن مستندا به مواد 310 ،‌318‌ و 320 قانون آئین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی تقاضا می گردد.

افراد به دلایل مختلف از جمله مسن بودن، داشتن درگیری، مشغله، تنظیم سند توسط خریدار و بعد مسافتی از وکالت نامه استفاده کرده و پیگیری امور خود را به افراد نزدیک، طرف معامله و مورد اعتماد خود واگذار می کنند. وکالت در همه اموال اعم از منقول و غیر منقول ممکن می باشد. ذات عقد وکالت جایز می باشد به این معنا که افراد می توانند هر زمان که بخواهند چنین عقدی را برهم بزنند تما یکی از انواع وکالت، وکالت بلاعزل بوده که در آن موکل حق عزل وکیل و جانشین را از خود سلب می کند دلیل استفاده از چنین وکالتی ایجاد حس اطمینان در وکیل می باشد که نتواند با برهم زدن عقد وکالت سبب ضرر وکیل گردد، لازم به ذکر است که افراد باید قبل از واگذاری وکالت بلاعزل به دیگری از قواعد و قوانین در زمینه چنین وکالتی آگاه باشند تا زمینه سوء استفاده و زیان کاهش یابد.

بنابراین متحمل شدن ضرر فقط در خصوص وکیل تحقق نمی یابد و گاه افراد به دلیل عدم آگاهی نسبت به چنین عقدی و واگذاری وکالت بلاعزل متحمل ضررهای جبران ناپذیری می گردند. بهتر است که افراد در تنظیم وکالت نامه های خود از خدمات و دانش وکلا در این زمینه استفاده نمایند.

وکالت بلاعزل

نمونه متن وکالت نامه تام الاختیار

موکل

نام: …………………. نام خانوادگی: …………………. نام پدر: …………………. شماره ملی: …………………. شماره شناسنامه: …………………. صادره: …………………. تاریخ تولد: / /….۱۳

وکیل

نام: …………………. نام خانوادگی: …………………. نام پدر: …………………. شماره ملی: …………………. شماره شناسنامه: …………………. صادره: …………………. تاریخ تولد: / /….۱۳

مورد وکالت: تام الاختیار

به موجب این وکالت نامه وکیل با مشخصات نامبرده در فوق نماینده تام الاختیار موکل یا مالک با مشخصات نامبرده در فوق است در معامله ملک با مشخصات…..

به شخص خریدار. لذا وظیفه وکیل در اینجا فروش ملک با قیمت… به شخصی دیگر است و ایشان وکالت تام دارند در اخذ ثمن و قبض مبیع و انتقال و تنظیم سند رسمی.

حدود اختیارات:

وکیل در انجام مورد وکالت اختیار تام داشته و هرگونه امضاء و اقدام نامبرده به منزله امضاء و اقدام موکل بوده و از درجه اعتبار قانونی لازم و کافی برخوردار است.

به گونه ای که در هیچ مورد احتیاج به حضور و یا اجازه ثانوی موکل نباشد. وکیل حق توکیل به غیر جزا و یا کلا ولو کرارا را دارد مفاد این برگه فقط در نفس وکالت موثر است.

امضا موکل:

وکالت تام الاختیار

وکالت تام الاختیار یا اختصارا وکالت تام نوعی از وکالت است که وکیل در آن از تمام اختیارات در حوزه موضوع مربوطه برخوردار است و دیگر برای انجام کارها نیازی به اجازه موکل نیست.

مثل وکالت نامه تام در فروش ملک یا کارهای اداری یا ساخت ملک و موارد دیگر. وکالت تام ممکن است ساده یا بلاعزل باشد.

در وکالت ساده مالک حق دارد هر موقع بخواهد وی را عزل کند اما در وکالت بلاعزل این گونه نیست. این وکالت ممکن است با عزل یا استعفا یا فوت هریک از طرفین و جنون آنان از بین برود و برای بعد از فوت باقی نمی ماند.

پیشنهاد ما به شما قبل از هر اقدام حقوقی یا کیفری، مشاوره رایگان با وکلای پایه یک دادگستری است که تا قبل از گرفتار شدن در دام حقوقی یا کیفری، بتوانید راه حل مناسبی را پیدا کنید. بهترین گزینه برای مشاوره حقوقی وکیل آنلاین است.

حق الوکاله مناسب

تضمین کیفیت در سریعترین زمان ممکن تا حصول نتیجه مطلوب با وکلای مجرب و متخصص
دادپویان

تیم پشتیبانی دادپویانمشاهده نوشته ها

Avatar for تیم پشتیبانی دادپویان

تیم پشتیبانی موسسه حقوقی دادپویان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *