حق توکیل به غیر دارد یعنی چه؟؟

حق توکیل به غیر دارد یعنی چه؟

در این مقاله آشنا میشوید با: حق توکیل به غیر دارد یعنی چه؟ شرط توکیل به غیر، ارکان اصلی عقد وکالت و توکیل، انواع حق توکیل، حق توکیل به غیر ندارد یعنی چه؟ وکالت بلا عزل با حق توکیل به غیر یعنی چه؟ رابطه حق وکالت بلا عزل با حق توکیل به غیر. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

جهت هرگونه مشاوره حقوقی انلاین، می توانید با بهترین وکیل حقوقی در ارتباط باشید.

حق توکیل به غیر به چه معناست؟

در برخی از انواع وکالت نامه هایی که امروزه منعقد می شود، اصطلاحی تحت عنوان وکالت در وکالت یا حق توکیل، ملاحظه می شود، لذا ممکن است این سوال مطرح شود که حق توکیل به غیر به چه معناست و وجود این شرط در وکالت نامه، چه آثاری دارد؟

در پاسخ به این سوال، باید گفت که اساسا قرارداد وکالت، یکی از عقود قائم به شخص می باشد، به همین لحاظ، شخصیت وکیل، در انعقاد این قرارداد، تاثیر گذار بوده و اساسا، وکیل نمی تواند انجام تعهدات خود که ضمن متن وکالتنامه به آن اشاره شده است را به دیگری واگذار نماید.

با این حال، برخی ملاحظات، سبب می شود که وکیل، نتواند شخصا به تعهدات خود عمل نماید. در چنین مواردی، ممکن است حق توکیل به غیر، در وکالت نامه پیش بینی شود.

حق توکیل به غیر دارد یعنی چه؟

بنابراین، حق توکیل به غیر، به این معناست که موکل، ضمن عقد وکالت، به وکیل خود، این حق را داده است تا بتواند برخی از امور مربوطه را از طریق وکالت دادن به دیگری، انجام دهد که این امر، تحت عنوان وکالت با حق توکیل به غیر، شناخته می شود.

به عنوان مثال، موکل، به وکیل دادگستری، وکالت می دهد که از وی، در دادگاه کیفری، دفاع نماید، با این حال، اگر وکیل بنا به مشغله کاری نتواند در دادگاه حاضر شود، می تواند به دیگری وکالت دهد تا به جای او، در دادگاه حضور یافته و از موکل دفاع کند.

شرایط توکیل به غیر

  • حق توکیل باید در وکالتنامه صراحتا قید شده باشد. یعنی حق توکیل باید از طرف موکل اعطاء شده باشد.
  • در صورت وجود حق توکیل وکیل اول در حدود اختیاراتی که موکل به او داده است می تواند توکیل دهد.
  • وکیل دوم که با استفاده از حق توکیل انتخاب شده است باید اهلیت قانونی داشته باشد.

ارکان اصلی عقد وکالت و توکیل

1- موکل (وکالت‌ دهنده): موکل به یکی از طرفین عقد وکالت گفته می‌شود که برای انجام امور مربوط به خود به دیگری وکالت می ‌دهد. به موجب ماده ۶۵۶ قانون  مدنی موکل کسی است که شخصی را برای انجام امری نایب (نماینده) خود می نماید.

2- موضوع وکالت: مقصود از موضوع وکالت نیز اموری است که موکل برای انجام آنها به وکیل نمایندگی یا وکالت می‌دهد.

3- وکیل: وکیل شخصی است که موضوعی را از طرف موکل و برای موکل در حدود اختیاراتی که موکل داده است انجام می دهد.

بر این ‌اساس با توجه به اینکه اثر اصلی عقد وکالت اعطای نمایندگی و نیابت است، اقدامات انجام شده از سوی وکیل به منزله اقدامات انجام شده از سوی موکل است.

به عبارت دیگر، در این میان وکیل نقش واسطه را ایفا می‌ کند. گویی تمامی کارهای انجام ‌شده توسط وکیل را خود موکل انجام داده‌ است.

در صورت وجود حق توکیل اقدامات صورت گرفته توسط وکیل دوم نیز به منزله اقدامات موکل و اصیل است.

البته با توجه به اینکه عقد وکالت جزو عقود جایز است موکل می تواند هر زمانی که وکیل را عزل کند، مگر اینکه وکالت به صورت بلاعزل تنظیم شده باشد که در این حالت عزل وکیل ممکن نیست.

ابطال وکالتنامه بلاعزل شرایط خاصی دارد که به راحتی متصور و ممکن نیست.

انواع حق توکیل به غیر و نکات حقوقی آن

بر اساس قانون، کلیه جوانب مربوط به تعهدات طرفین، باید ضمن عقد وکالت، مشخص گردد، از جمله موضوع وکالت در وکالت، یا حق توکیل به غیر.

همانطور که اشاره شد، حق توکیل به غیر، به این معناست که موکل، به وکیل این اختیار را می دهد که موضوع وکالت را خود به شخصه انجام داده و یا اینکه در مواردی، انجام آن را به دیگری، واگذار نماید. نظر به اهمیت این اصطلاح، در این قسمت، انواع حق توکیل به غیر و نکات حقوقی آن، توضیح داده می شود.

یکی از نکات مهم، آن است که اساسا می توان انواع مختلفی از حق توکیل به غیر را در زندگی روزمره شناسایی نمود که از جمله آنها، حق توکیل به غیر برای خرید یا فروش ملک یا خودرو، حق توکیل به غیر در وکالت نامه های کاری و یا حتی حق توکیل به غیر در مواردی همچون وکالت در طلاق زوجه اشاره نمود که ذیلا، مهم ترین انواع حق توکیل و نکات حقوقی آن، بررسی می شود:

حق توکیل به غیر برای خرید یا فروش ملک، در فرضی همچون وکالت دادن به شخصی، برای فروش ملک، ممکن است حق توکیل به غیر نیز، پیش بینی شده باشد، در چنین مواردی، وکیل، باید موضوع قرارداد (فروش ملک) را انجام دهد، با این وجود، ممکن است که برای انجام تعهد خود، از دیگری نیز، کمک گرفته و به وکیل دیگری، وکالت بدهد تا ملک را بفروشد.

حق توکیل به غیر دارد یعنی چه؟

حق توکیل به غیر برای خرید یا فروش خودرو یا حتی تعویض پلاک خودرو نیز، به این صورت است که شخص موکل، ضمن عقد وکالت، وکیلی برای انجام امور فوق، تعیین نموده؛ لکن با ارائه حق توکیل به غیر، این وکیل، خواهد توانست برای انجام تعهدات خود، وکیل گرفته و از طریق وی، کار را دنبال نماید.

انجام امور مورد نظر موکل، معمولا با انعقاد یک قرارداد وکالت کاری انجام می شود که به موجب آن، موکل، انجام موضوع وکالت را به وکیل تفویض می نماید؛ با این حال، اگر وکیل، حق توکیل به غیر را داشته باشد، می تواند بی آنکه شخصا این اقدامات را انجام بدهد، دیگری را وکیل خود نماید.

حق توکیل به غیر در دعاوی طلاق نیز، به این صورت است که معمولا مرد، ضمن عقد نکاح یا قرارداد دیگر، زن را وکیل خود نموده تا بتواند به جای وی، فرایند طلاق را انجام بدهد؛ با این حال، اگر حق توکیل به غیر نیز، ضمن وکالت نامه داده شده باشد، می تواند برای انجام تشریفات طلاق، وکیل بگیرد.

حق توکیل به غیر ندارد یعنی چه؟

زمانی ‌که دو نفر قرارداد وکالت عادی را منعقد می‌کنند، توافقات و شرایط خود را در آن می‌نویسند. اگر موکل بخواهد که موضوع وکالت فقط توسط وکیلی که خودش انتخاب می‌کند، انجام بگیرد، در وکالتنامه قید می‌شود که وکیل حق توکیل به غیر را ندارد. یعنی وکیل نمی‌تواند برای انجام موضوع وکالت، وکیل دیگری تعیین کند.

این موضوع در ماده ۶۷۲ قانون مدنی تصریح شده‌ است. در این ماده بیان می‌شود که وکیل نمی‌تواند برای کاری که به او وکالت داده‌ شده است، به دیگری وکالت دهد. مگر اینکه به‌ طور صریح یا با قرائن، حق توکیل داشته باشد.

به ‌این ‌ترتیب اگر شخصی برای انجام کاری به شخص دیگری وکالت دهد، این وکیل نمی‌تواند برای انجام همان کار وکیل تعیین کند، مگر اینکه موکل به‌ طور صریح یا ضمنی به این موضوع رضایت دهد.

برای مثال: تصور کنید شخصی به وکیل وکالت داده است تا علیه فردی در دادگاه طرح دعوا کند. وکیل به دلیل حجم بالای پرونده‌هایی که در دست بررسی دارد، برای پرونده، وکیل دیگری تعیین می‌کند.

در این حالت حق توکیل به او در وکالت‌ نامه مطرح نشده اما موکل به‌ طور شفاهی به وکیل اعلام کرده ‌است که این پرونده توسط شما یا هر وکیل مورد اعتماد شما انجام شود. به ‌این‌ ترتیب اقدام وکیل ممنوع نبوده است.

وکالت بلاعزل با حق توکیل به غیر یعنی چه؟

مطابق قانون مدنی موکل می‌تواند هر زمانیکه بخواهد وکیل را عزل کند. در شرایطی ممکن است شخصی به وکیل وکالت بلاعزل دهد. در این حالت موکل حق عزل وکیل و فسخ وکالت‌ نامه را از خودش گرفته است. البته وکالت بلاعزل با فوت یا جنون موکل یا وکیل فسخ می‌شود.

در وکالت بلاعزل موکل نمی‌تواند وکیل را عزل کند و حق فسخ وکالت نامه را ندارد. چنانچه موکل در قرارداد شروطی را برای عزل وکیل تعیین کرده باشد، در این حالت می‌تواند او را عزل کند. در غیر این ‌صورت حق فسخ ندارد.

یک نکته مهم: زمانی‌ که شخصی به وکیل وکالت بلاعزل با حق توکیل دهد، موکل حق عزل وکیل و حق فسخ وکالت نامه را ندارد. علاوه ‌بر این موارد موکل به وکیل اذن داده است تا وکیل دیگری هم تعیین کند. یعنی موکل حق عزل وکیل را از خودش گرفته و به وکیل حق توکیل داده است، تا بتواند وکیل دیگری هم انتخاب کند.

چنانچه موکل عملی که برای آن به وکیل وکالت داده بود را خودش انجام دهد، وکالت بلاعزل منتفی می‌شود. همچنین اگر موضوع وکالت از بین برود، وکالت منتفی است.

رابطه با وکالت بلاعزل با حق توکیل به غیر

شخصی را تصور کنید که به وکیلی برای خرید و فروش یک مغازه وکالت بلاعزل با حق توکیل می‌دهد. در این حالت موکل حق عزل وکیل یا فسخ وکالت‌ نامه را ندارد. وکیل او حق توکیل دارد یعنی می‌تواند برای خرید و فروش این مغازه وکیل دیگری را تعیین کند.

این مورد مصداق وکالت بلاعزل با حق توکیل است. یعنی موکل حق عزل و فسخ وکیل را ندارد و به او اذن تعیین وکیل دوم را هم اعطا کرده ‌است.

حق توکیل به غیر دارد یعنی چه؟

در این شرایط اگر موکل بخواهد این وکالت‌ نامه را منقضی کند، می‌تواند خودش خرید و فروش مغازه را انجام دهد. چنانچه مغازه به ‌علت سیل یا زلزله از بین برود، وکالت بلاعزل وکیل منتفی می‌شود.

در وکالت بلاعزل امکان سوء استفاده وکیل زیاد است. به‌ همین جهت موکل باید در خصوص این موضوع جانب احتیاط را به ‌طور کامل رعایت کند. بهتر است که وکالت در امور جزئی به وکیل واگذار شود.

با حق توکیل به غیر ولو کرارا یعنی؟

در شرایطی که موکل به وکیل خود حق توکیل دهد، ممکن است جمله با حق توکیل به غیر ولو کرارا در وکالت‌نامه نوشته شود. این موضوع به معنی آن است که وکیل حق انتخاب وکیل دوم را دارد و می‌تواند این موضوع را چندین مرتبه انجام دهد.

کرارا به معنی به دفعات و چندین باره است. یعنی اگر وکیل حق توکیل داشته و عبارت ولو کرارا نیز قید شده باشد، این وکیل می‌تواند به دفعات، وکیل‌های دیگری را تعیین کند تا موضوع وکالت انجام شود.

به ‌این ‌ترتیب عبارت با حق توکیل ولو کرارا یعنی وکیل از طرف موکل اختیار دارد تا در صورت لزوم، وکیل دیگری تعیین کند و کرارا یعنی هر چند بار که بخواهد می‌تواند این اقدام را تکرار کند.

آیا وکیل بدون اجازه موکل می تواند اقدام به توکیل کند؟

طبق ماده ۶۷۲ وکیل نمی تواند وکالت موکل را به شخص و یا وکیل دیگری اعطا کند مگر اینکه دلیلی دال بر چنین توکیلی ارائه دهد که مطابق آن موکل به صراحت به وکیل خود حق توکیل به غیر داده باشد.

همچنین بر اساس ماده ۶۷۳ قانون مدنی در صورتی که اولین وکیل اقدام به استخدام وکیلی دیگر نماید و اجازه وکیل در توکیل را از موکل خود نداشته باشد، در صورت بروز هرگونه مشکل یا خسارت، موکل اصلی می تواند برای جبران خسارت از هر دوی آنها شکایت کرده و برای هر دو اعاده دعوی کند تا خسارات وارده بر وی به طور کامل جبران گشته و رضایت دهد.

لازم به ذکر است که حق توکیل برای وکیل امری استثنایی محسوب می شود و لازم است تا خود شخص وکیل اقدام به رسیدگی بر امور تعیین شده نماید. بر همین اساس وکیل وظیفه دارد تا در صورتی که به امور تعیین شده توانایی رسیدگی ندارد در کمال روشنی اقدام به دریافت حق توکیل از موکل خود کند تا به امور محول شده رسیدگی شود.

در صورتیکه نیاز به هرگونه مشاوره حقوقی تلفنی یا حضوری راجع به موضوعات حقوقی و یا کیفری با وکیل پایه یک دادگستری داشتید، میتوانید با موسسه حقوقی دادپویان تماس بگیرید.

جهت اطلاع از آخرین اخبار حقوقی و قضایی نیز میتوانید اخبار حقوقی و قضایی دادپویان را دنبال کنید.

تیم پشتیبانی دادپویانمشاهده نوشته ها

Avatar for تیم پشتیبانی دادپویان

تیم پشتیبانی موسسه حقوقی دادپویان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *