نحوه قصاص و اعدام چگونه است؟
قصاص نفس یا اعدام یکی از احکامی است که برای قاتلین و محکومان صادر میشود. اجرای حکم اعدام شرایط و ضوابط خاصی دارد. در این مطلب به طور کامل در خصوص نحوه اجرای حکم اعدام و ضوابط حضور افراد در هنگام اجرای حکم توضیح داده ایم. اما پیش از آن ویدئوهای زیر را در خصوص تجربیات وکیل پایه یک دادگستری در خصوص نحوه اجرای حکم اعدام ببینید.
فیلم تجربیات وکیل در خصوص مراحل و شرایط اعدام
تفاوت قصاص قاتل با اعدام
اصلیترین تفاوت قصاص و اعدام این است که قصاص حق شخصی بزه دیده یا اولیای دم است، در حالی که مجازات اعدام از باب برپایی حدود شرعی اجرا میشود.
مهمترین تفاوت قصاص و اعدام از منظر قانون مجازات اسلامی به این ترتیب است: اجرای مجازات قصاص ممکن است به فوت محکوم علیه منتهی شود که اصطلاحا به آن قصاص نفس میگویند و در موارد ارتکاب قتل عمدی و به خواست اولیایدم اجرا میشود.
در عرف گاهی به جای استفاده از عبارت قصاص نفس از واژه اعدام استفاده میشود. همان طور که اشاره شد، تنها مورد اجرای مجازات قصاص نفس ارتکاب عمدی جرم قتل است.
نحوه اجرای حکم اعدام و قصاص
طبق آیین نامه مصوب رئیس قوه قضاییه، مجازاتهای اعدام و قصاص نفس از طریق طناب دار اجرا میشود.
البته در این آییننامه امکان استفاده از شیوه دیگری که کمترین آزار را برای محکوم داشته باشد. هم پیش بینی شده اما در عمل روشی که به کار گرفته میشود، حلقآویز کردن از طریق طناب دار است.
این مجازات، در حین طلوع آفتاب اجرا میشود، مگر آنکه دادگاه زمان دیگری را تعیین کرده باشد. عملیات اجرای مجازات را افراد آموزش دیده در کمال آرامش و بدون اعمال خشونت باید انجام بدهند.
افراد حاضر در زمان اجرای حکم
قاضی صادر کننده حکم بدوی در صورتی که حضور وی به موجب قانون لازم باشد، رئیس زندان یا معاون او؛ فرمانده انتظامی محل یا معاون اوف پزشک قانونی یا پزشک معتمد (برای معاینه محکوم و اعلام نظر راجع به وضعیت جسمانی وی پیش از اجرا و معاینه جسد پس از اجرای حکم).
فردی آگاه به مسائل مذهبی برای انجام تشریفات دینی، منشی دادگاه برای قرائت حکم، اولیای دم مقتول یا وکیل یا نماینده آنها در اجرای قصاص نفس، وکیل محکوم و شهود در صورتی که حضور آنان به موجب قانون لازم باشد برای حضور در زمان اجرای حکم دعوت میشود.
البته عدم حضور وکیل محکوم و نیز مسئول اجرای تشریفات دینی، مانع اجرای حکم نیست. همچنین حضور افراد کمتر از هجده سال تمام شمسی در محل اجرای حکم جز به تشخیص قاضی اجرای احکام کیفری ممنوع است.
بیشتر در مورد این مطلب بدانید
در صورتیکه نیاز به هرگونه مشاوره حقوقی تلفنی یا حضوری راجع به موضوعات حقوقی و یا کیفری با وکیل پایه یک دادگستری داشتید، میتوانید با موسسه حقوقی دادپویان تماس بگیرید.
جهت اطلاع از آخرین اخبار حقوقی و قضایی نیز میتوانید خبرگزاری حقوقی دادپویان را دنبال کنید.
بدون دیدگاه