وصی کیست؟
در این مقاله با وصی کیست، شرایط وصی، انواع وصیت، اختیارات وصی و عزل وصی آشنا شوید.
در صورت هرگونه سوال راجع به وصی کیست می توانید با وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان به صورت تلفنی یا حضوری مشاوره حقوقی داشته باشید.
رزرو آنلاین وقت مشاوره
وصی کیست؟
مطابق با ماده 1188 قانون مدنی، هر یک از پدر و جد پدری بعد از وفات دیگری می تواند برای اولاد خود که تحت ولایت او می باشند وصی معین کند تا بعد از فوت خود، در نگهداری و تربیت آنها مواظبت کرده و اموال آن ها را اداره نماید .
بنابراین وصی کسی است که توسط ولی قهری برای اداره امور محجور پس از مرگ خود تعیین می کند و هیچ یک از پدر و جد پدری نمی توانند با وجود حیات دیگری برای مولی علیه خود وصی معین کند و به عبارتی دیگر با وجود حیات ولی قهری، وصایت باطل است.
وصی كسی است كه موصی برای پس از فوت خود در انجام اموری كه خود می توانسته به جای آورد معین می نماید از قبیل: تادیه دیون، اخراج ثلث و مصرف آن و نگهداری مولی علیه و اداره دارایی او و امثال آن. منظور از وصی كه ولی خاص نامیده می شود كسی است كه از طرف پدر یا جد پدری برای امور مربوطه به صغیر منصوب شده است. از نظر تحلیلی ولی سمتی را كه خود در سرپرستی مولی علیه و دارایی او دارد برای پس از فوت به وصی، واگذار می نماید و در حقیقت او قائم مقام ولی می باشد. در صورت فوت پدر و جد پدری وصی منصوب از طرف آنان سمت ولایت را عهده دار خواهد بود.
شرایط وصی
- حدود و اختیارات اعمال وصی را موصی (وصیت کننده) تعیین می کند. لذا در صورت تجاوز از اختیاراتش اعمال حقوقی او باطل می شود و در عواقب آن ضامن است.
- وصی در خصوص اموالی که حسب وصیت در اختیار او قرار داده شده در حکم امین است و ضامن نیست مگر در صورت تعدی و تفریط.
- صغیر (کودک) را می توان به انفاق یک فرد کبیر (بالغ و عاقل) وصی قرار داد. در این صورت اجرای وصیت با فرد کبیر خواهد بود تا زمانی که صغیر رشد و بلوغ یابد.
- غیر از پدر و جد پدری کسی حق ندارد برای صغیر وصی قرار دهد.
انواع وصیت
در یک تقسیم بندی کلی، می توان وصیت را به دو دسته وصیت عهدی و وصیت تملیکی تقسیم بندی کرد. در وصیت تملیکی، شخص مالی را به طور رایگان بعد از فوت خود به دیگری می بخشد. اما در وصیت عهدی انجام اموری را به عهده دیگری قرار می دهد و به همین دلیل، به آن وصیت عهدی می گویند. به طور مثال، به موحب وصیت عهدی می توان مسئولیت پرداخت دیونی را بر عهده شخصی قرار داد، یا مسئولیت نگهداری از فرزندان را به شخص خاصی سپرد.
اختیارات وصی
ولی قهری می تواند به وصی اختیار تعیین وصی بعد از فوت خود را بدهد. هم چنین وصی می تواند برا ی انجام وظایف محول شده وکیل بگیرد.
عزل وصی
واژه انعزال و عزل با یکدیگر تفاوت دارند چرا که انعزال به معنای آن است که نمایندگی بنا به یک علت قانونی و بدون نیاز به حکم دادگاه، ساقط شود و در این خصوص حکم دادگاه جنبه اعلامی دارد. اما در عزل، دادگاه با احراز دلایلی حکم به برکناری نماینده می دهد و این حکم تاسیسی است. و از تاریخ صدور، دارای منشا اثر می باشد.
اگر وصی منصوب از طرف ولی قهری به نگهداری یا تربیت مولی علیه و یا اداره امور او اقدام نکند یا امتناع از انجام وظایف خود نماید منعزل می شود.
وصی مکلف است که مطابق با وصیت عمل نموده و در همه مراحل مصلحت موصی را رعایت نماید. بنابراین اگر وصی برخلاف وصیت نامه، عملی را انجام دهد و به اصطلاح خیانت در وصیت نماید، از سمت خود توسط حکم دادگاه صالح، منعزل می شود و فرد دیگری جایگزین او می گردد.
پیشنهاد ما به شما قبل از هر اقدام حقوقی یا کیفری، مشاوره رایگان با وکلای پایه یک دادگستری است که تا قبل از گرفتار شدن در دام حقوقی یا کیفری، بتوانید راه حل مناسبی را پیدا کنید. بهترین گزینه برای مشاوره حقوقی وکیل آنلاین است.
بدون دیدگاه