حق حبس زوجه در ازدواج دوم
در این مقاله با حق حبس زوجه در ازدواج دوم، حق حبس زوجه چیست، شرایط استفاده زن از حق حبس در ازدواج دوم، حق حبس زن و دادخواست طلاق از طرف زن، حق حبس در صورت تقسیط مهریه و استفاده از حق حبس در ازداوج دوم (مجدد) آشنا شوید.
در صورت هرگونه سوال راجع به حق حبس زوجه در ازدواج دوم می توانید با وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان به صورت تلفنی یا حضوری مشاوره حقوقی داشته باشید.
رزرو آنلاین وقت مشاوره
حق حبس زوجه چیست؟
زوجه در عقد نکاح دارای حق حبس میباشد. حق حبس یک حق عینی است و یک روش برای تضمین وصول مطالبات میباشد. در عقد نکاح زوجه میتواند به حق حبس خویش استناد کند، بدین صورت که تا زمان دریافت مهریه میتواند از ایفای وظایف زناشویی که در مقابل مرد دارد سر باز زده و ادای آن وظایف را به دریافت کامل مهریه موکول نماید. این اقدام زن که نشانگر دارا بودن حق حبس او میباشد باید شرایطی داشته باشد.
حق حبس زن در ازدواج دوم
زن در نکاح دوم از حق حبس برخوردار است ولو در نکاح اول این حق را زائل نموده یا استفاده نکرده است.
این مهم را نباید از نظر دور داشت که در ازدواج دوم هم زوجه باید دارای شرایط ذکر شده برای برخورداری از حق حبس باشد و این مسئله که زوجه در ازدواج قبلی دارای شرایط بوده است، نمیتواند نشانگر این باشد که لزوما در ازدواج دوم هم همان شرایط را دارا میباشد و به حق حبسش استناد کند.
شرایط استفاده زن از حق حبس در ازدواج دوم
- مطابق ماده 1085 در صورتی که مهریه زن حال باشد زن میتواند از ایفای وظایف خودداری کند و اعمال حق حبس کند. همان طور که اشاره شد اگر مهر حال باشد زوجه این حق را دارد و در صورتی که مهریه موجل باشد زوجه نمیتواند به حق حبس استناد کند.
- مطابق ماده 1086 زن در صورتی میتواند تمکین نکند و از حق حبس برخوردار شود که قبل از اخذ مهریه از زوج، خود شخصا و به صورت ارادی اقدام به ایفای وظایف نکرده باشد.
حق حبس زن و دادخواست طلاق از طرف زن
در خصوص روش های طلاق به درخواست زن به تفصیل در سایت توضیح داده شده است اما خلاصه آنکه چون حق طلاق با مرد است و زن هم خود استناد به حق حبس کرده و از شروع زندگی مشترک امتناع وزیده است، اثبات عسر و حرج او امری بسیار دشوار است و حتی غیر ممکن خواهد بود. مگر به این که پرداختن نفقه شوهر یا سو رفتار و سو معاشرت او، محکومیت کیفری زوج، ابتلا به امراض صعب العلاج، اعتیاد شدید او را نزد دادگاه ثابت شود. و اگر هم طلاق توافقی باشد که مقوله دیگری است.
حق حبس در صورت تقسیط مهریه
طبق رای وحدت رویه شماره 708 هیئت عمومی دیوان عالی کشور مورخه 1387/05/22 طبق ماده 1085 قانون مدنی، زن اختیار دارد تا مهریه به او پرداخت نشده است از انجام وظایف زناشویی خودداری نماید. چنان چه مرد در پرداخت مهریه به طور یک جا ناتوان (معسر) باشد می تواند به صورت اقساط مهریه را به زن پرداخت نماید.
با عنایت به حکم ماده 1085 قانون مدنی که کل مهریه مورد نظر است. با توجه به مقدار مهریه که با نظر و توافق طرفین تعیین شده است، صادر نمودن حکم به اقساط شدن مهریه که علت آن ناتوان و معسر بودن زوج در پرداخت یک جای مهریه می باشد باعث مسقط و از بین رفتن مهریه نمی شود و حق زن را ضایع نمی نماید. مگر به رضایت خودش، چون اولا حق حبس و حرج دو موضوع جدا از هم می باشد یکی در دیگری موثر نیست. دوما موضوع مهریه در ماده 1085 قانون مدنی دلالت بر تمامی مهریه داشته و گرفتن اقساط، دلیلی بر دریافت مهریه به معنی آنچه که در هنگام عقد بوده نیست. قسطی شدن مهریه، حق حبس زن را از بین نمی برد.
استفاده از حق حبس در ازداوج دوم (مجدد)
همان طور که در بخش شرایط حق حبس زوجه توضیح داده شد. اولا مهریه باید حال باشد دوما زن از وظایف زناشویی باید خودداری کرده باشد.
طبق ماده 1085 قانون مدنی برای استفاده از حق حبس:
مهریه حال باشد. زن قبل از استفاده از حق حبس از شوهر خود تمکین نکرده باشد. برهمین اساس ازدواج دوم (مجدد) هیچ گونه اثری در استفاده از حق حبس توسط زن ندارد.
بر فرض مثال: چنان چه زنی قبلا ازدواج کرده باشد و رابطه نزدیکی رخ داده باشد و آن ازدواج منتهی به طلاق و جدایی شود، اگر همان زن مجددا ازدواج نماید و با همسر خود رابطه زناشویی برقرار نکرده باشد طبق قانون می تواند در ازدواج مجدد خود از حق حبس استفاده نماید. لازم به ذکر است که با استفاده از حق حبس در ازدواج دوم، نفقه زن پا بر جاست و شوهر موظف است که نفقه زن را پرداخت نماید.
پیشنهاد ما به شما قبل از هر اقدام حقوقی یا کیفری، مشاوره رایگان با وکلای پایه یک دادگستری است که تا قبل از گرفتار شدن در دام حقوقی یا کیفری، بتوانید راه حل مناسبی را پیدا کنید. بهترین گزینه برای مشاوره حقوقی وکیل آنلاین است.
بدون دیدگاه