محاسبه اجرت المثل زوجه

محاسبه اجرت المثل زوجه

در این مقاله قصد با محاسبه اجرت المثل زوجه، رسیدگی به اجرت المثل ایام زوجیت، شرایط دریافت اجرت المثل، نحوه محاسبه و کارشناسی اجرت المثل زوجه و نحوه پرداخت اجرت المثل آشنا شوید.

در صورت هرگونه سوال راجع به محاسبه اجرت المثل زوجه می توانید با وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان به صورت تلفنی یا حضوری مشاوره حقوقی داشته باشید.

رزرو آنلاین وقت مشاوره

با انتخاب وکیل برگزیده دادپویان با بهترین وکیل پایه یک متناسب با موضوع خود مشاوره بگیرید.
دادپویان

اجرت المثل ایام زوجیت

یکی از حقوق مالی زنان پس از طلاق اجرت المثل ایام زوجیت می باشد که در صورت وجود شرایط قانونی لازم، دادگاه خانواده مبلغ و میزان آن را محاسبه نموده و حکم به صدور آن توسط مرد صادر خواهد کرد که مبلغ مشخص و ثابتی نیز ندارد.

طبق تبصره ماده 336 از قانون مدنی اجرت المثل ایام زناشویی مقرر است: چنانچه زوجه کارهایی را که شرعا به عهده وی نبوده و عرفا برای آن کار اجرت المثل تعلق می گیرد، به دستور زوج و با عدم قصد تبرع انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود، دادگاه اجرت المثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم می نماید.

مطالبه اجرت المثل ایام زناشویی با تقدیم دادخواست از جانب زوجه به دادگاه خانواده بعمل می آید. همچنین زمانی که پرونده ها به خواسته طلاق در دادگاه مطرح باشد، دادگاه ضمن رای خود باید تکلیف اجرت المثل را تعیین نماید.

محاسبه اجرت المثل زوجه

رسیدگی به اجرت المثل ایام زوجیت

بر اساس قانون هیچ عملی بدون اجرت و مجانی نیست و اعمال اشخاص محترم است و این که قاعدتا در زندگی زناشویی نیز تکالیفی برعهده زوجین از نظر شرعی و قانونی معین شده است که برای انجام این تکالیف هیچ یک از زوجین حق مطالبه اجرت یا عوض را ندارند.

اما بر اساس تبصره ماده ۳۳۶ قانون مدنی که مقرر نموده چنانچه زوجه کارهایی را که شرعا بر عهده وی نبوده و عرفا برای آن کار اجرت المثل باشد به دستور زوج و با عدم قصد تبرع انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود دادگاه اجرت المثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم می دهد.

بر اساس این ماده کارهایی که شرعا بر عهده زن بوده نمی‌ توان اجرت المثل مطالبه نمود هر چند به درخواست زوج باشد مانند عمل زناشویی اما اعمالی مانند آشپزی و نظافت منزل و یا حتی شیر دادن نوزاد جزوه اعمال شرعی و قانونی نمی باشد.

در دعوای مطالبه اجرت المثل اولین سوالی که از زن در جلسه دادگاه پرسیده می شود این است که آیا کارهایی که در ایام زوجیت انجام داده به نیت گرفتن اجرت و پول بوده یا نه که با توجه به صداقت اکثر زوجه پاسخ منفی داده می شود که همین پاسخ منفی باعث عدم موفقیت در اخذ مطالبه اجرت المثل می باشد. زیرا در بیان ساده تر اجرت المثل همان حق الزحمه ای است که زن در خانه همسر انجام داده که این کارها جزو وظایف قانونی و شرعی زن نبوده است.

شرایط دریافت اجرت المثل

اگر زن در امور خانه داری شرط ضمن عقد داشته باشد دیگر که حق مطالبه اجرت المثل را ندارد.
نکته مهمی که باید مورد توجه قراردهید این که:
برای مطالبه اجرت‌ المثل نیز درخواست طلاق نباید از طرف زن باشد واگر هم درخواست طلاق از طرف مرد مطرح می‌شود نباید علت آن تخلف زن از وظایف همسری و یا سوء اخلاق زن باشد که در این وضعیت اجرت المثل به زن تعلق نمی گیرد و نکته دیگر آنکه زن کارهایی را که انجام داده باید از ابتدا قصد و نیتش مجانی باشد. با این اوصاف باید برای دادگاه ثابت شود کارهایی که انجام شده توسط زوجه مجانی نبوده است، در صورت اثبات این امر در اینجا مستحق دریافت اجرت المثل می باشد.

نحوه محاسبه و کارشناسی اجرت المثل زوجه

بعد از طرح دعوای اجرت المثل ایام زوجیت و در اولین جلسه دادگاه و با حضور زوج زن مدعی می‌شود که کارهای زیادی در منزل شوهر انجام داده و مطالبه وجه می‌نماید و بعد از تشخیص صحت و درستی ادعای زن در دادگاه خانواده و انکار مرد و اثبات ادعای زن موضوع به کارشناسی ارجاع می شود و قبل از ارجاع مبلغی به حساب کارشناسی واریز میگردد که این مبلغ طبق تعرفه قانونی لحاظ می شود.

کارشناس با توجه به شرایط خاص و موردی پرونده و احراز تمام شرایط موظف است ظرف ۷ الی ۱۰ روز نظر خود را اعلام نماید و ظرف یک هفته هر یک از زوجین می توانند در صورت عدم پذیرش نظریه اعتراض کنند که در این پرونده به هیئت سه نفره کارشناس ارجاع می شود در اینجا اگر نظر هیئت سه نفره مورد قبول یکی از طرفین نباشد به اعتراض وی به ترتیب به هیئت ۵ نفره یا ۷ نفره ارجاع می شود. بعد از قطعی شدن نظر کارشناسی و رای دادگاه اگر مبلغ اجرت المثل را مرد نپردازد زوجه میتواند همسر خود را به عنوان مدیون به زندان اندازد.

نحوه پرداخت اجرت المثل

مطالبه اجرت المثل مانند سایر دعاوی مالی زناشویی به دلیل اینکه اصولا باید مرد مبلغ محکومیت را نقدا پرداخت نماید، ممکن است در بعضی موارد این مبلغ قابل توجه و خارج از حد توان زوج باشد که در این شرایط زوج اقدام به اقامه دعوای اعسار از پرداخت محکوم به می نماید که ممکن است نسبت به پذیرش اعسار پرداخت اجرت المثل به صورت اقساطی انجام گیرد.

پیشنهاد ما به شما قبل از هر اقدام حقوقی یا کیفری، مشاوره رایگان با وکلای پایه یک دادگستری است که تا قبل از گرفتار شدن در دام حقوقی یا کیفری، بتوانید راه حل مناسبی را پیدا کنید. بهترین گزینه برای مشاوره حقوقی وکیل آنلاین است.

حق الوکاله مناسب

تضمین کیفیت در سریعترین زمان ممکن تا حصول نتیجه مطلوب با وکلای مجرب و متخصص
دادپویان

تیم پشتیبانی دادپویانمشاهده نوشته ها

Avatar for تیم پشتیبانی دادپویان

تیم پشتیبانی موسسه حقوقی دادپویان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *