ارث از پدر
در این مقاله با ارث از پدر، تعریف ارث، ورثه کیست، طبقات مختلف ورثه، میزان سهم الارث اولاد، مالیات بر ارث و نحوه تقسیم ارث بین وراث آشنا شوید.
در صورت هرگونه سوال راجع به ارث از پدر می توانید با وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان به صورت تلفنی یا حضوری مشاوره حقوقی داشته باشید.
رزرو آنلاین وقت مشاوره
تعریف ارث
در تعریف ارث می توان گفت که ارث به معنای انتقال اموال، حقوق و دیون به وراث بعد از فوت مورث (شخص متوفی که اموالش به ارث می رسد) است، هم چنین ارث در زمره وقایع حقوقی است یعنی بر خلاف عمل حقوقی اراده اشخاص در آن تاثیری ندارد. شرط تحقق ارث موت است حال می تواند این موت حقیقی باشد و یا به صورت موت فرضی همچون غایب مفقود الاثر و به موجب حکم قانون باشد.
در نتیجه بعد از فوت هر شخص، ورثه یا افرادی که با متوفی قرابت نسبی داشته و یا همسر دائمی متوفی باشند از اموال متوفی ارث خواهند برد. در کل شرط ارث بردن از یک فرد این است که در حین فوت او، ورثه زنده باشند.
ورثه کیست؟
همانطور که می دانید با فوت هر شخص اموال به جا مانده از او یا همان ماترک وی، به ورثه او میرسد. ورثه نیز افرادی هستند که با فرد متوفی قرابت نسبی (فرزند، پدر و مادر و..) یا قرابت سببی (همسر) دارند.
و اما ورثه از چند طبقه تشکیل شده است که در ادامه خواهیم گفت.
این طبقه بندی وراث که به صورت نسبی از متوفی ارث میبرند به این جهت شکل گرفته است که با وجود هر یک از افراد طبقات بالا همچون اول، دیگر مالی تحت عنوان ارث به افراد طبقات بعدی نمی رسد، روشن است با وجود افراد طبقه دوم، افراد طبقه سوم ارث نمی برند.
هم چنین وارثی که با قرابت سببی از متوفی ارث می برد نیز همسر دائم متوفی میباشد که با هر یک از طبقات ارث می برد و تفاوتی ندارد که افراد کدام طبقه وارث باشند، همسر دائم متوفی نیز در کنار آنها سهم مشخصی دارد.
طبقات مختلف ورثه
طبقه اول: پدر و مادر، فرزند، فرزند فرزندان.
طبقه دوم: پدربزرگ و مادربزرگ، خواهر و برادر و فرزندان آنها.
طبقه سوم: عمو و عمه، خاله و دایی و فرزندان آنها.
میزان سهم الارث اولاد
اگر فرزند متوفی دختر باشد.
اگر دختر فرزند منحصر باشد به همراه پدر و مادر متوفی، نصف ترکه را خواهد برد و مابقی با توجه به میزان سهم الارث پدر یا مادر متوفی بین آنها تقسیم می شود.
اگر متوفی دو دختر یا بیش از دو دختر داشته باشد و فرزند پسری هم نداشته باشد دختران دو ثلث (دو سوم) ترکه را به ارث می برند و مابقی با توجه به میزان سهم الارث هر یک در آن طبقه بینشان تقسیم می شود.
اگر وراث متوفی فقط دختر یا دختران باشد بدون وجود وارثی در طبقه اول مثل پدر و مادر، تمام ترکه به دختر یا دختران می رسد.
اگر فرزند متوفی پسر باشد.
چنانچه پسر منحصر یا متعدد باشد به همراه پدر و متوفی چون همگی در طبق اول قرار دارند ارث می برند به این صورت که سهم الارث پدر و مادر متوفی یک ثلث (یک سوم) ترکه خواهد بود و مابقی به قرابت به فرزند یا فرزندان پسر می رسد که به تساوی بین خودشان تقسیم می کنند.
چنانچه وراث متوفی در طبقه یک فقط پسر یا پسران او باشند و در طبقه اول وارث دیگری نداشته باشد تمام ترکه به پسر یا پسران می رسد
در صورتی که متوفی هم فرزند دختر و هم فرزند پسر به همراه پدر و مادر در طبقه اول داشته باشد، سهم الارث پدر و مادر به دلیل وجود فرزندان یک سوم ترکه خواهد بود. و مابقی بین فرزندان دختر و پسر متوفی تقسیم می شود به این صورت که فرزندان پسر وی دو برابر فرزندان دخترش ارث خواهند برد.
مالیات بر ارث
مالیات بر ارث مالیاتی است که به داراییهای متوفی تعلق میگیرد. تا زمانی که مالیات اموال او تعیین نشده باشد، انتقال اموال ممکن نیست، برای درخواست گواهی انحصار وراثت باید با مراجعه به اداره مالیات، اموال فرد درگذشته را در اظهارنامه مالیات بر ارث گزارش کرد.
مالیات بر ارث بر تمام اموال متوفی تعلق نمیگیرد، وجوهی مثل مستمری بازنشستگی که بیمه آن را پرداخت میکند، مشمول مالیات بر ارث نمیشود، علاوه بر آن سنوات پایان کار، دیه و خسارت بیمه عمر از مالیات بر ارث معاف هستند.
نحوه تقسیم ارث بین وراث
سهم ارث زوجه: یک هشتم از ماترک متوفی اگر متوفی فرزند داشته باشد. یک چهارم از ماترک اگر متوفی فرزند نداشته باشد.
سهم ارث زوج: یک چهارم اگر متوفی فرزند داشته باشد. یک دوم از ماترک اگر متوفی فرزند نداشته باشد.
سهم ارث مادر: یک ششم از ماترک اگر متوفی فرزند یا خواهر و برادر داشته باشد. یک سوم از ماترک اگر متوفی فرزند و خواهر و برادر نداشته باشد.
سهم ارث پدر: یک ششم از ماترک اگر متوفی فرزند داشته باشد.
سهم ارث دختر (در صورتی که متوفی پسر نداشته باشد): یک دوم (نصف) در صورت واحد بودن (یک دختر). دو سوم در صورت تعدد.
سهم ارث خواهر (مشترک از پدر و مادر یا مشترک از پدر، در صورتی که برادر یا اجداد پدری نباشد): یک دوم در صورت واحد بودن (یک خواهر). دو سوم در صورت تعدد.
سهم ارث برادر و خواهر (مشترک از مادر در صورتی که متوفی اجداد مادری نداشته باشد): یک ششم در صورت واحد بودن. یک سوم در صورت تعدد.
پیشنهاد ما به شما قبل از هر اقدام حقوقی یا کیفری، مشاوره رایگان با وکلای پایه یک دادگستری است که تا قبل از گرفتار شدن در دام حقوقی یا کیفری، بتوانید راه حل مناسبی را پیدا کنید. بهترین گزینه برای مشاوره حقوقی وکیل آنلاین است.
بدون دیدگاه