ضبط صدا جرم است؟
در این مقاله آشنا میشوید با: ضبط صدا جرم است، جرم ضبط صدا در قانون اساسی، ضبط صدا توسط افراد عادی، مجازات شنود غیر مجاز و مجازات ضبط مکالمات توسط مامورین دولت. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
جرم ضبط صدا در قانون اساسی
طبق اصل 22 قانون اساسی حیثیت، جان، مال، حقوق، مسکن و شغل اشخاص از تعرض مصون است مگر در مواردی که قانون تجویز کند. می بینیم که حفظ حریم خصوصی را می توان با صراحت در این ماده دریافت اما در اصل 25 این قانون به طور مستقیم به موضوع ممنوعیت ضبط مکالمات و ممنوعیت ضبط صدا اشاره شده است و آمده است که: بازرسی و نرساندن نامه ها، ضبط و فاش کردن مکالمات تلفنی، افشای مخابرات تلگرافی و تلکس، سانسور، عدم مخابره و نرساندن آن ها، استراق سمع و هر گونه تجسس ممنوع است، مگر به حکم قانون.
عبارات ضبط و فاش کردن مکالمات تلفنی و… ممنوع است. هر گونه توجیهی را برای انجام این عمل غیر قانونی رد می کند و تنها زمانی آن را می پذیرد که حکم قضایی و اجازه قانون باشد.
برای مشاوره حقوقی کیفری، می توانید با وکیل کیفری در تماس باشید.
آیا ضبط صدا توسط افراد عادی جرم است؟
برخی افراد به واسطه شغلی که دارند اقتضای کارشان، ضبط مکالمه طرف مقابل است.
مثلا روزنامه نگاران و خبرنگاران که در پی مصاحبه با اشخاص هستند غالبا باید از وسیله ضبط صدا یا مکالمات استفاده کنند. و اما در میان وکلا هم برخی برای این که نکاتی فراموش نشود ممکن است صدای موکل را ضبط کنند.
یا در تماس با خیلی از موسسات خصوصی و دولتی در ابتدای برقراری ارتباط اعلام میکنند این گفتگو برای مقاصد آموزشی و نظارتی ضبط میشود.
علی رغم تاکید شدید قانون اساسی بر حفظ حریم شخصی افراد، صرف ضبط صدا، برای افراد عادی جرم انگاری نشده است.
به عبارتی دیگر نمیتوان شخصی را به اتهام ضبط صدا در دادگاه متهم کرد، مگر این که از صدای ضبط شده، علیه شخص استفاده کرده به طوری که آبرو و حیثیت وی را خدشه دار نماید یا موجبات ضرر به وی را فراهم سازد.
لذا در صورت سو استفاده از مطالب ضبط شده توسط هر یک از طرفین، اگر این سو استفاده منطبق با سایر عناوین مجرمانه مثل توهین، تهمت، افترا، قذف، اخاذی و… باشد میتواند دارای مسئولیت کیفری شود.
اما صرف ضبط مکالمه و یا گفتار رد و بدل شده توسط اشخاص حاضر در آن، فاقد هرگونه وصف مجرمانه است و هیچ گونه رویه قضایی نیز مبنی بر مجرمانه بودن صرف ضبط مکالمات شخصی وجود ندارد.
مجازات شنود غیر مجاز
ضبط صدا به تنهایی جرم نیست، اما اگر با علل و موارد مختلفی همراه باشد تبدیل به جرم میشود.
زمانی که ضبط صدا تبدیل به جرم میشود: اگر ضبط صدا و انتشار آن علیه فرد باشد آن زمان شخص منتشر کننده صدا مشمول مجازات قانونی میشود. انتشار غیر قانونی صدای ضبط شده ۲ سال حبس دارد. قانون گذار برای فردی که به صورت غیر قانونی و بدون اجازه طرف مقابل خود صدای ضبط شده را منتشر کند مجازات تعیین کرده است.
بر اساس این مجازات شخص مجرم برای اولین بار به ۶ ماه تا ۲ سال حبس و پرداخت جزای نقدی تا ۴۰ میلیون ریال محکوم میشود. اگر جرم به صورت سازمان یافته ادامه پیدا کند فرد مجرم به ۱۶ ماه تا ۲ سال حبس و جزای نقدی محکوم خواهد شد. بنابراین صرف ضبط صدای دیگری و یا همچنین ضبط کردن مکالمه تلفنی خود یا دیگری جرم نیست مگر در صورت انتشار آن. بسیاری از حقوق دانان در این زمینه دچار اشتباه شده و شنود را با ضبط مکالمه اشتباه می گیرند.
اگر جرم بود خود مقام قاضی به عنوان قرینه (دلیل کمکی) از شما نمی پذیرفت و حتی شاید علیه شما همان جا اعلام جرم هم می نمود.
شنود غیرمجاز به معنای این است که فرد بدون اجازه شنود، مخفیانه به مکالمات و گفتارهای افراد دسترسی پیدا کند. هنگامی که داده های صوتی توسط شخصی شنیده میشود، همان معنای استراق سمع سنتی را دارد. در واقع قانون گذار این حق را به رسمیت میداند که هر فردی دارای حریم خصوصی است و در زمینه نشنیدن مکالمات به منظور حفظ حریم شخصی قوانینی وضع نموده است.
همان طور که در ماده ۱۰۴ قانون آیین دادرسی کیفری بیان شده است، یکی از روش های بارز شنود کنترل تلفن افراد است. این امر کاملا ممنوع می باشد و تنها به امنیت داخلی کشور مربوط می شود و در زمینه احقاق حقوق دیگران ضروری است. در غیر این صورت به عنوان یک کار غیر مجاز میتواند در هر زمینه محتوا مانند انتقال رسانه های رایانه ای، مخابراتی، امواج الکترو مغناطیسی و نوری امکان پذیر باشد.
مجازات ضبط مکالمات توسط مامورین دولت
بر اساس قانون مجازات اسلامی، هر کدام از مامورین، کارکنان دولت در صورت عدم اجازه قانون به ضبط مکالمات اشخاص به صورت تلفنی یا استراق سمع بپردازد، بدون این که صاحبان صدا رضایت داشته یا از این کار آگاه باشند، به حبس یک الی سه سال و یا جزای نقدی حدود ۶ الی ۱۸ میلیون ریال محکوم خواهند شد.
ضبط کردن مکالمات تلفنی و یا استراق سمع توسط ماموران و کارکنان دولتی جرم محسوب می شود. مگر این که شخص مقابل مرتکب اعمال مذکور شده از مستخدمان و مامورین دولت شده باشد.
سخن پایانی در مورد ضبط صدا
صرف ضبط مکالمه و یا گفتار رد و بدل شده توسط اشخاص حاضر در آن، فاقد هرگونه وصف مجرمانه است و هیچ گونه رویه قضایی نیز مبنی بر مجرمانه بودن صرف ضبط مکالمات شخصی وجود ندارد.
استفاده از صدای ضبط شده اشخاص به عنوان مدرک در دادگاه فاقد اعتبار است و تنها به عنوان یک اماره (نشانه) در نظر گرفته می شود. ولی در حالت کلی ضبط صدا جرم نیست.
برای جرم ضبط صدا، می توانید با وکیل کیفری در تماس باشید.
در صورت هرگونه مشاوره حقوقی راجع به دعاوی حقوقی و دعاوی کیفری می توانید با وکیل آنلاین یا وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان در سریعترین زمان ممکن، مشاوره حقوقی تلفنی یا مشاوره حقوقی حضوری داشته باشید.
ضمن مشورت با وکیل پایه یک دادگستری، سوال حل نشده ای برای شما باقی نمیماند. ضمن اینکه مشاوره با وکیل کارکشته دادپویان، با بیش از سیزده سال تجربه حرفه ای در تمام زمینه های حقوقی و کیفری، تمام راهکارهای لازم را به شما ارائه میدهند و اگر نیازی به تنظیم لایحه، تنظیم شکواییه، تنظیم دادخواست یا تنظیم اظهارنامه شد، وکیل میتواند آنرا برای شما تنظیم نماید و یا در صورت لزوم، میتوانید با اعطای وکالت نامه به وکیل انلاین، صفر تا صد پرونده را برای شما انجام دهند. مشاوره حقوقی آنلاین بهترین روش جهت مشاوره با وکیل پایه یک است.
طراحی سایت موسسه حقوقی دادپویان به گونه ای است که در سریعترین زمان ممکن و به راحتی بتوانید از مشاوره حقوقی با وکیل استفاده کنید.
دادپویان حامی شما عزیزان و بهترین موسسه حقوقی است که با بیش از سیزده سال تجربه فعالیت های حقوقی و با بیش از سی وکیل پایه یک، به صورت تخصصی مشاوره حقوقی میدهد و وکالت میکند.
به عنوان مثال، چهار وکیل ملکی دارد که صرفا فعالیت و تمرکز خود را در حوزه دعاوی ملکی گذاشته اند. پنج وکیل اداره کار دارد که صرفا تمرکز آنها دعاوی اداره کار است و به همین منوال دعاوی دیگر.
در صورت تمایل میتوانید پادکست جنایی دادپویان را هم دنبال کنید. این پادکست روایت پرونده های جنایی ایرانی است که به موسسه حقوقی دادپویان ارجاع شده است.
مهم ترین مقالات حقوقی دادپویان شامل: طنز حقوقی، رادیو حقوقی، کلیپ حقوقی، پکیج حقوقی، بسته حقوقی، بیمه حقوقی، فیلم حقوقی است که میتوانید در سایت حقوقی دادپویان مطالعه نمایید.
بهترین موسسه حقوقی در تهران و ایران، مشاوره با وکیل های مجرب و با تجربه، بهترین وکیل پایه یک در تهران و شهرستان، مجرب ترین وکیل خاورمیانه، باهوش ترین وکیل پایه یک دادگستری، آدرس دفتر وکالت در تهران، مشاوره با وکیل پایه یک تهران و شهرستان، وکیل مجرب، بهترین وکیل آنلاین در تمام نقاط ایران، شماره وکیل با تجربه در تمام منطقه های تهران، شماره وکیل پایه یک دادگستری شهرری و شمیرانات، مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل، عریضه نویسی آنلاین با با تجربه ترین وکلای ایران، وکیل دادگستری خوب، مشاوره با وکیل دادگستری تهران، وکیل تهران فوری، مشاوره حقوقی فوری و ارزان، فوری ترین و ارزان ترین تنظیم دادخواست، مشاوره حقوقی با وکیل، مشاوره حقوقی تصویری، مشاوره حقوقی رایگان، مشاوره حقوقی آنلاین، مشاوره حقوقی شبانه روزی، مشاوره حقوقی فوری، پادکست ایرانی، پادکست فارسی، پادکست واقعی، پادکست رایگان، پادکست جدید، پادکست کیفری، پادکست حقوقی، خفاش شب، فرید بغلانی، فیلم اعدام محمد بیجه در پاکدشت، عکس خفاش شب، لحظه اعدام محمد بیجه، پادکست های جنایی، پادکست جنایی رایگان، پادکست جنایی جدید را با دادپویان دنبال کنید. ضمنا شما میتوانید از طنز حقوقی، کلیپ حقوقی، کلیپ کیفری، کلیپ جنایی، کلیپ قانونی، کلیپ قانون، رادیو حقوقی هم در قسمت رادیو استفاده کنید. امیر هاشمی مدیر سایت موسسه حقوقی دادپویان است. اینستاگرام حقوقی و اینستاگرام وکیل را هم دنبال کنید. استفاده از طنز هم موجب خوشحالی شما خواهد شد.
بدون دیدگاه