شرایط تحقق جرم افترا

شرایط تحقق جرم افترا

در این مقاله با شرایط تحقق جرم افترا، تعریف افترا، انواع جرم افترا، شرایط قانونی تحقق جرم افترا، مجازات افترا، افترا از طریق شبکه های اجتماعی یا پیامک و اعاده حیثیت آشنا شوید.

در صورت هرگونه سوال راجع به شرایط تحقق جرم افترا می توانید با وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان به صورت تلفنی یا حضوری مشاوره حقوقی داشته باشید.

رزرو آنلاین وقت مشاوره

با انتخاب وکیل برگزیده دادپویان با بهترین وکیل پایه یک متناسب با موضوع خود مشاوره بگیرید.
دادپویان

تعریف افترا

افترا در لغت به معنای نسبت دروغ یا کذب به کسی، تهمت یا اسناد خیانت است. هر چیز نا حق و برخلاف واقع، بیان شده است. جرم افترا از جمله جرایمی است که به آبرو و حیثیت فرد آسیب وارد می کند. همان طور در قانون مجازات اسلامی تعریف شده این جرم زمانی به وقوع می پیوندد که عملی را که طبق قانون جرم شناخته شده است را به دیگری نسبت دهیم. مثلا: زمانی که به فردی گفته شود کلاهبردار، بدون آنکه که فرد واقعا کلاهبردار باشد.

انواع جرم افترا

افترا به دو نوع افترای قولی و افترای فعلی تقسیم می‌شود.

افترای قولی : افترای قولی نسبت دادن جرمی به دیگران به صورت لفظی یا از طریق رسانه‌ها یا اوراق چاپی یا نطق در مجامع است.
افترای فعلی : افترای فعلی وقتی صورت می‌گیرد که مفتری به قصد متهم کردن افراد، آلات و ادوات جرم را در منزل، جیب یا محل کار شخص قرار دهد، به‌ گونه ‌ای که وجود آن آلات و ادوات موجبات تعقیب جزایی فرد را فراهم کند.

شرایط تحقق جرم افترا

شرایط قانونی تحقق جرم افترا

با دقت در ماده 697 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی می‌توان به این نتیجه رسید که برای تحقق جرم افترا وجود سه شرط ضروری است:

مفتری جرمی را به صورت صریح و واضح به دیگری نسبت دهد.
آن جرم امری پوچ و واهی بوده، یعنی ساخته تخیلات ذهن شاکی باشد.
مفتری با انگیزه ضرر زدن و هتک حیثیت آن جرم را به غیر نسبت دهد.
نسبت‌دهنده (شاکی) نتواند درستی موضوعی را که به دیگری نسبت داده است، در مرجع قضایی صلاحیت‌ دار به اثبات برساند.

مجازات افترا

به موجب ماده 697 قانون مجازات اسلامی که به وسیله قانون کاهش مجازات حبس تعزیری سال 99 اصلاح شده است، مجازات افترای قولی جزای نقدی درجه شش به میزان بیش از بیست میلیون ریال تا هشتاد میلیون ریال خواهد بود. البته اگر آن چه که به دیگری نسبت داده شده است عنوان زنا و لواط نداشته باشد چرا که مجازات نسبت دادن زنا و لواط به دیگری تحت عنوان حد قذف هشتاد ضربه شلاق خواهد بود.
به موجب ماده 699 قانون مجازات اسلامی مجازات افترای عملی 3 ماه تا 1/5 سال حبس خواهد بود.

مجازات جرم افترا در هر دو حالت قابل گذشت است و با شکایت شاکی قابل تعقیب است و در صورت گذشت وی تعقیب و اجرای مجازات موقوف خواهد شد.
اگر شخصی به جرم افترای قولی و یا عملی محکوم شود با توجه به این که مجازات این جرائم درجه شش محسوب می شود محکومیت به آنها برای شخص سابقه کیفری نخواهد داشت.

افترا از طریق شبکه های اجتماعی یا پیامک

به موجب ماده 18 قانون جرائم رایانه ای اگر کسی با قصد ضرر زدن به دیگری یا تشویش ذهن عموم از طریق رایانه یا سامانه های مخابراتی برخلاف حقیقت، اعمالی را به صورت صریح یا ضمنی به دیگری نسبت دهد صرف نظر از این که ضرر مادی یا معنوی به شخص وارد شود این عمل جرم و دارای مجازات حبس از 91 روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا چهل میلیون ریال یا هر دو خواهد بود.
آن چه که در این ماده بیان شده این است که نسبت دادن هرگونه عملی به صورت مطلق صرف نظر از این که عنوان مجرمانه داشته باشد یا خیر به شرط این که برخلاف حقیقت باشد جرم و دارای مجازات است.

شرایط تحقق جرم افترا

اعاده حیثیت

درمقابل جرم افترا برای فرد شاکی قانون مواردی را در نظر گرفته است که می تواند با استفاده از آن ها به اعاده حیثیت بپردازد. اعاده حیثیت نیز به این معنا است که شخصی موردی غیر واقعی را به فرد دیگری نسبت دهد و همین کار وی نیز باعث شود تا حقوق مادی و یا معنوی طرف مقابل دچار خدشه شود. در این جاست که قانون به فرد آسیب دیده کمک می کند تا بتواند با استفاده از قوانین اعاده حیثیت اگر افترا نا به جای به وی زده شده است حقوق از دست رفته خودش را به دست آورد.

در همین راستا در ماده 698 قانون اساسی بیان شده است که هر شخصی که مرتکب جرم افترا شود و از وی اعاده حیثیت شود به دو ماه تا دو سال حبس محکوم می شود و هم چنین 74 ضربه شلاق نیز محکوم خواهد شد. نکته بسیار مهم این است که برای این که جرم اعاده حیثیت را بتوان از طریق قانون پیگیری کرد نیاز است تا شاکی خصوصی در این میان وجود داشته باشد و به دادسرا شکایت خود را از مجرم اعلام کند.

پیشنهاد ما به شما قبل از هر اقدام حقوقی یا کیفری، مشاوره رایگان با وکلای پایه یک دادگستری است که تا قبل از گرفتار شدن در دام حقوقی یا کیفری، بتوانید راه حل مناسبی را پیدا کنید. بهترین گزینه برای مشاوره حقوقی وکیل آنلاین است.

حق الوکاله مناسب

تضمین کیفیت در سریعترین زمان ممکن تا حصول نتیجه مطلوب با وکلای مجرب و متخصص
دادپویان

تیم پشتیبانی دادپویانمشاهده نوشته ها

Avatar for تیم پشتیبانی دادپویان

تیم پشتیبانی موسسه حقوقی دادپویان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *