تنظیم دادخواست (چگونه دادخواست بنویسیم)

تنظیم دادخواست (چگونه دادخواست بنویسیم)

در این مقاله با تنظیم دادخواست (چگونه دادخواست بنویسیم)، موارد مهم برای ثبت دادخواست، شرایط شکلی دادخواست، تعیین کردن بهای خواسته، مهمترین رکن تنظیم دادخواست، موارد اخطار رفع نقص و قرار رد دادخواست آشنا شوید.

در صورت هرگونه سوال راجع به تنظیم دادخواست (چگونه دادخواست بنویسیم) می توانید با وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان به صورت تلفنی یا حضوری مشاوره حقوقی داشته باشید.

رزرو آنلاین وقت مشاوره

با انتخاب وکیل برگزیده دادپویان با بهترین وکیل پایه یک متناسب با موضوع خود مشاوره بگیرید.
دادپویان

موارد مهم برای ثبت دادخواست

دادخواست باید شامل موارد زیر باشد.

  • نام و نام خانوادگی.
  • نام پدر.
  • سن.
  • اقامتگاه.
  • و حتی الامکان شغل خواهان.
  • مشخصات وکیل نیز در صورتی که دادخواست توسط وکیل تنظیم شود، باید درج شود.

تنظیم دادخواست (چگونه دادخواست بنویسیم)

شرایط شکلی دادخواست

دادخواست از اساسی ترین و اصلی ترین ارکان دادرسی است به عبارتی دیگر کلید موفقیت مدعی در دادرسی تقدیم دادخواست بدون نقص و عیب و کامل می باشد. زیرا صرف وجود حق نمی تواند ما را به پیروزی در دادرسی نائل کند بلکه احقاق حق زمانی صورت می گیرد که مدعی آن بتواند حق مزبور را در غالب و شکل قانونی آن مطالبه کند.

بنابراین به جرات می توان گفت که هرگاه در تنظیم دادخواست دقت و توجه کافی صورت نگیرد موجب ورود خسارات فراوانی به اشخاص و دادگستری می شود.

اولین شرط از شرایط شکلی دادخواست زبان آن می باشد، که باید به زبان فارسی باشد، پس اگر یک فرد لر یا کرد یا ترک تصمیم به تقدیم داخواست گرفت نمی تواند دادخواست را مطابق زبان محلی خود تنظیم کند.(دادخواستی که به زبانی غیر از فارسی نوشته شود اصلا دادخواست محسوب نمی شود.)

مدعی باید ادعای خود را بر روی برگه های چاپی مخصوص بنویسد. (این در حالی است که شکایت کیفری را می توان حتی به صورت شفاهی و یا بر روی ورقه معمولی نیزمطرح نمود.)

باید در دادخواست نام و نام خانوادگی و اقامتگاه (محل زندگی یا کار) خواهان مشخص باشد، والا دادخواست وی رد می شود. اگر دادخواست توسط وکیل تقدیم شده باشد، مشخصات وکیل نیز باید درج شود.

درصورتی که خواهان یا خوانده شخص حقوقی باشد، در دادخواست نام و اقامتگاه شخص حقوقی بر اساس آدرس موجود در اداره ثبت شرکت ها نوشته خواهد شد.

از مواردی که باید در تنظیم دادخواست بدان توجه نمود، ذکر نام و نام خانوادگی و اقامتگاه (محل زندگی یا کار) خوانده می باشد. (البته عدم مشخص بودن اقامتگاه خوانده، مانع رسیدگی دادگاه نمی شود، در این حالت دادخواست برای ابلاغ به خوانده در روزنامه آگهی می شود.)

تعیین کردن بهای خواسته

تعیین کردن بهای خواسته یا همان ارزش ریالی خواسته، از نظر میزان هزینه دادرسی که خواهان باید بپردازد، قابلیت اعتراض به رای (این که رای صادره قابل تجدیدنظر می باشد یا خیر)، مشخص نمودن صلاحیت مراجع رسیدگی و تعیین هزینه های اجرایی موثر می باشد.

(عدم تعیین بهای خواسته در دادخواست موجب ارسال اخطار رفع نقص می شود و در صورت عدم تعیین ارزش ریالی خواسته در مهلت تعیین شده، دادخواست رد می شود، مگر تعیین بهای خواسته ممکن نباشد.)

مدعی باید هزینه دادرسی را بر اساس ارزش ریالی خواسته بپردازد، این درحالی است که در دعاوی راجع به املاک وی مکلف است هزینه دادرسی را بر اساس ارزش معاملاتی املاک در منطقه بپردازد، نه بر اساس ارزش منطقه ای ملک.

مهمترین رکن تنظیم دادخواست

مهم ترین رکن تنظیم دادخواست، تعیین خواسته می باشد. به عبارتی دیگر خواسته تجلی تمام حقوق ماهوی در حقوق شکلی است، بنابراین خواهان باید خواسته خود از دادگاه را به طور صریح و دقیق مشخص نماید. اگر خواسته در دادخواست مشخص نبود، دادخواست توقیف می شود و با ارسال اخطار رفع نقص از خواهان خواسته می شود که خواسته خود را مشخص کند، در غیر این صورت دادخواست رد می شود و هزینه های پرداختی توسط خواهان بلا اثر و مکلف به پرداخت مجدد هزینه های مربوطه می باشد.

و در انتها دادخواست باید دارای امضا یا اثر انگشت دادخواست دهنده باشد. البته عدم امضا موجب رد دادخواست نمی شود.

موارد اخطار رفع نقص

گاهی دادخواستی که تقدیم می شود یک سری اشکالات دارد که برای آن، اخطار رفع نقص ارسال می شود اما گاهی اشکال دادخواست آن قدر جدی است که اصلا دادگاه نمی تواند اخطار رفع نقص بفرستد و باید اگر آن ایراد را ملاحظه کرد دادخواست را رد کند.

اگر این موارد زیر در دادخواست نباشد اخطار رفع نقص فرستاده می شود:

  • عدم درج نام و نام خانوادگی و اقامتگاه یا شغل خوانده.
  • عدم پرداخت هزینه دادرسی به ماخذ قانونی.
  • عدم ابطال تمبر وکالتنامه یا ارائه اصل وکالتنامه.
  • عدم تعیین بهای خواسته.
  • عدم ذکر جهاتی که خواهان به موجب آن خود را مستحق مطالبه می داند.
  • عدم ذکر دلایل و ادله اثبات دعوا.
  • عدم بیان منجز خواسته.

تنظیم دادخواست (چگونه دادخواست بنویسیم)

قرار رد دادخواست

در موارد بالا دادگاه به خواهان اخطار می دهد و به صورت مکتوب و دقیق اعلام می کند کدام قسمت دادخواست با اشکال مواجه است که خواهان از آن رفع نقص کند. حال اگر بعد از ارسال دادخواست، فرد در مهلت ۱۰ روزه این کار را نکرد دادخواست وی رد می شود. که به آن رد غیر مستقیم دادخواست می گویند.

وقتی قرار رد دادخواست صادر شود به خواهان اعلام می شود که دادخواست شما رد شده حال وی می تواند به این قرار اعتراض کند. حال در مواردی دادگاه بدون اخطار فرستادن و بدون دادن مهلت، سریعا رد می کند.

اگر نام خواهان در دادخواست درج نشود که این امر نادر است دادگاه در طول دو روز قرار رد دادخواست صادر می کند در اینجا دیگر ما اخطار رفع نقص نداریم.

پیشنهاد ما به شما قبل از هر اقدام حقوقی یا کیفری، مشاوره رایگان با وکلای پایه یک دادگستری است که تا قبل از گرفتار شدن در دام حقوقی یا کیفری، بتوانید راه حل مناسبی را پیدا کنید. بهترین گزینه برای مشاوره حقوقی وکیل آنلاین است.

حق الوکاله مناسب

تضمین کیفیت در سریعترین زمان ممکن تا حصول نتیجه مطلوب با وکلای مجرب و متخصص
دادپویان

تیم پشتیبانی دادپویانمشاهده نوشته ها

Avatar for تیم پشتیبانی دادپویان

تیم پشتیبانی موسسه حقوقی دادپویان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *