شرکت تعاونی
در این مقاله آشنا میشوید با: شرکت تعاونی، انواع شرکت تعاونی، تقسیم شرکت تعاونی از نظر نوع عضویت، مراحل تشکیل تعاونی ها، تقسیم سود اتحادیه ها و شرکت های تعاونی، تعداد اعضا و سرمایه در شرکت های تعاونی و دلایل انحلال شرکت های تعاونی. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
معرفی شرکت تعاونی
یکی دیگر از شرکت های تجاری شرکت های تعاونی است که هدف آن با سایر شرکت هایی که تاکنون درباره آن ها صحبت شد فرق می نماید زیرا هدف شرکت های سهامی عام و خاص و نسبی و غیره فعالیت به منظور سود و بهره دهی بیشتر است در صورتی که هدف اصلی شرکت های تعاونی کمک به بهبود وضع اقتصادی و رفاه شرکا و تامین حوائج و نیازمندی های مخصوص آن ها است.
تعریف شرکت تعاونی
شرکت تعاونی شرکتی است که بین اشخاص حقیقی، برای فعالیت در امور مربوط به تولید و توزیع، در جهت اهداف مصرح در قانون بخش تعاونی، تشکیل می شود. هدف اصلی این شرکت ها کمک به بهبود وضع اقتصادی و رفاه شرکا و تامین حوائج و نیازمندی های مخصوص آن ها است و معمولا در مواقعی بیشتر تشکیل می شود که وضع اقتصادی آشفته و نامساعد باشد و به علت تورم و گرانی قدرت خرید مردم کم است و لذا برای ارائه خدمات و تولید و امکانات رفاهی، اقشار کم درآمد را تحت پوشش خود قرار می دهد.
انواع شرکت تعاونی
طبق آخرین اصلاحات دستورالعمل تشکیل تعاونیها در ایران مصوب وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، شرکتهای تعاونی به لحاظ نوع فعالیت به دو دسته تقسیم میشوند:
شرکت تعاونی تولید
شرکتی است که به منظور اشتغال اعضا در امور مربوط به کشاورزی، دامداری، دامپروری، پرورش و صید ماهی، شیلات، معدن، صنعت، عمران شهری و روستایی و عشایری و نظایر این ها فعالیت میکند.
شرکت تعاونی مصرف (توزیع)
شرکتی است که در امور مربوط به تهیه و توزیع کالا، مسکن، خدمات و سایر نیازمندی های اعضا فعالیت میکند.
گفتنی است که در این کمپانیها، تعدد نوع و موضوع فعالیت با ارائه طرح پیشنهادی مجاز است. بنابراین اگر مجموعهای در هر دو تقسیم بندی به فعالیت بپردازد، به آن شرکت تعاونی چند منظوره گفته میشود.
برای مشاوره حقوقی شرکت ها، می توانید با وکیل شرکت ها در تماس باشید.
تقسیم شرکت تعاونی از نظر نوع عضویت
شرکت تعاونی عام
شرکتی است که عضویت در آن برای همه آزاد است و موسسان آن باید برای تامین قسمتی از سرمایه اولیه یا افزایش سرمایه، سهام آن را به عموم عرضه کنند.
شرکت تعاونی خاص
شرکتی است که عضویت در آن منحصرا برای گروهی خاص از قبیل کارگران، کارمندان، کشاورزان، زنان، دانشجویان، ایثارگران، مشاغل خاص و نظایر این ها آزاد باشد. بدیهی است که چنین تعاونی هایی موظف به پذیرش متقاضیان واجد شرایط هستند و از این نظر محدودیتی برای عضویت وجود ندارد. البته برای واحدهای صنفی شهرستانها و برای هر واحد کارمندی و کارگری فقط یک شرکت تعاونی در هر موضوع فعالیت تشکیل میشود.
گفتنی است که تعاونیهای با بیش از پانصد عضو و اتحادیههایی که تعداد اعضای آنها مجموعا بیش از دو هزار نفر باشد، (تعاونی بزرگ) محسوب میشوند.
مراحل تشکیل تعاونی ها
برای تشکیل تعاونی، هیات موسس متشکل از متقاضیان حائز شرایط قانونی، نسبت به تهیه طرح پیشنهادی و تنظیم اساس نامه منطبق بر قانون بخش تعاونی، دعوت به عضویت افراد واجد شرایط و تشکیل اولین مجمع عمومی عادی جهت تصویب اساس نامه و تعیین هیات مدیره و بازرس یا بازرسان و سایر وظایف مجمع عمومی عادی اقدام مینماید.
موسسین تعاونی باید با قوانین و مقررات تعاونیها آشنایی کافی داشته باشند و در صورت نیاز در کلاسهای آموزشی یک روزه که اداره کل تعاون استان تعیین میکند و زمان تشکیل آن حداکثر یک هفته از تاریخ تسلیم تقاضا خواهد بود شرکت نمایند.
هیات موسس در طرح پیشنهادی، ضرورت تاسیس تعاونی و ارائه دلایل توجیهی مبنی بر تناسب هدفهای تشکیل تعاونی با هدفها و برنامههای مصوب جمهوری اسلامی ایران با ذکر میزان سرمایه ثابت و در گردش مورد نیاز طرح، تعداد و مشخصات داوطلبان، قید میزان سهم لازم التادیه هر عضو، سوابق و مهارتهای آنان در رشته فعالیت مورد نظر، نام شعبه صندوق تعاون برای افتتاح حساب های تعاونی را ذکر نموده و با معرفی نماینده تام الاختیار به اداره کل تعاون ارائه مینماید.
مدارک هیات موسس
- تصویر شناسنامه و مدارک تحصیلی.
- گواهی پایان خدمت نظام وظیفه عمومی یا معافیت.
- برگ عدم سوء پیشینه.
- کارکنان رسمی و پیمانی دولت با ارائه گواهی یا حکم کارگزینی از بند ب و ج معاف اند.
تقسیم سود اتحادیه ها و شرکت های تعاونی
سود خالص اتحادیهها و شرکتهای تعاونی در هر سال مالی محاسبه و بین اعضا تقسیم میشود. حداقل پنج درصد سود به عنوان ذخیره قانونی و حداکثر پنج درصد دیگر به عنوان اندوخته احتیاطی به حساب تعاونی واریز میشود.
چهار درصد از سود نیز برای آموزش و به عنوان حق تعاون به این مبالغ اضافه میشود.
گفتنی است که سود سالانه شرکت تعاونی ثبتشده به طور کلی نباید بیشتر از شش درصد باشد و فقط درصدی از آن را میتوان با پیشنهاد هیئت مدیره و تصویب مجمع عمومی به پاداش اعضا اختصاص داد.
تعداد اعضا و سرمایه در شرکت های تعاونی
- در انواع شرکت ها و اتحادیه های تعاونی تعداد اعضا در زمان ثبت و دوران فعالیت باید طبق طرح تاسیس و تغییرات بعدی آن بوده و رعایت مورازد زیر الزامی است.
- حداقل تعداد اعضا در زمان ثبت و دوران فعالیت شرکتهای تعاونی نباید از ۷ نفر عضو کمتر باشد.
- در شرکتهای تعاونی اشتغال زا که به منظور ایجاد اشتغال تولیدی یا خدماتی با استفاده از کمکهای دولتی برای اعضا تشکیل میشوند. تعداد اعضا باید حداقل معادل ۵۰% مشاغل دائمی طرح تعاونی باشد.
- در شرکتهای تعاونی که بدون استفاده از کمکهای دولتی و یا با هدف سرمایه گذاری تشکیل می شوند و حداقل ۵۰% سرمایه گذاری طرح توسط اعضا تامین میگردد. رعایت بند (بالا) الزامی نمیباشد.
- حداکثر تعداد اعضا در تعاونی های مسکن (تامین مسکن اعضا) متناسب با اهلیت (دانش و تجربه) مدیران تعاونی بنابه تشخیص ادارات کل تعاون تعیین میگردد.
انحلال شرکت های تعاونی
چنانچه موسسین و سهامداران شرکت تعاونی به این نتیجه برسند که امکان ادامه فعالیت این شرکت به دلایل مشخص وجود ندارد با ثبت انحلال شرکت تعاونی و انجام امور تصفیه شرکت نسبت به انحلال باید اقدام کنند.
برای انحلال شرکت، می توانید با وکیل انحلال شرکت در تماس باشید.
دلایل انحلال شرکت های تعاونی
با توجه به ماده 56 قانون بخش تعاونی، در حالت های زیر این شرکت منحل خواهد شد:
- جمع بندی و تصمیم گیری نهایی مجمع عمومی فوق العاده مبنی بر انحلال این شرکت.
- کاهش تعداد اعضا شرکت از حد نصاب تعریف شده در قانون شرکت های تعاونی.
- به پایان رسیدن مدت اعتبار شرکت تعاونی در صورت درج در اساسنامه شرکت (مدت دار بودن شرکت).
- تعطیل شدن و یا توقف بدون دلیل و بدون عذر تمامی فعالیت های این شرکت برای بیش از یک سال.
- عدم پایبندی و رعایت قوانین و مقرراتی که شرکت تعاونی بر اساس آن شکل گرفته است.
- ورشستگی شرکت تعاونی.
در ماده 56 بخش تعاونی حق انحلال شرکت تعاونی به مجمع عمومی فوق العاده شرکت و در مواردی به اتحادیه تعاونی و وزارت تعاون داده شده است.
در صورت هرگونه مشاوره حقوقی راجع به دعاوی حقوقی و دعاوی کیفری می توانید با وکیل آنلاین یا وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان در سریعترین زمان ممکن، مشاوره حقوقی تلفنی یا مشاوره حقوقی حضوری داشته باشید.
ضمن مشورت با وکیل پایه یک دادگستری، سوال حل نشده ای برای شما باقی نمیماند. ضمن اینکه مشاوره با وکیل کارکشته دادپویان، با بیش از سیزده سال تجربه حرفه ای در تمام زمینه های حقوقی و کیفری، تمام راهکارهای لازم را به شما ارائه میدهند و اگر نیازی به تنظیم لایحه، تنظیم شکواییه، تنظیم دادخواست یا تنظیم اظهارنامه شد، وکیل میتواند آنرا برای شما تنظیم نماید و یا در صورت لزوم، میتوانید با اعطای وکالت نامه به وکیل انلاین، صفر تا صد پرونده را برای شما انجام دهند. مشاوره حقوقی آنلاین بهترین روش جهت مشاوره با وکیل پایه یک است.
طراحی سایت موسسه حقوقی دادپویان به گونه ای است که در سریعترین زمان ممکن و به راحتی بتوانید از مشاوره حقوقی با وکیل استفاده کنید.
دادپویان حامی شما عزیزان و بهترین موسسه حقوقی است که با بیش از سیزده سال تجربه فعالیت های حقوقی و با بیش از سی وکیل پایه یک، به صورت تخصصی مشاوره حقوقی میدهد و وکالت میکند.
به عنوان مثال، چهار وکیل ملکی دارد که صرفا فعالیت و تمرکز خود را در حوزه دعاوی ملکی گذاشته اند. پنج وکیل اداره کار دارد که صرفا تمرکز آنها دعاوی اداره کار است و به همین منوال دعاوی دیگر.
در صورت تمایل میتوانید پادکست جنایی دادپویان را هم دنبال کنید. این پادکست روایت پرونده های جنایی ایرانی است که به موسسه حقوقی دادپویان ارجاع شده است.
مهم ترین مقالات حقوقی دادپویان شامل: طنز حقوقی، رادیو حقوقی، کلیپ حقوقی، پکیج حقوقی، بسته حقوقی، بیمه حقوقی، فیلم حقوقی است که میتوانید در سایت حقوقی دادپویان مطالعه نمایید.
بهترین موسسه حقوقی در تهران و ایران، مشاوره با وکیل های مجرب و با تجربه، بهترین وکیل پایه یک در تهران و شهرستان، مجرب ترین وکیل خاورمیانه، باهوش ترین وکیل پایه یک دادگستری، آدرس دفتر وکالت در تهران، مشاوره با وکیل پایه یک تهران و شهرستان، وکیل مجرب، بهترین وکیل آنلاین در تمام نقاط ایران، شماره وکیل با تجربه در تمام منطقه های تهران، شماره وکیل پایه یک دادگستری شهرری و شمیرانات، مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل، عریضه نویسی آنلاین با با تجربه ترین وکلای ایران، وکیل دادگستری خوب، مشاوره با وکیل دادگستری تهران، وکیل تهران فوری، مشاوره حقوقی فوری و ارزان، فوری ترین و ارزان ترین تنظیم دادخواست، مشاوره حقوقی با وکیل، مشاوره حقوقی تصویری، مشاوره حقوقی رایگان، مشاوره حقوقی آنلاین، مشاوره حقوقی شبانه روزی، مشاوره حقوقی فوری، پادکست ایرانی، پادکست فارسی، پادکست واقعی، پادکست رایگان، پادکست جدید، پادکست کیفری، پادکست حقوقی، خفاش شب، فرید بغلانی، فیلم اعدام محمد بیجه در پاکدشت، عکس خفاش شب، لحظه اعدام محمد بیجه، پادکست های جنایی، پادکست جنایی رایگان، پادکست جنایی جدید را با دادپویان دنبال کنید. ضمنا شما میتوانید از طنز حقوقی، کلیپ حقوقی، کلیپ کیفری، کلیپ جنایی، کلیپ قانونی، کلیپ قانون، رادیو حقوقی هم در قسمت رادیو استفاده کنید. امیر هاشمی مدیر سایت موسسه حقوقی دادپویان است. اینستاگرام حقوقی و اینستاگرام وکیل را هم دنبال کنید. استفاده از طنز هم موجب خوشحالی شما خواهد شد.
بدون دیدگاه