دادگاه کیفری یک، ساختار، نحوه رسیدگی و صلاحیت آن
در این با دادگاه کیفری یک، ساختار، نحوه رسیدگی و صلاحیت آن، بررسی جرائم در صلاحیت دادگاه کیفری یک و دادگاه کیفری یک ویژه رسیدگی به جرائم نوجوانان آشنا شوید.
در صورت هرگونه سوال راجع به دادگاه کیفری یک، ساختار، نحوه رسیدگی و صلاحیت آن می توانید با وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان به صورت تلفنی یا حضوری مشاوره حقوقی داشته باشید.
رزرو آنلاین وقت مشاوره
صلاحیت دادگاه کیفری
برای بررسی این که صلاحیت دادگاه کیفری چیست و دادگاه کیفری به چه موضوعی رسیدگی می کند باید گفت منظور از دادگاه مرجع رسیدگی به دعاوی است که افراد در صورت اختلاف به آن جا مراجعه می کنند و منظور از واژه کیفری به دعاوی اشاره دارد که در آن جرمی محقق شده است و مرتکب آن مجازات می گردد و منتهی به اعمال مجازات می شود همان طور مشخص است کیفر به معنای مجازات است.
بنابراین همان طور که از عنوان این دادگاه کیفری بر می آید دادگاهی است که به موضوعات کیفری رسیدگی می کند که در واقع موضوعات کیفری موضوعاتی هستند که در قانون مجازات اسلامی ارتکاب و انجام آن جرم شناخته شده است و برای آن جرم مجازات تعیین شده است. به عبارت دیگر اگر فردی عملی را انجام دهد که در قانون جرم بوده است و برای آن مجازات تعیین شده است در دادگاه های کیفری بررسی می گردد.
به عنوان مثال: موضوعاتی مانند: توهین، سرقت، ترک نفقه زوجه، کلاهبرداری، مزاحمت تلفنی، ضرب و شتم و تهدید و غیره جرم بوده است و باید در دادگاه کیفری بررسی شود برای شکایت و طرح دعوا در این دادگاه فرد شاکی باید ابتدا در فرمی با عنوان شکواییه شکایت خود را تهیه و تنظیم کند و آن را به دادسرا و یا به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و یا به نیروی انتظامی حسب مورد ارائه کند تا شروع به رسیدگی آغاز گردد. پس مرجع اولیه به بررسی این گونه دعاوی دادسرا است که در واقع دادسرا با بررسی مقدماتی و تحقیق در خصوص موضوع در صورتی که مجرم بودن متهم و ارتکاب جرم احراز شود پرونده را به یکی از دادگاه های کیفری ارسال می کند که دادگاه کیفری به موضوع پرونده رسیدگی کرده و مجازات مجرم را تعیین و اجرا می کند.
معرفی دادگاه کیفری یک و ساختار آن
دادگاه کیفری یک به عنوان جایگزین دادگاه کیفری استان شناخته می شود. ساختار آن به این ترتیب است که از سه قاضی تشکیل می شود که یکی از آن ها رئیس است و دو نفر دیگر مستشار هستند. دادگاه با حضور دو عضو نیز رسمیت پیدا می کند و نیازی نیست تا در جریان دادرسی همه اعضا دادگاه حضور داشته باشند.
شیوه رسیدگی و صدور رای در دادگاه کیفری یک
شیوه رسیدگی و صدور رای در دادگاه کیفری یک به این صورت است که رای اکثریت اعضا (هیات سه نفره) ملاک رای است با این حال نیاز است تا نظر اقلیت باید در پرونده درج شود. این شیوه رای گیری (توجه به رای اکثریت و درج رای اقلیت) برای دقت نظر بیشتر و رعایت جنبه احتیاط در زمان صدور رای است.
نحوه رسیدگی دادگاه کیفری یک
نحوه رسیدگی به پرونده ها در دادگاه کیفری یک و جلسات آن به این صورت است که قضات پس از اعلام ختم رسیدگی، با توجه به دفاعیات طرفین و محتویات پرونده با هم مشاوره می کنند و رای صادر می کنند.
اگر هم امکان صدور رای در همان جلسه نباشد، در اولین فرصت و حداکثر ظرف یک هفته رای صادر می کنند. حال در صورتی که بین اعضای دادگاه اتفاق نظر وجود نداشته باشد، با توجه به رای اکثریت رای صادر می شود.
بررسی جرائم در صلاحیت دادگاه کیفری یک
به موجب ماده ۳۰۲ قانون آیین دادرسی کیفری رسیدگی به جرائم زیر در صلاحیت دادگاه کیفری یک قرار دارد:
- جرائم مستوجب مجازات سلب حیات: منظور جرائمی است که مجازات آن قصاص نفس، اعدام و رجم (سنگسار) است.
- جرائم مستوجب مجازات حبس ابد: منظور ارتکاب سرقت مستوجب حد برای بار سوم است.
- جرائم مستوجب مجازات قطع عضو: منظور ارتکاب سرقت مستوجب حد برای بار اول و دوم است.
- جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن.
- جرائم مستوجب مجازات تعزیری درجه ۱ تا ۳.
دادگاه کیفری یک ویژه رسیدگی به جرائم نوجوانان
به موجب ماده ۳۰۴ قانون آیین دادرسی کیفری اصل بر این است که رسیدگی به کلیه جرایم اطفال و افراد کمتر از ۱۸ سال تمام شمسی، در صلاحیت دادگاه اطفال و نوجوانان میباشد؛ به استثنای موارد مقرر در ماده ۳۱۵ که بیان میدارد:
جرائم مشمول صلاحیت دادگاه کیفری یک و هم چنین انقلاب در مواردی که با تعدد قاضی رسیدگی میشود اگر توسط افراد بالغ زیر هجده سال تمام شمسی ارتکاب یابد در دادگاه کیفری یک ویژه رسیدگی به جرائم نوجوانان رسیدگی و متهم از کلیه امتیازاتی که در دادگاه اطفال و نوجوانان اعمال میشود، بهرهمند میگردد.
لازم به ذکر است که در هر شهرستان به تعداد مورد نیاز، شعبه یا شعبی از دادگاه کیفری یک بهعنوان «دادگاه کیفری یک ویژه رسیدگی به جرائم نوجوانان» برای رسیدگی به جرائم موضوع این ماده اختصاص مییابد.
پیشنهاد ما به شما قبل از هر اقدام حقوقی یا کیفری، مشاوره رایگان با وکلای پایه یک دادگستری است که تا قبل از گرفتار شدن در دام حقوقی یا کیفری، بتوانید راه حل مناسبی را پیدا کنید. بهترین گزینه برای مشاوره حقوقی وکیل آنلاین است.
بدون دیدگاه