بررسی ماده 477 قانون آئین دادرسی کیفری

بررسی ماده 477 قانون آئین دادرسی کیفری

در این مقاله با بررسی ماده 477 قانون آئین دادرسی کیفری، ماده 477 قانون آئین دادرسی کیفری، کسانی که طبق این ماده حق اعاده دارسی دارند، اعاده دادرسی به چه معناست، درخواست اعاده دادرسی و جهات اعاده دادرسی آشنا شوید.

در صورت هرگونه سوال راجع به بررسی ماده 477 قانون آئین دادرسی کیفری می توانید با وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان به صورت تلفنی یا حضوری مشاوره حقوقی داشته باشید.

رزرو آنلاین وقت مشاوره

با انتخاب وکیل برگزیده دادپویان با بهترین وکیل پایه یک متناسب با موضوع خود مشاوره بگیرید.
دادپویان

ماده 477 قانون آئین دادرسی کیفری

براساس ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری، رییس قوه قضاییه تنها شخصی هست که می تواند، در خصوص آرای قطعی صادره از مراجع قضایی که برخلاف شرع صادر شده اند، در دیوان عالی کشور دستور به اعاده دادرسی دهد. اما اشخاص دیگری نیز، در قانون به صورت حصری نام برده شده اند، مانند رییس دیوان عالی کشور که می تواند درخواست تجویز اعاده دادرسی را از رییس قوه قضاییه نماید.

براساس ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری، اعاده دادرسی، یکی از روش های فوق العاده رسیدگی است، که مربوط به آرای قطعی صادره از مراجع قضایی است. درخواست اعاده دادرسی باید در دیوان عالی کشور مطرح شود، تا در شعب خاصی که رییس قوه قضاییه، آن ها را مشخص کرده است، مجددا بررسی شده و رای مقتضی صادر شود.

در صدر ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری، رییس قوه قضاییه، به عنوان تنها شخصی که می تواند اعاده دادرسی را اجازه دهد، معرفی شده است. اما متن قانون، افراد دیگری را نیز به صورت حصری بیان کرده است.

بررسی ماده 477 قانون آئین دادرسی کیفری

کسانی که طبق این ماده حق اعاده دارسی دارند

به موجب ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری، در صورتی که رییس قوه قضاییه، رای قطعی صادره از مراجع قضایی را مخالف شرع بداند، آن را برای اعاده دادرسی به دیوان عالی کشور، می فرستد تا به آن رسیدگی شود.

در تبصره شماره 3 این ماده، افراد دیگری نیز مشخص شده اند، که می توانند در صورتی که در حین انجام وظایف خود، یک حکم قطعی را خلاف شرع تشخیص دادند، آن را به رییس قوه قضاییه اعلام کنند. این اشخاص به جز رییس قوه قضاییه، شامل مقامات زیر هستند:

  • رییس دیوان عالی کشور.
  • دادستان کل کشور.
  • رییس سازمان قضایی نیروهای مسلح.
  • رییس کل دادگستری استان.

این مقامات، با ذکر مستندات خود (درباره این که حکم قطعی، مخالف شرع است) می توانند از رییس قوه قضاییه، درخواست کنند تا دستور به اعاده دادرسی بدهد. هم چنین، مفاد این تبصره، فقط برای یک بار قابل اعمال است. مگر این که خلاف شرع آن به جهت دیگری باشد.

اعاده دادرسی به چه معناست؟

همان طور که مشخص است ماده 477 به یکی از مهم ترین مواردی که در قانون به آن اشاره کرده است یعنی اعاده دادرسی از جانب رییس قوه قضاییه می پردازد. اعاده دادرسی از جمله روش‌های فوق‌ العاده شکایت از احکام دادگاه هاست و به عنوان راهی برای برگشت به دادگاه صادر کننده حکم قبلی محسوب می‌شود. با این هدف که دادگاه از رای قطعی سابق خود بازگردد و دوباره مبادرت به بررسی پرونده و صدور رای با توجه به جهات اعاده دادرسی نماید.

چرا که شاکی مدعی است صدور آن رای از روی اشتباه بوده است یا کلا جهاتی که باید در زمان رسیدگی به پرونده مورد توجه قرار می گرفت در زمان صدور رای پنهان بوده یا به جهاتی از جهات قانونی مورد توجه قاضی واقع نشده است.

درخواست اعاده دادرسی

درخواست اعاده دادرسی در ماده 477 توسط رییس قوه قضاییه صورت می گیرد. طبق قانون آیین دادرسی کیفری درصورتی که هر کدام از مقامات عالی رتبه قضایی از جمله رئیس دیوان عالی کشور، دادستان کل کشور، رئیس سازمان قضائی نیروهای مسلح و یا رئیس کل دادگستری استان در انجام وظایف قانونی خود، رای قطعی اعم از حقوقی یا کیفری را خلاف شرع بین تشخیص دهند. نمی توانند به صورت مستقیم اعاده دادرسی را تجویز نمایند. بلکه می توانند با ذکر مستندات از رئیس قوه قضائیه درخواست تجویز اعاده دادرسی کیفری را داشته باشند.

بررسی ماده 477 قانون آئین دادرسی کیفری

جهات اعاده دادرسی

درخواست اعاده دادرسی بدون ذکر جهات آن امکان پذیر نیست. در واقع از مهم ترین اقداماتی که وکیل ماده 477 آیین دادرسی کیفری باید انجام دهد ذکر جهات و دلایلی است که باعث می شود. تا درخواست اعاده دادرسی با موافقت مواجه شود.

جهات اعاده دادرسی عبارتند از:

اثبات زنده بودن فردی که مقتول تشخیص داده شده است. و اکنون شواهدی از عدم قتل وی در دسترس قرار گرفته است.
زمانی که چند نفر به اتهام ارتکاب یک جرم متهم شوند اما نتوان برای آن جرم بیشتر از یک مجرم در نظر گرفت.
زمانی که دو فرد به صورت معارض به اتهام ارتکاب یک جرم متهم شوند. و امکان اتهام وارده به هر دوی آن ها وجود نداشته باشد.
در خصوص اتهامات یکسان احکام متفاوتی صادر شود.
ثابت گردد که احکام صادره برخلاف شواهد و ادله اثبات جرم یا مبتنی بر شهادت دروغ بوده اند.
طبق حادثه یا واقعه ای بی گناهی متهم اثبات گردد.
عمل ارتکابی در قانون جرم انگاری نشده و نتوان آن را جرم در نظر گرفت.
مجازات تعیین شده بیشتر از میزان مجازات درج شده در قانون باشد.

پیشنهاد ما به شما قبل از هر اقدام حقوقی یا کیفری، مشاوره رایگان با وکلای پایه یک دادگستری است که تا قبل از گرفتار شدن در دام حقوقی یا کیفری، بتوانید راه حل مناسبی را پیدا کنید. بهترین گزینه برای مشاوره حقوقی وکیل آنلاین است.

حق الوکاله مناسب

تضمین کیفیت در سریعترین زمان ممکن تا حصول نتیجه مطلوب با وکلای مجرب و متخصص
دادپویان

تیم پشتیبانی دادپویانمشاهده نوشته ها

Avatar for تیم پشتیبانی دادپویان

تیم پشتیبانی موسسه حقوقی دادپویان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *