چه زمانی جرم رشوه محقق می شود؟

چه زمانی جرم رشوه محقق می شود؟

در این مقاله با چه زمانی جرم رشوه محقق می شود، رشوه چیست، رشوه از نظر اسلام، شرایط تحقق جرم رشوه، مجازات جرم رشوه دهنده و رشوه گیرنده، مجازات رشوه برای داوران میزان و کارشناسان، مجازات رشوه برای قضات، مجازات رشوه برای کارکنان نیروهای مسلح، مجازات واسطه شدن برای رشوه دادن و رشوه گرفتن، نحوه اثبات جرم رشوه و دادگاه صالح رسیدگی به جرم رشوه آشنا شوید.

در صورت هرگونه سوال راجع به چه زمانی جرم رشوه محقق می شود می توانید با وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان به صورت تلفنی یا حضوری مشاوره حقوقی داشته باشید.

رزرو آنلاین وقت مشاوره

با انتخاب وکیل برگزیده دادپویان با بهترین وکیل پایه یک متناسب با موضوع خود مشاوره بگیرید.
دادپویان

رشوه چیست؟

رشوه در لغت به معنای دادن پول یا مال به کسی برای کارسازی ناحق می‌باشد و قانون گذار برای پیشگیری از وقوع این جرم، هم برای فردی که رشوه می‌دهد و هم برای فردی که رشوه می‌گیرد در قانون مجازات تعیین کرده است.

رشوه از نظر اسلام

از نظر فقهی اخذ رشوه و اعطای آن حرام است حرمت رشوه از ضروریات فقه و اسلام می باشد از نظر حقوقی رشوه به معنی مال یا وجهی است که از طرف ماموران دولتی به سبب انجام دادن یا ندادن کاری که مربوط به سازمان دولتی است گرفته می شود.

چه زمانی جرم رشوه محقق می شود؟

شرایط تحقق جرم رشوه

مامور دولت بودن

مطابق ماده 3 قانون مجازات مرتکبین اختلاس، ارتشا و کلاهبرداری در جرم رشوه مرتکب جرم (رشوه گیرنده) باید از مستخدمین و مامورین دولتی باشد و کارمندان شرکت های خصوصی از شمول بحث خارج هستند. ولی راشی (رشوه دهنده) عموما عموم مردم هستند.

عدم لزوم پنهانی بودن عمل 

برای تحقق جرم رشوه نیازی نیست که این جرم در خفا و پنهانی صورت گیرد و شخصی در ملا عام به کارمند دولت مالی بابت انجام کاری می دهد مرتکب جرم گردیده است.

عدم لزوم مالکیت راشی بر مال موضوع جرم

برای تحقق جرم رشوه نیازی نیست که رشوه دهنده مال خود را به عنوان رشوه به شخصی بدهد حتی اگر مال اشخاص دیگر را به عنوان رشوه به مرتشی بدهد باز هم جرم صورت گرفته است.

غیر قابل توجیح بودن عمل مرتشی

دریافت کننده رشوه با این توجیه که در مقابل دریافت پول کار بیشتری را انجام داده است قابل توجیه نیست.

عدم اهمیت میزان مال در تحقق جرم

برای تحقق جرم رشوه میزان مال دریافتی تاثیری در تحقق جرم ندارد ولی در میزان مجازات مرتشی تاثیر گذار است.

مهم نبودن زمان پرداخت مال 

برای تحقق جرم زمان پرداخت مال و دریافت وجه اهمیتی ندارد و می تواند بعد از انجام یا قبل از انجام کار باشد.

مجازات جرم رشوه دهنده و رشوه گیرنده

مجازات رشوه مطابق ماده 3و 4 قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس و ارتشا و کلاهبرداری برای فرد رشوه گیرنده و رشوه دهنده مجازات حبس و جزای نقدی در نظر گرفته شده است .در صورتی که جرم شخص ثابت شود به شش ماه تا 3 سال حبس یا 74 ضریه شلاق محکوم خواهد شد. هم‌ چنین مالی که به‌ عنوان رشوه داده شده، دیگر به راشی پس داده نمی‌ شود بلکه به ‌نفع دولت ضبط می‌شود.

ماده ۳ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا (در صورتی‌ که قیمت مال یا وجه ماخوذ بیش از بیست هزار ریال نباشد، مرتکب به انفصال موقت از شش ماه تا سه سال و چنانچه مرتکب در مرتبه مدیر کل یا هم‌ تراز مدیر کل یا بالاتر باشد، به انفصال دائم از مشاغل دولتی محکوم خواهد شد، و بیش از این مبلغ تا دویست هزار ریال، به مجازات یک سال تا سه سال حبس و جزای نقدی معادل قیمت مال یا وجه ماخوذ و انفصال موقت از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.

چنان چه مرتکب در مرتبه مدیر کل یا هم ‌تراز مدیر کل یا بالاتر باشد، به‌ جای انفصال موقت به انفصال دائم از مشاغل دولتی محکوم خواهد شد. در صورتی که قیمت مال یا وجه ماخوذ بیش از دویست هزار ریال تا یک میلیون ریال باشد، مجازات مرتکب دو تا پنج سال حبس به‌ علاوه جزای نقدی معادل قیمت مال یا وجه مأخوذ و انفصال دائم از خدمات دولتی و تا ۷۴ ضربه شلاق خواهد بود.

چه زمانی جرم رشوه محقق می شود؟

مجازات رشوه برای داوران میزان و کارشناسان

مطابق ماده 589 قانون مجازات اسلامی برای داوران، مميزان و کارشناسان چنان چه در مقابل اخذ وجه يا مال به نفع يکی از طرفين اظهار نظر يا اتخاذ تصميم نمايد به حبس از شش ماه تا دو سال يا مجازات نقدی از سه تا دوازده ميليون ريال محکوم و آن چه گرفته است به عنوان مجازات مودی به نفع دولت ضبط خواهد شد.

مجازات رشوه برای قضات

بر اساس ماده 591 قانون مذکور، در صورتی که قاضی به واسطه ارتشا حکم به مجازاتی شديد تر از مجازات مقرر در قانون داده باشند علاوه بر مجازات فوق حسب مورد به مجازات مقدار زائدی که مورد حکم واقع شده محکوم خواهند شد.

مجازات رشوه برای کارکنان نیروهای مسلح

براساس ماده 118 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح هر نظامی برای انجام يا خودداری از انجام امری كه از وظايف او يا يكی ديگر از كاركنان نيروهای مسلح است، وجه يا مال يا سند پرداخت وجه يا تسليم مالی را بلاعوض يا كمتر از قيمت معمول به هر عنوان قبول نمايد، اگر چه انجام يا خودداری از انجام امر بر خلاف قانون نباشد، در حكم رشوه گير محسوب می شود.

مجازات واسطه شدن برای رشوه دادن و رشوه گرفتن

کسی که با طرفین جرم درخصوص میزان وجه یا مال مورد رشوه و چگونگی انجام عمل یا عدم انجام عمل مجرمانه مربوط به ارتشا مذاکره کند و به گونه ای موجبات وقوع جرم را فراهم نماید مجرم بوده و محکوم به مجازات رشوه دهنده می شود.

چه زمانی جرم رشوه محقق می شود؟

نحوه اثبات جرم رشوه

یکی از ادله اصلی اثبات جرم رشوه استناد ارگان دولتی به عنوان شاکی پرونده به شهادت شهود است. مطابق قاعده کلی در اثبات عناوین مجرمانه، نصاب شهادت در همه جرایم علی الاصول دو شاهد مرد است که جرم رشوه نیز مشمول این قاعده قرار می گیرد.

از ادله دیگر در اثبات این عنوان مجرمانه می توان به اقرار متهم و نیز حصول علم قاضی در احراز مجرمیت اشاره کرد.

دادگاه صالح رسیدگی به جرم رشوه

جرم رشوه از جمله جرایمی است که در صلاحیت دادسرا و دادگاه ویژه کارکنان دولت قرار دارد. شخص رشوه گیرنده که به موجب سمت خود در شمول صلاحیت مراجع فوق و کیفری قرار می گیرد و اتهام رشوه دهنده نیز به تبع تعقیب و بررسی جرم مرتکب دولتی ، در این مراجع مورد رسیدگی قرار می گیرد.

ضمنا رای صادره از شعب دادگاه بدوی ظرف مهلت بیست روزه قابل تجدید نظر در محاکم تجدید نظر استان است.

پیشنهاد ما به شما قبل از هر اقدام حقوقی یا کیفری، مشاوره رایگان با وکلای پایه یک دادگستری است که تا قبل از گرفتار شدن در دام حقوقی یا کیفری، بتوانید راه حل مناسبی را پیدا کنید. بهترین گزینه برای مشاوره حقوقی وکیل آنلاین است.

حق الوکاله مناسب

تضمین کیفیت در سریعترین زمان ممکن تا حصول نتیجه مطلوب با وکلای مجرب و متخصص
دادپویان

تیم پشتیبانی دادپویانمشاهده نوشته ها

Avatar for تیم پشتیبانی دادپویان

تیم پشتیبانی موسسه حقوقی دادپویان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *