مرگ از دیدگاه پزشکی قانونی
در این مقاله آشنا میشوید با: مرگ از دیدگاه پزشکی قانونی، واقعیت مرگ، انواع مرگ، علایم بالینی و ظاهری مرگ و نتایج عملیات احیا برای اجتناب از مرگ.. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
برای مشاوره با بهترین وکیل پایه یک دادگستری، می توانید با وکیل آنلاین در تماس باشید.
واقعیت مرگ چیست؟
در ابتدا ممکن است به نظر بیاید همین که حیات شخصی متوقف شود، مرگ رخ داده است.
اما این مسئله از آنجایی پیچیده تر می شود که بدن انسان از دستگاه های مختلف همچون دستگاه گوارشی، تنفسی و… تشکیل شده است و هرکدام از این دستگاه ها از بافت ها و نسوج مختلف و هرکدام از این نسوج از سلول های متفاوتی تشکیل شده است که وقتی اتفاق منجر به مرگی رخ می دهد، هرکدام از این بافت و سلول ها و در نتیجه دستگاه ها با فاصله زمانی متفاوتی می میرند و در واقع از کار می افتند.
بنابراین برای مثال اگر به شخصی شلیک شود و وی نبض هم نداشته باشد اما به بعضی از عضله های بدنش برق وصل کنید، متوجه واکنش آن عضله می شوید چون آن عضله هنوز زنده است.
مرگ واقعی که در ایران همان مرگ قانونی است، به مفهوم توقف بدون بازگشت فعالیت های حیاتی بدن است و فعالیت های حیاتی، شامل تنفس خود به خودی، تپش قلب و فعالیت بخشی از مغز (ساقه مغز) است و هر سه این ها باید در کنار هم و تاکید می کنیم، بدون بازگشت از کار بیفتد.
مرگ واقعی و قانونی اتفاق میفتد. پس اگر شخصی در یک صحنه قتل هر دو کلیه خود را از دست بدهد، آن لحظه مرده به حساب نمی آید. حتی اگر مرگش قریب الوقوع باشد.
انواع مرگ
- قطعی.
- نزع.
- ظاهری.
- کما.
- مغزی.
مرگ قطعی: توقف قطعی و غیرقابل برگشت تنفس و ضربان قلب که منجر به مرگ سلول های مغز می شود.
نزع: حالتی قبل از مرگ، مثل کاهش هوشیاری، شنوایی و رنگ پریدگی و تیره شدن دید است. مرگ، ناگهانی نیست. از مراکز اصلی حیاتی شروع و به سایر اعضا می رسد. ابتدا مرگ عملکردی از کار افتادگی کلیه و سپس مرگ سنجی و نهایتا مرگ قطعی به وجود می آید.
مرگ ظاهری: عضلات شل، هوشیاری زایل و حرکات قلبی و تنفسی بی نهایت ضعیف شده و در ظاهر متوقف به نظر می رسد. بیشتر در برق گرفتگی، سرما زدگی، غرق شدگی و مسمومیت ها به ویژه فنوباربیتال رخ می دهد. آنچه قبلا زنده به گور کردن یا زنده شدن مردگان در غسالخانه گفته می شد، جز این موارد است که با تشخیص مرگ مغزی، شاید بتوان در مرگ ظاهری، با اقدامات احیا بیمار را نجات داد.
کما: کاهش شدید هوشیاری است که درجه بندی دارد. هرچه بیشتر باشد حالت فرد وخیم تر است. نجات بیمار بسته به علت، شرایط بیمار و اقدامات درمانی است که از علل آن خونریزی، صدمات مغزی، افزایش مواد زاید و تغییر مواد حیاتی و املاح مورد نیاز بدن است.
مرگ مغزی: در مرگ مغزی، از بین رفتن غیرقابل برگشت اعمال عالیه مغزی انسان و قسمت ساقه مغز، مانند تفکر، هوشیاری، حافظه، تکلم و اعمال تنفسی وکنترل ضربان قلب اتفاق می افتد در حالی که سایر اعضای بدن به کمک پزشکان به حیات خود ادامه می دهد.
علایم بالینی و ظاهری مرگ
شامل از بین رفتن حس و حرکت و جریان خون و تنفس، شل شدن عضلات، رنگ پریدگی و عدم پاسخ مردمک به نور می باشد. جهت عدم اشتباه مرگ قطعی با کما، مرگ مغزی و مرگ ظاهری، می باشد.
در صورت عدم دسترسی به تجهیزات پزشکی نظیر (EEG) و مغزی (EKG) نیاز به گرفتن نوار قلبی نوار قلب و مغز، متخصص باید چندین دقیقه وضعیت قلبی تنفسی به همراه سایر علایم بالینی مرگ را مدنظر قرار دهد.
اعمالی نظیر گرفتن آینه جلوی دهان یا وارد کردن پر در بینی، غیر قابل اعتماد است بخصوص که حرکات جزئی قفسه سینه متوفی سبب کدر شدن آینه می شود و هم چنین فرد متمارض به مردن، با وارد کردن پر به بینی واکنش نشان نمی دهد.
نزع در پزشکی قانونی
نزع حالتی است که قبل از وقوع مرگ رخ می دهد. یعنی اعمال تنفسی مختل شده، هوشیاری از بین می رود، دید چشم ها تیره شده، شنوایی تقلیل می یابد و چهره رنگ می بازد.
اما زندگی به یکباره پایان نمی پذیرد، بلکه مرگ به تدریج از مراکز اصلی حیاتی شروع می شود و به سایر اعضا می رسد. ابتدا مرگ عملکردی اعضای بدن رخ می دهد. مثلا کار کلیه متوقف می شود، سپس مرگ سنجی به دنبال آن عارض می شود و بافت های تشکیل دهنده اعضا می میرند، سرانجام با وقفه برگشت ناپذیر اعمال قلبی، عروقی، حسی و حرکتی، که مرگ سلول های مغزی هم با آن همراه است، مرگ قطعی اتفاق می افتد.
خفگی و انواع آن
هر گاه به هر دلیل هوای اکسیژن دار نتواند داخل ریه ها شود یا در هوای دم و بازدم اختلال ایجاد شود یا در تبادل اکسیژن بین خون و بافت ها اختلال ایجاد گردد خفگی روی می دهد.
دلایل خفگی:
- انسداد راه هوائی در نتیجه بلع جسم خارجی مثل غذا یا دندان.
- انسداد راه هوایی توسط زبان در مصدوم بی هوش (شایع ترین علت خفگی در افراد بی هوش افتادن زبان به ته حلق می باشد).
- انسداد در نتیجه خون ریزی یا بلع استفراغ.
- بازگشت محتویات معده به راه هوائی.
- التهاب یا اسپاسم راه هوایی در اثر عفونت، شوک ازدیاد حس، سوختگی، گزیدگی و آسم.
- فشرده شدن گردن مثلا در دارآویختگی (ممکن است صدمات نخاعی وجود داشته باشد پس مصدوم را بی جهت تکان ندهید).
- صدمات وارده به قفسه سینه یا زخم های نافذ و یا زخم های قفسه سینه در اثر اصابت اجسام خارجی تیز و برنده به قفسه سینه.
- انواع سکته ها (مغزی و قلبی).
- ورود به محیط آلوده به مواد شیمیائی واستنشاق گاز های آلوده و خفه کننده (انواع گاز های خفه کننده عبارتند از فسژن، دی فسژن، كلرین، كلروپیكرین، سولفید هیدروژن مونو اکسید کربن، متان، اتان پروپان و….
- استفاده از داروهای خواب آور.
- آسیب های وارده به صورت و فک.
نتایج عملیات احیا برای اجتناب از مرگ
- بدن به عملیات احیا پاسخ ندهد و در این جا مرگ واقعی اتفاق می افتد.
- شخص بازمی گردد.
- شخص دچار زندگی نباتی می شود به این معنا که تنفس خود به خودی دارد، پلک هایش هم باز و بسته می شود اما هیچ اراده ای در این موارد ندارد و هیچ آگاهی نیز به اطرافش ندارد.
- شخص دچار مرگ مغزی می شود. مرگ مغزی به این معناست که قلب فعال است اما سایر اعمال حیاتی متوقف شده اند. می توان با دستگاه هایی بدن و قلب را در این شرایط زنده نگه داشت تا در صورت رضایت اشخاص صالح در خانواده اش قلب شخص را به بیماران قلبی پیوند زد.
وکیل پزشکی قانونی تهران و شهرستان
در برخی کشور ها مرگ مغزی مرگ قانونی محسوب می شود. حیات معلق هم زمانی است که مرگ نباتی که در صورت اتفاقاتی شبیه برق گرفتگی یا خفگی در آب سرد اتفاق افتاده است را درفاصله زمانی بیش از ۷ یا ۸ دقیقه احیا کنند و حیات به بدن بازگردد.
در صورتیکه نیاز به هرگونه مشاوره حقوقی تلفنی یا حضوری راجع به موضوعات حقوقی و یا کیفری با وکیل پایه یک دادگستری داشتید، میتوانید با موسسه حقوقی دادپویان تماس بگیرید.
جهت اطلاع از آخرین اخبار حقوقی و قضایی نیز میتوانید کانال اخبار حقوقی دادپویان را دنبال کنید.
بدون دیدگاه