همه چیز درباره صلحنامه ملک

همه چیز درباره صلحنامه ملک

در این مقاله با همه چیز درباره صلحنامه ملک، مفهوم صلح، ارکان صلح، صلح نامه ملک چیست، انواع صلح نامه ملکی، فسخ صلح نامه ملکی، شرایط تنظیم صلح نامه ملکی، انواع قرارداد های صلح و  تفاوت صلح نامه ملکی با مبایعه نامه آشنا شوید.

در صورت هرگونه سوال راجع به همه چیز درباره صلحنامه ملک، می توانید با وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان به صورت تلفنی یا حضوری مشاوره حقوقی داشته باشید.

رزرو آنلاین وقت مشاوره

با انتخاب وکیل برگزیده دادپویان با بهترین وکیل پایه یک متناسب با موضوع خود مشاوره بگیرید.
دادپویان

مفهوم صلح

صلح در لغت به معنای تسلیم، سازش و آشتی است. در دنیای حقوق صلح دو معنی دارد:

  • عقد صلحی که به صورت عرفی جایگزین سایر عقود مانند بیع (نقل و انتقال) یا اجاره می‌شود. یعنی دو طرف در به وجود آوردن و یا از بین بردن یک رابطه حقوقی توافق می‌کنند. برای مثال: شما مالک دو دانگ از یک ملک و دوست شما مالک چهار دانگ دیگر است. پس از مدتی شما و دوستتان تصمیم می‌ گیرید که سهم‌ تان را بفروشید، در این‌ صورت می‌ توانید به جای قرارداد فروش با مشتری، قرارداد صلح ببندید و نتیجه و اثر قرارداد فروش که همان انتقال مالکیت است را داشته باشید.
  • عقد صلحی که با توافق و سازش طرفین برای پایان دادن دعوی استفاده می‌شود. صلح دعوی به این معناست که دو نفر با یک دیگر بر سر موضوعی دعوا دارند و برای خاتمه دعوا با هم صلح می‌کنند. مثلا: دوست شما به شما یک میلیون تومان بدهکار است. اما او می‌گوید که پانصد هزار تومان بدهکار است. در این صورت هر دو روی مبلغ هفتصد هزار تومان صلح می‌کنید.

گاهی صلح در مقام دعوای احتمالی در آینده است. یعنی دو طرف قرارداد در حال حاضر با یک دیگر اختلاف و یا دعوایی ندارند، اما احتمال آن بسیار زیاد است که در آینده اختلاف پیدا کنند و به همین علت، در ابتدای قرارداد خودشان با یک دیگر صلح می‌کنند. و این عمل قطعا در بیشتر موارد جلوگیری خواهد کرد از شکایت و رفت و آمد به مراجع قضایی مانند: دادگاه ها و دادسراها.

ارکان صلح

ارکانی که وجود آن‌ها برای تشکیل یک قرارداد صلح لازم است:

مصالح: کسی که مال خود را به‌ عنوان صلح به دیگری می‌دهد.
متصالح: کسی که مال را از مصالح قبول می‌کند.
مورد صلح: مال و موضوعی که مورد قرارداد صلح قرار می‌گیرد. ( مثلا: دو دانگ خانه)
مال‌الصلح: پول یا مالی که یک طرف در برابر پذیرش پیشنهاد صلح از طرف دیگر می‌گیرد.
لازم است بدانیم که صلح می‌ تواند در برابر مال یا به‌ صورت رایگان انجام شود. هم چنین می‌ توان مالی گران‌ قیمت را در برابر مالی با ارزش بسیار کم صلح کرد که چنین صلحی را صلح محاباتی می‌گویند. برای مثال: اگر شخصی اتومبیل خود را در برابر یک خودکار به دیگری صلح کند.

همه چیز درباره صلحنامه ملک

صلح نامه ملک چیست؟

صلح نامه ممکن است در ملک و املاک و معاملات راجع به آن رخ بدهد. همان طور که گفته شد عقد صلح ممکن است برای خاتمه دادن به یک دعوا باشد یا توافق برای انتقال مال یا ملک و املاک لذا لازم نیست حتما دعوایی در بین باشد معامله ملک هم مثل خزید و فروش و اجاره می تواند به صورت صلح واقع شود.

برای مثال پدر می تواند قبل از مرگ تمام اموال خود را به هر نسبتی که دوست دارد بین ورثه تحت عنوان صلح تقسیم کند.

یا این که فرد بخواهد مغازه یا زمینش را به یکی از پسرانش بدهد در اینجا می تواند از قالب صلح استفاده کند.

انواع صلح نامه ملکی

  • صلح نامه ملکی همان خرید و فروش املاک.
  • عقد صلح نامه برای اجاره یک ملک بجای قرارداد استیجاری.
  • صلح نامه ملکی برای انتقال منافع یک ملک: مثل صلح سرقفلی مغازه.
  • عقد صلح نامه برای صرف نظر از تملیک یک ملک یا بدهی.

تمامی موارد فوق می تواند با یا بدون رد و بدل شدن پول (یا هر نوع عوض مشخصی ) در ازای ملک صلح شده انجام گیرد.

فسخ صلح نامه ملکی

تفاوتی نمی کند که صلح نامه برای ملک نوشته شده باشد یا برای کارهای قانونی دیگر. زمانی که افراد بر سر مسئله ای صلح می نمایند و این عقد با توجه به قانون معتبر می باشد، نمی توانند به صورت یک طرفه برای فسخ قرارداد اقدام نمایند. گفتنی است فسخ صلح نامه با توافق طرفین عقد امکان پذیر است.

شرایط تنظیم صلح نامه ملکی

  • برخورداری از سن قانونی برای طرفین و داشتن عقل سالم.
  • عدم ورشکستگی شخصی که می خواهد مال یا ملک خود را صلح نماید.
  • عدم بودن ملک در رهن و یا برخورداری از هر مانع معاملاتی دیگر. به عنوان مثال طرفین قرارداد نمی توانند در مورد ملک یا مالی که به هیچ یک از آن ها تعلقی ندارد اقدام به تنظیم صلح نامه نمایند. چون این گونه قرارداد ها از همان ابتدا تا انتها غیر معتبر و باطل است.
  • شرعی بودن ملک مورد نظر. به عنوان مثال: طرفین قرارداد نمی توانند یک ملک را جهت استفاده به عنوان قمارخانه یا سایر موارد غیر شرعی خریداری یا اجاره صلح نمایند.
  • تنظیم صلح نامه صوری ملک مورد نظر. یعنی این که نباید قرارداد صلح جهت فرار از بدهی یا دین صورت گیرد.

انواع قرارداد های صلح

صلح عمری

صلح عمری به نوعی صلح نامه گفته شده که جهت جلوگیری از اختلاف و دعوا توسط طرفین تنظیم می گردد. با تنظیم قرارداد صلح مالکیت تمامی املاک مانند زمین، خانه و… و هم چنین دارایی های دیگر مانند: اتومبیل برای فردی از میان نزدیکان یا هر شخص دیگری محفوظ نگه خواهد ماند. اما حق و امکان استفاده از ملک یا اموال تا زمانی که فرد صلح کننده زنده باشد برای ایشان یا شخص ثالثی باقی خواهد ماند و تا زمانی که فرد در قید حیات باشد می تواند از ملک خود استفاده نماید.

همه چیز درباره صلحنامه ملک

صلح نامه سکنی

این نوع صلح هنگامی استفاده می شود که مالک یک ملک بخواهد تا برای فردی حق سکونت در ملک خود را برای مدت زمان معینی تعیین نماید که به این قرارداد صلح نامه سکنی گفته می شود.

صلح نامه رقبی

این نوع صلح در زمانی مورد انجام قرار می گیرد که فردی حق استفاده ملک یا دارایی خود را برای مدت زمان معینی به فرد دیگری واگذار نماید. در این مواقع پس از اتمام زمان تعیین شده در قرارداد حق استفاده از آن به کلی از بین خواهد رفت.

 تفاوت صلح نامه ملکی با مبایعه نامه

مبایعه نامه به قراردادی گفته می شود که در طی آن مال یا ملکی به فرد دیگری فروخته می شود. به این صورت که در طول فرآیند خرید و فروش قرارداد کتبی میان طرفین تنظیم می گردد که بر اساس آن مال یا ملکی در قبال دریافت بها یا عوض فروخته می شود.

هنگام استفاده از مبایعه نامه حق مالکیت ملک مورد نظر در تاریخ قید شده در آن به خریدار منتقل می شود که این موضوع در صلح نامه می تواند کاملا به شکل دیگری صورت گیرد. هنگام استفاده از صلح نامه شخصی که به عنوان مصالح در قرارداد شرکت دارد می تواند تا زمان حیاتش از ملک مورد نظر استفاده نماید و پس از فوتش مالکیت ملک به متصالح منتقل گردد.

پیشنهاد ما به شما قبل از هر اقدام حقوقی یا کیفری، مشاوره رایگان با وکلای پایه یک دادگستری است که تا قبل از گرفتار شدن در دام حقوقی یا کیفری، بتوانید راه حل مناسبی را پیدا کنید. بهترین گزینه برای مشاوره حقوقی وکیل آنلاین است.

حق الوکاله مناسب

تضمین کیفیت در سریعترین زمان ممکن تا حصول نتیجه مطلوب با وکلای مجرب و متخصص
دادپویان

تیم پشتیبانی دادپویانمشاهده نوشته ها

Avatar for تیم پشتیبانی دادپویان

تیم پشتیبانی موسسه حقوقی دادپویان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *