اعتراض شخص ثالث و انواع آن

اعتراض شخص ثالث و انواع آن

در این مقاله آشنا میشوید با: اعتراض شخص ثالث و انواع آن، انواع اعتراض ثالث و آراء قابل اعتراض ثالث، اعتراض ثالث اصلی، اعتراض ثالث طاری، اعتراض ثالث اجرایی، دادگاه صالح برای رسیدگی به اعتراض ثالث اجرایی و مرجع صالح رسیدگی به اعتراض ثالث اجرایی. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

برای مشاوره حقوقی اوراق قضایی، می توانید با وکیل اوراق قضایی در ارتباط باشید.

اعتراض شخص ثالث

بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی، اعتراض اشخاص ثالث به حکمی که در دادگاه صادر شده است، مجاز دانسته شده است. بنابراین، شخصی که جزو طرفین دعوا نیست، می تواند تحت شرایطی وارد دعوا شوند و به نتیجه آن دعوا اعتراض کند. ماده 418 قانون آیین دادرسی مدنی، هرگونه رای صادر شده از دادگاه های عمومی، دادگاه انقلاب و دادگاه تجدیدنظر را قابل اعتراض ثالث دانسته است. اما موعدی برای اقامه دعوای اعتراض ثالث پیش بینی نکرده است. بنابراین، به طور کلی آراء دادگاه ها بدون محدودیت زمانی قابل اعتراض ثالث هستند.

برای مشاور حقوقی با وکیل، می توانید با موسسه وکالت دادپویان در تماس باشید.

انواع اعتراض ثالث و آراء قابل اعتراض ثالث

برابر ماده 418 قانون آیین دادرسی مدنی، شخص ثالث حق دارد به هرگونه رای صادره از دادگاه‌ های عمومی، انقلاب و تجدیدنظر اعتراض کند. اعتراض شخص ثالث نسبت به هرگونه رای صادره از دادگاه‌ ها قابل طرح است و در این میان، تفاوتی وجود ندارد که رای قطعی یا غیر قطعی بوده، صادره از دادگاه‌ های نخستین یا دادگاهای تجدیدنظر باشد یا حکم حضوری یا غیابی باشد. علاوه بر این ماده 418 قانون آیین دادرسی مدنی مقرر می‌دارد که نسبت به حکم داور نیز کسانی که خود یا نماینده آنان در تعیین داور شرکت نداشته‌اند، می‌توانند به عنوان شخص ثالث اعتراض کنند.

اعتراض شخص ثالث و انواع آن

در حالت کلی دو نوع دعوای اعتراض ثالث قابل طرح است که مطابق ماده ۴۱۹ قانون آیین دادرسی مدنی پیش‌ بینی شده است که اگر اعتراض ثالث پیش‌ بینی شده در مواد ۱۴۶ و ۱۴۷ قانون اجرای احکام مدنی را به آن اضافه نماییم سه نوع دعوای اعتراض ثالث قابل‌ بررسی است که اعتراض ثالث پیش‌ بینی شده در سایر مقررات نیز داخل در این سه قرار می‌گیرند.

اعتراض ثالث اصلی

دعوای اعتراض ثالث اصلی زمانی مطرح می‌شود که شخص ثالثی از صدور رایی که به حقوق او خلل وارد می‌کند در هنگام اجرا یا قبل از آن به هر طریقی مطلع شود و درصدد اعتراض به آن برآید. در این صورت اعتراض ثالث اصلی برابر ماده ۴۲۰ قانون آیین دادرسی مدنی باید شرایط ذیل را داشته باشد:

  • لزوم تقدیم دادخواست جهت اعتراض.
  • خوانده اعتراض ثالث باید محکوم‌ له و محکوم‌ علیه هر دو باشد.
  • ترتیب رسیدگی به این اعتراض مانند دادرسی نخستین خواهد بود.
  • دادگاه صالح به رسیدگی، دادگاه صادرکننده رای قطعی است.
  • اعتراض ثالث طاری.

اعتراض ثالث طاری

این اعتراض زمانی مطرح می‌شود که در یک جلسه دادرسی یکی از طرفین در اثنای رسیدگی به تصمیم دادگاهی که بین او و شخص دیگری گرفته ‌شده است برای اثبات حق خود استناد نماید. در این صورت طرف مقابل حق اعتراض به رای و تصمیم مستند طرف مقابل را دارد که طریق پیش‌ بینی شده برای این اعتراض «اعتراض ثالث طاری» است.

اعتراض ثالث اجرایی

به‌ طور کلی اگر دادگاهی در مقام تامین خواسته یا اجرای حکم قطعی مال منقول یا غیرمنقول از محکوم‌ علیه را توقیف نماید و شخص ثالثی نسبت به این مال ادعای حق داشته باشد، راهکار اعلام ادعا و درخواست رسیدگی طرح دعوای اعتراض ثالث اجرایی است.

اعتراض شخص ثالث و انواع آن

اعتراض ثالث اجرایی مستفاد از مواد ۱۴۶ و ۱۴۷ قانون اجرای احکام مدنی لازم است شرایط زیر را داشته باشد:

  • در هر صورت مدعی باید به دادگاه صادر کننده دستور توقیف یا مجری رای مراجعه کند.
  • در صورتی که مدعی دارای سند رسمی باشد یا ادعا مستند به حکم قطعی با تاریخ مقدم باشد توقیف رفع می‌گردد.
  • در صورتی که ادعا مستند به سند رسمی یا حکم قطعی با تاریخ مقدم نباشد لازم به شکایت است.
  • علی‌ رغم قید عبارت: «بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی» برای اعتراض ثالث تقدیم دادخواست لازم است.
  • دادخواست در هر صورت باید علیه هر دو طرف پرونده طرح شود.

دادگاه صالح برای رسیدگی به اعتراض ثالث اجرایی

  • دادگاهی كه حكم زیر نظر آن اجرا می شود، صالح است.

براساس این نظر دادگاه اجرا کننده حکم صلاحیت رسیدگی به دعوا اعتراض ثالث اجرایی را دارد. از نظر رویه قضایی نمونه های متعددی از آرای صادره وجود دارد كه این نظر را تایید می كنند.

  • دادگاه صادر کننده حکم صالح است.

براساس این نظر، دادگاه صادركننده حكم برای رسیدگی به اعتراض ثالث اجرایی صلاحیت دارد. مطابق نظریه مشورتی شماره 7529 مورخ 29/10/1380 اداره حقوقی قوه قضاییه: مرجع صالح برای رسیدگی اعتراض ثالث اجرایی، دادگاه بدوی صادر كننده حكم است.

مرجع صالح رسیدگی به اعتراض ثالث اجرایی

درخصوص مرجع صالح برای رسیدگی به اعتراض ثالث اجرایی، حقوق دانان و قضات بین دادگاه صادر كننده رای و دادگاه مجری رای اختلاف نظر دارند. اما از آن جا كه اجرای رای و صدور اجراییه اصولا بر عهده دادگاه نخستینی است كه آن را صادر كرده است، هرچند حكم مورد اجرا از مرجع تجدیدنظر صادر شده باشد، شكایت شخص ثالث در این دادگاه مطرح می شود.

اختلافات ناشی از اجرای احكام راجع به دادگاهی است كه حكم را اجرا می كند و رسیدگی به شكایت شخص ثالث نسبت به اموال توقیف شده با توجه به مواد 146 و 147 قانون اجرای احکام مدنی با همان دادگاه است.

در صورت هرگونه مشاوره حقوقی راجع به دعاوی حقوقی و دعاوی کیفری می توانید با وکیل آنلاین یا وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان در سریعترین زمان ممکن، مشاوره حقوقی تلفنی یا مشاوره حقوقی حضوری داشته باشید.

ضمن مشورت با وکیل پایه یک دادگستری، سوال حل نشده ای برای شما باقی نمیماند. ضمن اینکه مشاوره با وکیل کارکشته دادپویان، با بیش از سیزده سال تجربه حرفه ای در تمام زمینه های حقوقی و کیفری، تمام راهکارهای لازم را به شما ارائه میدهند و اگر نیازی به تنظیم لایحه، تنظیم شکواییه، تنظیم دادخواست یا تنظیم اظهارنامه شد، وکیل میتواند آنرا برای شما تنظیم نماید و یا در صورت لزوم، میتوانید با اعطای وکالت نامه به وکیل انلاین، صفر تا صد پرونده را برای شما انجام دهند. مشاوره حقوقی آنلاین بهترین روش جهت مشاوره با وکیل پایه یک است.

طراحی سایت موسسه حقوقی دادپویان به گونه ای است که در سریعترین زمان ممکن و به راحتی بتوانید از مشاوره حقوقی با وکیل استفاده کنید.

دادپویان حامی شما عزیزان و بهترین موسسه حقوقی است که با بیش از سیزده سال تجربه فعالیت های حقوقی و با بیش از سی وکیل پایه یک، به صورت تخصصی مشاوره حقوقی میدهد و وکالت میکند.

به عنوان مثال، چهار وکیل ملکی دارد که صرفا فعالیت و تمرکز خود را در حوزه دعاوی ملکی گذاشته اند. پنج وکیل اداره کار دارد که صرفا تمرکز آنها دعاوی اداره کار است و به همین منوال دعاوی دیگر.

در صورت تمایل میتوانید پادکست جنایی دادپویان را هم دنبال کنید. این پادکست روایت پرونده های جنایی ایرانی است که به موسسه حقوقی دادپویان ارجاع شده است.

مهم ترین مقالات حقوقی دادپویان شامل: طنز حقوقی، رادیو حقوقی، کلیپ حقوقی، پکیج حقوقی، بسته حقوقی، بیمه حقوقی، فیلم حقوقی است که میتوانید در سایت حقوقی دادپویان مطالعه نمایید.

بهترین موسسه حقوقی در تهران و ایران، مشاوره با وکیل های مجرب و با تجربه، بهترین وکیل پایه یک در تهران و شهرستان، مجرب ترین وکیل خاورمیانه، باهوش ترین وکیل پایه یک دادگستری، آدرس دفتر وکالت در تهران، مشاوره با وکیل پایه یک تهران و شهرستان، وکیل مجرب، بهترین وکیل آنلاین در تمام نقاط ایران، شماره وکیل با تجربه در تمام منطقه های تهران، شماره وکیل پایه یک دادگستری شهرری و شمیرانات، مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل، عریضه نویسی آنلاین با با تجربه ترین وکلای ایران، وکیل دادگستری خوب، مشاوره با وکیل دادگستری تهران، وکیل تهران فوری، مشاوره حقوقی فوری و ارزان، فوری ترین و ارزان ترین تنظیم دادخواست، مشاوره حقوقی با وکیل، مشاوره حقوقی تصویری، مشاوره حقوقی رایگان، مشاوره حقوقی آنلاین، مشاوره حقوقی شبانه روزی، مشاوره حقوقی فوری، پادکست ایرانی، پادکست فارسی، پادکست واقعی، پادکست رایگان، پادکست جدید، پادکست کیفری، پادکست حقوقی، خفاش شب، فرید بغلانی، فیلم اعدام محمد بیجه در پاکدشت، عکس خفاش شب، لحظه اعدام محمد بیجه، پادکست های جنایی، پادکست جنایی رایگان، پادکست جنایی جدید را با دادپویان دنبال کنید. ضمنا شما میتوانید از طنز حقوقی، کلیپ حقوقی، کلیپ کیفری، کلیپ جنایی، کلیپ قانونی، کلیپ قانون، رادیو حقوقی هم در قسمت رادیو استفاده کنید. امیر هاشمی مدیر سایت موسسه حقوقی دادپویان است. اینستاگرام حقوقی و اینستاگرام وکیل را هم دنبال کنید. استفاده از طنز هم موجب خوشحالی شما خواهد شد.

تیم پشتیبانی دادپویانمشاهده نوشته ها

Avatar for تیم پشتیبانی دادپویان

تیم پشتیبانی موسسه حقوقی دادپویان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *