حقوق مسافران هواپیما چیست؟

حقوق مسافران هواپیما چیست؟

در این مقاله آشنا میشوید با: حقوق مسافران هواپیما چیست؟ حقوق مسافران در صورت کنسلی، تاخییر در پرواز، حقوق مسافران پروازهای خارجی. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

حقوق مسافران در پرواز چیست؟

حقوق مسافران در پرواز، مجموعه‌ای از حقوق و مزایایی است که برای مسافران هنگام سفر با هواپیما تعیین شده است. این حقوق براساس قوانین و مقررات مربوطه، توافقات بین‌المللی و سیاست‌های شرکت‌های هواپیمایی برای حمایت از حقوق مسافران تعریف می‌شوند.

یکی از اصلی‌ترین حقوق مسافران، حقوق اطلاع رسانی است. شرکت‌های هواپیمایی موظفند به مسافران اطلاعات کاملی درباره بلیت، زمان پرواز، تغییرات زمانی، وضعیت پرواز و سایر جزئیات مربوط به سفر را ارائه دهند. این اطلاعات باید به صورت صحیح و به موقع ارائه شوند تا مسافران بتوانند برنامه‌ریزی صحیحی برای سفر خود داشته باشند.

مسافر حق دارد قبل از پرواز از وزن بار مجازی که می تواند با خود ببرد مطلع شود. به طوری که در فرودگاه و قبل از پرواز مشکلی نداشته باشد. هنگام خرید آنلاین بلیط هواپیما، مسافر می تواند در صفحه خرید بلیط، میزان بار اضافی را بررسی کند. به عنوان مثال: در تور روسیه با پرواز نورویند میزان حداقل بار مجاز 20 کیلوگرم است.

حقوق مسافر در صورت کنسلی پرواز

برای پس‌ گرفتن مبلغ پرداختی ابتدا باید یک کپی از بلیت خود را برای آژانس فرستاده و اصل بلیت را نگه دارید تا اگر لازم بود بتوانید آن را برای ایرلاین ارسال کنید. معمولا مبلغ مربوط به استرداد کنسلی در یک بازه ۷۲ ساعته برای مسافر حواله شده و به او بازگردانده می‌شود.

حقوق مسافران هواپیما چیست؟

همچنین ممکن است پرواز شما قبل از تاریخ درج شده روی بلیت کنسل شود، ‌در این مواقع اغلب از طرف آژانس مسافرتی یا ایرلاین با شما تماس گرفته می‌شود. در این صورت دو راه پیشنهاد وجود دارد می‌توانید کل مبلغی که برای بلیت پرداخت کرده‌اید را پس بگیرید، یا این امکان را دارید که یک پرواز جایگزین را انتخاب کنید.

البته این در حالی است که چارتر کننده پرواز جایگزینی ارائه دهد در غیر این صورت امکان انتخاب پرواز جایگزین وجود ندارد.

کنسل شدن بلیت توسط شرکت هواپیمایی

اگر کنسلی پرواز از زمان خرید بلیط تا یک هفته قبل از انجام پرواز باشد، شرکت حمل‌ کننده موظف است وجه بلیط را به طور کامل به مسافر پرداخت کند.

اگر ابطال پرواز از شش روز تا ۲۴ ساعت قبل از انجام پرواز انجام شود، در این صورت شرکت حمل‌ کننده موظف است وجه کامل بلیط را برگرداند و یک بلیط مشابه با ۳۰ درصد تخفیف از لحاظ مسیر و کلاس پروازی به مسافر ارائه کند.

برای مشاوره حقوقی، می توانید با وکیل پایه یک دادگستری در تماس باشید.

اگر ابطال از ۲۴ ساعت مانده تا زمان انجام پرواز انجام شود، شرکت هواپیمایی باید وجه را کامل برگرداند و یک فقره بلیط نیم‌بهای مشابه از لحاظ مسیر و کلاس پروازی به مسافر ارائه کند.

نکته‌ی مهم این است که ارائه‌ی بلیط مشابه (از لحاظ مسیر و کلاس پروازی) در اولین فرصت زمانی انجام می‌گیرد. همچنین در صورت انتقال مسافر توسط سایر خطوط هوایی این امر بدون پرداخت هزینه توسط مسافر و یا خسارت توسط شرکت‌های هواپیمایی انجام خواهد شد.

حقوق مسافران هواپیما

سازمان هواپیمایی کشور به منظور ارائه خدمات و سرویس های مناسب به مسافران مجموعه دستورالعمل هایی را تدوین کرده است. این دستورالعمل ها به طور مرتب مورد بازنگری می شود و به شرکت های هواپیمایی ابلاغ می شود.

ایرلاین ها موظف هستند طبق ماده ۵ قانون هواپیمایی کشوری و ماده ۱۹ کنوانسیون ورشو که در تاریخ ۱۳۵۴/۳/۳۱ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده این دستورالعمل ها را رعایت کنند. هدف این دستورالعمل ها تامین رضایت مسافر و رعایت حقوق مسافر در پروازهای داخلی است. در ادامه برخی از پرکاربردترین این دستورالعمل ها را با هم مرور می کنیم.

قانون عدم تبعیض

یکی از اولین حقوق مسافر در پروازهای داخلی، برخورداری از خدمات یکسان و برابر است. مسافرانی که بلیت هواپیما خریداری می کنند این حق را دارند که به صورت یکسان از خدمات و سرویس های ارائه شده توسط شرکت هواپیمایی بهره مند شوند. هرگونه تبعیض بین مسافران ناقض قوانین و حقوق مسافر تلقی می شود.

حقوق مسافران هواپیما چیست؟

ممانعت از سفر

چنانچه مسافر بلیت هواپیما را خریداری کرده باشد و شرکت هواپیمایی به دلیل محدودیت های ایرلاین، مانع از سوار شدن مسافر شود، شرکت هواپیمایی موظف به استرداد وجه بلیت و همین طور ارائه یک بلیت رایگان به مسافر است.

بر اساس حقوق مسافر در پروازهای داخلی، این بلیت باید از نظر مسیر و کلاس پروازی مشابه بلیت اصلی مسافر باشد. همچنین در صورتی که امکان انتقال مسافر به سایر شرکت های هواپیمایی وجود داشته باشد این امر بدون پرداخت هزینه و خسارت انجام می شود.

ابطال پرواز

گاهی پیش می آید که شرکت هواپیمایی به دلایل فنی یا محدودیت های عملیاتی، یک پرواز را کنسل می کند. در این صورت حقوق مسافر محفوظ است و جزئیات آن به شرح زیر خواهد بود:

اگر ابطال پرواز تا یک هفته قبل از زمان پرواز باشد شرکت هواپیمایی موظف به استرداد کامل وجه بلیت خواهد بود. اگر ابطال از شش روز تا زمان پرواز باشد، شرکت هواپیمایی علاوه بر استرداد وجه بلیت موظف به پرداخت خسارت به مسافر نیز خواهد بود.

تاخیر در پرواز

تاخیر در پرواز یکی از بدترین اتفاق هایی است که ممکن است در سفر هوایی پیش بیاید. گاهی یک پرواز با تاخیری کوتاه انجام می شود و گاهی مسافران مجبور هستند ساعت ها در فرودگاه منتظر بمانند.

تاخیر در پرواز علاوه بر هدر دادن وقت مسافران، گاه می تواند منجر به خسارت های مالی و به هم ریختن برنامه های مسافران شود. در صورت تاخیر در پرواز، حقوق مسافر در پروازهای داخلی به چه صورت است و مسافران چه حقوقی دارند؟

طبق قوانینی که توسط سازمان هواپیمایی جمهوری اسلامی تدوین شده است در صورت تاخیر در پرواز، نماینده شرکت هواپیمایی باید در بین مسافران حضور پیدا کند و با احترام و متانت در مورد تاخیر در پرواز و راه حل های جایگزین به مسافران اطلاع رسانی کند. همچنین شرکت هواپیمایی باید از طریق سیستم اطلاعات پرواز، تاخیر در پرواز مربوطه را اطلاع رسانی کند تا تمام مسافران متوجه این اتفاق بشوند.

حقوق مسافران هواپیما چیست؟

در صورتی که تاخیر در پرواز بیشتر از یک ساعت و کمتر از دو ساعت باشد ایرلاین موظف است از مسافران پذیرایی نوع اول (میان وعده) به عمل بیاورد.

برای مشاوره حقوقی، می توانید با وکیل پایه یک دادگستری در تماس باشید.

در صورتی که تاخیر بیشتر از ۲ ساعت و کمتر از ۴ ساعت باشد شرکت هواپیمایی باید علاوه بر پذیرایی نوع اول، امکان برقراری تماس تلفنی برای مسافران را فراهم کند. همچنین بنا به تقاضای مسافر، شرکت موظف به تغییر پرواز خواهد بود و اگر مسافر تصمیم به انصراف از پرواز بگیرد وجه بلیت باید به صورت کامل به مسافر مسترد شود.

در صورتی که به دلیل شرایط جوی و دلایل امنیتی و اضطراری پرواز با تاخیر بیشتر از ۲ ساعت یا ابطال روبرو شود شرکت هواپیمایی وظیفه دارد علاوه بر پذیرایی نوع اول، صرفا وجه بلیت را مسترد کند.

تغییر مسیر اجباری

این امر در برخی پروازها پیش می آید و مثلا به دلیل شرایط بد آب و هوا یا نقص فنی، هواپیما مجبور به فرود در فرودگاهی به غیر از فرودگاه مقصد می شود. در این صورت شرکت هواپیمایی موظف خواهد بود مسافران را به فرودگاه مبدا یا مقصد برساند.

در صورتی که مسافر درخواست کند از طریق وسایل نقلیه زمینی مثل اتوبوس و قطار به مقصد برود ایرلاین بر اساس دستورالعمل حقوق مسافر در پروازهای داخلی وظیفه دارد شرایط لازم را با پرداخت هزینه برای مسافر انجام دهد.

گم شدن و آسیب دیدن وسایل

امیدواریم این اتفاق هیچ برایتان پیش نیاید. اما گاهی پیش می آید که چمدان مسافر در پرواز یا در فرودگاه گم شود یا آسیب ببیند. در این صورت حقوق مسافر در پروازهای داخلی به شرح زیر است:

در صورت گم شدن یا آسیب دیدن وسیله و چمدانی که مسافر به قسمت بار سپرده یا باری که به عنوان بار همراه با خود به داخل کابین هواپیما برده، شرکت هواپیمایی بر اساس دستورالعمل پیمان ورشو که در تاریخ ۱۹/۸/۱۳۶۴ به تصویب مجلس شورای اسلامی نیز رسیده وظیفه دارد رضایت مسافر را تامین کند.

چنانچه بار مسافر دچار فقدان یا آسیب شود لازم است مسافر قبل از ترک فرودگاه گزارش مفقودی یا آسیب را به شرکت هواپیمایی ارائه کند و لیست محتویات داخل چمدان را به آن ها گزارش دهد.

حقوق مسافران توانخواه

شرکت های هواپیمایی وظیفه دارند در چارچوب دستورالعمل های تخصصی، اقدامات مورد نیاز را جهت ارائه تسهیلات و خدمات رفاهی و ایمنی به مسافران توانخواه ارائه کنند.

مسافران توانخواه که به دلیل شرایط جسمی نیازمند سرویس های ویژه ای هستند در هنگام خرید بلیت هواپیما یا حداکثر تا ۴۸ ساعت قبل از پرواز باید این امر را به اطلاع شرکت هواپیمایی مربوطه برسانند. توصیه می شود مسافران توانخواه قبل از پرواز با شرکت هواپیمایی تماس بگیرد و در مورد نحوه ارائه خدمات اطلاع پیدا کند.

حقوق مسافران پروازهای خارجی

کنوانسیون مربوط به یکنواخت نمودن پاره‌ای از مقررات حمل و نقل بین‌المللی هوایی که در سال 1929 در ورشو لهستان در خصوص مسئولیت موسسه حمل و نقل هوایی در خطوط بین‌المللی کشورهای عضو پیمان منعقد شد، مهمترین منبع حقوقی برای بررسی حقوق مسافران پروازهای بین‌المللی است.

کشور ایران هم به عنوان یکی از اعضای جامعه بین‌المللی بر اساس مصوبه سال 1354 مجلس شورای ملی به این پیمان پیوسته و از نظر مقررات داخلی، این پیمان در حکم قانون است.

در واقع، چنانچه مقصد نهایی مسافر و یا توقف وی در کشوری غیر از کشور مبداء باشد، کل سفر وی شامل هر بخشی که تماما داخل کشور مبداء یا مقصد انجام پذیرد، مشمول مقررات پیمان ورشو خواهد بود.

این پیمان در سه بخش مسئولیت‌هایی در قبال مرگ یا صدمات جانی مسافران، صدمه به بار مسافران و مسئولیت در برابر حمل و نقل بار هوایی مقرراتی را وضع کرده است.

برای مشاوره حقوقی، می توانید با وکیل پایه یک در تماس باشید.

بر اساس ماده 42 کنوانسیون شرکت‌های هواپیمایی در قبال جان مسافران مسئول بوده و و در صورت صدمه به مسافران، متصدی حمل و نقل حداکثر به میزان 250 هزار فرانک فرانسه به ازای هر مسافر مسئول است.

بر اساس ماده 19 این پیمان نیز متصدی حمل و نقل هوایی مسئول خسارتی است که از تاخیر در حمل و نقل هوایی مسافر لوازم شخصی یا کالا ناشی می‌گردد. بنابراین، حداکثر تعهد شرکت‌های هواپیمایی در صورت تاخیر و خسارت ناشی از آن، حداکثر 125 هزار فرانک فرانسه (حدود 10 هزار دلار) و برای تاخیر در ارسال وسایل یا خسارت به بار مسافر به ازای هر کیلوگرم بار حداکثر 250 فرانک فرانسه (20 دلار) خواهد بود.

البته اگر مسافر یا فرستنده کالا هنگام تحویل محموله به متصدی حمل و نقل یک اظهارنامه مخصوص دائر بر میزان ارزش لوازم شخصی و‌کالا به هنگام تحویل در مقصد تنظیم کرده و در صورت لزوم مخارج اضافی پرداخته باشد در این صورت متصدی حمل و نقل مسئول پرداخت مبلغی‌ معادل مبلغ اظهار شده است.

همچنین در مورد در مورد اشیایی که مسافر شخصا عهده‌دار حمل آنها می‌گردد مسئولیت متصدی حمل و نقل محدود به پنج هزار فرانک برای هر مسافر می‌باشد.

بر اساس این پیمان، شرکت‌های هواپیمایی نمی‌توانند بر خلاف این مقررات، بلیتی را صادر کنند و بر اساس ماده 23 کنوانسیون ورشو هر شرطی که ناظر به سلب مسئولیت متصدی حمل و نقل یا تعیین مبلغی کمتر از آنچه که در کنوانسیون حاضر مقرر گردیده است باشد باطل ‌و بلااثر خواهد بود.

سایر حقوق مسافران پروازهای داخلی در سامانه هواپیمایی کشوری

در صورتی که هرکدام از اعضای پرواز، اقدام اهانت آمیز، توهین، رفتار غیر مسئولانه و غیر متعارفی انجام دادند، یا با انجام رفتارهای خاص، باعث بروز ناهنجاری در محیط فرودگاه، ترمینال، گیت، داخل هواپیما و سایر مکان های مرتبط شوند، مورد پیگرد قانونی قرار می گیرند.

این نکته را نیز بهتر است بدانید که یکی از حقوق مسافران پروازهای داخلی، رعایت عدالت و مساوات بین مسافران و عدم تبعیض است. یعنی تمام مسافران باید از خدمات یکسانی در داخل یک کابین هواپیما بهره مند شوند.

در صورت هرگونه مشاوره حقوقی راجع به دعاوی حقوقی و دعاوی کیفری می توانید با وکیل آنلاین یا وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان در سریعترین زمان ممکن، مشاوره حقوقی تلفنی یا مشاوره حقوقی حضوری داشته باشید.

ضمن مشورت با وکیل پایه یک دادگستری، سوال حل نشده ای برای شما باقی نمیماند. ضمن اینکه مشاوره با وکیل کارکشته دادپویان، با بیش از سیزده سال تجربه حرفه ای در تمام زمینه های حقوقی و کیفری، تمام راهکارهای لازم را به شما ارائه میدهند و اگر نیازی به تنظیم لایحه، تنظیم شکواییه، تنظیم دادخواست یا تنظیم اظهارنامه شد، وکیل میتواند آنرا برای شما تنظیم نماید و یا در صورت لزوم، میتوانید با اعطای وکالت نامه به وکیل انلاین، صفر تا صد پرونده را برای شما انجام دهند. مشاوره حقوقی آنلاین بهترین روش جهت مشاوره با وکیل پایه یک است.

طراحی سایت موسسه حقوقی دادپویان به گونه ای است که در سریعترین زمان ممکن و به راحتی بتوانید از مشاوره حقوقی با وکیل استفاده کنید.

دادپویان حامی شما عزیزان و بهترین موسسه حقوقی است که با بیش از سیزده سال تجربه فعالیت های حقوقی و با بیش از سی وکیل پایه یک، به صورت تخصصی مشاوره حقوقی میدهد و وکالت میکند.

به عنوان مثال، چهار وکیل ملکی دارد که صرفا فعالیت و تمرکز خود را در حوزه دعاوی ملکی گذاشته اند. پنج وکیل اداره کار دارد که صرفا تمرکز آنها دعاوی اداره کار است و به همین منوال دعاوی دیگر.

در صورت تمایل میتوانید پادکست جنایی دادپویان را هم دنبال کنید. این پادکست روایت پرونده های جنایی ایرانی است که به موسسه حقوقی دادپویان ارجاع شده است.

بهترین موسسه حقوقی در تهران و ایران، مشاوره با وکیل های مجرب و با تجربه، بهترین وکیل پایه یک در تهران و شهرستان، مجرب ترین وکیل خاورمیانه، باهوش ترین وکیل پایه یک دادگستری، آدرس دفتر وکالت در تهران، مشاوره با وکیل پایه یک تهران و شهرستان، وکیل مجرب، بهترین وکیل آنلاین در تمام نقاط ایران، شماره وکیل با تجربه در تمام منطقه های تهران، شماره وکیل پایه یک دادگستری شهرری و شمیرانات، مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل، عریضه نویسی آنلاین با با تجربه ترین وکلای ایران، وکیل دادگستری خوب، مشاوره با وکیل دادگستری تهران، وکیل تهران فوری، مشاوره حقوقی فوری و ارزان، فوری ترین و ارزان ترین تنظیم دادخواست، مشاوره حقوقی با وکیل، مشاوره حقوقی تصویری، مشاوره حقوقی رایگان، مشاوره حقوقی آنلاین، مشاوره حقوقی شبانه روزی، مشاوره حقوقی فوری، پادکست ایرانی، پادکست فارسی، پادکست واقعی، پادکست رایگان، پادکست جدید، پادکست کیفری، پادکست حقوقی، خفاش شب، فرید بغلانی، فیلم اعدام محمد بیجه در پاکدشت، عکس خفاش شب، لحظه اعدام محمد بیجه، پادکست های جنایی، پادکست جنایی رایگان، پادکست جنایی جدید را با دادپویان دنبال کنید. ضمنا شما میتوانید از طنز حقوقی، کلیپ حقوقی، کلیپ کیفری، کلیپ جنایی، کلیپ قانونی، کلیپ قانون، رادیو حقوقی هم در قسمت رادیو استفاده کنید. امیر هاشمی مدیر سایت موسسه حقوقی دادپویان است. اینستاگرام حقوقی و اینستاگرام وکیل را هم دنبال کنید. استفاده از طنز هم موجب خوشحالی شما خواهد شد.

تیم پشتیبانی دادپویانمشاهده نوشته ها

Avatar for تیم پشتیبانی دادپویان

تیم پشتیبانی موسسه حقوقی دادپویان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *