آیا با داشتن وکیل، حضور موکل در دادگاه الزامی است؟

آیا با داشتن وکیل، حضور موکل در دادگاه الزامی است؟

در این مقاله آشنا میشوید با: آیا با داشتن وکیل، حضور موکل در دادگاه الزامی است، وجود دلایل کافی برای احضار متهم، آیا حضور متهم در دادگاه کیفری الزامی است، عذر موجه عدم حضور متهم در دادگاه کیفری، حضور واجب موکل در کنار وکیل، عواقب عدم حضور متهم در دادگاه کیفری، آیا حضور موکل در دادگاه الزامی است. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

برای مشاوره حقوقی، می توانید با موسسه وکالت دادپویان در ارتباط باشید.

وجود دلایل کافی برای احضار متهم

دادگاه می تواند با وجود دلایل کافی برای احضار متهم از طرف شاکی، در وجود غیاب متهم رای صادر کند. بنا بر اصل 37 قانون اساسی و تمامی اسناد بین المللی مرتبط، باید برای متهم کردن افراد دلایل کافی وجود داشته باشد، در غیر این صورت فردی که متهم شده بی گناه شناخته خواهد شد و به پرونده رسیدگی نخواهد شد. علاوه بر وجود دلایل کافی برای احضار متهم که مساله مهمی است.

آیا با داشتن وکیل، حضور موکل در دادگاه الزامی است؟

عدم حضور متهم در دادگاه باعث سلب شدن دفاع متهم از خود می شود یعنی شاکی می تواند از عدم حضور متهم استفاده کند و دفاعیه به نفع خود و بر علیه متهم در دادگاه بیان نماید اما اگر متهم، به حضور وکیل به جای خود در دادگاه کیفری اکتفا کند و وکیل مناسبی را انتخاب نماید این موضوع برای او مشکل ساز نخواهد شد.

در ضمن اگر متهم یا شاکی شاهد (یا شاهدینی) به دادگاه معرفی کنند، باید صلاحیت آنان از نظر قاضی تایید شود و پس ازآن، وکلا (یا وکیل) برای رسیدگی به شاهدین شاکی و متهم و پرسیدن سوال از آنان اقدام می کنند.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل در تهران، می توانید با وکیل آنلاین در تماس باشید.

آیا حضور متهم در دادگاه کیفری الزامی است؟

توجه داشته باشید که اگر متهم در هر یک از مراحل رسیدگی به پرونده حضور نیابد دادگاه به علت عدم حضور متهم به صورت غیابی اقدام به صدور رای می کند.
در پرونده های کیفری علاوه بر رسیدگی به حقوق شاکی باید به حقوق متهم هم رسیدگی شود. چنان چه متهم نمی تواند در دادگاه حاضر شود در این صورت حضور وکیل به جای متهم در دادگاه کیفری جهت دفاع از حقوق متهم لازم و ضروری می باشد. اگر نیاز باشد متهم می تواند بیش از یک وکیل داشته باشد.

اگر بعد از فرستاده شدن احضارنامه یا احضاریه (حکم جلب) دادگاه برای متهم، به هر دلیل نخواهد دردادگاه حاضر شود یا توانایی دفاع از خود را نداشته باشد، (به شرطی که دادگاه تشخیص دهد که حضور متهم الزامی نیست)، متهم باید وکیل (یا بر حسب نیاز، وکلای) خود را به دادگاه احضار کند. وگرنه برای حفظ حقوق شاکی و به علت عدم حضور متهم در دادگاه حکم به صورت غیابی صادر می گردد.

حضور وکیل به جای متهم در دادگاه کیفری و عدم حضور متهم برای تقسیط مجازاتی که تعیین شده در نظر قاضی تاثیر گذار نخواهد بود و بدون حضور متهم هم رای صادر خواهد شد.

محکومیت های مالی و جسمانی برای متهم

در صورت عدم حضور متهم در دادگاه، هنگامی که حکم صادر شده جنبه مالی داشته باشد از قبیل مصادره، جزای نقدی، رد مال و یا دسترسی به اموال متهم، این حکم صادر خواهد شد و الزامی به حضور متهم در دادگاه نیست و حضور وکیل به جای متهم در دادگاه مطرح است.

چنان چه حکم دادگاه محکومیت های جسمانی از قبیل شلاق، حبس و اعمال مجازاتی و مانند این ها باشد، ملزم می شود متهم در دادگاه حضور پیدا کند تا مجازات اجرا شود.

حضور وکیل به جای موکل

 در غالب موارد این امر ممکن است، مگر آن که قاضی حضور شخص را لازم بداند که در این صورت می تواند به تنهایی یا با وکیل مراجعه کند. اما در مواردی این امر امکان ندارد و حتما شخص متهم باید حضور شخصی داشته باشد اما وجود وکیل هم مانعی ندارد که این استثنائاتی دارد.

در امور کیفری دو بخش داریم دادسرا و دادگاه. کار دادسرا انجام تحقیقات و در صورت احراز، فرستادن نتایج تحقیقات به دادگاه است. معمولا در دادسرا بیشتر خود متهم احضار می شود اما در دادگاه کیفری غالبا می توان از وکیل به جای متهم استفاده کرد.

آیا با داشتن وکیل، حضور موکل در دادگاه الزامی است؟

البته در امور حقوقی در تمامی موارد به جز امور جزئی، شخص می تواند تمام کارها را به وکیل بسپارد. در دادگاه کیفری هم گفتیم وکیل می تواند حاضر بشود به جای متهم در غالب اوقات مگر زمانی که قاضی حضور متهم را لازم بداند.

موارد الزامی بودن حضور موکل به همراه وکیل خود در دادگاه

در مواقعی لازم است موکل (متهم) به همراه وکیل خود در دادگاه حضور پیدا کند یعنی اجازه حضور وکیل به جای متهم در دادگاه کیفری و عدم حضور متهم داده نمی شود. موارد الزامی بودن حضور موکل به همراه وکیل خود در دادگاه در ماده 350 قانون دادرسی کیفری آورده شده است.

عذر موجه عدم حضور متهم در دادگاه کیفری

حضور متهم در صورت احضار مراجعه قضایی به دادگاه الزامی است و متهم مکلف است مطابق ماده 178 در دادگاه حضور داشته باشد در صورت غیبت متهم در دادسرا، بازپرس پرونده می تواند با استناد به ماده 179 قانون مجازات اسلامی حکم بازداشت متهم را صادر کند. 

با استناد به ماده قانونی 178 متهم مکلف است در موعد مقرر در دادگاه حاضر شود و اگر نتواند حضور پیدا کند باید عذر موجه خود را اعلام نماید. موارد زیر از منظر دادگاه عذر موجه می باشند.

  • نرسیدن یا دیر رسیدن احضاریه به گونه ای که مانع از حضور شود.
  • بیماری سخت متهم و یا والدین درجه یک متهم، همسر و فرزندان.
  • فوت همسر یا یکی از اقوام تا درجه سوم.
  • قرار گرفتن در شرایط بحرانی مانند سیل، زلزله، مبتلا شدن به بیماری های واگیردار در زمان مقرر.
  • متهم در توقیف و یا حبس باشد.
  • و موارد دیگری که موجه بودن آن توسط بازرس پرونده تشخیص داده می شود.

حضور واجب موکل در کنار وکیل

واقعیت این است که در مواردی لازم است که شخص متهم علی رغم معرفی وکیل، خود نیزدر دادگاه حاضر شود. این موارد در ماده ۳۵۰ قانون دادرسی کیفری احصا (شمارش) شده اند.

ماده ۳۵۰ قانون آئین دادرسی کیفری

«درصورتی‌که متهم دارای وکیل باشد، جز در جرایم موضوع بندهای (الف)، (ب)، (پ) و (ت) ماده (۳۰۲) این قانون و نیز در مواردی که دادگاه حضور متهم را لازم تشخیص دهد، عدم حضور متهم در جلسه دادگاه مانع از رسیدگی نیست»

آیا با داشتن وکیل، حضور موکل در دادگاه الزامی است؟

ماده 302 قانون آئین دادرسی کیفری

مطابق این ماده به جرائم زیر در دادگاه های کیفری رسیدگی می شود.

  • الف: جرائمی که مجازات آن ها موجب سلب حیات یا اعدام متهم شده اند.
  • ب: جرائمی که موجب حبس ابد متهم شده اند.
  • پ: جرائمی که مجازات آن قطع عضو متهم می باشد و یا جرائم جنایات عمدی که ملزم به دادن نصف دیه کامل، یا بیش از آن است.
  • ت: جرائمی که باعث به وجود آمدن مجازات تعزیری درجه سه یا درجه بالاتر شده اند.
  • ث: جرائمی سیاسی یا مطبوعاتی که متهم مرتکب شده است.

همان طور که گفتیم بند الف تا ت ماده 302 قانون آئین دادرسی کیفری متهم را ملزم به حضور در دادگاه می کند اما در بند ث چنین الزامی وجود ندارد و حضور وکیل به جای متهم در دادگاه کیفری بلا مانع است مگر این که خود دادگاه متهم را ملزم به حضور در دادگاه بداند.

عواقب عدم حضور متهم در دادگاه کیفری

متهمینی که در طول روند دادرسی پرونده در جلسات دادگاه حاضر نشوند، دادگاه به تعویق می افتد بر خلاف تصور غلط آنان حاضر نشدن در دادگاه نه تنها برای رسیدگی به جریان دادگاه به نفع آنان نخواهد بود بلکه در نهایت به ضرر خود متهمین تمام خواهد شد. 

مگر این که متهم برای جبران عدم حضور خود وکیل خود را به دادگاه احضار نماید و حکم به صورت غیابی صادر شود (به شرط این که دادگاه متهم را ملزم به حضور در دادگاه نکرده باشد) و یا دلایل موجه برای عدم حضور خود که مورد تایید دادگاه است ارائه دهد.

موارد عذر موجه عدم حضور متهم در دادگاه

اگر الزامی برای حضور متهمین پرونده های کیفری از طرف دادگاه مطرح نشده باشد که آنان می توانند از حضور وکیل به جای متهم در دادگاه کیفری استفاده کنند و خودشان در دادگاه حاضر نشوند اما اگر به هر دلیلی دادگاه حضور متهمین در دادگاه را الزامی بداند، آنان موظفند در دادگاه حضور پیدا کنند اما طبق ماده 178 قانون آیین دادرسی کیفری در موارد زیر، دادگاه عدم حضور متهمین پرونده را موجه می داند.

موارد عذر موجه

  • اگر متهم در حبس یا توقیف باشد.
  • اگر همسر و اعضای خانواده یا اقوام درجه اول تا سوم از طبقه دوم فوت کنند.
  • اگر متهم یا همسر یا فرزندان یا والدین متهم به بیماری ای مبتلا شوند و منجر به این شود که متهم امکان حضور در دادگاه را نداشته باشد.
  • اگر احضاریه دادگاه به دست متهم نرسد یا با تاخیر برسد.
  • اگر وقایع طبیعی مثل سیل و زلزله و از این قبیل اتفاق بیوفتد.
  • اگر متهم مبتلا به بیماری مزمن یا واگیردار شود.
  • و یا موارد دیگری که از نظر دادگاه و باز پرس موجه در نظر گرفته شوند.

قابل ذکر است که متهم می تواند یک مرتبه قبل از تشکیل دادگاه با باز پرس صحبت کند و دلیل عدم حضور خود را در دادگاهی که قرار است برگزار شود توضیح دهد. اگر بازپرس دلیل او را موجه تشخیص دهد، دادگاه تا سه روز به تعویق می افتد و به متهم مهلت داده می شود.

حضور موکل در دادگاه الزامی است

چنانچه موکل در دادگاه احضار گردد، حضور وی به دادگاه الزامی خواهد بود و بر اساس ماده ۱۷۸ موظف می‌باشد در موعد مقرر در دادگاه حضور یابد و در صورتی که نتواند حاضر شود، می‌بایست دلیل محکمه پسند از خود اعلام نماید.

در ماده مذکور مواردی که تحت عنوان عذر موجه از متهم جهت حضور نیافتن در دادگاه مورد قبول است پیش بینی شده است. مواردی اعم از:

فوت همسر یا یکی از اقوام درجه یک تا درجه سه، بیماری سخت متهم یا والدین و همسر و فرزندان وی، نرسیدن یا دیر رسیدن احضاریه و…

طبق ماده ۱۷۹ قانون مجازات اسلامی در صورت غیبت متهم بدون عذر موجه یا بدون اعلام عذر، بازپرس می‌تواند حکم جلب و بازداشت متهم را بدهد.

آیا حضور متهم در دادگاه کیفری الزامی است

تشخیص الزام حضور متهم در دادگاه کیفری با قاضی پرونده می باشد، یعنی دادگاه تشخیص می دهد که متهم و شاکی در دادگاه حضور داشته باشند یا الزامی به حضور آنها نیست و یا می توانند با انتخاب و حضور وکیل بجای متهم در دادگاه کیفری، پرونده و توضیحات و دفاعیات را به او بسپارند.
با توجه به ماده قانونی آیین دادرسی کیفری فقط در جرایم مطرح شده در بند های (الف)، (ب)، (ت)، (پ) ماده 302 این قانون و نیز مواردی که در دادگاه حضور متهم را لازم تشخیص دهد، عدم حضور متهم در جلسه دادگاه مانعی برای رسیدگی به پرونده نیست و حضور وکیل بجای متهم در دادگاه کیفری می تواند از نظر دادگاه قابل قبول باشد.
جرائمی که حتما باید متهم در جلسه دادگاه کیفری حضور داشته باشد طبق ماده۳۰۲:

  • جرائم موجب مجازات سلب حیات.
  • جرائم موجب حبس ابد.
  • جرائم موجب مجازات قطع عضو یا جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن.
  • جرائم موجب مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر.

در صورت هرگونه مشاوره حقوقی راجع به دعاوی حقوقی و دعاوی کیفری می توانید با وکیل آنلاین یا وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان در سریعترین زمان ممکن، مشاوره حقوقی تلفنی یا مشاوره حقوقی حضوری داشته باشید.

ضمن مشورت با وکیل پایه یک دادگستری، سوال حل نشده ای برای شما باقی نمیماند. ضمن اینکه مشاوره با وکیل کارکشته دادپویان، با بیش از سیزده سال تجربه حرفه ای در تمام زمینه های حقوقی و کیفری، تمام راهکارهای لازم را به شما ارائه میدهند و اگر نیازی به تنظیم لایحه، تنظیم شکواییه، تنظیم دادخواست یا تنظیم اظهارنامه شد، وکیل میتواند آنرا برای شما تنظیم نماید و یا در صورت لزوم، میتوانید با اعطای وکالت نامه به وکیل انلاین، صفر تا صد پرونده را برای شما انجام دهند. مشاوره حقوقی آنلاین بهترین روش جهت مشاوره با وکیل پایه یک است.

طراحی سایت موسسه حقوقی دادپویان به گونه ای است که در سریعترین زمان ممکن و به راحتی بتوانید از مشاوره حقوقی با وکیل استفاده کنید.

دادپویان حامی شما عزیزان و بهترین موسسه حقوقی است که با بیش از سیزده سال تجربه فعالیت های حقوقی و با بیش از سی وکیل پایه یک، به صورت تخصصی مشاوره حقوقی میدهد و وکالت میکند.

به عنوان مثال، چهار وکیل ملکی دارد که صرفا فعالیت و تمرکز خود را در حوزه دعاوی ملکی گذاشته اند. پنج وکیل اداره کار دارد که صرفا تمرکز آنها دعاوی اداره کار است و به همین منوال دعاوی دیگر.

در صورت تمایل میتوانید پادکست جنایی دادپویان را هم دنبال کنید. این پادکست روایت پرونده های جنایی ایرانی است که به موسسه حقوقی دادپویان ارجاع شده است.

مهم ترین مقالات حقوقی دادپویان شامل: طنز حقوقی، رادیو حقوقی، کلیپ حقوقی، پکیج حقوقی، بسته حقوقی، بیمه حقوقی، فیلم حقوقی است که میتوانید در سایت حقوقی دادپویان مطالعه نمایید.

بهترین موسسه حقوقی در تهران و ایران، مشاوره با وکیل های مجرب و با تجربه، بهترین وکیل پایه یک در تهران و شهرستان، مجرب ترین وکیل خاورمیانه، باهوش ترین وکیل پایه یک دادگستری، آدرس دفتر وکالت در تهران، مشاوره با وکیل پایه یک تهران و شهرستان، وکیل مجرب، بهترین وکیل آنلاین در تمام نقاط ایران، شماره وکیل با تجربه در تمام منطقه های تهران، شماره وکیل پایه یک دادگستری شهرری و شمیرانات، مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل، عریضه نویسی آنلاین با با تجربه ترین وکلای ایران، وکیل دادگستری خوب، مشاوره با وکیل دادگستری تهران، وکیل تهران فوری، مشاوره حقوقی فوری و ارزان، فوری ترین و ارزان ترین تنظیم دادخواست، مشاوره حقوقی با وکیل، مشاوره حقوقی تصویری، مشاوره حقوقی رایگان، مشاوره حقوقی آنلاین، مشاوره حقوقی شبانه روزی، مشاوره حقوقی فوری، پادکست ایرانی، پادکست فارسی، پادکست واقعی، پادکست رایگان، پادکست جدید، پادکست کیفری، پادکست حقوقی، خفاش شب، فرید بغلانی، فیلم اعدام محمد بیجه در پاکدشت، عکس خفاش شب، لحظه اعدام محمد بیجه، پادکست های جنایی، پادکست جنایی رایگان، پادکست جنایی جدید را با دادپویان دنبال کنید. ضمنا شما میتوانید از طنز حقوقی، کلیپ حقوقی، کلیپ کیفری، کلیپ جنایی، کلیپ قانونی، کلیپ قانون، رادیو حقوقی هم در قسمت رادیو استفاده کنید. امیر هاشمی مدیر سایت موسسه حقوقی دادپویان است. اینستاگرام حقوقی و اینستاگرام وکیل را هم دنبال کنید. استفاده از طنز هم موجب خوشحالی شما خواهد شد.

تیم پشتیبانی دادپویانمشاهده نوشته ها

Avatar for تیم پشتیبانی دادپویان

تیم پشتیبانی موسسه حقوقی دادپویان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *