اگر برای کارگر حادثه ای بروز دهد کارفرما مسئولیتی دارد؟
در این مقاله آشنا میشوید با: اگر برای کارگر حادثه ای بروز دهد کارفرما مسئولیتی دارد؟ وظایف کارفرما در برابر آسیب به کارگر، حوادث ناشی از کار، مسئولیت کارفرما در محل کار، محاسبه دیه و ارش حوادث ناشی از کار، مرور زمان در حوادث حین کار. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
برای مشاوره با وکیل اداره کار، می توانید با وکیل آنلاین در ارتباط باشید.
شرح کامل شرایط حادثه ناشی از کار
به منظور تلقی یک حادثه بهعنوان حادثه ناشی از کار، دو شرط باید به صورت هم زمان محقق شوند. اولا، حادثه باید حین انجام وظیفه رخ داده باشد، به این معنا که کارگر در کارگاه، موسسات وابسته یا ساختمانها و محیط مرتبط با آن کار کند یا به دستور کارفرما در محیط خارج از کارگاه ماموریت داشته باشد.
اگر کارگر خارج از زمان وظیفه و بدون درخواست کارفرما کاری انجام دهد و در نتیجه حادثهای رخ دهد، او مشمول مقررات حوادث ناشی از کار نخواهد بود.
ثانیا، حادثه باید به دلیل انجام وظیفه رخ داده باشد، به این معنا که بین حادثه و انجام وظیفه کارگر رابطه سببیت وجود داشته باشد. به عبارت دیگر، حادثه باید ناشی از انجام وظیفه و تعهدات مشخص کارگر در قرارداد کاری او باشد، به عنوان مثال چنانچه کارگری حین انجام وظیفه دچار آسیب به واسطه دستگاهها شود.
این حادثه ناشی از کار خواهد بود، اما اگر کارگر حین انجام وظیفه دچار یک نوع بیماری ویروسی یا قلبی شود، در صورت عدم احراز شرایط قانونی، این بیماری ربطی به انجام وظایف وی نداشته و در نتیجه حادثه ناشی از کار تلقی نمیگردد. این مقررات جهت تعیین و تفسیر حوادث ناشی از کار و تامین حمایت از کارگران در محیط کار تدوین شدهاند و از اهمیت به سزایی برخوردارند.
برای مشاوره وکالت تلفنی، می توانید با موسسه وکالت دادپویان در تماس باشید.
قوانین تامین اجتماعی در مورد حادثه حین کار
با توجه به قوانین تامین اجتماعی، وقتی یک فرد بیمهشده به علت یک حادثه ناشی از کار مصدوم شود یا حتی جان خود را از دست دهد، متعهدات قانونی شامل مواردی نظیر درمان، پرداخت غرامت، حقوق در دوره بیماری، ارائه پروتز و اروتز در صورت نیاز، هزینه کفن و دفن، پرداخت مستمری به عنوان کمک به بازماندگان و مستمری برای ازکارافتادگی کلی و جزئی از حقوق فرد بیمه شده خواهد بود.
این تعهدات مستقل از سابقه پرداخت حق بیمه فرد بیمه شده تعیین میشوند و حتی افرادی با کمترین سابقه پرداخت حق بیمه میتوانند از کمکهای قانونی برخوردار شوند. علاوه بر این، مطابق ماده ۹۱ قانون کار، کارفرما مکلف است وسایل و امکانات لازم برای حفاظت و بهداشت کارگران در محیط کار را فراهم کرده و همچنین نظارت بر اجرای مقررات حفاظتی و بهداشتی را انجام دهد.
در صورت عدم رعایت این مقررات توسط کارفرما یا مسئولان واحد، افراد مسئول در موارد مشخص به عنوان مجرم شناخته خواهند شد و متوجه مسائل کیفری و حقوقی میشوند. به علاوه، ماده ۹۵ قانون کار تعیین میکند که مسئولیت اجرای مقررات و ضوابط فنی و بهداشت کار بر عهده کارفرما یا مسئولین واحد میباشد، و در صورت عدم رعایت مقررات توسط کارفرما یا مسئولین مربوطه با وسایل و امکانات لازم، کارفرما در قبال حوادث ایجاد شده مسئول است.
این تعهدات و مسئولیتها به منظور حفاظت از سلامت و ایمنی کارگران و ارتقاء محیط کار تعیین شدهاند و نقض آنها میتواند عواقب قانونی داشته باشد. توجه به این مسائل از اهمیت بالایی برخوردار است و نقض آنها میتواند به تضییع جان و سلامت انسانها منجر شود.
وظایف کارفرما در برابر آسیب به کارگر
با توجه به ماده ۶۵ قانون تامین اجتماعی، وظایف کارفرما پس از بروز حادثه برای حفظ سلامت کارگران از اهمیت ویژهای برخوردار است. این وظایف شامل تماس با سرویسهای امدادی و انتظامی به منظور تسریع در ارائه کمک به فرد حادثه دیده و ایجاد فرصت برای مستند سازی وقوع حادثه میشود. همچنین باید فرم حادثه تامین اجتماعی تکمیل شده و به سازمان تامین اجتماعی تسلیم گردد.
گزارش حادثه به اداره کار نیز از وظایف کارفرما در این موارد است، و اطلاع رسانی به بیمه مسئولیت کارفرما نیز از اقداماتی است که لازم است تا همه جنبههای مرتبط با حادثه به درستی رسمیت یابد و مشکلات ناشی از آن مدیریت شود.
مسئولیت کیفری بروز حادثه چیست؟
مسئولیت کیفری در خصوص حوادث ناشی از کار، طبق ارزیابیهای بازرسان کار، کارشناسان دادگستری و تصمیمات قضایی به مقصرین این حوادث تخصیص مییابد. ماده ۹۵ قانون کار به وضوح تعیین میکند که کارفرما یا مسئول واحدهای مربوطه موظف به رعایت و اجرای مقررات فنی و بهداشتی در محیط کار هستند.
اگر این مقررات به درستی رعایت نشود و در نتیجه حوادثی رخ دهد، کارفرما یا مسئول مورد نظر به عنوان مقصر حادثه شناخته میشوند. همچنین، ماده ۶۶ قانون تامین اجتماعی بیان میکند که اگر حوادث ناشی از کار به دلیل نادیدهگیری کارفرما از مقررات حفظ ایمنی رخ دهد، سازمان تامین اجتماعی تعهدات قانونی خود به بیمه شده را پرداخت نموده و خسارت وارده به خود را از کارفرما مطالبه می نماید.
این تدابیر و مقررات قانونی به منظور تضمین ایمنی و بهداشت کارگران و پیشگیری از حوادث ناشی از کار تعیین شدهاند. رعایت آنها از اهمیت ویژهای برخوردار است و عدم پایبندی به آنها ممکن است منجر به تداوم حوادث و مشکلات حقوقی و کیفری گردد.
نحوه محاسبه دیه و ارش حوادث ناشی از کار
مطابق قوانین کشور ما، در صورتی که کسی با عمد یا تصادفی به کارگر در محیط کار صدمه جسمی یا مالی وارد کند، مکلف به جبران خسارت ناشی از این اقدام است. از این اصل نسبت به حوادثی که در محیط کار رخ میدهد، نیز پیروی میشود.
اگر کارفرما به دلیل خطاها یا اشتباهات خود موجب صدمات جسمی به کارگر میشود، او به عنوان مسئول تلقی شده و باید خسارت جسمی وارد شده به کارگر را جبران کند. اگر خسارت جسمی باشد، میزان دیه به تعیین پزشکی قانونی وابسته است، زیرا هر صدمه جسمی دیهای خاص دارد و میزان آن در ماههای مختلف ممکن است متفاوت باشد. اطلاعات مربوط به میزان دیه توسط قوه قضاییه هر سال به روزرسانی میشود و در ماههای مختلف متغیر است.
پرداخت این تعهدات مالی به کارگر، در صورت ادعای کارگر و اثبات، نه تنها برعهدهی کارفرما میباشد، بلکه در صورت احراز شرایط میتواند جرائم سنگینی به همراه داشته باشد، بهعنوان مثال، می توان به پرداخت خسارت به سازمان تامین اجتماعی اشاره کرد.
در خصوص شکایت کارگر و باتوجه به صدمات جسمی و روحی وارد شده به کارگر، پزشکی قانونی میزان صدمه وارد شده را بررسی و در فرآیند تعیین دیه، نظرات کارشناسان اداره کار و حتی قاضی نیز مورد انتقاد و تصویب قرار میگیرد. همچنین، در صورتی که کارفرما در وقوع حادثه دخیل باشد، حادثه به طور دقیق مورد بررسی قرار گرفته و در صورت ارتکاب جرم، به مجازات عمومی محکوم شود.
تبعات بیمه نبودن کارگران در صورت وقوع حادثه برای کارفرما
در قوانین کار و تامین اجتماعی، به الزام بیمه شدن کارگران توسط کارفرما اشاره شده است. یکی از مهمترین وظایفی که برای کارفرما در قانون تعیین شده است، اعطای حق بیمه به افراد شاغل دریک کارگاه است.
در واقع بیمه شدن جزو یکی از حقوق قانونی کارگران محسوب میشود که کارفرما باید در همان بدو شروع کار تمامی کارگران خود را بیمه کند. مطابق ماده 148 قانون کار، کارفرمایان کارگاههای مشمول این قانون مکلف هستند بر اساس قانون تامین اجتماعی، نسبت به بیمه نمودن کارگران واحد خود اقدام نمایند. همچنین به موجب ماده 2 قانون تامین اجتماعی، بیمهشده شخصی است که راسا مشمول مقررات تامین اجتماعی بوده و با پرداخت مبالغی به عنوان حق بیمه حق استفاده از مزایای مقرر در این قانون را دارد.
کارگران مشمول قانون کار باید از طرف کارفرما تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار گیرند. در صورتی که کارفرما از انجام این امر خودداری کند، مرتکب تخلف شده و کارگر میتواند اقدام به طرح دعوا علیه او کند. در صورت وقوع حادثه برای کارگران و بیمه نبودن آنها، تبعاتی برای کارفرما در پی خواهد داشت.
در چنین شرایطی اگر برای کارگران حاضر در کارگاه، حادثه ای رخ دهد و آنها بیمه نباشند، کارفرما مسئولیت قانونی دارد. کارفرما موظف است که کارگران را قبل از آن که حادثهای برای آنها به وجود آید، بیمه نماید. در غیر این صورت مسئولیت جبران خسارات وارده را برعهده دارد.
ماده 36 قانون تامین اجتماعی در این زمینه بیان میکند که کارفرما مسئول پرداخت حق بیمه سهم خود و بیمه شدگان به سازمان میباشد و مکلف است در موقع پرداخت مزد یا حقوق و مزایا سهم بیمه شدگان را کسر نموده و سهم خود را بر آن افزوده و به سازمان تادیه نماید.
حمایت سازمان تامین اجتماعی از بیمه شدگان در قبال حوادث ناشی از کار
کارفرما موظف است که تمامی کارگران خود را تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار دهد و ماهیانه حق بیمه هر کدام را به کمک کارگر پرداخت کند. از آن طرف هم بیمه تامین اجتماعی موظف است که بیمه حوادث در محل کار را به بیمه شدگان ارائه دهد. بر این اساس، بیمه تامین اجتماعی با مواجه شدن حوادث ناشی از کار، موظف است که خدمات مختلف زیر را ارائه دهد:
پرداخت هزینههای درمان و بازتوانی حادثه دیدگان.
پرداخت غرامت دستمزد ایام بیماری.
پرداخت غرامت نقص عضو.
برقراری مسمتری ازکارافتادگی جزئی و کلی.
پرداخت مسمتری به خانواده حادثهدیدگان متوفی.
در صورتی که کارگر با حوادث ناشی از کار مواجه شود، فرد یا خانواده حادثه دیده میتوانند از همه این خدمات استفاده کنند. البته باید شرایط بیمه حوادث تامین اجتماعی را هم داشته باشند. توجه کنید که فرقی ندارد سابقه بیمه فرد چقدر باشد، چرا که در صورت بروز حادثه، بیمه شده میتوانید از آغاز بیمهپردازی خود، از خدمات درمانی و بیمه ای تامین اجتماعی بر اساس قانون استفاده کند.
همچنین بر اساس ماده 54 قانون تامین اجتماعی، بیمه شدگانی که در محل کار دچار حادثه شوند، میتوانند تمامی اقدامات درمانی سرپایی، بستری بیمارستان، خرید داروهای مربوط و آزمایشات مختلف مانند عکس و اسکن را از بیمه حوادث تامین اجتماعی دریافت کنند.
انواع حادثه ناشی از کار
حوادثی که برای کارگران در محیط کار اتفاق میافتد، در زمانها و مکانهای مختلفی است. برای آن که مقصر بودن کارفرما و علت آسیب دیدگی کارگر در زمان کاری ثابت شود، باید تمامی شرایط مکانی و زمانی بیمه شده بررسی شود. بنابراین انواع حادثه ناشی از کار، به چند قسمت مختلف تقسیم بندی میشوند که هر کدام را توضیح میدهیم:
بیمه شده در محل کارگاه یا موسسه دچار سانحه شود.
یکی از انواع حادثه ناشی از کار، در محل کارگاه، موسسه یا کارخانه اتفاق میافتد. در این شرایط، فرد در حال انجام وظیفه کاری خود است و میتواند از خدمات حوادث کار بیمه تامین اجتماعی استفاده کند.
بیمه شده خارج از محل کار، به وظیفه خود عمل کند.
ممکن است که نیروی کار برای ماموریت کاری، در محل دیگری مشغول به کار باشد یا این که به دلایل مختلفی، به مجبور به ادامه کار در بیرون از محل کار شود. بنابراین در صورت بروز حادثه، فرد میتواند از تمامی حقوق بیمه حوادث استفاده کند.
بیمه شده در مسیر رفت و برگشت دچار حادثه شود.
یکی دیگر از انواع حوادث ناشی از کار، مربوط به زمان رفت و برگشت کارگر از خانه به منزل میشود. البته توجه کنید برای حادثههایی که در فاصله بین کارگاه و منزل انجام میشود، باید زمان وقوع حادثه بررسی شود.
تنها زمانی حادثه در مسیر رفت و برگشت، جزو بیمه حوادث کار قرار میگیرد که آن مدت زمان، متعارف باشد. به این صورت که تنها اگر حادثه بین زمانی باشد که کارگر باید به کارگاه برود یا از آن بازگردد، جزو بیمه حوادث قرار میگیرد.
همچنین مسیر رفت وآمد بیمه شده از کارگاه تا منزل و برعکس هم نکته مهمی است. تنها حوادثی که در مسیر عادی بین کارگاه تا منزل برای بیمه شده اتفاق بیفتد، جزو شرایط بیمه حوادث تامین اجتماعی است. توجه کنید که مسیر عادی هم باید با توجه به موارد مختلفی تعیین شود.
کارگر در زمان مراجعه به درمانگاه و توانبخشی دچار سانحه شود.
زمانی که کارگر در ساعت کاری به مراکز درمانی برود و در آن محل آسیب ببیند، مشمول بیمه حوادث ناشی از کار میشود.
حوادثی که برای کارگران ایجاد میشود، کاملا متنوع است، اما برخی از متداولترین اتفاقات موجود در محیط کار شامل سقوط اشیا، سقوط کردن و لغزیدن، ضربخوردگی، داخل شدن اجسام در چشم، گیر کردن داخل یا بین اشیا، فرو رفتن اجسام در بدن، جابهجا کردن اشیا، سوختگی، حوادث مربوط به مواد سوزان، آتشسوزی و انفجار، ریزش و ماندن زیر آوار، تصادف با وسیله نقلیه، قطع اعضا و بریدگی، شکستگی اعضا، تصادف با چشمهای مختلف، حوادث مربوط به ابزار ماشینی، حوادث مربوط به ابزار دستی، برق گرفتگی و دیگر حوادث است.
علل بروز حادثه در محیط کاری
درست است که امکان بروز حادثه در تمامی مکانها و مشاغل مختلف وجود دارد؛ به طوری که حتی افراد در زندگی عادی خود هم از بروز حوادث غیر ناشی از کار در امان نیستند. اما با این وجود، برخی از حوادث علتهای مشخصی دارند که امکان بروز آسیبها را بیشتر میکنند. برخی از این علل، شامل موارد زیر میشود:
عدم آموزش کافی به کارگران و کارمندان برای استفاده از وسایل و تجهیزات در محیط کار.
عدم وجود وسایل ایمنی لازم برای کار با دستگاهها و ابزارهای موجود در کار.
توجه نکردن کارکنان به نکات ایمنی و بهداشتی در محل کار.
نبود تجهیزات لازم مانند تهویه هوا، دستکش، عینک، ماسک و کلاه ایمنی در حین انجام کار با دستگاههای مختلف برای سلامت کارکنان.
عدم رعایت نظم و ترتیب در چیدمان وسایل و دسته بندی آنها در قسمتهای مختلف.
تکیه کردن بیش از حد و غیر منطقی کارکنان به تجربه و مهارتهای کاری خود.
مشکلات شخصی کارکنان مانند اضطراب، نگرانیها، استرس و ترس از شرایط مختلف و تاثیر آنها بر تمرکز کارکنان.
نحوه درخواست جهت بررسی حوادث ناشی از کار
اگر کارگر یا کارمند، علت حادثه به وجود آمده برای خود را بی احتیاطی و قصور کارفرما بدانند، میتواند حق خود را بگیرد. متاسفانه بیشتر کارفرمایان حق را به خود میدهند و خسارتی پرداخت نمیکنند، اما با این وجود فرد میتواند از طریق شکایت مشکل خود را حل کند. اما اگر میخواهید بدانید که نحوه درخواست بیمه حوادث ناشی از کار چیست، باید مراحل زیر را طی کنید:
در مرحله اول، فرد حادثه دیده یا خانواده متوفی باید به مراجع قضایی و انتظامی مراجعه کند و شکایت و دادخواست خود را ثبت کند.
سپس دادخواست فرد به دست مقام قضایی و انتظامی بررسی میشود و حادثه دیده برای تشکیل پرونده و گرفتن نظر از اداره کار، تامین اجتماعی و پزشکی قانونی احضار میشود.
در مرحله بعدی، فرد حادثهدیده به واحد بازرسی اداره کار استان یا شهرستان خود میرود و نامه کلانتری را برای مطالعه پرونده و بررسی صحنه را ارائه میکند.
با این کار، بررسیهای لازم و ثبت نظرات شاهدها انجام میشود و در نهایت گزارش حادثه به بازرس داده میشود.
گزارش حادثه از طرف اداره کل کار استان یا شهرستان به کلانتری داده میشود تا مرجع قضایی درباره آن رای میدهد.
وظیفه قانونی کارفرما در پرداخت حق بیمه کارگران
به موجب ماده 2 قانون تامین اجتماعی، بیمه شده شخصی است که راسا مشمول مقررات تامین اجتماعی بوده و با پرداخت مبالغی به عنوان حق بیمه حق استفاده از مزایای مقرر دراین قانون را دارد.
کلیه کارگران مشمول قانون کار تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار می گیرند که کارفرما می بایست به صورت ماهانه مبلغ مشخصی را به عنوان حق بیمه به سازمان مربوطه پرداخت نماید.
با توجه به ماده 148 قانون کار، کارفرمایان کارگاههای مشمول این قانون مکلف هستند بر اساس قانون تامین اجتماعی، نسبت به بیمه نمودن کارگران واحد خود اقدام نمایند. بنابراین اعطای بیمه تامین اجتماعی به کارگران از جمله اصلیترین وظایف کارفرما است.
هر کارفرما مکلف است با شروع کار کارگر، در پایان هر ماه لیست بیمه را منطبق با حقوق تعیین شده به سازمان تامین اجتماعی ارسال کند. پرداخت حق بیمه برعهده کارفرما است و کارگر وظیفهای بابت پرداخت آن ندارد. مگر آن که بین کارفرما و کارگر توافقاتی در این زمینه شده باشد.
مطابق ماده 36 قانون تامین اجتماعی، کارفرما مسئول پرداخت حق بیمه سهم خود و بیمه شده به سازمان میباشد و مکلف است در موقع پرداخت مزد یا حقوق و مزایا سهم بیمه شده را کسر نموده و سهم خود را بر آن افزوده به سازمان تادیه نماید.
پرداخت حق بیمه به صورت مستقیم از طرف کارفرما پرداخت نمیشود بلکه بخشی از آن از حقوق کارگر کسر میشود. به بیان دیگر کارفرما تمام حق بیمه را از حساب خود پرداخت نمیکند بلکه بخشی از بیمه کارگر را از دستمزد ماهیانه او کسر و به عنوان حق بیمه در نظر میگیرد.
البته که بخش اعظم حق بیمه توسط کارفرما پرداخت میگردد و تنها بخش جزئی از آن از طرف کارگر پرداخت میشود.
مسئولیت کارفرما در محل کار
وظیفه کارفرما تنها به پرداخت دستمزد و حقوق کارگران محدود نمیشود بلکه در محیط کار نیز یک سری وظایف قانونی دارد. با توجه به این که در محل کار احتمال وقوع هر گونه خطری وجود دارد، کارفرما باید اقدامات لازم در جهت حفظ امنیت کارگران انجام دهد.
در صورتی که در محل کار حادثهای برای کارگر به وجود آید، کارفرما در وهله اول باید پاسخگو جبران خسارت وارده باشد. در این شرایط بیمه نقش اساسی در جبران ضرر و زیان وارد شده را دارد.
اگر کارگران از طرف کارفرما بیمه شده باشند، بر اساس شرایط و ضوابط قانونی، امکان جبران خسارت تا سقف تعیین شده وجود دارد. در غیر این صورت کارفرما مسئول پرداخت خسارت خواهد بود.
به موجب ماده 91 قانون کار، کارفرمایان و مسئولان کارگاه ها و محل کار مکلف هستند بر اساس مصوبات شورای عالی حفاظت فنی برای تامین حفاظت و سلامت و بهداشت کارگران در محیط کار، وسایل و امکانات لازم را تهیه و در اختیار آنان قرار داده و چگونگی کاربرد وسایل فوق الذکر را بهآنان بیاموزند و در خصوص رعایت مقررات حفاظتی نیز نظارت نمایند.
افراد مذکور نیز ملزم به استفاده و نگهداری از وسایل حفاظتی و اجرای دستورالعملهای مربوطه کارگاه میباشند.
چنانچه کارفرما یا مسئول واحد، وقوع حادثه ناشی از کار را محقق نداند، موظف است در اسرع وقت موضوع را همراه با دلایل و نظرات خود به نزدیکترین اداره کار و امور اجتماعی محل اعلام نماید.
اداره کار و امور اجتماعی مذکور موظف است در اسرع وقت توسط بازرسین کار به موضوع رسیدگی و اقدام لازم را انجام دهد.
بنابراین در صورتی که در محل کار برای کارگران حادثهای رخ دهد و آنها تحت پوشش بیمه نباشند یا بروز حادثه به دلیل قصور کارفرما باشد، در این زمینه جبران خسارت برعهده کارفرما است و باید بتواند به درستی وظایف محول شده به خود را انجام دهد.
کارفرما موظف است محل کاری ایمن و با تجهیزات لازم در اختیار کارگر قرار دهد. چنانچه به دلیل ایمن نبودن کارگاه یا عدم فراهم کردن تجهیزات ضروری جهت تامین ایمنی محل کار برای کارگران حادثه ای رخ دهد، کارفرما باید ضرر و زیان وارده را تحت هر شرایطی جبران کند.
هزینههای کارفرما در صورت تقصیر در حوادث ناشی از کار
بر اساس ماده ۶۶ قانون تامین اجتماعی، در صورتیکه ثابت شود وقوع حادثه مستقیما ناشی از عدم رعایت مقررات حفاظت فنی و بروز بیماری ناشی از عدم رعایت مقررات بهداشتی و احتیاط لازم از طرف کارفرما یا نمایندگان او بوده، سازمان تامین خدمات درمانی هزینههای مربوط به معالجه و غرامات و مستمریها و غیره را پرداخت میکند و طبق ماده ۵۰ این قانون، آن را از کارفرما مطالبه و وصول خواهد کرد. مقصر میتواند با پرداخت معادل ده سال مستمری موضوع این ماده به سازمان، از این بابت بریالذمه شود.
محاسبه دیه و ارش حوادث ناشی از کار
براساس قانون، اگر کسی به صورت غیرعمد به فردی صدمهای وارد کند، به پرداخت دیه محکوم خواهد شد. با توجه به این که حادثه ناشی از کار به صورت عمدی بر کارگر حادث نشده است، خسارت ناشی از حوادث کار به صورت دیه خواهد بود. تعیین میزان دیه بر اساس نظریه پزشکی قانونی و حکم مقام قضایی است. البته همانطور که بیان شد، گاهی ممکن است کارفرما علاوه بر پرداخت دیه، مشمول جرائم دیگری از قبیل پرداخت خسارت به سازمان تامین اجتماعی بابت مستمری یا موارد دیگر شود.
اولین اقدامات کارفرما بعد از بروز حادثه حین کار
مطابق با ماده 95 قانون کار و موارد دیگری در قانون تأمین اجتماعی، به محض بروز حادثه در محیط کاری، کارفرما یا مسئولین واحد چه مقصر باشند و چه نباشند باید اقدامات زیر را انجام دهند:
هر اقدامی جهت جلوگیری از تشدید حادثه لازم است، انجام شود.
با مراکز امدادی مثل آتشنشانی، اورژانس و پلیس تماس گرفته شود.
تمامی هزینههای لازم جهت انتقال آسیبدیدگان به مراکز درمانی و درمان آنها توسط کارفرما پرداخت شود. کارفرما در صورتیکه مقصر نباشد میتواند هزینههای پرداختی را از صندوق تامین اجتماعی دریافت کند.
کارفرما باید وقوع حادثه را طی 3 روز اداری به اطلاع اداره کار و امور اجتماعی برساند تا در دفتر ویژهای ثبت گردد.
گزارش حادثه به بیمه مسئولیت کارفرما داده شود.
چنانچه هریک از این اقدامات بالا توسط کارفرما یا مسئولین واحد مرتبط انجام نشود، مسئولیت حقوقی و کیفری حادثه ناشی از کار متوجه کارفرما یا مسئول مذکور خواهد بود.
مراحل اقدام حقوقی بعد از بروز حادثه
بعد از وقوع حوادث در محل کار، حادثه دیدگان میتوانند با طی کردن مراحل زیر اقدامات قانونی لازم را انجام دهند:
1. حادثه دیده یا اولیای دم او باید به مراجع انتظامی برای طرح شکواییه مراجعه کنند.
2. حادثه دیده یا اولیای دم او باید پس از طرح شکواییه، برای تشکیل پرونده و مراجعه به پزشکی قانونی به کلانتری مراجعه نمایند.
3. پس از تشکیل پرونده باید برای مطالعه پرونده و بررسی صحنه حادثه و تمامی اظهارات، به اداره کل کار و امور اجتماعی استان یا شهرستان مراجعه کنند و بازرس کل از محل حادثه و اظهارات شهود گزارشی تهیه میکند.
4. گزارش بازرس کل اداره کار، نامه پزشکی قانونی و بازرسی محل حادثه به کلانتری برای تکمیل پرونده ارجاع میشود.
5. کلانتری پرونده را به واحد قضایی مرتبط ارسال کرده و منتظر صدور رای دادگاه میمانیم.
تعيين تقصير حادثه به عهده کیست؟
تعيين تقصیر حادثه به عهده مقام محترم قضایی است ولی در صورت صدور دستور مقام محترم قضایی مبنی بر تعیین تقصیر، بازرسان کار یا کارشناسان رسمی دادگستری می توانند نظر مشورتی در این رابطه به مقام قضایی ارائه نمایند.
مرور زمان در حوادث حین کار
حادثه حین کار و آسیبهای ناشی از حوادث محیط کاری شامل مرور زمان نمیشوند، یعنی بعد از اتمام کار و بازنشستگی هم میتوان برای آنها اقدام کرد.
جالب است بدانید چنانچه هنگام وقوع حادثه از بیمه کارگاهی کارفرما استفاده کرده باشید باز هم میتوانید در آینده برای دریافت دیه مطابق با قوانین مجازات و کیفری اقدام کنید و در این موارد رأی دادگاه ملاک است.
نمونه شکایت حادثه حین کار
شاکی: آقا / خانم ……. به نشانی …..
مشتکی عنه: آقای / خانم / شرکت …… به نشانی
موضوع شکایت: ایراد صدمات بدنی و جانی ناشی از حادثه حین کار
محل وقوع جرم: آدرس محل کار و مکانی که حادثه رخ داده است .
تاریخ وقوع جرم: زمان و تاریخ دقیق حادثه حین کار منجر به صدمات جانی
شرح شکایت: خلاصه ای از وضعیت کاری و رابطه قراردادی و چگونگی حادثه منجر به آسیب جانی
نمونه گزارش حادثه کار
الف . سرپرستی غلط: 1- کمبود تعلیمات 2- تعليمات غلط 3- عدم اجرای قوانین و مقررات کاری 4- نبودن وسائل حفاظت انفرادی 5- کار با ماشین و ابزار غیراستاندارد 6- عدم بازرسی مرتب از وضع ماشین آلات وابزار مورد عمل 7- غلط بودن روش کار 8- رعایت نکردن مقررات کاری صادره
ب . به کار بردن مواد و وسایل خطرناک : 1- ماشین آلات حفاظ نشده) 2- عدم حفاظت اساسی از ماشین آلات 3- مواد غیر استاندارد 4- ابزار غلط و ناقص 5- ماشین آلات معیوب
ج . موارد لازم الرعایه کارگر: 1- عجله 2-استفاده نکردن از وسایل موجود در کارگاه 3- استفاده نکردن از وسایل حفاظت انفرادی ) (4-استفاده غلط از ابزار موجود 5- عدم توجه کارگر به کار خود (6- سرپیچی از دستورات و مقررات کاری 7- بی دقتی در کار 8-کمبود تجربه کافی در کار 9- عدم سلامتی جسمی کارگر برای کار مورد نظر 10- کار کردن با روش غلط به ابتکار خود کارگر 11- لباس غیر مناسب بدون توجه به مقررات موجود
د . وضعیت غیر ایمن : 1- روشنایی خراب 2- تهویه ناقص 3- تراکم و شلوغی کارگاه 4-نداشتن سیستم صحیح انبارداری 5- استقرار غلط ماشین آلات در کارگاه 6- پراکندگی ابزار و وسایل 7- زمین لغزنده
نمونه گزارش کارشناس اداره کار در حوادث حین کار
احتراما .حسب خواسته مقام محترم قضایی در خصوص حادثه موضوع پرونده کلاسه …… حادثه) ……… در بازپرسی شعبه دوم دادسرای مشکین شهر مبنی بر اعلام صریح مقصرین حادثه و این که مقصر حادثه و علت اصلی فوت چه کسی میباشد بدین وسیله اعضای هیات کارشناسی منتخب سه نفره در پرونده مذکور اعلام میدارند که: با توجه به گزارش ارسالی مقصر و علت اصلی حادثه منجر به فوت حسن …….. کلیه عوامل دخیل در حادثه به عنوان اشخاص حقوقی میباشند که مجددا درصد قصور عوامل دخیل در حادثه بشرح ذیل اعلام میگردد :
- سازمان تامین اجتماعی به عنوان شخص حقوقی به میزان ۱۰٪ (ده درصد) در حادثه مقصر میباشد.
- شهرداری………شهر به عنوان شخص حقوقی به میزان ۱۰ ده درصد در حادثه مقصر میباشد- شرکت سرمایه گذاری به عنوان شخص حقوقی به میزان ۲۰ بیست درصد در حادثه مقصر میباشد.
- شرکت ساختمانی و تاسیساتی …….. به عنوان شخص حقوقی به میزان ۵۰ (پنجاه(درصد در حادثه مقصر میباشد.
- مدیریت منطقه ۵ شرکت سرمایه گذاری ……… .. به عنوان شخص حقوقی به میزان ۱۰ ده درصد در حادثه مقصر می باشد در پایان قید مینماید که مطابق ماده ۱۸۴ قانون کار در کلیه مواردی که تخلف از ناحیه اشخاص حقوقی، باشد اجرت المثل کار انجام شده و طلب و خسارت باید از اموال شخص حقوقی پرداخت شود ولی مسئولیت جزائی اعم از حبس جریمه نقدی و یا هر دو حالت متوجه مدیرعامل یا مدیر مسئول شخصیت حقوقی است که تخلف به دستور او انجام گرفته است و کیفر درباره مسئولیت مذکوره اجرا خواهد شد.
بدون دیدگاه