مجازات خرید مال مسروقه

مجازات خرید مال مسروقه

در این مقاله با مجازات خرید مال مسروقه، مالخری و خرید مال مسروقه چیست، تحصیل مال مسروقه چیست، مجازات مالخری و خرید یا فروش اموال مسروقه، شرایط تحقق جرم معامله اموال مسروقه، مجازات مالخری از منظر قانون مجازات اسلامی و مجازات خرید مال مسروقه بدون اطلاع آشنا شوید.

در صورت هرگونه سوال راجع به مجازات خرید مال مسروقه می توانید با وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان به صورت تلفنی یا حضوری مشاوره حقوقی داشته باشید.

رزرو آنلاین وقت مشاوره

با انتخاب وکیل برگزیده دادپویان با بهترین وکیل پایه یک متناسب با موضوع خود مشاوره بگیرید.
دادپویان

مالخری و خرید مال مسروقه چیست؟

مالخری و خرید مال مسروقه یکی از انگیزه های سارقان برای دزدی است. اگر شرایط خرید اموال مسروقه توسط مال خرها وجود نداشته باشد احتمال کاهش دزدی و سرقت در جامعه وجود خواهد داشت. سارقان به این دلیل که مطمئنند افرادی در جامعه هستند که اموالی که سرقت می کنند را خریداری می کنند برای کسب درآمد و فروش بیشتر دست به سرقت بیشتر می زنند و جامعه را از این حیث با خطر ارتکاب بیشتر جرم سرقت مواجه می کنند. بنابراین با توجه به این که این موضوع دارای اهمیت بسیاری است و نظارت بر این امر برای کاهش سرقت مهم است قانون گذار عمل مالخری و خرید و فروش مال سرقت شده را جرم دانسته و برای آن مجازات تعیین کرده است.

تحصیل مال مسروقه چیست؟

جرم تحصیل مال مسروقه به موجب ماده 662 قانون مجازات اسلامی جرم انگاری شده و برای آن مجازات تعیین شده است. به موجب این ماده اگر شخصی اطمینان داشته باشد که مالی از سرقت بدست آمده و آن مال را خریداری کند، دریافت کند، مخفی کند یا برای هر امری قبول کند این عمل تحصیل مال مسروقه است و جرم خواهد بود. اگر شخصی عمل تحصیل و خرید و فروش مال سرقت شده را شغل خود قرار دهد و از این طریق به امرار معاش بپردازد به بیشترین مجازات ماده 662 محکوم می گردد.

برای مثال: زمانی که یک شخص معتاد و یا شخصی که به سرقت از مکان های مختلف شهرت دارد مالی را برای فروش یا هر عنوان دیگری در اختیار دیگری قرار دهد و آن شخص نیز آن مال را بپذیرد و واقعا آن مال از سرقت بدست آمده باشد مرتکب این جرم شده و دارای مجازات است.

مجازات خرید مال مسروقه

مجازات مالخری و خرید یا فروش اموال مسروقه

ماده 662 قانون مجازات اسلامی سال 92 در رابطه با مجازات این جرم این گونه بیان می دارد:

هرکس با علم و اطلاع یا با وجود قرائن اطمینان آور به این که مال در نتیجه ارتکاب سرقت بدست آمده است آن را به نحوی از انحا تحصیل یا مخفی یا قبول نماید یا مورد معامله قرار دهد به حبس از شش ماه تا سه سال و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد. در صورتی که متهم معامله اموال مسروقه را حرفه خود قرار داده باشد به حداکثر مجازات محکوم خواهد شد.

رجوع سارق برای فروش اموال سرقت شده می تواند دلیلی برای اثبات این باشد که فرد مالخر این جرم را حرفه خود در نظر گرفته است. بر اساس ماده 317 قانون مدنی مالک مال می تواند به مال خر برای دریافت مال خود رجوع کند اگر مال خر عین مال را نداشته باشد باید قیمت مال یا مثل مال را به شاکی بپرازد.

شرایط تحقق جرم معامله اموال مسروقه

برای تحقق جرم مداخله و فروش اموال سرقتی، دو شرط باید وجود داشته باشد:

  1. شخص مرتکب، بداند و علم و اطلاع داشته باشد که مال مورد معامله سرقتی است. به‌ عبارت دیگر، علم و اطلاع از مسروقه بودن مال، شرط تحقق جرم است و اگر نداند که مال دزدی است و نسبت به این موضوع جهل داشته باشد، مسئولیت کیفری متوجه او نخواهد بود.
  2. اوضاع و احوال و قراین به گونه ای باشد که شخص بتواند احتمال مسروقه بودن مال را بدهد. منظور از اوضاع و احوال، قراینی است که ایجاد گمان، می‌کند. برای مثال: اعتیاد فردی را که قصد فروش مال را با قیمت پایین تر از قیمت واقعی آن دارد می توان دلیل بر مسروقه بودن آن دانست. هم چنین همان طور که قبلا نیز گفته شد وضع مالی ضعیف فردی که قصد فروش مقدار قابل توجهی طلا و جواهرات را دارد.

مجازات مالخری از منظر قانون مجازات اسلامی

مجازات خرید مال مسروقه در ماده 622 قانون مجازات اسلامی مشخص شده است و از این قرار است:  هر کس با علم و اطلاع یا با وجود قرائن اطمینان‌ آور به این که مال در نتیجه ارتکاب سرقت بدست آمده است آن را به نحوی از انحا ‌تحصیل یا مخفی یا قبول نماید یا مورد معامله قرار دهد به حبس از شش ماه تا سه سال و تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

بنابراین طبق این ماده هر کس از این که مالی که قصد خرید آن را دارد سرقتی است، باز هم اقدام به خرید آن نماید، مجازات خواهد شد. مجازات خرید مال مسروقه حبس از شش ماه تا سه سال و از یک تا 74 ضربه شلاق خواهد بود که قاضی با توجه به شرایط جرم میزان آن را مشخص خواهد کرد. در ادامه همین ماده آمده است که اگر کسی معامله اموال مسروقه را حرفه و شغل خود قرار داده باشد، به بیشترین میزان مجازات مندرج در ماده فوق محکوم خواهد شد.

مجازات خرید مال مسروقه

مجازات خرید مال مسروقه بدون اطلاع

در صورتی که با دلایل کافی ثابت شود که شخص خریدار از دزدی بودن مال اطلاعی نداشته است، مشمول مجازات نخواهد شد.

البته این اثبات دشوار بوده و نیاز به شواهد و قرائن این اطمینان آور و محکم پسند دارد. با این حال در صورت اثبات بی اطلاعی نیز باید کالای خریداری شده را به صاحب آن باز گرداند.

مطابق ماده 662 قانون مجازات اسلامی، علم و اطلاع از مسروقه بودن مال، شرط اصلی تحقق جرم محسوب می‌شود. بنابراین اگر خریدار نسبت به مسروقه بودن مال علم قطعی ندارد و شرایط و قرائن هم به گونه‌ ای نباشد که بتواند به مسروقه بودن مال پی ببرد، نمی توان او را به دلیل خرید اموال مسروقه به مجازات محکوم نمود.

اثبات بی خبری از مسروقه بودن مال در دادگاه کاری بسیار دشوار است. اگر فردی بدون علم و اطلاع از این موضوع که مال مسروقه است آن را معامله کند و در دادگاه محکوم شود باید از امارات و شاهدین معتبر استفاده نماید. برای مثال: فاکتور فروش معتبر خود را ارائه دهد زیرا معمولا اموالی که قیمت آن ها بسیار پایین‌ تر از قیمت اصلی است مسروقه هستند، یا این که ثابت کند مکانی که مال را در آن تهیه کرده مکان مشکوکی نبوده است، حتی با معرفی فروشنده مال می‌ تواند تا حدی از خود سلب مسئولیت نماید.

پیشنهاد ما به شما قبل از هر اقدام حقوقی یا کیفری، مشاوره رایگان با وکلای پایه یک دادگستری است که تا قبل از گرفتار شدن در دام حقوقی یا کیفری، بتوانید راه حل مناسبی را پیدا کنید. بهترین گزینه برای مشاوره حقوقی وکیل آنلاین است.

حق الوکاله مناسب

تضمین کیفیت در سریعترین زمان ممکن تا حصول نتیجه مطلوب با وکلای مجرب و متخصص
دادپویان

تیم پشتیبانی دادپویانمشاهده نوشته ها

Avatar for تیم پشتیبانی دادپویان

تیم پشتیبانی موسسه حقوقی دادپویان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *