تفاوت تفاهم نامه و توافق نامه و قرارداد
در این مقاله آشنا میشوید با: تفاوت تفاهم نامه و توافق نامه و قرارداد، تفاهم نامه چیست، کاربرد تفاهم نامه، اصول تنظیم تفاهم نامه، توافق نامه چیست، موارد توافق نامه، فرق تفاهم نامه با توافق نامه، شباهت تفاهم نامه و توافق نامه و قرارداد. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
برای مشاوره حقوقی قرارداد، می توانید با وکیل قرارداد در ارتباط باشید.
تفاهم نامه چیست؟
به سندی گفته میشود که طرفین یک قرارداد در نتیجه مذاکرات آن را تنظیم میکنند و نشان میدهد که طرفین بر روی موضوعات معینی توافق کرده و تلاش دارند تا قرارداد را به پیش ببرند.
تفاهم نامه نوعی صورت جلسه مذاکرات محسوب میشود. طرفین با امضای یادداشت تفاهم یا تفاهم نامه اگر چه سعی دارند نسبت به توافقاتی که حاصل شده از ایجاد آثار حقوقی الزام آور جلوگیری کنند ولی در عین حال نشان دهند که نسبت به مذاکرات انجام شده به یک نقطه مشترک دست یافته اند تا در ادامه مذاکرات برای انعقاد قرارداد بتوانند به آن استناد کنند.
برای تنظیم قرارداد، می توانید با وکیل تنظیم قرارداد در تماس باشید.
کاربرد تفاهم نامه
این یادداشت تفاهم در بر دارنده توافقات پایه تعهدات قراردادی است و به نوعی پیش نویس قرارداد محسوب میشود. چرا که جدیت طرفین را در انعقاد قرارداد نشان میدهد.
اصولا تفاهم نامه برای طرفین الزام آور نیست یعنی تفاهم نامه از نظر قانونی قابل استناد نیست ولی استفاده از برخی عبارات الزام آور میتواند مدعی را برای رسیدن به ادعای الزام آوری کمک کند.
تفاهم نامه به عنوان سند پشتیبان مذاکرات شفاهی طرفین قراردادی به آنها در پیکر بندی قرارداد کمک میکند و نشان میدهد که طرفین در مسیر مذاکرات قراردادی به معانی مشترکی درخصوص موضوعات قراردادی دست یافته اند که آن را مبنا و پایه تصمیمات بعدی خود قرار میدهند.
بیشترین چیزی که از یک تفاهم نامه پشتیبانی میکند موضوع رعایت اخلاق حرفه ای و حفظ اعتبار برای اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی است.
دو کاربرد عمده تفاهم نامه
- تعیین چارچوبی برای توافق نهایی طرفین در انعقاد قرارداد.
- ثبت شروط کلیدی که تا لحظه امضای تفاهم نامه مورد توافق طرفین واقع شده است.
اصول تنظیم تفاهم نامه
- اگر در تفاهم نامه که بعضی ها به آن به نوعی رضایت نامه هم گویند، خود تعهداتی را پیش بینی میکنید حتما ضمانت اجرای مرتبط با آن به ویژه ضمانت اجرای مالی را نیز در آن قید کنید.
- اگر موضوع تفاهم نامه، مشارکت در انجام پروژه میباشد، حتما از طرف مقابل خود تعهد حسن انجام کار به همراه ضمانت را اخذ نمایید.
- صرف وجود تفاهم نامه همکاری میان دو نفر، دلیل موجهی نیست که تمامی اطلاعات حساس کاری خود را در اختیار طرف مقابل قرار دهید.
- بند حفظ محرمانگی را در تفاهم نامه خود حتما قید کنید و برای نقض آن ضمانت اجرا قرار دهید.
توافق نامه چیست؟
تفاهم نامه برای طرفین ایجاد التزام قانونی نمیکند ولی توافق نامه سندی مکتوب است که برای طرفین ایجاد التزام میکند اما رسمیت آنها از یک قرارداد کمتر است.
توافق نامه ها دارای جزئیات بیشتری نسبت به تفاهم نامه ها هستند و تغییر شروط و بندهای توافقنامه اصولا امکان پذیر نیست و آن چه در یک موافقت نامه درج میشود اغلب عینا در بندهای قرارداد اما به صورت کامل تر ذکر می شود.
در این مرحله سند نزاکتی که همان تفاهم نامه است کمی قوام پیدا می کند و اصول و روش های اجرایی کلی آن نیز مورد توافق قرار می گیرد، در این مرحله طرفین توافق نامه، تفاهم پیشین را از یک اصول کلی و نظری به یک ماموریت اجرایی تبدیل نموده و راه کارهایی ایجاد، عرضه و توسعه را مورد بررسی قرار می دهند. پس از این و قبول توافقات، نوبت به انعقاد قرارداد می رسد.
موارد توافق نامه
- مدت اعتبار.
- طرفین توافق نامه.
- صلاحیت رسیدگی به اختلافات و قانون حاکم.
- شرایط لغو تعهدات قراردادی و ضمانت اقدامات.
- شرح مختصری از نقشها و مسئولیتها و تعهدات طرفین.
- هدف از توافق نامه و شرح مختصری از موضوع و محدوده کاری.
- تعهدات مالی در صورتی که توافق محقق شده و به انعقاد قرارداد رسمی موکول نشده باشد.
فرق تفاهم نامه با توافق نامه
تفاوت مهم توافق نامه و تفاهم نامه در الزام آوری آنهامی باشد. همان طور که ذکر شد تفاهم نامه برای طرفین ایجاد التزام قانونی نمیکند ولی توافق نامه سندی است که برای طرفین ایجاد التزام میکند و طرفین می توانند برای اثبات ادعاهای خود به توافق نامه ها استناد نمایند.
در عین حال نقض تفاهم نامه بیشتر به اعتبار و وجهه طرفین مذاکرات قراردادی لطمه می زند تا این که برای آنها مسئولیت های حقوقی به همراه داشته باشد.
شباهت تفاهم نامه و توافق نامه
طرفینی که در نتیجه مذاکرات این اسناد را تنظیم و امضا میکنند یکسان هستند و از طرفی هم تفاهم نامه و هم توافق نامه دارای قالب خاص و استانداردی هستند یعنی باید اصول اولیه تنظیم یک سند حقوقی در مورد هر یک رعایت شود حتی اگر ضمانت اجراهای متفاوتی داشته باشند.
نکته بسیار مهمی که نباید از نظر دور داشت این است که صرف انتخاب عنوان ملاکی برای تعیین نوع سند تنظیمی بین طرفین نیست بلکه ملاک تفسیر این که سند تنظیمی بین طرفین محتوای توافقی است که به صورت مکتوب درآمده است.
قرارداد چیست؟
قرارداد یا عقد طبق ماده 183 قانون مدنی عبارت است از این که: یک یا چند نفر در مقابل یک یا چند نفر دیگر تعهد به امری نمایند و مورد قبول آنها قرار گیرد.
بر اثر عقد میان دو طرف، یک رابطه جدید حقوقی برقرار می شود و طرفین با توجه به موضوع قرارداد نسبت به یک دیگر باید تعهداتی را انجام دهند. توافق دو یا چند نفر جز اصلی تعریف قرارداد است. برای مثال: در خرید ملک یا آپارتمان دو نفر توافق می کنند که یکی (فروشنده) ملک خود را به دیگری (خریدار) بدهد و دیگری در قبال آن پولی به فروشنده پرداخت کند.
قصد و رضایت درونی دو طرف بر انتقال مال یا انجام کاری برای وقوع یک قرارداد کفایت می کند و زمانی که دو طرف با اراده آزاد بر موضوعی توافق کنند، ملزم به رعایت آن می شوند و پس از آن در حق طرفین و افرادی که جانشین آنها می شوند (قائم مقام قانونی) نیز موثر است و نیاز به هیچ گونه تشریفاتی ندارد، اما نکته مهم این است که قانون گذار به لحاظ مصالح اجتماعی شرایطی را به موارد فوق افزوده است که در بعضی مواقع بدون توجه به آن شرایط و تشریفات، مراجع قانونی از پذیرش قرارداد خودداری خواهند نمود.
کلام آخر در مورد تفاهم نامه و توافق نامه و قرارداد
اگر چه در ظاهر ممکن است مفاهیم تفاهم نامه و توافق نامه و قرارداد دارای معانی یکسان باشند اما هر کدام در مواردی خاص به کار می رود.
تفاهم نامه چشم اندازی از مذاکرات طرفین است برای زمانی که بخواهند انعقاد قرارداد کنند و اصلا تعهد آور نیست، بر خلاف توافق نامه یا موافقت نامه و قرارداد که اگر چه با هم در مواردی متفاوت هستند اما مسئولیت آور و تعهد آور است.
در صورت هرگونه مشاوره حقوقی راجع به دعاوی حقوقی و دعاوی کیفری می توانید با وکیل آنلاین یا وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان در سریعترین زمان ممکن، مشاوره حقوقی تلفنی یا مشاوره حقوقی حضوری داشته باشید.
ضمن مشورت با وکیل پایه یک دادگستری، سوال حل نشده ای برای شما باقی نمیماند. ضمن اینکه مشاوره با وکیل کارکشته دادپویان، با بیش از سیزده سال تجربه حرفه ای در تمام زمینه های حقوقی و کیفری، تمام راهکارهای لازم را به شما ارائه میدهند و اگر نیازی به تنظیم لایحه، تنظیم شکواییه، تنظیم دادخواست یا تنظیم اظهارنامه شد، وکیل میتواند آنرا برای شما تنظیم نماید و یا در صورت لزوم، میتوانید با اعطای وکالت نامه به وکیل انلاین، صفر تا صد پرونده را برای شما انجام دهند. مشاوره حقوقی آنلاین بهترین روش جهت مشاوره با وکیل پایه یک است.
طراحی سایت موسسه حقوقی دادپویان به گونه ای است که در سریعترین زمان ممکن و به راحتی بتوانید از مشاوره حقوقی با وکیل استفاده کنید.
دادپویان حامی شما عزیزان و بهترین موسسه حقوقی است که با بیش از سیزده سال تجربه فعالیت های حقوقی و با بیش از سی وکیل پایه یک، به صورت تخصصی مشاوره حقوقی میدهد و وکالت میکند.
به عنوان مثال، چهار وکیل ملکی دارد که صرفا فعالیت و تمرکز خود را در حوزه دعاوی ملکی گذاشته اند. پنج وکیل اداره کار دارد که صرفا تمرکز آنها دعاوی اداره کار است و به همین منوال دعاوی دیگر.
در صورت تمایل میتوانید پادکست جنایی دادپویان را هم دنبال کنید. این پادکست روایت پرونده های جنایی ایرانی است که به موسسه حقوقی دادپویان ارجاع شده است.
مهم ترین مقالات حقوقی دادپویان شامل: طنز حقوقی، رادیو حقوقی، کلیپ حقوقی، پکیج حقوقی، بسته حقوقی، بیمه حقوقی، فیلم حقوقی است که میتوانید در سایت حقوقی دادپویان مطالعه نمایید.
بهترین موسسه حقوقی در تهران و ایران، مشاوره با وکیل های مجرب و با تجربه، بهترین وکیل پایه یک در تهران و شهرستان، مجرب ترین وکیل خاورمیانه، باهوش ترین وکیل پایه یک دادگستری، آدرس دفتر وکالت در تهران، مشاوره با وکیل پایه یک تهران و شهرستان، وکیل مجرب، بهترین وکیل آنلاین در تمام نقاط ایران، شماره وکیل با تجربه در تمام منطقه های تهران، شماره وکیل پایه یک دادگستری شهرری و شمیرانات، مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل، عریضه نویسی آنلاین با با تجربه ترین وکلای ایران، وکیل دادگستری خوب، مشاوره با وکیل دادگستری تهران، وکیل تهران فوری، مشاوره حقوقی فوری و ارزان، فوری ترین و ارزان ترین تنظیم دادخواست، مشاوره حقوقی با وکیل، مشاوره حقوقی تصویری، مشاوره حقوقی رایگان، مشاوره حقوقی آنلاین، مشاوره حقوقی شبانه روزی، مشاوره حقوقی فوری، پادکست ایرانی، پادکست فارسی، پادکست واقعی، پادکست رایگان، پادکست جدید، پادکست کیفری، پادکست حقوقی، خفاش شب، فرید بغلانی، فیلم اعدام محمد بیجه در پاکدشت، عکس خفاش شب، لحظه اعدام محمد بیجه، پادکست های جنایی، پادکست جنایی رایگان، پادکست جنایی جدید را با دادپویان دنبال کنید. ضمنا شما میتوانید از طنز حقوقی، کلیپ حقوقی، کلیپ کیفری، کلیپ جنایی، کلیپ قانونی، کلیپ قانون، رادیو حقوقی هم در قسمت رادیو استفاده کنید. امیر هاشمی مدیر سایت موسسه حقوقی دادپویان است. اینستاگرام حقوقی و اینستاگرام وکیل را هم دنبال کنید. استفاده از طنز هم موجب خوشحالی شما خواهد شد.
بدون دیدگاه