اعتراض ثالث در دادرسی مدنی

اعتراض ثالث در دادرسی مدنی

در این مقاله آشنا میشوید با: اعتراض ثالث در دادرسی مدنی، انواع اعتراض ثالث، اعتراض ثالث اجرایی، شرایط اعتراض ثالث اجرایی، مهلت دادخواست ثالث اجرایی، آثار اعتراض ثالث و مرجع و شرایط رسیدگی به اعتراض ثالث. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

برای مشاوره حقوقی، می توانید با موسسه وکالت دادپویان در تماس باشید.

اعتراض ثالث چیست؟

یکی از روش های اعتراض به احکام دادگاه ها، اعتراض شخص ثالث است. وقتی که شخص ثالثی نسبت به پرونده ای که در دادگاه مطرح است و یا مختومه شده است، چنان چه آن شخص ثالث ذی نفع در مورد آن پرونده باشد، می تواند به عنوان ثالث به این موضوع اعتراض کند.

اعتراض ثالث در دادرسی مدنی

 طبق ماده 417 قانون آیین دادرسی مدنی: اگر در خصوص دعوایی، رایی صادر شود که به حقوق اشخاص ثالث خللی وارد آورد و آن شخص یا نماینده او در دادرسی که منتهی به صدور رای شده است به عنوان اصحاب دعوا دخالت نداشته باشد، می تواند نسبت به آن رای اعتراض نماید.

انواع اعتراض

اعتراض ثالث اصلی

در صورتی است که رایی از دادگاه یا داوری صادر شده و شخصی که به عنوان یکی از طرفین دعوا، در دعوا دخالت نداشته و رای صادره را مخل حقوق خود می­ داند، به رای صادره اعتراض می ­کند.

اعتراض ثالث طاری

در صورتی است که به هنگام رسیدگی به دعوایی، رای صادره از مرجع دیگر به عنوان دلیل اثبات ادعا از سوی یکی از طرفین ارائه می ­شود. طرفی که رای را به عنوان دلیل ارائه کرده است در رای صادره پیشین، طرف دعوای اعتراض ثالث بوده است. طرف دیگر دعوای مطروحه که رای ارائه شده را مخل حقوق خود می ­داند، به عنوان ثالث به رای صادره اعتراض می­ کند.

اعتراض ثالث اجرایی

به طور کلی اگر دادگاهی در مقام تامین خواسته یا اجرای حکم قطعی مال منقول یا غیر منقول از محكوم عليه را توقیف نماید و شخص ثالثی نسبت به این مال ادعای حق داشته باشد. راهکار اعلام ادعا و درخواست رسیدگی طرح دعوی اعتراض ثالث اجرایی است.

به عبارتی دیگر هرگاه نسبت به مال منقول یا غیر منقول یا وجه نقد توقیف شده شخص ثالث اظهار حقی نماید اگر ادعای مزبور مستند به حکم قطعی یا سند رسمی باشد که تاریخ آن مقدم بر تاریخ توقیف است، توقیف رفع می‌شود در غیر این صورت عملیات اجرایی تعقیب می‌گردد و مدعی حق برای جلوگیری از عملیات اجرایی و اثبات ادعای خود می‌تواند به دادگاه شکایت کند.

شرایط اعتراض ثالث اجرایی

  • در هر صورت مدعی باید به دادگاه صادر کننده دستور توقیف یا مجری رای مراجعه کند.
  • دادخواست در هر صورت باید علیه هر دو طرف پرونده (محکوم له و محكوم عليه) طرح شود.
  • در صورتی که ادعا مستند به سند رسمی با حکم قطعی با تاریخ مقدم بر تاریخ توقیف نباشد لازم به شکایت است.
  • «بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی» برای اعتراض ثالث تقدیم دادخواست لازم است.
  • در صورتی که مدعی دارای سند رسمی باشد یا ادعا مستند به حکم قطعی با تاریخ مقدم بر تاریخ توقیف باشد توقیف رفع می گردد.

مهلت دادخواست ثالث اجرایی

برخلاف ورود ثالث اصلی و تبعی که باید در جریان رسیدگی و قبل از ختم رسیدگی انجام پذیرد، دعوای اعتراض ثالث در قانون آیین دادرسی مدنی مقید به مهلتی نشده است. چرا که حکم به او، ابلاغ نمی شود و در جلسات دادرسی صدور رای مورد اعتراض نیز حضور ندارد. در نتیجه اعتراض ثالث دارای مهلتی نیست و ثالث می تواند در هر زمان نسبت به رای اعتراض نماید.

آثار اعتراض ثالث

اعتراض ثالث بر اجرای حکم، اثر تعلیقی ندارد. به این معنی که اعتراض ثالث باعث نمی‌شود که اجرای رای دادگاه متوقف شود تا نتیجه‌‌ اعتراض مشخص گردد. بلکه حکم کماکان اجرا می‌شود تا زمانی که نتیجه‌ قطعی اعتراض ثالث روشن گردد.

اعتراض ثالث در دادرسی مدنی

البته اگر دادگاه تشخیص دهد که اجرای حکم ممکن است ضرر و زیان غیر قابل جبرانی برای شخص ثالث ایجاد کند، با دریافت تضمین مناسب از شخص ثالث (مثلا ضمانت‌ ­نامه‌ بانکی یا سند مال غیر منقول)، اجرای حکم را برای مدت معینی به‌ تاخیر می‌اندازد تا تکلیف اعتراض ثالث روشن شود.

درصورتی‌که دادگاه پس از رسیدگی، تشخیص دهد که اعتراض ثالث وارد است، آن قسمت از حکم را که مورد اعتراض قرار گرفته نقض می‌کند و اگر مفاد حکم غیر قابل تفکیک باشد، تمام آن را لغو می‌کند.

برای مشاوره با وکیل، می توانید با بهترین وکیل تهران در تماس باشید.

مرجع و شرایط رسیدگی به اعتراض ثالث

مرجع رسیدگی به دادخواست‌های اعتراضی همان دادگاهی است که حکم اصلی در آن صادر شده است، به عبارت دیگر اگر دعوای اولیه که حکم برای آن صادر شده است در دادگاه کیفری باشد، برای اعتراض باید به دادگاه کیفری مراجعه کرد.

رسیدگی به دادخواست اعتراضی، مانند دادخواست اصلی است و همان مراحل در بررسی دادخواست و مدارک انجام می‌شود بنابراین امکان خوانده شدن مجدد طرفین دادگاه اصلی به دادگاه اعتراضی نیز وجود دارد.

و اما در مورد شرایط رسیدگی به اعتراض، بسته به نوع اعتراض، شخصی که به نتیجه صادر شده از دادگاه معترض است باید مدارک کامل خود را برای اثبات حق به دادخواست پیوست کند. شخص محکوم و شخصی که حکم به نفع او صادر شده است در دادگاه اعتراضی، هر دو خوانده هستند و حضور آن‌ ها در جلسات دادرسی الزامی است. تا زمان اعلام نتیجه دادگاه اعتراضی، هیچ کدام از طرفین حقی در مورد نتیجه دادگاه قبلی ندارند.

در صورت هرگونه مشاوره حقوقی راجع به دعاوی حقوقی و دعاوی کیفری می توانید با وکیل آنلاین یا وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان در سریعترین زمان ممکن، مشاوره حقوقی تلفنی یا مشاوره حقوقی حضوری داشته باشید.

ضمن مشورت با وکیل پایه یک دادگستری، سوال حل نشده ای برای شما باقی نمیماند. ضمن اینکه مشاوره با وکیل کارکشته دادپویان، با بیش از سیزده سال تجربه حرفه ای در تمام زمینه های حقوقی و کیفری، تمام راهکارهای لازم را به شما ارائه میدهند و اگر نیازی به تنظیم لایحه، تنظیم شکواییه، تنظیم دادخواست یا تنظیم اظهارنامه شد، وکیل میتواند آنرا برای شما تنظیم نماید و یا در صورت لزوم، میتوانید با اعطای وکالت نامه به وکیل انلاین، صفر تا صد پرونده را برای شما انجام دهند. مشاوره حقوقی آنلاین بهترین روش جهت مشاوره با وکیل پایه یک است.

طراحی سایت موسسه حقوقی دادپویان به گونه ای است که در سریعترین زمان ممکن و به راحتی بتوانید از مشاوره حقوقی با وکیل استفاده کنید.

دادپویان حامی شما عزیزان و بهترین موسسه حقوقی است که با بیش از سیزده سال تجربه فعالیت های حقوقی و با بیش از سی وکیل پایه یک، به صورت تخصصی مشاوره حقوقی میدهد و وکالت میکند.

به عنوان مثال، چهار وکیل ملکی دارد که صرفا فعالیت و تمرکز خود را در حوزه دعاوی ملکی گذاشته اند. پنج وکیل اداره کار دارد که صرفا تمرکز آنها دعاوی اداره کار است و به همین منوال دعاوی دیگر.

در صورت تمایل میتوانید پادکست جنایی دادپویان را هم دنبال کنید. این پادکست روایت پرونده های جنایی ایرانی است که به موسسه حقوقی دادپویان ارجاع شده است.

مهم ترین مقالات حقوقی دادپویان شامل: طنز حقوقی، رادیو حقوقی، کلیپ حقوقی، پکیج حقوقی، بسته حقوقی، بیمه حقوقی، فیلم حقوقی است که میتوانید در سایت حقوقی دادپویان مطالعه نمایید.

تیم پشتیبانی دادپویانمشاهده نوشته ها

Avatar for تیم پشتیبانی دادپویان

تیم پشتیبانی موسسه حقوقی دادپویان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *