شکواییه چیست
در این مقاله با عناوینی چون، شکواییه چیست، تنظیم شکواییه، بزه و بزه دیده و بزه کار، شاکی کیست، مدعی خصوصی، متشاکی کیست، متهم کیست، مجرم کیست، مرحل رسیدگی شکواییه آشنا شوید.
در صورت هرگونه سوال راجع به شکواییه می توانید با وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان به صورت تلفنی یا حضوری مشاوره حقوقی داشته باشید.
رزرو آنلاین وقت مشاوره
شکواییه نوعی سند حقوقی می باشد که زمانی که شخصی توسط فردی، موجب بروز خسارت و ضرر و زیانی شده است، شاکی (کسی که ضرر دیده است) با تهیه فرم و یا برگه مخصوصی که پیش تر شرایط آن را میگوییم شکایت کیفری خود را مطرح و در آن نوشته. که مخاطب آن دادستان می باشد،را تحویل دادسرا می دهد برای تعیین و تکلیف و احیای حق و حقوق خویش.
تنظیم شکواییه (دانلود نمونه فرم شکواییه)
شکواییه خود قواعدی دارد که باید تمامی اصول و قواعد آن برای ثبت و رسیدگی آن رعایت شود که ما به صورت موردی آن را بیان و توضیح می دهیم.
برای دانلود نمونه فرم شکواییه به لینک آن مراجعه کنید. نمونه فرم شکواییه
بزه و بزه دیده و بزه کار
ابتدا معنی بزه را توضیح می دهیم، (بزه) یعنی جرم و هر عملی که طبق قانون برایش جرم در نظر گرفته شده باشد.و حال (بزه دیده) یعنی کسی که جرم نسبت به آن شخص صورت گرفته است. (بزه کار) یعنی کسی که جرم را انجام داده است را گویند.
طبق ماده 10 قانون آیین دادرسی کیفری بزه دیده به کسی گفته می شود که از وقوع جرم متحمل ضرر و زیان شده است که این ضرر می تواند جانی، مالی یا معنوی باشد.بنابراین هر فردی که از وقوع جرم آسیب دیده باشد، (بزه) دیده است چه شکایت کرده باشد چه شکایت نکرده باشد.
شاکی کیست
بزه دیده ای که بابت وقوع جرمی از مجرم ضرور و زیان و آسیبی دیده باشد، و در محاکم قضایی بابت آن شکایت مطرح نماید را شاکی می گویند. پس بزه دیده ای که که طرح شکایت در محاکم را نماید شاکی گویند. در ماده 10 قانون آیین دادرسی کیفری نیز آمده است در صورتی که بزه دیده تعقیب متهم را درخواست کند شاکی نامیده می شود.
مدعی خصوصی
دعاوی کیفری علاوه براین که می توانند جرم باشند می تواند خساراتی را به بار بیاورد، و زمانی که شاکی آن خسارات را هم مطالبه نماید در این جا می شود مدعی خصوصی و اما خسارات ناشی از این دعاوی را می توان در دادگاه حقوقی و هم در دادگاه کیفری که هرکدام احکام و شرایط خاص به خود را دارند را اقامه نمود.
متشاکی کیست
متشاکی کسی هست که در مقابل شاکی قرار می گیرد. کسی می باشد که شاکی از او شکایت کرده و از محاکم قضایی تعقیب و رسیدگی به آن را می خواهد.که در دعاوی کیفری از آن به عنوان متشاکی یا مشتکی عنه نام برده می شود که برای ثبت این شکایت یک سری اطلاعات به مراجع قضایی ارائه نماید.
متهم کیست
کسی را که مضنون به ارتکاب جرمی از او باشیم را متهم می گویند و چنانچه برعلیه آن شخص دلایل و مدارکی باشد و حتی شاهدی باشد که جرمی انجام داده است وی متهم است تا قبل از حکم قطعی. و اگر قاضی پرونده با توجه به دلایل و مستندات و شهادت شهود و علم خود به این نتیجه رسیده باشد که متهم آن جرم را انجام داده است در مورد مجازات او تصمیم می گیرد و در اینجا مجرم شناخته می شود.
مجرم کیست
زمانی فردی مجرم شناخته می شود که حکم قطعی برای آن صادر شده باشد و به مرحله ثبوت رسیده باشد که جرم انتسابی را وی انجام داده است. و زمانی که جرم در دادگاه صالح علیه متهم اثبات گردید وی مجرم می باشد.
زمانی که اعمال متهم در شک و شبهه باشد نمی توان وی را مجرم خطاب کرد زیرا این عمل مخالف حقوق شهروندی و حقوق شخص می باشد.
مراحل رسیدگی شکواییه
شکوایه کیفری معمولا به دلیل اثبات کردن یک جرم کیفری. که نسبت به اثبات کردن دعواهای حقوقی. روند و مراحل طولانی تری نسبت به دادخواست های حقوقی را دارد. و دلیل این پیچیدگی و سختی بیشتر در شکواییه کیفری این می باشد. که قرار است برای مشتکی در صورت که مجرم شناخته شود. مجازاتی را در نظر و وی را محکوم نمایند.
شکواییه ابتدا در دادسرا و پس از تایید به دادگاه ارسال می شود. و شاکی باید در دادگاه با استناد به دلایل و مستدات و شاهدین خود حرف ها و خواسته خود را اثبات نماید. و بعد از آن که قاضی تمامی موارد را سنجید چنان چه رای به نفع شاکی صادر کرد. در این جا متشاکی می تواند اعتراض به رای کند. و رای به دادگاه تجدید نظر ارسال می شود.
چنانچه در دادگاه تجدید نظر رای اولیه مجدد تایید شد. جرم سنگین تری بر ضرر متهم صادر می شود. ولیکن اگر رای رد و نقض شد. در این جا متهم می تواند از شاکی شکایت کرده. و اعاده حیثیت و جبران ضرر و زیان و غرامت کند.
پیشنهاد ما به شما قبل از هر اقدام حقوقی یا کیفری، مشاوره رایگان با وکلای پایه یک دادگستری است که تا قبل از گرفتار شدن در دام حقوقی یا کیفری، بتوانید راه حل مناسبی را پیدا کنید. بهترین گزینه برای مشاوره حقوقی وکیل آنلاین است.
بدون دیدگاه