سرقت تعزیری

سرقت تعزیری

در این مقاله با سرقت تعزیری، شرایط سرقت تعزیری، عناصر جرم، تاثیر نوع سرقت، سرقت تعزیری ساده، سرقت تعزیری مشدد و مجازات های جرم سرقت تعزیری آشنا شوید.

در صورت هرگونه سوال راجع به سرقت تعزیری می توانید با وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان به صورت تلفنی یا حضوری مشاوره حقوقی داشته باشید.

رزرو آنلاین وقت مشاوره

با انتخاب وکیل برگزیده دادپویان با بهترین وکیل پایه یک متناسب با موضوع خود مشاوره بگیرید.
دادپویان

بر اساس قانون مجازات اسلامی، یکی از انواع تقسیم بندی های سرقت، سرقت تعزیری در مقابل سرقت حدی است. با این توضیح که اگر سرقتی مشمول شرایط سرقت حدی نباشد، با رعایت شرایطی می توان آن را سرقت تعزیری نامید که مجازات تعزیر مرتکب را نیز در پی خواهد داشت.

سرقت تعزیری به نوعی از سرقت گفته می شود که سرقت حدی نبوده و در صورت وجود شرایط خاصی ، سرقت تعزیری نامیده می شود، پس سرقتی که شرایط سرقت حدی را نداشته باشد، سرقت تعزیری خواهد بود.

سرقت تعزیری

شرایط سرقت تعزیری

درباره شرایط سرقت تعزیری در ماده 651 قانون مجازات اسلامی، بخش تعزیرات آمده است که هرگاه سرقت جامع شرایط حد نباشد ( سرقت حدی نباشد) ولی مقرون به تمام پنج شرط ذیل باشد، سرقت تعزیری خواهد بود.

  • اگر سرقت در شب باشد.
  • سارقین دو نفر یا بیشتر باشند.
  • یک یا چند نفر از آنها حامل سلاح ظاهر یا مخفی بوده باشند. منظور از سلاح موارد زیر است:
  • الف-انواع سلاح گرم از قبیل تفنگ و نارنجک
  • ب-انواع سلاح سرد از قبیل قمه، شمشیر ، کارد، چاقو و پنجه بوکس
  • ج- انواع سلاح سرد جنگی مشتمل بر کارکردهایی که در سنگر نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران یا مشابه آنها و سر نیزه های قابل نصب بر روی تفنگ ، انواع اسلحه شکاری شامل تفنگ های ساچمه زنی، تفنگ های مخصوص بیهوش کردن جانداران و تفنگ های ویژه شکار حیوانات آبزی
  • سارق از دیوار بالا رفته باشد، یا حرز را شکسته ( یعنی مکانی متناسبی که عرفا مال برای جلوگیری از سرقت در آن نگهداری می شود را از بین ببرد و مال را بردارد ) یا کلید بسازد یا اینکه از عنوان یا لباس ماموران دولتی استفاده کند و یا برخلاف حقیقت خود را مامور دولتی مثلا پلیس معرفی کند یا در جایی که محل سکنی یا مهیا برای سکنی یا توابع آن است، سرقت کرده باشد.
  • سارق یا سارقان در حین سرقت به کسی آزار رسانده باشند و یا تهدید کرده باشند.

عناصر جرم

عنصر مادی جرم:

عنصر مادی در جرم سرقت ربودن مال منقول می باشد. ربودن یعنی تصرف سارق نسبت به مال منقول دیگری بدون رضایت مالک یا متصرف آن خواهد بود.در تحقق این بخش از عنصر مادی بزه سرقت منوط به این است که سارق، مال منقول مورد نظر را از محل سرقت خارج کرده باشد.

عنصر روانی جرم:

عنصر روانی در سرقت تعزیری دارای دو شرط است: اولا: وقوع رفتار مجرمانه یا عمل سرقت از میل و اراده آگاهانه شخص مرتکب سرزده باشد. دوما: عمل مجرمانه یا سرقتی که واقع شده است توام با سوء نیت مرتکب بوده باشد.

سرقت تعزیری

تاثیر نوع سرقت

همچنین سرقت تعزیری به دلیل وقوع جرم دزدی در زمان و مکان خاصی است که به مجازات آن حالت مشدده داده و کیفر و مجازات سنگین تری را بر مرتکب تحمیل می دارد. مانند وقتی که سرقت تعزیری توسط سارقی انجام شده باشد که مستخدم بوده و مال مخدوم خود را برباید.

یا مانند آنکه سارق از محل و مکانی که زلزله رخ داده یا منطقه جنگی می باشد دزدی و سرقت نماید. که در فروض مختلفی که در قانون وجود دارد، میزان و مدت حبس افزایش یافته یا موجبات تخفیف از بین رفته در برخی موارد نوع و ماهیت جرم ارتکابی دچار دگرگونی شده و مرتکب به مجازات اعدام محکوم می شود. مانند مواد ۶۵۳ و ۶۵۴ کتاب پنجم.

جرم سرقت تعزیری از نظر قابل گذشت بودن

نظر به قوانین و مقررات مدون جزایی، یعنی قانون مجازات اسلامی و قانون کاهش مجازات حبس تعزیری، چنانچه سرقت تعزیری از انواع سرقتهای مندرج در ماده ۱۱ باشد، به شرط رعایت نصاب مالی مندرج در این ماده و عدم وجود سوء پیشینه و سابقه کیفری موثر برای مرتکب، جزو جرایم قابل گذشت محسوب خواهند شد. لذا چنانچه سرقت تعزیری شامل مواد مرقوم نباشد یا شامل مواد مذکور باشد، ولیکن نصاب مالی مال موضوع جرم رعایت نشده یعنی مال مسروقه دارای ارزشی بیشتر از آن نصاب باشد، یا مرتکب دارای سابقه کیفری موثر باشد، جزو جرایم غیرقابل گذشت محسوب می گردد.

سرقت تعزیری ساده

می توان گفت سرقت ساده به سرقتی گفته می شود که تحت شرایط خاصی واقع نشود. به طور مثال مسلحانه نباشد، در شب واقع نشده باشد، فرد سارق به تنهایی اقدام به سرقت کرده باشد و… مثلا فردی گوشی موبایل شما را به روش ساده به سرقت می برد. این مورد می شود سرقت ساده.

سرقت تعزیری

سرقت تعزیری مشدده

سرقت تعزیری مشدده به سرقتی گفته می شود که با ۵ شرط همراه باشد. قانون گذار در ماده ۶۵۱ قانون تعزیرات از این ۵ شرط نام برده است، که مادر بالا در قسمت شرایط سرقت تعزیری در مورد آن توضیحاتی را دادیم.

مجازات های جرم سرقت تعزیری

  • سرقت مقرون به آزار و یا مسلح بودن سارق: حبس از ۳ ماه تا ۱۰ سال و شلاق تا ۷۴ ضربه.
  • سرقت مسلحانه گروهی در شب: حبس از ۵ تا ۱۵ سال و شلاق تا ۷۴ ضربه.
  • راهزنی: ۳ تا ۱۵ سال حبس و شلاق تا ۷۴ ضربه.
  • کیف زنی و یا جیب بری: حبس از یک تا ۵ سال و تا ۷۴ ضربه شلاق.
  • سرقت وسایل و تاسیسات عمومی: حبس از یک تا ۵ سال.

پیشنهاد ما به شما قبل از هر اقدام حقوقی یا کیفری، مشاوره رایگان با وکلای پایه یک دادگستری است که تا قبل از گرفتار شدن در دام حقوقی یا کیفری، بتوانید راه حل مناسبی را پیدا کنید. بهترین گزینه برای مشاوره حقوقی وکیل آنلاین است.

حق الوکاله مناسب

تضمین کیفیت در سریعترین زمان ممکن تا حصول نتیجه مطلوب با وکلای مجرب و متخصص
دادپویان

تیم پشتیبانی دادپویانمشاهده نوشته ها

Avatar for تیم پشتیبانی دادپویان

تیم پشتیبانی موسسه حقوقی دادپویان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *