دیه ماه حرام

دیه ماه حرام

در این مقاله آشنا میشوید با: دیه ماه حرام، تغلیظ دیه، افزایش دیه در محاسبه دیه، تغلیظ دیه به غیر ماه های حرام، شرایط افزایش دیه، معیار شروع ماه های حرام، مقدار و نحوه محاسبه دیه در ماه حرام. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

تعریف دیه

به موجب تعریفی که قانون مجازات اسلامی از دیه ارائه کرده است، دیه به مالی گفته می شود که در صورت ارتکاب جرم و صدمه رساندن به جان یا اعضای بدن فرد دیگری، باید به خود آن فرد و یا اولیای دم (در صورت فوت او) پرداخته شود. میزان و مبلغی که برای دیه کامل یک فرد باید پرداخته شود را هر سال قوه قضاییه اعلام می کند که با توجه به تورم، هر ساله شاهد افزایش نرخ دیه آن سال هستیم.

دیه ماه حرام

اما در کنار نرخ دیه در ماه های عادی ، مبلغی هم برای دیه در ماه های حرام تعیین می شود که از دیه آن سال بیشتر است و به همین خاطر است که گفته می شود دیه تغلیظ شده و یا افزایش یافته است که این امر ریشه در شریعت اسلام (فقه) و قانون مجازات اسلامی دارد.

برای اطلاع از دیه سال 1402 کلیک کنید.

تغلیظ دیه

بر اساس قانون مجازات اسلامی، یکی از موارد و شرایطی که سبب می شود مقدار دیه افزایش پیدا کرده و به اصطلاح تغلیظ شود، آن است که قتلی در ماه های حرام اتفاق افتاده باشد و به دلیل حرمتی که برای این ماه ها در نظر گرفته شده است، در صورت وجود شرایط قانونی لازم، مرتکب باید مبلغی بیشتر از نرخ مصوب دیه همان سال ، به طرف مقابل خود بپردازد.

در خصوص محاسبه دیه در ماه های حرام باید گفت مبلغی که برای افزایش دیه در نظر گرفته شده است، به میزان یک سوم بیشتر از نرخ دیه همان سال است.

افزایش دیه در محاسبه دیه

قبل از این که به توضیح مفهوم تغلیظ یا افزایش دیه در ماه حرام بپردازیم، خوب است فلسفه و تاریخچه افزایش دیه انسان در ماه حرام را بررسی کنیم و از آن جهت که این مطلب ریشه در اسلام دارد، با توجه به تاریخ زندگی اعراب زمان جاهلیت که عادت به کشتار و غارت داشتند، اسلام حکم نمود تا در ماه هایی از سال، کشتار و جنگ ممنوع باشد تا مردم بتوانند لااقل ماه هایی از سال را در آرامش زندگی کنند.

همین مطلب سبب شده که چهار ماه قمری را به نام ماه حرام شناسایی کنند که قتل و کشتار در آن با ممنوعیت جدی تری مواجه بشود و در صورت وقوع انواع قتل، مجازاتی به مراتب سنگین تر، بر مرتکب قتل عمدی بر مرتکب اعمال بشود.

برای مشاوره حقوقی دیه، می توانید با وکیل دیه در تماس باشید.

دیه ماه حرام

در قرآن کریم نیز خداوند این حکم را مورد تایید قرار داده است و بر حرمت ماه های حرام تاکید نموده است که این ماه های حرام شامل ذی حجه، ذی قعده، محرم و رجب هستند. در این ماه ها، به اصطلاح فقهی و حقوقی دیه تغلیظ می شود و افزایش پیدا می کند.

در بیان مفهوم تغلیظ دیه می توان گفت تغلیظ به معنای غلیظ کردن، شدید کردن، قوی کردن و سخت و درشت ساختن آمده است، به این معنا که دیه افزایش می یابد و مقدار آن بیشتر می شود. بنابراین، ماه حرام بر خلاف آنچه تصور می شود، صرفا شامل ماه محرم نیست و سه ماه رجب، ذی حجه و ذی قعده را نیز شامل می شود.

تغلیظ دیه به غیر ماه های حرام

افزایش دیه، مختص ماه های حرام نیست. علاوه بر ماه های حرام، در شرایطی که جنایتی در حرم مکه مکرمه نیز رخ داده باشد، تغلیظ دیه موضوعیت پیدا می کند.

البته به موجب ماده 555 قانون مجازات اسلامی، این موضوع صرفا در محدوده حرم کعبه است و سایر مکان های متبرکه از جمله حرم ائمه معصومین را شامل نخواهد شد.

برای مشاوره حقوقی دیه، می توانید با وکیل دیه در تماس باشید.

شرایط افزایش دیه

شرط اول اینکه بر اساس ماده 555 قانون مجازات اسلامی، هر گاه عمل مرتکب قتل و هم چنین فوت شخص هر دو در یکی از ماه های حرام یعنی ماه محرم، رجب، ذی حجه و ذی قعده اتفاق افتاده باشد، خواه قتل عمدی بوده باشد و یا غیر عمدی، دیه تغلیظ خواهد شد.

یعنی هم عمل قتل توسط مرتکب و همچنین فوت شدن شخص مجنی علیه ( مقتول ) در یکی از ماه های حرام رخ داده باشد. بنابراین اگر جنایت در یک ماه حرام اتفاق افتاده باشد ولی منجر به فوت در لحظه نشده و مقتول مدتی را در بیمارستان بستری شود و پس از مدت زمانی در یکی از ماه های عادی فوت کند، مشمول حکم تغلیظ دیه نبوده و شرایط افزایش دیه ماه حرام وجود ندارد.

دیه ماه حرام

شرط دوم این که در حکم به تغلیظ دیه در ماه حرام، تفاوتی ندارد که قتل به صورت عمدی اتفاق افتاده باشد و یا حتی به صورت غیر عمد اتفاق افتاده باشد. به هر حال اگر جنایت و قتل در ماه حرام باشد، دیه تغلیظ می شود.

به همین دلیل است که در زمان بیمه کردن وسایل نقلیه از جمله خودروهای سواری که ممکن است در یکی از ماه های حرام به صورت غیر عمدی با شخصی تصادف کرده و وی را به قتل برساند، دیه ماه حرام نیز به دلیل قتل در تصادفات رانندگی پوشش داده می شود.

شرط سوم این که بر اساس ماده 556 قانون مجازات اسلامی در حکم تغلیظ دیه تفاوتی بین افراد بالغ و یا غیر بالغ وجود ندارد و حتی در صورتی که طفل نا بالغ نیز به قتل رسیده باشد، مرتکب باید دیه تغلیظ شده را بپردازد.

همچنین بین زن و مرد نیز تفاوتی ندارد و حتی اگر مقتول زن باشد نیز حکم تغلیظ یا افزایش دیه جاری است. حتی اگر جنین پس از پیدایش روح، در یکی از ماه های حرام سقط بشود، دیه سقط جنین وی تغلیظ می شود.

شرط چهارم اینکه بر اساس ماده 557 قانون مجازات اسلامی افزایش دیه در ماه های حرام مخصوص قتل نفس است. به این معنا که تغلیظ دیه فقط و فقط در صورتی انجام می شود که شخص، دیگری را به قتل رسانده باشد (جرم قتل). بنابراین، در صورتی که شخصی به اعضای بدن دیگری آسیب برساند که مستلزم پرداخت دیه باشد، حتی اگر در ماه حرام بوده باشد، دیه به هیچ وجه افزایش نیافته و دیه حرام به وی تعلق نخواهد گرفت و مرتکب قتل تنها باید یک دیه کامل بپردازد.

معیار شروع ماه های حرام

به موجب تبصره ماده 555 قانون مجازات اسلامی، معیار شروع و هم چنین پایان یافتن ماه های حرام، مغرب شرعی است. به عبارت دیگر از آن جهت که ماه های حرام، ماه های قمری هستند، برای اطلاع از این که قتل در ماه حرام واقع شده است یا خیر، باید به تاریخ ماه های قمری بر اساس غروب شرعی توجه شود.

به عنوان مثال، ماه رجب از مغرب شرعی آخرین روز جمادی الثانی شروع می شود و با مغرب شرعی آخرین روز از ماه رجب به پایان خواهد رسید.

مقدار و نحوه محاسبه دیه در ماه حرام

در قسمت های قبل به توضیح مفهوم افزایش دیه در محاسبه دیه در ماه حرام و شرایط افزایش دیه در محاسبه دیه در ماه حرام پرداختیم. اما در این قسمت قصد داریم نحوه محاسبه دیه در ماه حرام و به عبارت بهتر مقدار دیه ماه های حرام را مورد بررسی قرار دهیم. به طور کلی نرخ دیه در هر سال با سال قبل تفاوت دارد و مقداری افزایش پیدا می کند.

به همین دلیل است که نرخ دیه ابتدای هر سال توسط قوه قضاییه اعلام می شود. با این وجود، این مبلغ، دیه برای ماه های عادی است و بر اساس قانون، برای محاسبه دیه ماه های حرام، باید به میزان یک سوم یا ثلث دیه کاملی که برای آن سال اعلام شده است را نیز به آن افزود.

برای مشاوره حقوقی دیه سقط جنین، می توانید با وکیل دیه در تماس باشید.

به عنوان مثال، نرخ دیه در سال 1400 که توسط قوه قضاییه تعیین شده است، عبارت است از چهارصد و هشتاد میلیون تومان در ماه های عادی که نسبت به سال قبل یعنی سال 99، حدود 45 درصد افزایش داشته است.

اما اگر شرایط افزایش دیه در ماه حرام وجود داشته باشد، باید به میزان یک سوم به آن افزود و آن را تغلیظ کرد. با این محاسبه، مقدار دیه ماه های حرام در سال 1400، عبارت است از ششصد و چهل میلیون تومان.

در صورت هرگونه مشاوره حقوقی راجع به دعاوی حقوقی و دعاوی کیفری می توانید با وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان در سریعترین زمان ممکن، مشاوره حقوقی تلفنی یا مشاوره حقوقی حضوری داشته باشید.

ضمن مشورت با وکیل پایه یک دادگستری، سوال حل نشده ای برای شما باقی نمیماند. ضمن اینکه مشاوره با وکیل کارکشته دادپویان، با بیش از سیزده سال تجربه حرفه ای در تمام زمینه های حقوقی و کیفری، تمام راهکارهای لازم را به شما ارائه میدهند و اگر نیازی به تنظیم لایحه، تنظیم شکواییه، تنظیم دادخواست یا تنظیم اظهارنامه شد، وکیل میتواند آنرا برای شما تنظیم نماید و یا در صورت لزوم، میتوانید با اعطای وکالت نامه به ایشان، صفر تا صد پرونده را برای شما انجام دهند. مشاوره حقوقی آنلاین بهترین روش جهت مشاوره با وکیل پایه یک است.

طراحی سایت موسسه حقوقی دادپویان به گونه ای است که در سریعترین زمان ممکن و به راحتی بتوانید از مشاوره حقوقی با وکیل استفاده کنید.

دادپویان حامی شما عزیزان و بهترین موسسه حقوقی است که با بیش از سیزده سال تجربه فعالیت های حقوقی و با بیش از سی وکیل پایه یک، به صورت تخصصی مشاوره حقوقی میدهد و وکالت میکند.

به عنوان مثال، چهار وکیل ملکی دارد که صرفا فعالیت و تمرکز خود را در حوزه دعاوی ملکی گذاشته اند. پنج وکیل اداره کار در زمینه دارد که صرفا تمرکز آنها دعاوی اداره کار است و به همین منوال دعاوی دیگر.

در صورت تمایل میتوانید پادکست جنایی دادپویان را هم دنبال کنید. این پادکست روایت پرونده های جنایی ایرانی است که به موسسه حقوقی دادپویان ارجاع شده است.

بهترین موسسه حقوقی در تهران و ایران، مشاوره با وکیل های مجرب و با تجربه، بهترین وکیل پایه یک در تهران و شهرستان، مجرب ترین وکیل خاورمیانه، باهوش ترین وکیل پایه یک دادگستری، آدرس دفتر وکالت در تهران، مشاوره با وکیل پایه یک تهران و شهرستان، وکیل مجرب، بهترین وکیل آنلاین در تمام نقاط ایران، شماره وکیل با تجربه در تمام منطقه های تهران، شماره وکیل پایه یک دادگستری شهرری و شمیرانات، مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل، عریضه نویسی آنلاین با با تجربه ترین وکلای ایران، وکیل دادگستری خوب، مشاوره با وکیل دادگستری تهران، وکیل تهران فوری، مشاوره حقوقی فوری و ارزان، فوری ترین و ارزان ترین تنظیم دادخواست، مشاوره حقوقی با وکیل، مشاوره حقوقی تصویری، مشاوره حقوقی رایگان، مشاوره حقوقی آنلاین، مشاوره حقوقی شبانه روزی، مشاوره حقوقی فوری، پادکست ایرانی، پادکست فارسی، پادکست واقعی، پادکست رایگان، پادکست جدید، پادکست کیفری، پادکست حقوقی، خفاش شب، فرید بغلانی، فیلم اعدام محمد بیجه در پاکدشت، عکس خفاش شب، لحظه اعدام محمد بیجه، پادکست های جنایی، پادکست جنایی رایگان، پادکست جنایی جدید را با دادپویان دنبال کنید. ضمنا شما میتوانید از طنز حقوقی، کلیپ حقوقی، کلیپ کیفری، کلیپ جنایی، کلیپ قانونی، کلیپ قانون، رادیو حقوقی هم در قسمت رادیو استفاده کنید. امیر هاشمی مدیر سایت موسسه حقوقی دادپویان است. اینستاگرام حقوقی و اینستاگرام وکیل را هم دنبال کنید. استفاده از طنز هم موجب خوشحالی شما خواهد شد.

تیم پشتیبانی دادپویانمشاهده نوشته ها

Avatar for تیم پشتیبانی دادپویان

تیم پشتیبانی موسسه حقوقی دادپویان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *