نفقه چیست؟

نفقه چیست؟

در این مقاله آشنا میشوید با: نفقه چیست؟ نحوه محاسبه نفقه زن برای زوجه و فرزند چگونه است؟ آیا دوران عقد هم شامل نفقه می شود؟ آیا در نکاح موقت نفقه تعلق می گیرد؟ تمکین و نفقه و راه ندادن زن به منزل؟ تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

نفقه

مطابق ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی، نفقه شامل همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن می شود. مثل مسکن، پوشاک، غذا، اثاثیه منزل و هزینه های درمان و حتی خدمتکار.

البته در صورتی که زن عادت به داشتن خادم داشته باشد و یا به واسطه مریضی نیاز به آن داشته باشد. موارد ذکر شده در این ماده حصری نیست و به عنوان مثال ذکر شده است.

قاعده کلی این است که حقوق زوجه شامل همه نیازهای متعارف و متناسب با شآن زن است. از ملاک های مهم کارشناس برای تعیین حقوق زوجه نیازهای زوجه و شان او می باشد.

نحوه محاسبه نفقه زن

میزان نفقه به طور دقیق در هیچ‌ کجای قانون مشخص نشده است. با این حال نفقه به معنی تامین تمام نیازهای زن در حد متعارف است.

محاسبه نفقه زن و تعیین مقدار آن برعهده دادگاه است.

به عبارت دیگر میزان نفقه با توجه به عرف، عادت مردم یک منطقه، وضعیت مالی مرد و شان خانوادگی زن و نحوه زندگی او پیش از ازدواج تعیین می‌شود.

تعیین مقدار آن توسط کارشناس رسمی دادگستری انجام می‌شود. در صورت اعتراض به نظر کارشناس، طرفین می‌توانند با ذکر دلایل تا هفت روز برای اعتراض اقدام کنند.

نحوه محاسبه نفقه فرزند (نفقه چیست)

هر فردی که فرزندی دارد موظف است نیازهای متعارف فرزند خود را برآورده کند و نسبت به او حقوق و تکالیفی دارد.

کودکان و فرزندان افراد آسیب‌ پذیری هستند که به حمایت والدین نیاز دارند.

بر طبق قانون پدر موظف به پرداخت فرزند است.

به عبارت دیگر حتی اگر حضانت فرزند به عهده مادر یا شخص دیگری غیر از والدین باشد، باز هم پدر باید نفقه فرزند خود را بپردازد.  برای مشاوره حقوقی نفقه، می توانید با وکیل نفقه در تماس باشید.

نفقه چیست؟

اگر پدر توان مالی پرداخت را نداشته باشد و یا از دنیا رفته باشد، پدربزرگ و در مرحله بعد اجداد پدری موظف به پرداخت هستند.

اگر هیچ کدام توان مالی نداشتند یا در قید حیات نبودند مادر باید نیازهای زندگی فرزند خود را تامین کند. لازم به ذکر است که معمولا دختران تا قبل از ازدواج و یا مشغول به کار شدن و پسران تا هجده سالگی مشمول نفقه هستند.

نفقه زن در دوران عقد

عقد نکاح ممکن است به شکل دائم یا موقت باشد.

اگر عقدی موقت باشد زن در آن عقد نمی‌تواند از مرد نفقه بگیرد مگر در صورتیکه با مرد برای دریافت توافق کرده باشد. که به آن شرط نفقه میگویند. برای مشاوره حقوقی نفقه، می توانید با وکیل نفقه در تماس باشید.

درمورد دریافت نفقه زن در دوران عقد لازم به ذکر است که زن تنها در صورتی می‌تواند درخواست کند که میان زوجین رابطه زناشویی وجود داشته باشد و تا قبل از این رابطه امکان درخواست نیست. بر خلاف مهریه که در صورت عدم تمکین هم به زن تعلق میگیرد.

با این وجود اگر در دوران عقد، زن از مرد خود تمکین خاص کند (رابطه زناشویی) و برای آغاز زندگی مشترک آماده باشد اما مرد برای آغاز زندگی اهمال‌ کاری و تاخیر کند، زن می‌تواند برای دریافت درخواست دهد.

تمکین و نفقه

بر اساس قانون مدنی، پرداخت نفقه به زن، منوط به تمکین از جانب وی می باشد. این ارتباط میان تمکین و نفقه در ماده 1108 قانون مدنی این گونه آمده است: هرگاه زن بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت خودداری کند، مستحق نفقه نخواهد بود.

منظور از ادای وظایف زوجیت در این ماده، تمکین در برابر شوهر می باشد. بنابراین، در پاسخ به این سوال که در چه مواردی نفقه به زن تعلق نمی گیرد، باید اشاه کرد که عدم تمکین از سوی خانم سبب می شود که وی حق نفقه را از دست بدهد و مرد نیز الزامی به پرداخت نفقه نداشته باشد.

تمکین چیست؟ (در مقاله نفقه چیست)

تمکین بدین معنی است که زوجه می بایستی در منزل مشترک که شوهر اختیار کرده است سکنی گزیند. و از شوهر در انجام وظایف خاص زناشویی اطاعت کند و در راستای این که قانون مدنی که مقرر کرده ریاست خانواده از خصایص شوهر است، عمل نماید.

به زنی که عمدا و بدون عذر قانونی و شرعی تمکین نکند، ناشزه گفته می شود.

تمکین دو نوع خاص و عام دارد. تمکین خاص به معنی رابطه زناشویی و تمکین عام به معنی اطاعت در امور زندگی است. برای مشاوره حقوقی نفقه، می توانید با وکیل نفقه در تماس باشید.

برای مثال زن باید در اقامتگاه مرد ساکن باشد. اگر زنی از همسر خود تمکین نکند نمی‌تواند درخواست دهد و به عبارت دیگر ناشزه است. اگر مردی در دادگاه ثابت کند که همسرش از او تمکین نمی‌کند و ناشزه است می‌تواند نفقه نپردازد و حتی مجدد ازدواج کند.

عدم پرداخت نفقه و حق طلاق زن (نفقه چیست)

همانطور که گفته شد مرد موظف به پرداخت نفقه زن است.

اگر مردی از انجام و پرداخت آن خودداری کند، زن می‌تواند او را به این کار ملزم کند و در صورت عدم پرداخت، زوجه در نهایت می‌تواند درخواست طلاق بدهد.

به عبارت دیگر در صورتیکه شرایط فراهم باشد، زوجه می‌تواند با رجوع به دادگاه از همسر خود طلاق بگیرد و قاضی با امضای سند طلاق، حکم طلاق او را صادر می‌کند.

با وجود این شرایط زن می تواند طلاق بگیرد. ولی اثبات این امر نیاز به مشاوره با وکیل متخصص خانواده دارد.

عدم پرداخت نفقه و حکم جلب مرد

زن می‌تواند به شکل حقوقی دادخواست مطالبه نفقه بدهد و دادگاه با بررسی شرایط میزان آن را برای زن تعیین می‌کند و مرد ملزم به پرداخت است.

علاوه براین زوجه می‌تواند با اتکا به جرم بودن نفقه، علیه مرد اقامه دعوا کند و به شکل کیفری طرح دعوی کند که به آن شکایت ترک انفاق میگویند. لذا در صورت عدم پرداخت نفقه، ممکن است حکم جلب مرد هم صادر شود.

راه ندادن زن به منزل

بر اساس قانون و شرع، مرد موظف است که به همسر خود نفقه بپردازد. هم چنین محل مناسبی برای زندگی با وی، تدارک ببیند تا قادر به ادای وظایف زناشویی خود در قبال همسر باشد. به همین دلیل، زمانی‌که شوهر، اقدام به بیرون کردن زن از خانه نماید، مانند آن است که به تکالیف خود در راستای پرداخت نفقه، تامین مسکن مناسب در شان زن و نیز حسن معاشرت با وی، عمل نکرده است.
یکی از مهم ترین مستنداتی که زوجه، با استفاده از آن، می تواند درخواست طلاق نماید، قرار گرفتن در شرایطی است که برای وی، غیر قابل تحمل بوده و سختی و مشقت زیادی برای وی، ایجاد نموده باشد. این موضوع، تحت عنوان عسر و حرج شناخته می شود و طلاقی که با استناد به عسر و حرج زوجه در زندگی مشترک انجام گیرد، تحت عنوان طلاق عسر و حرج شناخته می شود.

نفقه چیست؟

لذا در شرایطی که شوهر، اقدام به اخراج زن از منزل و بیرون کردن زوجه از خانه نموده باشد، از آن جهت که زن، در سختی غیر متعارفی قرار گرفته و ممکن است برای سکونت خود، دچار مضیقه شده و پول کافی برای تامین مخارج روزمره خود را نداشته باشد، می تواند با استناد به شرایط عسر و حرجی که مرد برای وی ایجاد نموده است، از دادگاه خانواده، تقاضای طلاق عسر و حرج نماید.

مزایای گرفتن وکیل برای مطالبه نفقه

طرح دعوای نفقه ممکن است پیچیده و دشوار باشد. به همین منظور بهتر است حتما از وکیل خانواده یا مشاوره حقوقی خانواده در این زمینه راهنمایی بگیرید.

به دلیل اینکه انتخاب نوع دعوا که حقوقی باشد یا کیفری، بسیار حائز اهمیت است.

مزایای داشتن وکیل برای دریافت نفقه زن شامل موارد زیر است:

  • وکیل می‌تواند در صورت امکان حکم جلب مرد را بگیرد.
  • وکیل با اثبات عدم پرداخت می‌تواند طلاق زن را بگیرد.
  • روند دریافت نفقه با کمک وکیل تسریع و تسهیل می‌شود.
  • با حضور وکیل دیگر نیازی نیست که زن در دادگاه و در مراحل پیگیری حاضر باشد.

در صورت تمایل به مشاوره حقوقی راجع به دعاوی حقوقی و دعاوی کیفری می توانید با وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان در سریعترین زمان ممکن، مشاوره حقوقی تلفنی یا مشاوره حقوقی حضوری داشته باشید.

ضمن مشورت با وکیل پایه یک دادگستری، سوال حل نشده ای برای شما باقی نمیماند. ضمن اینکه وکلای مجرب و کارکشته دادپویان، با بیش از سیزده سال تجربه حرفه ای در تمام زمینه های حقوقی و کیفری، تمام راهکارهای لازم را به شما ارائه میدهند و اگر نیازی به تنظیم لایحه بدوی و تجدیدنظر تنظیم شکواییه، تنظیم دادخواست یا تنظیم اظهارنامه شد، میتوانند آنرا برای شما تنظیم نمایند و یا در صورت لزوم، میتوانید با اعطای وکالت نامه به ایشان، صفر تا صد پرونده را برای شما انجام دهند.

طراحی سایت موسسه حقوقی دادپویان به گونه ای است که در سریعترین زمان ممکن و به راحتی بتوانید از خدمات حقوقی استفاده کنید.

دادپویان حامی شما عزیزان و بهترین موسسه حقوقی است که با بیش از سیزده سال تجربه فعالیت های حقوقی و با بیش از سی وکیل پایه یک مجرب، به صورت تخصصی مشاوره حقوقی میدهد و وکالت میکند.

به عنوان مثال، چهار وکیل در زمینه دعاوی خانوادگی دارد که صرفا فعالیت و تمرکز خود را در حوزه دعاوی خانوادگی گذاشته اند. پنج وکیل در زمینه دعاوی کیفری دارد که صرفا تمرکز آنها دعاوی کیفری است و به همین منوال دعاوی دیگر.

در صورت تمایل میتوانید پادکست جنایی دادپویان را هم دنبال کنید. این پادکست روایت پرونده های جنایی ایرانی است که به موسسه حقوقی دادپویان ارجاع شده است.

تیم پشتیبانی دادپویانمشاهده نوشته ها

Avatar for تیم پشتیبانی دادپویان

تیم پشتیبانی موسسه حقوقی دادپویان

6 دیدگاه

  • وقت بخیر
    هزینه هایی که شما در طول زندگی متقبل میشوید هم جزء نفقه محاسبه خواهند شد یعنی در صورتیکه همسر شما مطالبه نفقه کنند، مراجع قضایی هر هزینه ای که بابت خوراک و پوشاک و …. پرداخت کرده اید را محاسبه خواهند کرد و ممکن است مبلغ را تعیین کنند تا ماهیانه به ایشان پرداخت کنید.

  • خسته نباشید
    منکه متاهل هستم و دارم با همسرم زندگی میکنم و خرجش رو میدم. بازم باید ماهانه به ایشان نفقه بدم؟ این چه قانون مسخره ایه

  • عدم پرداخت نفقه برای شش ماه به زوجه حق طلاق میدهد. لذا ابتدا باید شکایت کیفری تنظیم و اثبات شود. برای مشاوره با وکیل متخصص خانواده میتوانید با موسسه تماس بگیرید.

  • سلام وقت بخیر
    نفقه گذشته و حال خود را میتوانید مطالبه کنید ولی برای فرزند فقط نفقه حال قابل مطالبه میباشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *