داوری در پرونده های بیمه

داوری در پرونده های بیمه

در این مقاله آشنا میشوید با: داوری در پرونده های بیمه، تعریف داوری، اختلاف های قابل رجوع به داوری، مزایای و اوصاف داوری، نقش داوری در قراردادهای بیمه، اختلافات بین بیمه گر و بیمه گذار، اتخاب داور در اختلاف بیمه و رای داور در خسارات. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

برای مشاوره بیمه، می توانید با وکیل بیمه در تماس باشید.

تعریف داوری

داوری روشی برای حل اختلاف است که در آن طرفین به جای رجوع به نهاد قضائی، اختلاف خود را به یک یا چند داور مورد اعتماد ارجاع می‌دهند. آن‌ها می‌ توانند داوران را خود تعیین کرده یا تعیین آن را به شخص دیگری یا به دادگاه بسپارند. رجوع به داوری ممکن است در هنگام تنظیم قرارداد (به صورت شرط داوری) پیش‌ بینی شود یا پس از پیدایش اختلاف تصمیم به استفاده از آن گرفته شود.

مهمترین دلایل استفاده از داوری یکی این می باشد که داوران برخلاف مراجع قضایی مکلف به رعایت قوانین و تشریفات زمان‌ بر آیین دادرسی نیستند و در نتیجه سرعت رسیدگی به دعوا بسیار بالاتر رفته و معمولا هزینه بسیار کمتری نیز خواهد داشت. گاهی هم اعتماد نداشتن به بی‌طرفی دادگاه‌ها به ویژه در اختلافات بین‌ المللی افراد را به استفاده از داوری ترغیب می‌ کند.

داوری در پرونده های بیمه

داوری به ویژه در قراردادهای بین‌ المللی تجاری بسیار مورد استفاده است. در حقوق داخلی هم داوری استفاده فراوانی دارد و همه افراد می‌توانند ماموریت رسیدگی به اختلاف خود را به شخص یا اشخاصی واگذار کنند که با توجه به شهرت به درستکاری و امانتداری و احاطه به جنبه‌های تخصصی مورد اعتماد آن‌ها هستند.

رای داور مثل رای دادگاه قطعی و لازم‌ الاجر است و البته راه‌های محدودی برای اعتراض و درخواست ابطال آن هم در قوانین پیش‌بینی می‌شود. ضمنا آرای داوری معمولا تک‌ مرحله‌ ای هستند برخلاف مراجع قضایی که در بسیاری از موارد دو یا چند مرحله رسیدگی (دادگاه بدوی، دادگاه تجدید نظر، دیوان عالی و…) برای آن‌ ها در نظر گرفته می‌شود.

داوری در قانون چیست؟

می توان داوری را بدین نحوه تعریف کرد که داوری در قانون حل و فصل اختلاف توسط شخص یا اشخاص ثالثی است که صلاحیت خود را برای رسیدگی به اختلاف از قرارداد خصوصی فی ما بین طرفین اختلاف کسب می‌ کنند این شخص یا اشخاص ثالث داور یا داوران نامیده می شوند.

 

اختلاف های قابل رجوع به داوری

همه اختلافات قابل ارجاع به داوری نیستند. این که چه نوع اختلافاتی را می‌توان از طریق داوری حل کرد و چه نوع اختلافاتی منحصرا باید در دادگاه رسیدگی شود در قوانین هر کشور تعیین می‌شود. در اکثر نظام‌ های حقوقی اختلافات مربوط به اعتبار یا بطلان ازدواج، مسائل مربوط به اهلیت، ارث، فرزندخواندگی، حقوق رقابت، ورشکستگی، حقوق کار، تامین اجتماعی، حقوق مصرف‌ کننده، اوراق بهادار و اختلافات کیفری از موارد غیر قابل داوری شناخته می‌شوند.

مزایای داوری

  • داوری معمولا سریعتر از رسیدگی دادگاه است.
  • فرایند رسیدگی داوری و رای داور می‌تواند محرمانه باشد درحالی که دادگاه‌ها علی‌ الاصول علنی هستند.
  • زبان رسیدگی داوری را می‌ توان به دلخواه تعیین کرد در حالی که در رسیدگی قضایی اصولا زبان رسمی کشور مقر دادگاه مورد استفاده قرار می‌ گیرد.
  • در داوری اشخاص خودشان داور خود را تعیین می‌کنند در حالی که در هنگام اقامه دعوا در مرجع دادگستری چنین امکانی وجود ندارد. این ویژگی به ویژه در زمانی که موضوع اختلاف ماهیت تخصصی داشته باشد، بسیار سودمند خواهد بود. به این ترتیب طرفین می‌توانند داوری را برگزینند که میزانی از آشنایی و تخصص در آن موضوع را داشته باشد.

اوصاف داوری

داوری نهادی قراردادی است و ریشه در توافق طرفین دارد.

  • داوری ریشه در یک قرارداد دارد، بنابراین پذیرش داوری و توافق برای حل اختلاف به موجب داوری یک امر ارادی و اختیاری است.
  • داوری نیز مانند سایر قراردادها الزام‌ آور است یعنی اگر طرفین داور را بپذیرند باید کلیه اختلافات خود را از طریق داوری حل کرده و یکی از طرفین می تواند قبل از زوال موافقت نامه داوری و بدون رضایت طرف دیگر به دادگاه رجوع کند.
  • داوری در قانون با میانجی گری تفاوت دارد، میانجی گری را صرفا می توان به معنای مذاکره با طرفین و تشویق و تحریض ایشان به سازش دانست اما داوری عملی شبیه رسیدگی قضائی و متضمن رسیدگی به اختلاف و صدور رای است.

نقش داوری در قراردادهای بیمه

داوری در قراردادهای بیمه ازطرفی همان گونه که می دانیم رسیدگی قضایی به جهت رعایت تشریفات دقیق حقوقی ما، طبق آئین دادرسی، وقت‌گیر و هزینه‌ بر است، عموما طولانی شدن رسیدگی با شرایط زیان دیدگان سازگاری ندارد و حتی در شرایطی تاخیر در پرداخت خسارت می تواند در سرنوشت زیان دیده تاثیری به مراتب بیشتر از مبلغ خسارت داشته باشد.

از طرفی شرکت های بیمه گر به جهت موضوعات تبلیغاتی و مشتری مداری و حسن شهرت و اعتبار حرفه ای علاقه مند نیستند که اختلافات خود با بیمه گذاران را از طریق سیستم قضایی حل و فصل کنند.

اختلافات بین بیمه گر و بیمه گذار

مبنای رسیدگی به اختلافات بین بیمه گر و بیمه گذار، قرارداد فیما بین که شامل شرایط عمومی بیمه نامه و شرایط اختصاصی بیمه نامه است و مطابقت آن با قوانین و مصوبات شورای عالی بیمه که بر شرایط بیمه نامه های صادره حاکم است می‌ باشد.

داوری در پرونده های بیمه

در شرایط عمومی مندرج در اکثر بیمه نامه ها به اصلی اشاره شده است که می‌تواند ناجی بیمه گذاران (زیاندیگان) در مقابل شرایط یک طرفه قراردادهای منعقده بیمه در نحوه ارزیابی و تحلیل خسارتها باشد. این اصل مورد قبول صنعت بیمه که برگرفته از نهادی به نام Adjuster در نظام حقوقی کامن لا Common Law است، منطبقه بر مفهوم داوری مطابق با فصل هفتم آئین دادرسی مدنی که با عنوان داوری مورد تایید قانون‌ گزار قرار گرفته است.

هرچند عبارت مندرج در بیمه نامه ها صراحتا به موضوع داوری نپرداخته ولی معرفی کارشناس از جانب هریک از طرفین استنباطی بجز موضوع داوری در مبانی حقوقی داخلی ندارد، با توجه به یک طرفه بودن شرایط و مقررات ارزیابی خسارت های بیمه ای، پیچیدگی شرایط بیمه نامه های صادره و اهمیت تسریع در جمع بندی و پرداخت خسارت برای زیان دیده، موجب گشته که استفاده از نهاد داوری در صنعت بیمه اهمیت خاصی به خود گرفته است.

انتخاب داور در اختلافات بیمه

با دقت نظر در انتخاب داوران مسلط به موضوعات داوری و کارشناسی و تنظیم موافقت نامه قرارداد های تخصصی داوری در صنعت بیمه می توان ضمن کاهش زمان رسیدگی با رعایت چار چوب عدل و انصاف و مفاد قرارداد های بیمه منعقده در حداقل زمان و با کمترین هزینه نتیجه عادلانه ای را حاصل نمود.

برای مشاوره حقوقی با وکیل، می توانید با موسسه وکالت دادپویان در تماس باشید.

با توجه به افزایش تعداد کارشناسان ارزیاب خسارت بیمه و همچنین شرکت های ارزیاب خسارت بیمه ای طی سالهای گذشته، پیشنهاد می گردد در ضمن انعقاد قرارداد بیمه ای، طرفین قرارداد بیمه گر و بیمه گزار یکی از شرکت های ارزیابی خسارت و یا شخص ارزیاب خسارت را بعنوان داور مرضی الطرفین در قرارداد های بیمه مشخص نمایند.

داوری، علاوه بر دعاوی حقوقی در بحث بیمه (بیمه آتش سوزی، مهندسی، انرژی و غیره ) نیز بسیار حائز اهمیت است. بیمه گزاران همواره با خرید انواع مختلف بیمه نامه ها از اموال خود در برابر خسارات مختلف طبیعی و عمدی جلوگیری به عمل می آورند.

رای داور در خسارات

در بعضی از خسارات عمدی، شرکت بیمه گر از پرداخت خسارت امتناع می نماید. بنابراین بیمه گزار برای گرفتن خسارت از شرکت بیمه گر می تواند به دادگاه مراجعه نماید. با توجه به این که مراجعه به دادگاه هزینه بر است و زمان زیادی را در بر می گیرد. مراجعه به داوری با سرعت بیشتری انجام می گیرد و دارای هزینه کمتری نسبت به مراجعه به دادگاه می باشد و همچنین در صورت مراجعه بیمه گزار به دادگاه اعتبار شرکت بیمه گر زیر سوال می رود.

بنابراین انتخاب یک نفر شخص ثالث مرضی الطرفین برای حل اختلاف بین بیمه گزار و بیمه گر بهترین روش حل اختلاف بین طرفین است.

برای مشاوره حقوقی بیمه، می توانید با وکیل بیمه در تماس باشید.

بنابراین داور ابتدا اسناد و مدارک بیمه گزار را مورد مطالعه قرار می دهد و بعد از بررسی اسناد و مدارک از محل خسارت بازدید به عمل آورده و دفاعیات بیمه گزار و بیمه گر را مورد بررسی قرار می دهد و با تشکیل جلسات داوری به بررسی اختلاف دو طرف می پردازد در نهایت رای داور صادر می گردد.

در صورت هرگونه مشاوره حقوقی راجع به دعاوی حقوقی و دعاوی کیفری می توانید با وکیل آنلاین یا وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان در سریعترین زمان ممکن، مشاوره حقوقی تلفنی یا مشاوره حقوقی حضوری داشته باشید.

ضمن مشورت با وکیل پایه یک دادگستری، سوال حل نشده ای برای شما باقی نمیماند. ضمن اینکه مشاوره با وکیل کارکشته دادپویان، با بیش از سیزده سال تجربه حرفه ای در تمام زمینه های حقوقی و کیفری، تمام راهکارهای لازم را به شما ارائه میدهند و اگر نیازی به تنظیم لایحه، تنظیم شکواییه، تنظیم دادخواست یا تنظیم اظهارنامه شد، وکیل میتواند آنرا برای شما تنظیم نماید و یا در صورت لزوم، میتوانید با اعطای وکالت نامه به وکیل انلاین، صفر تا صد پرونده را برای شما انجام دهند. مشاوره حقوقی آنلاین بهترین روش جهت مشاوره با وکیل پایه یک است.

طراحی سایت موسسه حقوقی دادپویان به گونه ای است که در سریعترین زمان ممکن و به راحتی بتوانید از مشاوره حقوقی با وکیل استفاده کنید.

دادپویان حامی شما عزیزان و بهترین موسسه حقوقی است که با بیش از سیزده سال تجربه فعالیت های حقوقی و با بیش از سی وکیل پایه یک، به صورت تخصصی مشاوره حقوقی میدهد و وکالت میکند.

به عنوان مثال، چهار وکیل ملکی دارد که صرفا فعالیت و تمرکز خود را در حوزه دعاوی ملکی گذاشته اند. پنج وکیل اداره کار دارد که صرفا تمرکز آنها دعاوی اداره کار است و به همین منوال دعاوی دیگر.

در صورت تمایل میتوانید پادکست جنایی دادپویان را هم دنبال کنید. این پادکست روایت پرونده های جنایی ایرانی است که به موسسه حقوقی دادپویان ارجاع شده است.

مهم ترین مقالات حقوقی دادپویان شامل: طنز حقوقی، رادیو حقوقی، کلیپ حقوقی، پکیج حقوقی، بسته حقوقی، بیمه حقوقی، فیلم حقوقی است که میتوانید در سایت حقوقی دادپویان مطالعه نمایید.

بهترین موسسه حقوقی در تهران و ایران، مشاوره با وکیل های مجرب و با تجربه، بهترین وکیل پایه یک در تهران و شهرستان، مجرب ترین وکیل خاورمیانه، باهوش ترین وکیل پایه یک دادگستری، آدرس دفتر وکالت در تهران، مشاوره با وکیل پایه یک تهران و شهرستان، وکیل مجرب، بهترین وکیل آنلاین در تمام نقاط ایران، شماره وکیل با تجربه در تمام منطقه های تهران، شماره وکیل پایه یک دادگستری شهرری و شمیرانات، مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل، عریضه نویسی آنلاین با با تجربه ترین وکلای ایران، وکیل دادگستری خوب، مشاوره با وکیل دادگستری تهران، وکیل تهران فوری، مشاوره حقوقی فوری و ارزان، فوری ترین و ارزان ترین تنظیم دادخواست، مشاوره حقوقی با وکیل، مشاوره حقوقی تصویری، مشاوره حقوقی رایگان، مشاوره حقوقی آنلاین، مشاوره حقوقی شبانه روزی، مشاوره حقوقی فوری، پادکست ایرانی، پادکست فارسی، پادکست واقعی، پادکست رایگان، پادکست جدید، پادکست کیفری، پادکست حقوقی، خفاش شب، فرید بغلانی، فیلم اعدام محمد بیجه در پاکدشت، عکس خفاش شب، لحظه اعدام محمد بیجه، پادکست های جنایی، پادکست جنایی رایگان، پادکست جنایی جدید را با دادپویان دنبال کنید. ضمنا شما میتوانید از طنز حقوقی، کلیپ حقوقی، کلیپ کیفری، کلیپ جنایی، کلیپ قانونی، کلیپ قانون، رادیو حقوقی هم در قسمت رادیو استفاده کنید. امیر هاشمی مدیر سایت موسسه حقوقی دادپویان است. اینستاگرام حقوقی و اینستاگرام وکیل را هم دنبال کنید. استفاده از طنز هم موجب خوشحالی شما خواهد شد.

تیم پشتیبانی دادپویانمشاهده نوشته ها

Avatar for تیم پشتیبانی دادپویان

تیم پشتیبانی موسسه حقوقی دادپویان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *