خیار تعذر تسلیم

خیار تعذر تسلیم

در این مقاله با خیار تعذر تسلیم، شرط خیار تعذر تسلیم بعد از عقد، خیار تعذر تسلیم در کلیه عقود و خیار تعذر تسلیم در قانون آشنا شوید.

در صورت هرگونه سوال راجع به خیار تعذر تسلیم می توانید با وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان به صورت تلفنی یا حضوری مشاوره حقوقی داشته باشید.

رزرو آنلاین وقت مشاوره

با انتخاب وکیل برگزیده دادپویان با بهترین وکیل پایه یک متناسب با موضوع خود مشاوره بگیرید.
دادپویان

خیار تعذر تسلیم چیست؟

خیار تعذر تسلیم یکی از انواع خیار فسخ است که بر پایه آن در صورت نا ممکن شدن انجام تعهد برای یکی از طرفین عقد، طرف دیگر حق برهم زدن قرارداد را به دست می‌آورد.

مقصود از تعذر ناتوانی و از بین رفتن و فقدان قدرت است و مقصود از خیار تعذر خیاری است که در اثر ناتوانی طاری و از بین رفتن قدرت تسلیم یا قدرت اجرای تعهد و شرط یک طرف، برای طرف دیگر عقد ایجاد می‌شود.

خیار تعذر تسلیم به بیان ساده بیانگر حالتی است که پس از بستن قرارداد، یکی از طرفین معامله که باید مالی را تسلیم طرف مقابل نماید، یا کاری را انجام دهد که، بعد از بستن عقد، دیگر امکان و توانایی انجام آن عمل یا تسلیم آن مال را نخواهد داشت که در این صورت طرف مقابل که مال باید به او داده می شده می تواند با استفاده از خیار تعذر تسلیم، معامله را فسخ کند.

در واقع خیار تعذر تسلیم اختیار فسخ کردن بخاطر برآورده نشدن تعهدات طرف مقابل می باشد.

خیار تعذر تسلیم

شرط خیار تعذر تسلیم بعد از عقد

اگر در حین بستن معامل، شخص متعهد، امکان تسلیم مال را نداشته باشد، معامله باطل می باشد حتی اگر نسبت به این موضوع آگاهی نداشته باشد.

برای مثال: فروشنده یک زمین در حین فروش آن اطلاعی از وقفی بودن آن ندارد، پس از معامله و آگاهی از این موضوع، امکان تسلیم و انتقال زمین را به خریدار ندارد بنابراین در این حالت معامله باطل می باشد و دیگر حق فسخی تحت عنوان این خیار مطرح نمی باشد.

خیار تعذر تسلیم در کلیه عقود

این خیار، هر چند در اصطلاح ویژه تسلیم عین معین یا عقد بیع باشد، ملاک آن در هر جا که وفای به عهد ممتنع شود، خواه در عقد بیع باشد یا سایر قراردادهای معوض و خواه تعذر مربوط به تسلیم عین معین باشد، یا دادن عین کلی و انجام دادن کار، وجود دارد و مفاد آن باید رعایت شود.

بنابراین، در هر مورد که اجرای مفاد عقد نسبت به یکی از دو عوض ممکن نباشد و عقد را نتوان بر آن مبنا باطل شناخت. طرف قرارداد حق فسخ آن را پیدا می کند خواه دلیل عدم امکان قوه قاهره باشد یا امتناع و تقصیر یا ناتوانی طرف قرارداد، مشروط به این که آگاهانه خود را در آن وضع قرار نداده باشد و عدم امکان اجرا را به تقصیر او نتوان مستند کرد.

این قاعده در پاره ای از موارد با ویژگی ها و احکام خاصی رو به رو است، که باید مورد توجه قرار گیرد: چنان چه که تلف مبیع پیش از قبض (ماده 387 قانون مدنی) و تلف مورد اجاره در خلال مدت (ماده 496 قانون مدنی) و عیب رفع نشدنی عین مستاجره (ماده 481 قانون مدنی) از جمله آنها است. این موارد، در واقع از فروع بطلان و انفساخ قرارداد است و زیر عنوان این خیار، به معنی عام و پیشنهاد شده خود در نمی آید.

خیار تعذر تسلیم در قانون

قانون مدنی در ماده ۳۶۹، اقدام به تعیین ده نوع خیار نموده است که در میان آنها نامی از خیار تعذر تسلیم دیده نمی شود درحالی که این خیار در فقه ما توسط شرع و فقها مورد تصریح و تاکید واقع شده است.

اما اگرچه صریحا در ماده ۳۶۹ قانون مدنی این خیار ذکر نشده است اما با توجه به اینکه قانون مدنی ما نیز از فقه سرچشمه می گیرد به طور غیر مستقیم به این خیار اشاره شده است.

در این مورد به ماده ۲۴۰ قانون مدنی می توان اشاره نمود.

پیشنهاد ما به شما قبل از هر اقدام حقوقی یا کیفری، مشاوره رایگان با وکلای پایه یک دادگستری است که تا قبل از گرفتار شدن در دام حقوقی یا کیفری، بتوانید راه حل مناسبی را پیدا کنید. بهترین گزینه برای مشاوره حقوقی وکیل آنلاین است.

حق الوکاله مناسب

تضمین کیفیت در سریعترین زمان ممکن تا حصول نتیجه مطلوب با وکلای مجرب و متخصص
دادپویان

تیم پشتیبانی دادپویانمشاهده نوشته ها

Avatar for تیم پشتیبانی دادپویان

تیم پشتیبانی موسسه حقوقی دادپویان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *