وکیل تسخیری کیست؟
در این مقاله آشنا میشوید با: وکیل تسخیری کیست؟ شرایط گرفتن وکیل تسخیری، وکیل تسخیری برای اطفال و نوجوانان و برای مجنون، حق الوکاله وکیل تسخیری و چه طور وکیل تسخیری بگیریم و حق الوکاله آن، تفاوت وکیل تسخری و وکیل معاضدتی. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
برای مشاوره در مورد وکیل تسخیری، می توانید با وکیل آنلاین در ارتباط باشید.
وکیل تسخیری
وکیل تسخیری، وکیلی است که مخصوص دعاوی کیفری می باشد. قانونگذار، برای ایجاد شرایط تساوی میان طرفین دعوا و دفاع از حقوق متهم و بزه دیده، تمهیداتی اندیشیده است که حتی در صورت عدم تمکن مالی، طرفین در دعاوی کیفری، از حق داشتن وکیل، محروم نمانند.
لذا، بر اساس قانون آیین دادرسی کیفری، متهم و بزه دیده می توانند، در صورت عدم تمکن مالی، از دادگاه، تقاضای وکیل نمایند. دادگاه رسیدگی کننده نیز در صورت احراز این موضوع، برای متقاضی، نصب وکیل تسخیری خواهد نمود.
لازم به ذکر است، در برخی جرایم و شرایط، دادگاه بدون درخواست متهم، برای وی، نصب وکیل می نماید که ما این موارد را در بخش بعدی، توضیح خواهیم داد.
شرایط گرفتن وکیل تسخیری
همانطور که گفته شد، در دعاوی کیفری، با وجود شرایط گرفتن وکیل تسخیری، برای متهم، وکیل تسخیری، مشخص می شود که دارای حدود اختیارات وکیل می باشد. حال، سوال آن است که چه شرایطی لازم است تا برای متهم، وکیل تسخیری انتخاب شود. در این بخش به بررسی شرایط گرفتن وکیل تسخیری خواهیم پرداخت.
برای مشاوره حقوقی، می توانید با وکیل پایه یک در تماس باشید.
حالت اول در شرایط گرفتن وکیل تسخیری، زمانی است که متهم از تمکن مالی، برای اخذ وکیل، برخوردار نباشد که در این صورت می تواند تا پایان اولین جلسه رسیدگی، از دادگاه رسیدگی کننده، تقاضای وکیل تسخیری نماید و دادگاه نیز در صورت احراز این موضوع، برای او وکیل تسخیری، انتخاب خواهد نمود.
حالت دوم، در شرایط گرفتن وکیل تسخیری، زمانی است که دادگاه، در صورت وکیل نداشتن متهم، حتی بدون درخواست وی نیز برای او، نصب وکیل تسخیری می نماید، این مورد در برخی جرایم و شرایط، جاری می باشد که ما در ادامه برخواهیم شمرد.
در صورتیکه، جرم مورد رسیدگی در دادگاه کیفری یک، شامل جرائم موجب مجازات سلب حیات، حبس ابد و قطع عضو، جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با یک سوم دیه کامل یا بیش از آن و جرائم موجب مجازات تعزیری درجه چهار و بالاتر باشد.
در جرائم اطفال و نوجوانان که صلاحیت رسیدگی به آن، در دادگاه کیفری یک بوده یا مستلزم پرداخت دیه یا ارش بیش از خمس دیه کامل بوده و یا جرائم تعزیری درجه شش و بالاتر باشد و دادسرا یا دادگاه اطفال و نوجوانان، از ولی یا سرپرست قانونی وی درخواست نصب وکیل نموده و او از تعیین وکیل، استنکاف کرده یا وکیل در جلسه دادرسی، حاضر نشود.
جرائمی که مجازات آن، سلب حیات یا حبس ابد باشد و متهم در مرحله تحقیقات مقدماتی، اقدام به معرفی وکیل نکند.
لازم به ذکر است، وجود یکی از جهات رد دادرس، بین وکیل تسخیری با طرف مقابل، شرکا و معاونان جرم یا وکلای آنان، موجب ممنوعیت وکیل از انجام وکالت در آن پرونده می باشد. جهات رد دادرس، شامل قرابت نسبی یا سببی، شکایت انتظامی، دعوای حقوقی یا کیفری می باشد.
وکیل تسخیری در مرحله تحقیقات مقدماتی
تا اینجا هرچه گفتیم در مورد مرحله رسیدگی به جرم در دادگاه بود. اما قبل از رسیدگی در دادگاه، شکایت فرد در دادسرا مطرح شده تا تحقیقات لازم در خصوص آن به عمل آید. حال باید دید امکان بهرهمندی از وکیل تسخیری در دادسرا وجود دارد یا خیر؟
ماده ۱۹۰ قانون آیین دادرسی کیفری در تبصره ۲ بیان میکند: «در جرائمی که مجازات آن سلب حیات یا حبس ابد است، چنانچه متهم اقدام به معرفی وکیل در مرحله تحقیقات مقدماتی ننماید، بازپرس برای وی وکیل تسخیری انتخاب میکند.» بنابراین در مرحله تحقیقات مقدماتی نیز در جرایمی که در تبصره آمده، دادگاه باید برای متهم اقدام به تعیین وکیل تسخیری کند.
وکیل تسخیری برای اطفال و نوجوانان
بر اساس ماده ۴۱۵ قانون آیین دادرسی کیفری: «در جرایمی که رسیدگی به آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک است یا جرایمی که مستلزم پرداخت دیه یا ارش بیش از خمس دیه کامل است و در جرایم تعزیری درجه شش و بالاتر، دادسرا و یا دادگاه اطفال و نوجوانان به ولی یا سرپرست قانونی متهم ابلاغ مینماید که برای او وکیل تعیین کند. در صورت عدم تعیین وکیل یا عدم حضور وکیل بدون اعلام عذر موجه، در مرجع قضائی برای متهم وکیل تعیین میشود.
در جرائم تعزیری درجه هفت و هشت، ولی یا سرپرست قانونی طفل یا نوجوان میتواند خود از وی دفاع کند و یا وکیل تعیین نماید. نوجوان نیز میتواند از خود دفاع کند.» این ماده ناظر به مرحله دادگاه و دادسراست و در هر دو مرحله حاکم است.
وکیل تسخیری برای مجنون
بر اساس تبصره ۲ ماده ۱۳ قانون آیین دادرسی کیفری، هرگاه مرتکب جرم پیش از صدور حکم قطعی، مبتلا به جنون شود، تا زمان افاقه، تعقیب و دادرسی متوقف میشود. مگر آن که در جرائم حقالناسی شرایط اثبات جرم به نحوی باشد که فرد مجنون یا فاقد هوشیاری در فرض هوشیاری نیز نتواند از خود رفع اتهام کند.
در اینصورت به ولی یا قیم یا سرپرست قانونی وی ابلاغ میشود که ظرف مهلت پنج روز نسبت به معرفی وکیل اقدام نماید. در صورت عدم معرفی، صرفنظر از نوع جرم ارتکابی و میزان مجازات آن، طبق مقررات برای وی وکیل تسخیری تعیین میشود و تعقیب و دادرسی ادامه مییابد.
حق الوکاله وکیل تسخیری
حقالوکاله وکیل تسخیری توسط قوه قضاییه پرداخت خواهد شد. دادگاه حقالوکاله او را متناسب با اقدامات انجامشده، تعیین میکند که میزان آن نباید از تعرفه قانونی تجاوز کند. حقالوکاله از محل اعتبارات قوه قضائیه پرداخت میشود.
وکیل تسخیری در چه جرایمی کاربرد دارد؟
هنگامیکه فرد توانایی مالی نداشته باشد، تقاضای تعیین وکیلی تسخیری محدود به هیچ جرم خاصی نیست. اما در مورد جرایم خاص باید به مواردی که در بالا اشاره شد توجه داشت.
یعنی صرفا در این جرایم توانایی مالی ملاک نبوده و درصورتیکه فرد اقدام به انتخاب وکیل نکند، قاضی یا بازپرس مکلف به تعیین وکیل تسخیری برای اوست.
برای مشاوره حقوقی، می توانید با وکیل پایه یک دادگستری در تماس باشید.
چگونه وکیل تسخیری بگیریم؟
برای گرفتن وکیل تسخیری متهم باید تا پایان اولین جلسه دادرسی تقاضای خود را مبنی بر نیاز به وکیل با دادگاه مطرح کند. برای این کار باید درخواستی به صورت کتبی خطاب به قاضی رسیدگیکننده نوشته و ضمن ابراز عدم توانایی مالی برای گرفتن وکیل، درخواست تعیین وکیل تسخیری ارائه شود.
تعهدات وکیل تسخیری
تعهدات وکیل تسخیری نسبت به موکل، دقیقا همان تعهدات وکیل تعیینی است. البته طبیعی است که استفاده از وکیل تعیینی غالبا برای موکل نتایج بهتری در بردارد.
زیرا طبیعی است که فرد میتواند کسی را انتخاب کند که از جهات مختلف برای او مناسبتر بوده و با او ارتباط راحتتری برقرار کند. همچنین قطعا سطح تخصص و توانایی وکلا یکسان نیست و فرد در صورت تمکن مالی، میتواند وکیل متبحرتری را انتخاب کند.
نمونه متن درخواست وکیل تسخیری
ریاست محترم شعبه … مجتمع قضایی …
با سلام
احتراما، اینجانب … متهم/شاکی پرونده کلاسه … به استحضار میرساند، اینجانب از توانایی مالی لازم برای تعیین و معرفی وکیل، برخوردار نمیباشم. لذا درخواست تعیین وکیل تسخیری، با استناد به ماده ۳۴۷ قانون آیین دادرسی کیفری را دارم.
برای مشاوره حقوقی فوری، می توانید با وکیل آنلاین در تماس باشید.
تفاوت وکیل تسخیری و وکیل معاضدتی در چیست؟
۱ . وکالت معاضدتی در امور حقوقی است ولی وکیل تسخیری مختص امور کیفری میباشد.
۲ . وکیل تسخیری مربوط به متهم در پرونده کیفری است و به ایشان تعلق می گیرد ولی وکیل معاضدتی را اصولا خواهان پرونده ها درخواست می کنند. هر چند که این حق برای خوانده پرونده های حقوقی وکالت معاضدتی نیز وجود دارد.
۳ . وکیل تسخیری توسط دادگاه و قاضی رسیدگی کننده به پرونده مورد تقاضا قرار گرفته و توسط مکانیزم مشخص کانون وکلا انتخاب می شود. اما وکیل معاضدتی توسط کانون وکلا و مرکز مشاوران.
۴ . در پرونده های تسخیری دادگاه به اینکه متهم شانسی دارد یا ندارد و یا نتیجه چه خواهد بود وارد نمی شود و اقدام به گرفتن وکیل برای ایشان می نماید. اما در معاضدتی اگر برای کانون وکلا و مرکز مشاوران روشن شود که حضور وکیل در پیشرفت پرونده تاثیری ندارد این نهاد ها به تقاضای خواهان وکیل معاضدتی پاسخ منفی می دهند.
بدون دیدگاه