ازدواج دائم و شرایط آن

ازدواج دائم و شرایط آن

در این مقاله با ازدواج دائم و شرایط آن، عقد دائم چیست، اجازه پدر و جد پدری برای ازدواج دختران، مهریه و شرایط عقد دائم، تکالیف زوجین در عقد دائم، تفاوت ازدواج دائم و موقت و جرم عدم ثبت ازدواج دائم آشنا شوید.

در صورت هرگونه سوال راجع به ازدواج دائم و شرایط آن می توانید با وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان به صورت تلفنی یا حضوری مشاوره حقوقی داشته باشید.

رزرو آنلاین وقت مشاوره

با انتخاب وکیل برگزیده دادپویان با بهترین وکیل پایه یک متناسب با موضوع خود مشاوره بگیرید.
دادپویان

عقد دائم چیست؟

عقد نکاح را می توان به دو نوع عقد نکاح دائم و عقد نکاح موقت یا صیغه تقسیم بندی نمود که در برخی از جزئیات با یکدیگر تفاوت دارند. به منظور آشنایی بیشتر با مفهوم ازدواج دائم، باید آن را با عقد موقت مقایسه نمود. بر خلاف عقد موقت که برای مدت زمان مشخص و معینی منعقد می شود، عقد دائم محدود به زمان مشخص و معینی نیست و فرض بر آن است که عقد تا پایان عمر طرفین جاری است. علاوه بر این، بر خلاف عقد موقت که ذکر مهریه در آن الزامی است، در عقد دائم ذکر مهریه الزامی نیست و طرفین می توانند حتی بعد از عقد، اقدام به تعیین مهریه نمایند.

ازدواج دائم و شرایط آن

اجازه پدر و جد پدری برای ازدواج دختران

یکی از شرط‌های ازدواج دختر باکره، اجازه ولی است. اگر این افراد اجازه ازدواج به دختر را ندهند، ازدواج باطل است و انجام نمی‌ شود. این قانون به این علت است که احتمال دارد دختر به علت احساساتی بودن تصمیمات اشتباه بگیرد این در حالی است که باید در این خصوص عاقلانه‌ تر تصمیم‌ گیری کند. البته اگر پدر شرایط لازم را نداشته باشد و ازدواج از نظر عرفی و قانونی مشکلی نداشته باشد، دختر می‌تواند از دادگاه حکم ازدواج بگیرد.

مهریه و شرایط عقد دائم

یکی از بخش‌های مهم عقد دائم، تعیین مهریه است. البته در این نوع، دو طرف می‌توانند با هم به توافق برسند که میزان مهریه را بعد از ازدواج تعیین کنند. مهریه‌ ای که تعیین می‌شود و در دفترچه ازدواج ثبت می‌شود. مهریه حقی است که بر گردن مرد گذاشته می‌شود و زن هر وقت که بخواهد می‌تواند آن را طلب کند. با این حال تبصره و قوانین زیادی نیز برای مهریه و اخذ آن در نظر گرفته شده است که هر کدام با توجه به شرایط موجود مورد بررسی قرار می‌گیرند. حتی ممکن است حصول شرایطی، سبب شود تا پرداخت مهریه از دوش مرد برداشته شود.

تکالیف زوجین در عقد دائم

در قانون مدنی، برای زوجین تکالیفی مقرر شده است و زن و مرد موظفند که در قبال یک دیگر اموری را رعایت نمایند. به عنوان مثال، زن باید از همسر خود تمکین کند و در مقابل، مرد موظف است که در عقد دائم به همسر خود نفقه بپردازد. علاوه بر این ، هر یک از زن و مرد در ازدواج دائم مکلف به حسن معاشرت با یک دیگر هستند. البته تکالیف زوجین در عقد دائم به این منظور پیش بینی شده اند تا کانون خانواده به خوبی حفظ شود و از فروپاشی آن جلوگیری به عمل آید.

تفاوت ازدواج دائم و موقت

ازدواج دائم و ازدواج موقت در برخی مسائل و احکام دارای اشتراک هایی هستند مثلا: در هر دو باید صیغه خوانده شود و تنها راضی بودن زن و مرد کافی نیست، صیغه عقد می تواند توسط خود زن و مرد خوانده شود و یا شخص دیگری را وکیل بگیرند اما در برخی مسائل تفاوت هایی دارند که می توان به موارد ذیل اشاره نمود.

  • ذکر نشدن مهر در ازدواج دائم، عقد را باطل نمی کند اما در عقد موقت ذکر مهریه الزامی است.
  • زن و شوهر در عقد دائم از یک دیگر ارث می برند اما در عقد موقت این گونه نیست.
  • زن و شوهر در عقد دائم جایز نیست که بر عدم نزدیکی شرط کنند و این برخلاف عقد موقت است.
  • شوهر در ازدواج دائم باید نفقه زن را بپردازد اما در عقد موقت الزامی برای این مورد وجود ندارد.
  • زن در ازدواج دائم نمی تواند بدون اجازه شوهر از منزل بیرون برود اما در عقد موقت اگر حق شوهر تضییع نشود نیازی به اجازه گرفتن نیست.
  • ذکر مدت زمان در عقد دائم لازم نیست اما در عقد موقت باید حتما مدت زمان ذکر شود.

ازدواج دائم و شرایط آن

جرم عدم ثبت ازدواج دائم

بر طبق ماده ۴۹ قانون مصوب حمایت از خانواده که مجازات جرم عدم ثبت واقعه ازدواج به قرار زیر می باشد:

اگر زوج بدون ثبت نمودن در دفاتر رسمی اقدام به ازدواج دائم، طلاق یا فسخ نکاح نماید یا پس از رجوع ظرف مدت یک ماه آن را ثبت ننماید یا در مواردی که برای ثبت واقعه ازدواج موقت الزام وجود دارد، از آن خودداری نماید، علاوه برا ملزم شدن به ثبت رسمی عقد، به حبس تعزیری با درجه ۷ و هم چنین پرداخت جریمه نقدی با درجه ۵ محکوم خواهد شد.

طبق این ماده مجازات جرم عدم ثبت واقعه ازدواج دائم شامل جزای نقدی درجه ۵ و علاوه بر آن حبس تعزیری درجه ۷ می باشد. لازم به ذکر است که مجازات جرم عدم ثبت واقعه ازدواج تنها شامل آقایانی می شود که از ثبت نمودن ازدواج با خانم امتناع نموده اند وشامل خانم نمی شود، و برای این امر آقا مجرم شناخته و به خاطر ثبت ننمودن ازدواج یا نکاح برای او مجازات تعیین می شود. مجازات برای جرم عدم ثبت کردن ازدواج یا نکاح در این ماده قانونی هم ازدواج و نکاح دائم را شامل می شود و هم برای ازدواج موقتی است که بر اساس قانون در آن مرد موظف به ثبت نمودن آن شده است.

پیشنهاد ما به شما قبل از هر اقدام حقوقی یا کیفری، مشاوره رایگان با وکلای پایه یک دادگستری است که تا قبل از گرفتار شدن در دام حقوقی یا کیفری، بتوانید راه حل مناسبی را پیدا کنید. بهترین گزینه برای مشاوره حقوقی وکیل آنلاین است.

حق الوکاله مناسب

تضمین کیفیت در سریعترین زمان ممکن تا حصول نتیجه مطلوب با وکلای مجرب و متخصص
دادپویان

تیم پشتیبانی دادپویانمشاهده نوشته ها

Avatar for تیم پشتیبانی دادپویان

تیم پشتیبانی موسسه حقوقی دادپویان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *