شرایط موصی به

شرایط موصی به

در این مقاله آشنا میشوید با: شرایط موصی به، موصی به چیست، وجود داشتن موصی به، معلوم و معین بودن موصی به، قابلیت انتقال داشتن موصی به، مالیت داشتن و مشروع بودن موصی به، مالکیت داشتن موصی به متعلق به موصی شرایط موصی چیست و شرایط موصی له. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

برای مشاوره ارث، می توانید با وکیل ارث در تماس باشید.

موصی به چیست؟

همان گونه که اشاره شد، یکی از مهمترین ارکان وصیت، موصی به است. به طور کلی، موصی به، عبارت است از مالی که به نفع دیگری وصیت می شود.

شرایط موصی به

به عنوان مثال: اگر احمد به موجب وصیت خود، زمین یا باغ یا خانه یا خودرو خود را برای علی وصیت کند، زمین، باغ و خانه و یا آن مالی که وصیت نموده است (موصی به) می باشد. احمد وصی است و علی هم موصی له این وصیت می باشند.

شرایط موصی به چیست؟

مال موضوع وصیت ممکن است عین، منفعت و یا حق مالی باشد.

  • وجود موصی به.
  • معلوم و معین بودن.
  • قابلیت انتقال داشتن.
  • مالیت داشتن و مشروع بودن.
  • مالکیت موصی به متعلق به موصی باشد.

وجود داشتن موصی به

به موجب ماده 842 قانون مدنی نیاز نیست که موصی به در لحظه انشای وصیت موجود باشد، بلکه می توان مالی را که هنوز موجود نشده است وصیت نمود، خواه آن مال، عین معین یا کلی و یا منفعت باشد. ولی در هر حال برای تحقق تملیک، لازم است مال موضوع وصیت در زمان انتقال موجود شود و وجود خارجی پیدا کند.

معلوم و معین بودن موصی به

وصیت به نحو تردید صحیح نیست و موصی به باید معین باشد. پس اگر موصی به دو یا چند مال به صورت نامعین وصیت کند، وصیت باطل است. علم اجمالی نسبت به جنس و مقدار و وصف موصی به برای صحت وصیت تملیکی کافی است.

قابلیت انتقال داشتن موصی به

موصی به باید قابل تملیک بوده و قابلیت انتقال به دیگران را داشته باشد. مال موقوفه و حق شفعه به دلیل آن که قابلیت انتقال ندارند، با وصیت قابل انتقال نیستند. به علاوه خدمات شخص به طور کلی و دائمی نمی تواند موضوع وصیت تملیکی قرار بگیرد، زیرا قابلیت تملک را ندارد. اما اگر شخص برای مدت معین اجیر شود، مستاجر می تواند منافع اجیر را برای بعد از فوت در قالب وصیت به دیگری واگذار کند.

مالیت داشتن و مشروع بودن موصی به

موصی به باید در دید عرف مال باشد و دارای منفعت عقلایی و مشروع باشد. یعنی چیزی باشد که قابل ارزش گذاری باشد و در نزد عرف نیز برای آن منفعتی متصور شده باشد. مثلا: گنجشکی را که در هوا پرواز می کند نمی توان به ملکیت دیگری در آورد.

مالکیت داشتن موصی به متعلق به موصی

موصی فقط می تواند نسبت به مال خود وصیت کند، نه مال متعلق به دیگران. با این وجود، ممکن است وصیت به صورت فضولی و نسبت به مال غیر واقع شود. طبق  ماده 841 قانون مدنی: موصی به باید ملک موصی باشد و وصیت به مال غیر، ولو با اجازه مالک باطل است. همچنین اگر موصی به ملک موصی و در رهن دیگری باشد وصیت نافذ است و با حق مرتهن منافات ندارد.

وصیت فضولی از جانب موصی له نیز متصور است، یعنی شخصی غیر از موصی له وصیت را به صورت فضولی قبول کند که در این حالت وصیت غیر نافذ است و با تنفیذ موصی له نافذ می شود.

شرایط موصی له

بر اساس قانون مدنی، شخصی که به نفع او وصیتی می‌شود، یعنی موصی له، باید شرایطی داشته باشد. بر این مبنا، شرایط موصی له برای برخوردار شدن از وصیت را می‌توان شامل موارد زیر دانست:

وجود و اهلیت موصی له

بر اساس ماده ۸۵۰ قانون مدنی، موصی له باید موجود باشد و بتواند مالک چیزی بشود که برای او وصیتی شده است. بنابراین، به عنوان مثال وصیت بر کسی که هنوز در این دنیا وجود خارجی پیدا نکرده است صحیح نیست. مثلا یک شخص وصیت کند که فلان باغ، به فرزندی که در آینده به دنیا خواهد آمد تعلق بگیرد. از آن جهت که چنین فرزندی در حین وصیت کردن وجود خارجی ندارد و حتی نطفه او منعقد نشده است، نمی‌توان مالی را برای او وصیت کرد.

شرایط موصی به

وصیت برای حمل

به موجب ماده ۸۵۱ قانون مدنی، وصیت برای حمل (جنین) صحیح است، لیکن تملک او منوط است بر اینکه زنده متولد شود. به موجب این ماده برای جنین یا نوزادی که در شکم مادرش است و وجود خارجی دارد، می‌توان وصیت کرد. اما بهره مند شدن این نوزاد از وصیت منوط به آن است که زنده به دنیا بیاید.

سقط موصی له

بر اساس ماده ۸۵۲ قانون مدنی، اگر حمل در نتیجه جرمی سقط شود، مالی که برای او وصیت شده است، به ورثه او تعلق می‌گیرد.

تعدد موصی له

به موجب ماده ۸۵۳ قانون مدنی، اگر کسانی که به نفع آن ها وصیت شده است، متعدد باشند، مال مورد وصیت یا موصی به میان آن ها به طور مساوی تقسیم می‌شود؛ مگر اینکه موصی طور دیگری خواسته باشد. بنابراین، در فرضی که موصی یا وصیت کننده به نفع چند نفر وصیتی کرده باشد اما میزان آن را برای هر یک از آنها تعیین نکرده باشد، مال مورد وصیت به طور مساوی میان آنها تقسیم می‌شود.

شرایط موصی چیست؟

موصی به شخصی اطلاق می شود که وصیت می کند. وصیت او ممکن است کتبی یا شفاهی باشد. همچنین وصیت موصی ممکن است از نوع تملیکی باشد به این معنا که مالی را به دیگری تملیک کند. یا از نوع وصیت عهدی باشد که اقدام یا اقداماتی را بر عهده فرد یا افرادی برای دوران پس از مرگ خود قرار دهد.

برای مشاوره حقوقی ارث، می توانید با وکیل ارث در تماس باشید.

به موجب قانون، موصی باید اجازه تصرف در اموال خود را داشته باشد. همچنین اگر موصی وصیتی کند و سپس خود کشی نماید آن وصیت اعتباری نخواهد داشت. اما در فرضی که خودکشی منجر به فوت نشود، وصیت معتبر خواهد بود.

موصی نمی تواند یک یا چند نفر از ورثه خود را با تمسک به وصیت از ارث محروم کند. عدول و رجوع از وصیت و یا تغییر در وصیت از جانب موصی ممکن است. در نهایت اینکه اگر موصی چند وصیت داشته باشد، آخرین وصیت او ملاک عمل قرار می گیرد.

در صورت هرگونه مشاوره حقوقی راجع به دعاوی حقوقی و دعاوی کیفری می توانید با وکیل آنلاین یا وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی دادپویان در سریعترین زمان ممکن، مشاوره حقوقی تلفنی یا مشاوره حقوقی حضوری داشته باشید.

ضمن مشورت با وکیل پایه یک دادگستری، سوال حل نشده ای برای شما باقی نمیماند. ضمن اینکه مشاوره با وکیل کارکشته دادپویان، با بیش از سیزده سال تجربه حرفه ای در تمام زمینه های حقوقی و کیفری، تمام راهکارهای لازم را به شما ارائه میدهند و اگر نیازی به تنظیم لایحه، تنظیم شکواییه، تنظیم دادخواست یا تنظیم اظهارنامه شد، وکیل میتواند آنرا برای شما تنظیم نماید و یا در صورت لزوم، میتوانید با اعطای وکالت نامه به وکیل انلاین، صفر تا صد پرونده را برای شما انجام دهند. مشاوره حقوقی آنلاین بهترین روش جهت مشاوره با وکیل پایه یک است.

طراحی سایت موسسه حقوقی دادپویان به گونه ای است که در سریعترین زمان ممکن و به راحتی بتوانید از مشاوره حقوقی با وکیل استفاده کنید.

دادپویان حامی شما عزیزان و بهترین موسسه حقوقی است که با بیش از سیزده سال تجربه فعالیت های حقوقی و با بیش از سی وکیل پایه یک، به صورت تخصصی مشاوره حقوقی میدهد و وکالت میکند.

به عنوان مثال، چهار وکیل ملکی دارد که صرفا فعالیت و تمرکز خود را در حوزه دعاوی ملکی گذاشته اند. پنج وکیل اداره کار دارد که صرفا تمرکز آنها دعاوی اداره کار است و به همین منوال دعاوی دیگر.

در صورت تمایل میتوانید پادکست جنایی دادپویان را هم دنبال کنید. این پادکست روایت پرونده های جنایی ایرانی است که به موسسه حقوقی دادپویان ارجاع شده است.

مهم ترین مقالات حقوقی دادپویان شامل: طنز حقوقی، رادیو حقوقی، کلیپ حقوقی، پکیج حقوقی، بسته حقوقی، بیمه حقوقی، فیلم حقوقی است که میتوانید در سایت حقوقی دادپویان مطالعه نمایید.

تیم پشتیبانی دادپویانمشاهده نوشته ها

Avatar for تیم پشتیبانی دادپویان

تیم پشتیبانی موسسه حقوقی دادپویان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *